Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2007 21:51 - ССИ и браншовите работодателски организации в България. Част ІІ - ССИ като типичен представител на малките, средните и микро- предприятията.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4020 Коментари: 0 Гласове:
0



ІІ. Съюзът за стопанска инициатива като типична работодателска структура, представляваща малките, средните и микро- предприятията – профил на организацията.

 

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) е създаден на 22 декември 1989 год., като първата неправителствена, нестопанска организация на частните предприятия в България. Членството на над 4000 фирми, от които около 1200 са с над 20 заети и съществуването на повече от 110 регионални офиса в страната прави ССИ организация с широка гама от дейности. (През месец октомври 2003 г., официалната справка на НОИ показа, че в ССИ със сигурност членуват 516 фирми с повече от 20 наети работници. Ръстът на броя на тази категория предприятия е много показателен. В ССИ е оформено много дейно “кораво ядро” от около 1800 фирми, които активно взаимодействуват с органите на местното самоуправление).

Браншови организации - членове на ССИ са:

1. Асоциация “Български пипер”

2. Национална асоциация на хмелопроизводителите

3. Национална строителна федерация

4. Сдружение на  производителите на сухи строителни смеси

5. Асоциация на геодезическите фирми

6. Българска  асоциация  на  консултанските фирми в железопътното строителство

7. Национална асоциация на строителите на  жилища в  България

8. Асоциация на газоразпространителите

9. Българска асоциация на регионалните медии

10. Асоциация за развитие на информационните технологии

11.Българска асоциация за селски и екологичен  туризъм

12.Асоциация на лицензираните информационни посредници

       13.Асоциация на българските кабелни оператори

       14. Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи

       15. Сдружение”Съюз на фирмите за охрана и  сигурност”

16. Национална браншова камара “Охранители и детективи”

       17. Асоциация за инфраструктурно развитие

18. Асоциация на тържищата в България   

19. Асоциация  на  предприятията за  безмитна търговия

20. Асоциация за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ)

21. Българска асансьорна индустриална асоциация (БАИА)

22. Сдружение на управители и лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ

23. Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта

24.Сдружение на шивашките производители “ДЕБА”

25. Съюз на зъботехниците в България

26. Асоциация на малката авиация в Република България

27. Сдружение “Собственици и предприемачи на търговски обекти”

 

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) представлява изброените браншови организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и в други национални органи на тристранно и / или двустранно сътрудничество. Такива са: Надзорният съвет  на Националния осигурителен институт, Управителният съвет на Националната агенция за професионално образование и обучение, Националният съвет за насърчаване на заетостта, Събранието на представителите на Националната здравно-осигурителна каса, Националният институт за помирение и арбитраж. ССИ и браншовите му организации са представени в тристранните отраслови съвети при Министерството на транспорта, Министерство на земеделието и горите, Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката (отрасловият съвет за висше образование), както и в други други институции с ключово значение в индустриалните отношения, трипартитното концертиране и социалния диалог.

ССИ има трима представители в Икономическия и социален съвет на Р. България. Един от мандатите си в ИСС, Съюзът е отстъпил на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).


От 1996 год. ССИ е член на Международната организация на работодателите. Членството се осъществява чрез Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която в момента членуват пет от шестте национално представителни организации на работодателите в България – АИКБ, БСК, БТПП, БСЧП “Възраждане” и ССИ. АОБР се председателства на ротационен принцип. През 2004 г., АОБР беше председателствувана от.


От месец февруари 2006 г., ССИ е асоцииран член на Съюза на европейските занаятчийски, малки и средни предприятия – U
NION EUROPEENNE DE L’ARTISANAT ET DES PETITES ET MOYENNES ENTREPRISES (UEAPME). С влизането на България в ЕС, статутът на ССИ автоматично ще бъде трансформиран в пълно членство. По този начин, ССИ и БСК са двете представителни на национално равнище работодателски организации в България, които членуват в европейски работодателски структури, представителни пред Европейската комисия. БСК е член конфедерацията на едрата индустрия – UNICE, докато ССИ е представена в UEAPME.


ССИ постигна признанието да стане член на европейска работодателска организация, представителна пред Европейската комисия, благодарение на последователната си работа в областта на индустриалните отношения в България, на динамичното разширяване на браншовата си структура и съвсем не на последно място – благодарение на сътрудничеството си с Националната занаятчийска камара (НЗК). НЗК е по-стар член на
UEAPME от ССИ. Съгласно устава на UEAPME, съгласието на НЗК беше необходимо условия, за да получи ССИ сегашния си статут на асоцииран член. Двете организации извървяха доста дълъг път към изграждането на взаимно доверие и и започването на реално сътрудничество. През 2005 г., ССИ и НЗК подписаха безпрецедентно споразумение за сътрудничеството им в рамките на съвместната работа с UEAPME. Двете организации се договориха да участват съвместно в инициативите и проектите на UEAPME, като НЗК е водеща в областта ан информирането на малките и микро- предприятията, а ССИ е водещ в областта на социалния диалог.

Скоро споразумението между ССИ и НЗК беше развито и в областта на индустриалните отношения на национално ниво. Управителният съвет на ССИ покани лидера на НЗК – Рангел Чолаков, да заеме едно от двете места в състава на делегацията на ССИ в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Така благодарение на развитието на отношенията между НЗК и ССИ, един изявен представител на занаятчиите и на микро-предприятията беше включен във висшия орган, където се осъществява тристранното сътрудничество на национално равнище в страната.

От 1993 год., ССИ е член на Европейския съвет за малък бизнес, а от 1995 год. – на Световния съвет за малък бизнес. През последните дванадесет години, ССИ е работил в сътрудничество с : Международния център за икономически растеж - Сан Франциско, Японската асоциация за презокеанско техническо обучение, Японската асоциация за международна търговия, Холандския център за насърчаване на вноса от развиващите се страни, Федерацията на белгийските предприемачи, Унгарската асоциация на предприемачите, Гръцката асоциация на малките и средни предприятия и др.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5843287
Постинги: 784
Коментари: 3551
Гласове: 53003
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов