Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2007 22:19 - Малко разнообразие около европейските избори.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 8405 Коментари: 14 Гласове:
1

Последна промяна: 24.01.2007 22:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Някой сигурно ще се чуди, защо текст предназначен уж за европейските избори е попаднал в категорията "други", а не при политиката, където си му е мястото. Като прочетете поста ще разберете, че не му е там мястото, а баш в голямото разнообразие.

Връщам се отново към 2004 г., когато нашата задружна делегация се опитваше (без особен успех) да развали настроението на функционерите на г-н Кадафи в Женева. Понеже не може всичко, което ти се случва в рамките на няколко дни да е неприятно, аз имах радостта и щастието да се срещна с моя съученик и приятел - Николай Ботев, забележителен демограф, който от години работеше в Женева, без всякакви изгледи да се завръща под родната стряха. Радостта от срещата беше голяма и той реши да ми покаже нещо, за което не бях се сетил.

Женева е на един хвърлей място от населеното място, известно като Ферней Волтер. И в двете части на името има любопитен момент. Ферней Волтер е на френска територия. Самите французи произнасят първата част от името на населеното място - Ферне. Е, французите могат да си му викат "Ферне", но местните жители си го произнасят на САВОЙСКИ и то звучи като "Ферней". Ако си спомняте, не толкова отдавна обяснявах в един пост за свободата на Аландските острови, за автономията на долината Вал д"Оста и най-вече за независимостта на гордата Савоя, на която не дали възможност на референдума по времето на Наполеон ІІІ да гласува за присъединяване към Швейцария или за пълна независимост. Дали на савойците право да си избират само между Франция и Италия. Така че и до ден днешен, можем да видим автомобили с лепенки "Свободна Савоя".

Втората любопитна и основна подробност е, че Ферней Волтер, се казва така по името на известния деец на просвещението и симпатизант на Екатерина Велика - Волтер. За многознайството си и заради дългия си език и голяма уста, той бил изселен от краля в най-забутаното място в Европа - Савоя. На по-забутано не са могли да го заврат. И волнодумният просветител с отровен език заживял в изгнание и в заточение, при следните тежки битови условия.

image

Ама моля Ви се - не се шокирайте. Това е "шатото" на Волтер, което той си е построил, за да пребивава в него докато е бил далече от любимия Париж и още по-любимите столични сплетни и интриги. Човекът е умирал от скука, затова си построил отделна театрална сграда (!) И понеже бил и върл враг на религията, църквата и вярата ... взел, че построил в рамките на имението си и една църква.

image

Извинявам се, че и на двете снимки загрозявам пейзажа с присъствието си, но и така се вижда при какви тежки условия е бил поставен геният на Волтер, преследван от кралския абсолютизъм. Голяма е била мъката му Господи, та затова направил имение като мъничък Версайл, с шато, църква и театър. Също така, гарнирал всико с такъв парк, че на човек да му хвръкне шапката. Така е било през онези дни на потисничество и издевателства над свободомислещите (и доволно богати) французи.

Някой ще попита: "А какво стана с изборите за Европейски Парламент". Идваме и до тях. Както уточних, ние отидохме от Швейцария (която не е член на ЕС) във Ферней Волтер на френска територия. По това време течеше предизборната кампания и градчето беше заприличало доволно на нашата родна действителност - много плакати, много афиши, много нещо. И всеки ти обяснява да гласуваш за него. Не устоях на изкушението да се фотографисам на фона на два мирно съжителствуващи плаката на десницата и на левицата.



image

Социалистическият афиш (от моята лява страна) е на самия Рокар - бивш министър председател на Франция, впоследствие минал на по-спокойна работа в Европарламента. От дясно пък са опонентурата - Паскуа и Марчиани. С удоволствие бих помолил Ради Точев да коментира това съзвездие - ще бъде много интересно. Така прекрачвайки от напълно независимата Швейцария в страшно Европейска Франция, с едничката цел да видя мястото на страданията на заточеника Волтер, неволно попаднах във водовъртежа на изборите за Европарламент. Както виждате, не чак толкова различно в сравнение с милата ни Майковина. (Като има Татковина, защо да няма Майковина ? Иначе става дискриминация по пол ...).



Тагове:   малко,   Около,   избори,


Гласувай:
1



1. bamby13 - :-)))
24.01.2007 23:28
Тоз' неологизъм Майковина е много свеж:-))), нооо също така и улекинко опасно заиграване, ще вземе да се намери нЕкой злонамерен еквилибрист словесен да изкилиферчи думата ,влагайки смисъл различен и звучене нелицеприятно
цитирай
2. raddy - Много весел разказ!
25.01.2007 10:46
В интерес на истината, евроизборите май никаде и за съжаление не са "водовъртеж" освен за самите участници може би. В думата имам предвид динамиката и обществения интерес, разбире се.

На афишите можем да видим бившия френски премиер Рокар. Той беше водач на листата на социалистите на последните избори. Той е и един от малкото френски социалисти който се счита за социал-демократ. До скоро това във Франция беше считано за пакт с дявола и само по себе си буди у мен уважение. Често съм работил с него в ЕП и макар да е вече в преклонна възраст е един от най-активните и дейни депутати. Макар и бивш преиер, той не е нито шеф на партия, нито храни някакви други политически амбиции...;-)

На другия афиш, Шарл Паскуа е един от най старите голисти във Франция. До преди десет години беше и във френската народна партия на Ширак но не споделяйки "федералисткия" уклон на народняците предпочете да създаде своя партия заедно с един друг "отлюспен" ДеВилие.
Техния брак не продължи дълго и на евроизборите имаше две десни евроскептични листи. Събрал малко под 3% Паскуа не влезе, обаче Девилие успя.

Честно казано, от снимката с афишите, най ми допада лицето в средата...;-)
цитирай
3. betoveni - на такова
25.01.2007 14:34
На такова заточение искам да ме пратят,с тази малка къщитчка и с тази малка градина.Но интересното в плакатите е това че са още цели.
цитирай
4. iveta73 - Поздрав за поста
25.01.2007 15:08
Личи си че си голям професионалис. Поста неминуемо не беше за категорията ,,Политика'', а му приляга ако имаше такава категория,,разкази по действителен случай''.Харесва ми историята.:))
цитирай
5. анонимен - Браво
29.01.2007 19:01
Приятно за четене, интересно като поглед.
цитирай
6. merita - Ще ми се да съм живяла по времето на ...
30.01.2007 23:14
Ще ми се да съм живяла по времето на Волтер.Благородно ти завиждам че се докосваш до тези места .
Интересно си съчетал историческия и политическия момент в поста си.Поздрав
цитирай
7. wildroses - За евроизборите
22.02.2007 17:55
какво е мнението ви за подходящия вид бюлетина- интегрална, преференциална..?
цитирай
8. teodordetchev - трябва да правим разлика ...
22.02.2007 21:20
... между вида на бюлетината и вида на избирателната система. Ако започнем с избирателната система, по всичко личи, че за европейските избори ще имаме пропорционална избирателна система с елемент на преференциалност - избирателят вероятно ще може да посочи един, най-харесван от него кандидат в избраната от него партийна листа. Можем само да съжаляваме, че точно този елемент е силно осакатен, но да изчакаме приемането на избирателния закон на второ четене и пак ще коментираме.
Що се отнася до вида на бюлетината, тя може да бъде интегрална - всички листи на една бюлетина или пък всяка партия да има собствена бюлетина. Използуването на интегрална бюлетина е напълно възможно технически и честно казано не би затруднило дори и неграмотните гласоподаватели. Но в момента видът на бюлетината е второстепенен въпрос, откакто отпадна практиката на цветните бюлетини.
цитирай
9. wildroses - и аз смятам, че интегралната
22.02.2007 21:45
доказа приложимостта си
попитах понеже днес чух тезата, че заради интегралната бюлетина била по- ниска избирателната активност и че затруднявала неграмотните.
Дано избирателният закон, който се приеме, бъде крачка към усъвършенстване на практиката :)))
цитирай
10. teodordetchev - Звучи смешно, но при грамотно и добросъвестно ...
22.02.2007 21:51
... графично решение, интегралната бюлетина позволява известна икономия на хартия, т. е. пести парите на данъкоплатците. Иначе, при липса на цветове - дюс или на ивички, за слабо грамотните и неграмотните избиратели бюлетината е еднакво трудна - и интегралната и самостоятелната партийна. Освен това, точно партиите с най-малограмотен избирателен корпус са най-добри в разяснителната работа :-)))
цитирай
11. wildroses - Май няма да се получи икономия
22.02.2007 22:28
доколкото чух преди малко по тв- то, ще са отделни бели бюлетини. Е, важни са резултатите все пак. Ще почакаме и ще видим :)
цитирай
12. teodordetchev - Абе, пак добре, че не сме в Индия или в Южна Африка ...
22.02.2007 22:35
... там (без майтап) поставят на бюлетините портрети на политическите лидери, та да си ги познават неграмотните. Най-изящната бюлетина от такъв вид, която съм виждал е от Южна Африка. Там е даден пореден номер, емблема на партията, име на партията и портрет на партийния лидер. Всичко това в перфектен пълноцветен вид. Бюлетината е интегрална ! Изобщо - пей сърце ! Как да не гласува човек при такова старание на изборната администрация ...
цитирай
13. wildroses - уоу
22.02.2007 23:08
грижливо подбрана информация...едва ли не "сервиран" в готов вид начин на гласуване. Наистина картинката привлича вниманието, но не навсякъде е подходяща илюстрация.
Затова човек не трябва да се оплаква :))) Ако иска да промени нещо, то промяна е нужна, а не съсредоточаване в старото. Отплеснах се...исках да благодаря за информацията...какви ли не неща има по света. Приятно е да научаваш нови неща :)))
Лека вечер
цитирай
14. tera - много ми беше
05.03.2007 11:53
интересно, не знам дали ще ми се отвори възможност да посетя Ферней Болтер, но все едно съм била там :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5833074
Постинги: 779
Коментари: 3551
Гласове: 52939
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов