Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2006 22:04 - Книгата "Иновации в колективното договаряне. Европейски и български аспекти".
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 3223 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.10.2006 22:10


Едно изследване в областта на индустриалните отношения.

Книгата "Иновации в колективното договаряне. Европейски и български аспекти" е резултат на няколко годишен труд на авторите. В нея са изследвани детайлно еволюцията на законовата уредба на колективното договаряне, анализирано е съдържанието на повече от 110 браншови колективни трудови договора и е направен сравнителен анализ на иновации в колективното договаряне, произхождащи от страните от ЕС и от България.

Автори: Боряна Стойчева, Теодор Дечев, Веселин Илков.
Под общата научна редакция на проф. Нансен Бехар и Теодор Дечев.

По-долу предлагаме предговора на книгата, който беше написан от проф. Бехар "вместо рецензия".

ВЪВЕДЕНИЕ

 

 

Тази книга е съвместно начинание на Фондация “Фридрих Еберт” и Съюза за стопанска инциатива. Когато преди известно време се срещнахме с ръководството на софийското бюро на Фондацията, ние поискахме да обсъдим възможностите за сътрудничество в областта на изучаването на новите тенденции в областта на индустриалните отношения и в частност на социалния диалог. Представителите на Фондацията, чиито основни партньори са национално представените Профсъюзи, се съгласиха за организирането на първия съвместен семинар на Фондация “Фридрих Еберт” и Съюза за стопанска инициатива като част от техния план за насърчаване на социалния диалог на всички равнища.

Дискусията на тема: “Социалният диалог в малките и средните предприятия и възможностите за мотивация на персонала” се проведе на 02 март 2005 г. Участваха представители на браншовите организации от Съюза за стопанска инициатива, членове на Консултативния съвет на ССИ, представители на синдикатите. Семинарът поднесе няколко приятни изненади.

На първо място, това беше много представителното участие на браншовите структури на ССИ и демонстрирания интерес към темата. На второ, но не по важност, място се установи, че в различни предприятия от ССИ са налице много добри практики, свързани с колективното договаряне – не само като форма на “отвоюване” на някакви права за работниците и служителите, но и като споразумения, насочени към постигане на по-голяма конкурентоспособност на компаниите.

В хода на дискусията се оказа, че в предприятия от ССИ се е създал нов синдикат – Синдикалната организация на кабелните оператори. Това по безспорен начин показа, че в областта на един (пост)модерен отрасъл – телекомуникациите, социалният диалог се развива, въпреки скептичните прогнози, на които сме свидетели. Създаването и няколко годишната работа на СОКО във взаимодействие с работодатели от Асоциацията на българските кабелни оператори – АБКО, показа, че социалният диалог в сектора на телекомуникациите, отдавна вече не се осъществява само на територията на Българската телекомуникационна компания.

Пак по време на дискусията беше установено, че са назрели условията за конституиране на социалния диалог в частния охранителен сектор. От една страна – в него вече има четири представителни браншови организации, членуващи в национално представителни работодателски организации. Две от тях членуват в Съюза за стопанска инициатива. Тези организации вече повече от година участват активно в съответния отраслов съвет към Министерството на вътрешните работи.

От друга страна, беше съобщено, че в процес на създаване е професионален съюз на служителите от частния охранителен сектор. Представителите на двете работодателски браншови организации, членуващи в ССИ, заявиха, че биха приветствали създаването на отговорна синдикална структура, с която да решават съвместно пробелмите възникващи в хода на социалния диалог. Представители на охранителни фирми, които не членуват в браншовите организации, но са преки членове на ССИ, също декларираха, че няма да възпрепятстват евентуалната синдикализация на свои служители. Така се разбра, че сме в навечерието на възникване, конституиране и институционализиране на социалния диалог в частния охранителен сектор.

Заради скептиците, трябва да се отбележи, че частните охранителни фирми отдавна са излезли от етапа, в който предлагат само физическа охрана. (Тук изобщо не разглеждаме криминалните и полукриминални структури, които в зората на прехода се “легендираха”, като фирми за охрана). Както ще се види по-нататък в книгата, в рамките на глобализираното информационно общество, проблемът за борбата с глобализираната организирана престъпност, позната ни от трудовете на Мануел Кастелс като “световна криминална икономика”, изисква разнообразни инструменти, част от които са високо професионалните частни фирми за сигурност.

Тези фирми вече навлизат дълбоко във високо технологичните сфери – в България вече се работи по проблемите на антропометричните методи за идентификация, по физическат защита на информацията (в тома число и високотехнологични методи за защита на фирмени сървъри  от пожар, експлозии, природни бедствия). Освен че бележи постоянен ръст, охранителният сектор стремително навлиза в пределите на икономиката на знанието.

В нашия случай тези обстоятелства също създадоха условия за диалог между работодатели и служители, който е насочен не само съм стандартните проблеми в колективното договаряне, но и към издигането на престижа на бранша.

Безспорната полезност на срещата от 02 март 2005 г., съчетала в себе си и обучение и широка дискусия, мотивира ръководството на Съюза за стопанска инициатива и особено ръководството на Съвета на браншовите организации при него, да продължат работата в тази насока. За разлика от ръководителите на много работодателски организации, които са крайно скептични към колективното договаряне и особено към браншовото (отрасловото) договаряне, в ССИ постепенно укрепва убеждението, че колективното договаряне е не само форма на индустриалните отношения, при която се гарантират определени придобивки на работниците и служителите, но и съществен сегмент от управлението и развититето на човешките ресурси, пряко свързано с мотивацията на персонала и повишаването на качеството и производителността на положения труд.

Тези мотиви легнаха в основата на договореността между Фондация “Фридрих Еберт” и Съюза за стопанска инициатива за продължение на съвместната работа в областта на социалния диалог, колективното договаряне и индустриалните отношения въобще. Започна разработването на нов проект, свързан с българските и европейските аспекти на иновациите в колективното договаряне. Работата по тази тема в ССИ датира от повече от две години, но със съдействието на фондация “Фридрих Еберт”, идеята за научно – приложно изследване, което да помогне на социалните партньори и особено на новите “партикуларизирани” работодателски браншови организации, доби ясен облик.

За участие в осъществяването на научно – приложното изследване бяха поканени съвсем преднамерено и двама млади изследователи, които тепърва има какво да кажат с работата си в областта на индустриалните отношения – Боряна Стойчева и Веселин Илков. Боряна Стойчева вече втора година работи на доброволни начала като сътрудник на ССИ в областта на индустриалните отношения, в частност на браншовото колективно договаряне. Веселин Илков работи в Министерството на труда и социалната политика и беше забелязан след много успешното си участие в изследователски проект на Университета във Флоренция, посветен отново на проблемите на браншовото и отрасловото колективно трудово договаряне. Със свежия си поглед към нещата и със завидната си работоспособност, те допринесоха много за успеха на проекта.

Третият автор в този сборник е Теодор Дечев – добре познат на социалните партньори, като заместник министър на труда в периода 1998 – 2001 г. и заместник председател на УС на ССИ от 2003 г. до сега. Освен това, той преподава индустриални отношения в Нов български университет и в Европейски бизнес колеж “ФУМИ Интелект”.

В хода на работата по изследването, спонтанно се роди идеята, добрата теория да бъде облечена в добра практика. Предприеха се стъпки към материализиране на идеята за стартиране на браншовия диалог в охранителния сектор, условията за което бяха назряли още през месец март 2005 г. През месец август 2005 г., беше проведено официалното учредително събрание на Професионалния съюз на служителите от сигурността и охраната. Благодарение на изключителната добронамереност на ръководството на Националната браншова камара “Охранители и детективи”, стана възможно подготвянето на иновационен документ, който без преувеличение можем да определим като прецедент в областта на бипартитната компонента на индустриалните отношения - Доброволното рамково споразумение между Националната браншова камара “Охранители и детективи” и Професионалния съюз на служителите от сигурността и охраната.

Според собствените заявления на социалните партньори, движещият мотив за подготвянето и в крайна сметка – на подписването на рамковото споразумение е било убеждението и на двеге страни от “необходимостта от ефикасно тристранно сътрудничество на национално, отраслово и териториално ниво, както и от по-нататъшно развитие на всички форми на бипартитния социален диалог”.

            С доброволното си рамково споразумение, работодателите и профсъюзът се ангажират да очертаят параметрите на бъдещото им бипартитно сътрудничество, на участието им в тристранното сътрудничество, както и общите действия за развитие на бранша на охранителните услуги и за повдигане на неговия престиж.

            Както вече беше отбелязано, Рамковото споразумение беше подписано от Националната браншова камара “Охранители и детективи” за работодателите и от Професионалния съюз на служителите от сигурността и охраната – за работниците и служителите. Радостен в случая е и факта, че цялата процедура по подписването беше внимателно проследена от още две работодателски браншови организации, членуващи в ССИ и в БСЧП “Възраждане”, което дава надежда, че обхватът на бъдещия браншови колективен трудов договор може да се окаже и още по-голям.

Проблеми, дошли пряко от реалността – стопанска, социална и политическа, родиха второто “практическо упражнение”, което можем да определим като “добра практика – продукт на добра теория”.

Представителите на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта – област Перник и Синдикалния регионален съюз на Конфедерацията на труда “Подкрепа” – област Перник констатираха, че в автотранспортния бранш на територията на област и община Перник са натрупани значителни проблеми. Като “детонатор” за негодуванието на работодателите - браншовици, а в определена степен и на синдикализираните работници, послужи поведението на Общинския съвет в община Перник, при определянето на критериите за конкурсите за обслужване на автобусните линии в общината, както и при разработването на транспортната схема в общината. Пред очите на обществеността, заинтересувано лице – общински съветник и заедно с това - собственик и мениджър на голямо частно предприятие за превози, беше определен за председател на Комисията за определяне на критериите, по които се избират фирмите, които да обслужват автобусните линии на общината.

Според БССИТ – Перник, за кратко време бяха “консумирани” няколко тежки прегрешения. Изборът на крайно заинтересувано лице за шеф на Комисията по критериите е тежък конфликт на интереси. Освен това, според превозвачите беше налице и злоупотреба с господстващо положение по смисъла на Закона за защита на конкуренцията – общинският съветник превозвач контролира повече от 65 % от пазара на превозите в община Перник, докато останалият дял е разпределен между десет фирми... Поставен в това комфортно положение, общинският съветник – монополист, според браншовиците е манипулирал формулирането на критериите по такъв начин, че да облагодетелства конкурентоспособността в конкурсите на неговия многоброен, но остарял автобусен парк.

Най-тежкото обвинение беше, че критериите са така формулирани, че практически с нищо не отчитат големите материални и технически усилия на тези превозвачи, които са пригодили автобусите си за превоз на хора с увреждания, които се движат и с инвалидни колички. Срещу тази формулировка на критериите октро протестира и Съюзът на инвалидите в Перник.

Избухването на такъв регионален обществен скандал, широко отразен от местните медии, неминуемо доведе до ангажирането и на националното ръководство на ССИ, което подкрепи морално и експертно протестиращите превозвачи. (ССИ е работодателска организация, която вече две години провежда последователна антиколурционна кампания. Заедно с КНСБ и “Коалиция 2000”, Съюзът за стопанска инициатива е основател от българска страна на инициативната група за създаване на Европейски антикорупционен форум. Последното стана по време на участието на трите организации на европейска антикорупционна конференция в Матера – Южна Италия, където широко бяха представени синдикати и работодателски организации от Югоизточна Европа и от Италия. Трите организации представиха подробен доклад за състоянието на корупцията в България и отражението и върху обществения и стопански живот.  Инициативата за създаване на Европейски антикорупционен форум, дойде от италианските синдикати и беше незабавно подкрепена от останалите представители на социалните партньори).

Освен това, започналата обществена дискусия, “отвърза” обсъждането на още по-широка гама проблеми в транспортния бранш. В хода на дисксусията, представителите на БССИТ – Перник и СРС на КТ “Подкрепа” установиха общи гледища по много въпроси и успяха да сближат позицията си по отношение на необходимостта от по-иновационен подход в социалния диалог на местно, териториално ниво.

Социалните партньори се обединиха около мнението, че “за решаването или поне за смекчаването на нелеките проблеми в транспортния бранш, е необходимо да се използват, както закрепените с Кодекса на труда, Закона за насърчаване на заетостта и Закона за здравословни и безопасни условия на труд форми на трипартитно и бипартитно сътрудничество, така и нови, иновационни форми на социален диалог и колективно договаряне, в които социалните партньори да покажат добронамереност, гъвкавост и съобразяване с регионалните пазарни и социални реалности”.

Двете страни търсят тясно партньорство между работодателите, синдикатите и представителите на държавата и местните власти. На първо време обаче, те стартираха процес на преговори на бипартитна основа за подписване на Регионално – браншово споразумение в областта на автотранспорта. Двете страни тръгнаха към това начинание с ясното съзнание за доброволния характер на сключването и изпълнението на това споразумение, тъй като регионално – браншовите споразумения, както и споразуменията с група предприятия не са регламентирани в Кодекса на труда. Те декларираха, че “подписването и спазването на такова споразумение е израз на добрата воля на двете страни”.

Радостното в случая е, че все пак, първоначалната инициатива за започване на преговори за такова изключително рядко за България Регионално – браншово споразумение, беше на БССИТ – Перник, чието ръководство демонстрира способност да поставя защитата на конкретни бизнес интереси в съответни по-широк социален контекст.

Рамковото споразумение за охранителния сектор и Протоколът за намерения в транспортния бранш в община и област Перник бяха изготвени с експертната помощ на екипа на ССИ, осъществяващ съвместно с Фондация “Фридрих Еберт” научно – приложния изследователски проект “Иновации в колективното договаряне. Български и европейски аспекти”. Внимателният прочит на документите ще покаже, че са заимствани идеи, както от изследваните европейски иновации, така и от българските. Самата идея, че е възможно отраслов или браншови колективен трудов договор да се изготвя на проектен принцип, за първи път в България беше лансирана от Националния институт за помирение и арбитраж по отношение на химическата промишленост.

Двете споразумения бяха подписани пред широка публика по време на научно – практическия семинар, организиран от Фондация “Фридрих Еберт”, Съюза за стопанска инициатива и Съвета на браншовите организации при ССИ, в рамките на който взеха участие:

- представители от браншовите и регионалните организации на ССИ;

- на национално представителните синдикати;

- на Националната занаятчийска камара;

- на Професионалния съюз на служителите от сигурността и охраната;

- на Националния институт за помирение и арбитраж;

- на академичните среди;

- на средствата за масова информация.

На семинара наистина беше постигнато съчетание на добра теория с добра практика. Участвалите в него 59 души бяха запознати с резултатите от изследването на иновациите в колективното договаряне в страните от ЕС и в България. Бяха направени много съпоставки между идентифицираните иновации при колективното договаряне в България и в европейските страни. В дискусията бяха изложени и синдикални и работодателски гледища, както  и позицията на ръководството на Националния институт за помирение и арбитраж.

За участниците беше особено ценно да разгледат европейски иновации в колективното договаряне и в индустриалните отношения въобще, предизвикани от глобализацията, от създаването на евро-зоната, от изискванията на икономиката на знанието, от продължаващите промени в пазара на труда. Едновременно с това, участниците в обучението и последвалата дискусия, имаха възможността да почувстват духа на европейския социален диалог. В подписаните документи – Протокол за намерения и Рамково споразумение, също е направен сериозен опит за възприемане на европейския дух в социалния диалог.

Разбира се, не бива да се преувеличава значението на случилото се, но не може да не се радваме на дозата оптимизъм за бъдещето на социалното партньорство, която вдъхна срещата от 20 септември 2005 г. Докладваните на семинара изследователски материали са със сериозна научна стойност и това даде основание на организаторите на проекта да публикуват настоящия сборник, който може да бъде полезен за работодатели, синдикалисти, научни работници, интересуващи се от проблемите на индустриалните отношения, специалисти в областта на управлението и развитието на човешките ресурси, студенти, политически дейци и журналисти.

Екипът на проекта още един път благодари на Фондация “Фридрих Еберт”, без чиято морална и материална помощ излизането на тази книга едва ли щеше да се осъществи.

 

 

 

Проф. Нансен Бехар

 

Председател на Консултативния съвет на ССИ

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5840342
Постинги: 781
Коментари: 3551
Гласове: 52973
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов