Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2007 22:04 - ССИ и браншовите работодателски организации в България. Част V - Двадесет примера на взаимодействие между ССИ и браншовите му организации. Останалите 10 примера
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4233 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.02.2007 22:05


ІV. 11.Асоциация на лицензираните информационни посредници

 

Асоциацията е в процедура на преименуване. Новото име, което е по-адекватно на новите условия, ще бъде Асоциация на частните агенции по заетостта (АЧАЗ). Това се налага от промяната в бизнес ориентацията на фирмите – членове та АЛИП. В момента, износът на работна ръка става все по-неактуален от гледна точка на интересите на работодателите, дори на моменти е вреден. Затова новата роля на асоциацията, ще бъде участие в РЕГЛАМЕНТАЦИЯТА на ВНОСА на работна ръка, както и РЕГЛАМЕНТАЦИЯТА и СЪЗДАВАНЕТО на АГЕНЦИИ ЗА ВРЕМЕННА РАБОТА (Temporary Work Agencies - TWA).

В тази област ССИ и АЛИП направиха законодателен пробив – по наше настояване беше ратифициарана Конвенция № 181 на Международната организация по труда, уреждаща мястото на частните и публично – частните агенции по заетостта. Тази ратификация, създава основата за приемане на необходимото законодателство за регламентиране на работата на частни агенции за временна работа (заетост) - TWA, което е ключов елемент при постигане на т. нар. “гъвкавост” на пазара на труда – едно от основните искания на работодателите за постигане на по-висока конкурентоспособност.

Европейската практика в областта на регулацията на временната работа е тя да се осъществява освен чрез нормативната база, но и в рамките на на секторното (отрасловото или браншовото) колективно договаряне. Затова, и дейността на организация като АЛИП / АЧАЗ, ще бъде от ключово значение при бъдещото развитите на пазара на труда.

 

       ІV. 12.Асоциация на българските кабелни оператори

                           

           АБКО е много силна и представителна асоциация. В нея членуват най-големите кабелни оператори, като “Евроком” и “ЕСТ” АД, които са в много динамична конкуренция. По тази причина, асоциацията се занимава главно с въпроси от общ интерес, най-вече в областта на законовата регулация и с проблемите, свързани с авторските права. Сътрудничеството на ССИ с асоциацията ще остане изцяло в идеалната сфера - в областта на защитата на интересите на работодателите на национално и браншово ниво.           

 

      

       ІV. 13. Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи

                   Камарата се солидаризира с едни от най-тежките акции на ССИ. По-горе стана дума за ролята на Камарата по време на протестите срещу акциза на пропан-бутана през 2003 г. Браншовата камара подкрепи много дейно ССИ  и по време на дебатите за приемане на Застрахователния кодекс в края на 2005 г. Тогава ССИ, Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи и други работодателски организации се противопоставиха срещу някои явни недомислия в проекта за застрахователен кодекс от позицията на интересите на потребителите те бяха отхвърлени от Бюджетната комисия в Народното събрание.

Браншовата камара успя да докаже пред някои застрахователни компании, като “Лев Инс”, че таксиметровите шофьори не са “рисков контингент” и това доведе до нормализиране на застрахователните премии, изисквани от тях при застраховка “Злополука”.

 

 

       ІV. 14. Сдружение”Съюз на фирмите за охрана и  сигурност” и Национална браншова камара “Охранители и детективи”.

      

                   Социалният диалог в частния охранителен сектор е абсолютен приоритет на ССИ. НБК “Охранители и детективи”, СФОС и НАЛСИЧОД (Национална асоциация на лицата и сдруженията извършващи частна охранителна дейност – член на БСЧП “Възраждане) са основни участници в дългосрочната стратегия за иницииране и развитие на балансиран социален диалог в чатния охранителен сектор, който да доведе до подписване на браншови колективен трудов договор в него. Разпростирането на браншовия КТД от Министъра на труда върху целия частен охранителен сектор, трябва да се превърне в основен инструмент срещу нелоялната конкуренция в сектора и практически ще доведе до въвеждане на реални граници, в които ще се движи минималната цена на стандартната охранителна услуга, без да се сключват картелни споразумения, които са незаконни и на практика – неприложими.

                   Председателят на  НБК “Охранители и детективи” лично “пое риска” в неговата фирма да се осъществят първите прояви на бипартитен социален диалог със създадената секция от Националния професионален синдикат на служителите от сигурността и охраната. През месец август 2005 г., беше подписано първото рамково споразумение за парметрите на социалния диалог в частния охранителен сектор между НБК “ОиД” и НПСССО. По-късно към рамковото споразумение се присъедини официално и НАЛСИЧОД. СФОС одобрява и подкрепя предприетите стъпки към развитите на социалния диалог в частния охранителен сектор.

                   Отново НБК ”ОиД”, СФОС и НАЛСИЧОД (с председатели – Живко Чакракчиев, Васил Велков и Боян Боянов) от работодателска страна и НПСССО успяха да подпишат първото доброволно споразумение за определяне на осигурителните прагове в частния охранителен сектор. Благодарение на това споразумение, частната охранителна дейност беше “изведена в отделен ред” от НОИ – нещо, за което охранителите настояват от години.

                   На 2-3 декември 2006 г., по инициатива на ССИ и на НБК “ОиД”, СФОС и НАЛСИЧОД, с помощта на Фондация “Фридрих Еберт” беше проведен форум с международно участие “Диалогът в частния охранителен сектор”. В него участваха и петте браншови работодателски организации в частния охранителен сектор, двата браншови синдиката – НПСССО (при КТ “Подкрепа) и Синдикатът на охранителите при КНСБ и представители на работодателите и синдикатите от Литва, Румъния, Русия, Великобритания, Австрия, Германия, Унгария, Словения и Македония. НБК “ОиД”, СФОС, НАЛСИЧОД, НПСССО и СО, подписаха изключително важни документи:

- меморандум до министъра на вътрешните работи с предложение за учредяване на отраслов съвет при МВР по проблемите на частния охранителен сектор в съответсвие с предписанията на Кодекса на труда;

- споразумение за започване на преговори за подписване на браншови колективен трудов договор.

Освен това, НБК “ОиД”, СФОС и НАЛСИЧОД подписаха меморандум до министър председателя, в подкрепа на подготвения Закон за браншовите организации.

            НБК “ОиД” и СФОС партнират колегиално с останалите работодателски браншови организации в частния охранителен сектор. Те участваха и в двете годишни конференции на фирмите от бранша, организирани от НАФТСО (Националната асоциация на фирмите за търговска охрана и сигурност – член на КРИБ, БСК и БТПП).

 

           

ІV. 15. Асоциация за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ)

           

            В асоциацията членуват много на брой от по-големите фирми за обучение на водачи на МПС. АКАБ фокусира вниманието си в областта на професионалното обучение и образование и социалния диалог. Председателят на асоциацията – Красимир Георгиев, представлява ССИ в експертната комисия по транспорт в Националната агенция за професионално обучение и образование (НАПОО).

           

 

ІV. 16. Българска асансьорна индустриална асоциация (БАИА)

 

БАИА стана член на ССИ по своя инициатива, след като хареса някои от позициите, които Съюзът застъпи във връзка с проблемите на стандартизацията в България. БАИА работи най-вече в областта на оценката на съответствието и безопасността на продукцията.

 

ІV. 17. Сдружение на управители и лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ

           

            По същество, това е типична работодателска браншова асоциация, обединяваща мениджърите на бившите поликлиники – сега ДКЦ. Говорителят на сдружението - д-р Росен Фиданов е официален представител на ССИ пред Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Д-р Росен Фиданов и президентът на Съюза на зъботехниците – Димитър Цветков представляват ССИ в Отрасловия съвет по здравеопазване, конституиран в съответствие с Кодекса на труда към съответното министерство.

           

 

ІV. 18. Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта

 

Заедно с Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи и Българска  асоциация  на  консултанските фирми в железопътното строителство, БССИТ е една от трите браншови организации на ССИ, които представляват Съюза в Отрасловия съвет по транспорта при Министерството на транспорта([1]). Чрез браншовите си организации, ССИ участва в работата и на два от под-отрасловите съвети – по автомобилен транспорт и по железопътен транспорт. (В момента ССИ кандидатства пред Министерството на транспорта за включване на Асоциацията на малката авиация в под-отрасловия съвет по въздушен транспорт).

Пернишкият клон на БССИТ, в частност естественият му лидер – Магдалена Милтенова извършиха сериозна работа по борбата с корупцията в общинския съвет и срещу дирижирането на конкурсите по транспортната схема. Пак Пернишкият клон на БССИТ с помощта на ССИ и на екип адвокати, начело с адв. Ваня Траянова, успя за първи път да осъди общински съвет (Пернишкият естествено) в Комисията за защита на конкуренцията за ограничаване на конкуренцията, чрез приемане на некоректни условия по конкурса за транспортната схема на общината.

 

ІV. 19. Съюз на зъботехниците в България

           

            Съюзът на зъботехниците е член на Fйderation Europйenne et Internationale des Patrons Prothйsistes Dentaires (FEPPD) асоцииран член на UEAPME и негова европейска секторна организация. По време на процедурата за приемането на ССИ в UEAPME беше поискано мнението на FEPPD, съответно – на Съюза на зъботехниците, който даде отлични референции за ССИ. Много скоро след това Съюзът на зъботехниците стана член на ССИ.

            Съюзът на зъботехниците постоянно участва в работата на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

            Президентът на Съюза на зъботехниците – Димитър Цветков, представлява ССИ в събранието на представителите на Националната здравна каса, в пълно съгласие с другата ни медицинска организация – Сдружението на управители и лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ. Пълен е и синхронът в Отрасловия съвет по здравеопазване.

            Съюзът на зъботехниците има установена практика на работа с всевъзможни бизнес партньори, предлагащи специални условия за членовете му.

           

 

ІV. 20. Сдружение “Собственици и предприемачи на търговски обекти”

           

            Сдружението е относително нов член на ССИ със силно влияние в Югоизточна България – само там то обединява повече от шестстотин оператори на магазини – най-много в Хасково (председателят на сдружението Димитър Янев е общински съветник там), Димитровград и Сливен.

                В сътрудничество със ССИ, сдружението е много активно в обучението по здравословни и безопасни условия на труд и в обученията на Комисията по търговия (при Министерството на икономиката и енергетика) за правата на потребителите, както и в разработването на различни проекти.



[1] Отрасловият съвет по транспорта функционира съгласно предписанията на Кодекса на труда и е форма на тристранно сътрудничество на отраслово / браншово ниво, за разлика от колективното договаряне, което е форма на бипартитно (двустранно) струдничество. Отрасловият съвет по транспорта има пет под-отраслови съвета: автомобилен транспорт, воден транспорт, въздушен транспорт, железопътен транспорт, специфични предприятия към Министерството на транспорта (Транспортни болници, Висшето военно трпанспортно училище “Тодор Каблешков” и др.).




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5843654
Постинги: 785
Коментари: 3551
Гласове: 53008
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов