Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2007 23:01 - За цената на тока и на храните, за ДДС и за косвените данъци.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4993 Коментари: 5 Гласове:
1




ЗА ЦЕНАТА НА ТОКА И НА ХРАНИТЕ, ЗА ДДС И ЗА КОСВЕНИТЕ ДАНЪЦИ.

 

Миналият четвъртък – 09 август 2007 г., Агенция “Фокус” разпространи дадено от мен интервю по повод пробелмите, свързани с данъчната тежест, цените на храните и електричеството и косвените данъци (акцизите). Агенция “Фокус” пусна и два фрагмента от интервюто като отделни новини. Повечето средства за масова информация отразиха точно тези две новини на агенцията. Специално в книжните медии, тези две кратки новини бяха цитирани от “Стандарт” и от “Пари”.Някои важни подробности от интервюто останаха някак си на заден план, въпреки, че в кратките фрагменти съм цитиран съвсем добросъвестно. Затова помествам пълния текст на интервюто, двете кратки новини и линкове към откритите публикации в “нета” за сравнение на читателите.

 

 

Теодор Дечев: Има реална заплаха от шоково повишаване на цената на електричеството

 

За цената на тока, за това трябва ли да се намали ДДС на хранителните продукти? Спекулативно ли е увеличението на цената на храните? За да отговори на тези въпроси Агенция "Фокус" потърси Теодор Дечев, зам.-председател на Съюза за стопанска инициатива

 

Фокус: Г-н Дечев, каква е вашата оценка на икономическата обстановка в страната през последния месец - цените на много хранителни продукти скачат...

 

Теодор Дечев: Ако говорим за цялата държава, трябва да се кажат няколко неща. Едната добра новина е продължаващата тенденция да намаляват преките данъци. Другата добра тенденция е намаляването на осигурителната тежест. Аз даже мисля, че с последното намаление от 3% на ставката можем известно време да задържим исканията за по-нататъшни намаления. С други думи - спокойно можем да дадем по-дълга почивка на осигурителната система. Това, което е тревожно е продължаващото нарастване на косвените данъци, на акцизите. Тук не включвам акцизите на цигарите. Изключително опасна е обаче, тенденцията да се запазват съществуващите високи акцизи върху енергоносителите. Имаме може би вторият по големина в Европа акциз върху пропан - бутана. Това просто е недопустимо. С въвеждането на акциз върху тока, въглищата, кокса и брикетите, фактически има огромни допълнителни постъпления от косвени данъци, които някак си се премълчават и високите нива на енергоносителите си остават. Заради нововъведените акцизи е просто задължително да бъдат намалени акцизите на горивата.

Пак казвам, имаме втори в Европа акциз на пропан-бутана, хайде ако някой каже, че не е втори, нека е трети. Това е един от най-високите акцизи в целия Европейски съюз. Може да се помисли и за намаление на акциза и на дизела, и на бензина. Но той трябва да върви за всички горива, защото иначе ще се облагодетелстват едни търговци за сметка на други търговци.

Другото нещо, което ни застрашава, е главоломното нарастване на цената на тока. Разговарях тези дни с хора, които съвсем не са празнодумци, това са хора от реалната индустрия, които купуват електроенергия пряко от производителите. Те се готвят за увеличение на цената на тока между 35-40%. Говоря за предприятия, които купуват от ТЕЦ-овете. Това означава, че за битовите потребители увеличението от 17% току-виж станало 50%. Има реална заплаха от шоково повишаване на цената на електричеството, което е много опасно и за индустрията, и за битовите потребители. Правителството и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да много сериозно да се замислят над този въпрос.

Има още една особеност. Цената на електричеството в някои райони ще доведе до шоково повишаване на цената на водата. Например в Добричкия регион отсега си представям воден бунт, защото там цялото водоснабдяване е помпено, при това от много дълбоки сондажи.

 

Фокус: По какъв начин тези увеличения ще се отразят на цената на хранителните продукти?

 

Теодор Дечев: Имаше едно време един виц за Тодор Живков и неговите министри, които си играели на една игра. Например Милко Балев казва "А" и започва да брои наум азбуката, Тодор Живков казва "стой". И Милко Балев казва буквата, до която е стигнал - "Х". И вдигат цените на хляба и халвата. След това пак същото и се казва буквата "Б". И вдигат боба. След това същата процедура и Милко Балев казва "Ф". Не могли да измислят нищо на буквата "Ф" и вдигнали цените на “Фсичко” - на всички стоки. Общо взето вдигне ли се цената на тока, вдига се Фсичко. Няма начин да се вдигне токът и да намалеят цените на храната. Не мога да си представя подобно нещо и в най-смелите си фантазии.

Цените на горивата в никакъв случай не са в друг коловоз. С тях се задвижват всевъзможни возила, машини и т.н. Лошото е, че има акциз и върху метана. Това означава, че тези, които избягаха от пропан - бутана на метан, примерно някои от хлебопекарите, (като направиха значителни инвестиции), сега пак се натрисат на високи косвените данъци. Изобщо положението е изключително сериозно, що се отнася до косвените данъци, цените на енергоносителите и цените на електроенергията. Това в момента е основния инфлационен риск, който тихо зрее по време на отпускарския месец август.

 

Фокус: Тъй като в Унгария се обсъжда идеята да се намали ДДС на някои хранителни продукти, които поскъпват, според Вас трябва ли тази практика да се въведе и в България?

 

Теодор Дечев: По принцип ДДС е един от данъците, които трябва да бъдат пипани най-внимателно. Разни данъчни врачки твърдят, че с въвеждането на плоския данък и намаляване на осигуровките, някой криел в ръкава си вариант при евентуална опасност за хазната ДДС-то да се вдигне. По-добре да не дърпаме дявола за опашката, нека ДДС си седи толкова, колкото е. Аз лично съм скептичен към въвеждане на диференцирани ставки за различни стоки. Започне ли въвеждане на т. нар. “диференцирани” ДДС - ставки, настъпва хаос. По-възможно е за някои свръхприоритетни стоки да няма ДДС. Доколкото знам, няма ДДС за учебниците. В някакви изолирани случаи, може дори да няма ДДС, но това не може да се случи с храните. Така че много по-добре е да се остави същото ДДС, но да се пипне там, където е коренът на злото, а той е в косвените данъци. Да намалим акцизните ставки на дизела и на пропан-бутана, пък да видим дали това няма да се отрази на цените.

 

Фокус: Според Вас държавата трябва ли да се намесва в тези отношения?

 

Теодор Дечев: Държавата ако иска ще се намесва, ако иска няма, това си е нейна политика. Според мен вярната политика е в намаляване на косвените данъци. Дори не точно намаляване, а преструктуриране. Защото като има такива нови грамадни приходи от акциз върху ток и въглища, могат да намалят акциза на горивата. Тук изобщо не визирам акцизите върху цигарите и "шльокавицата", те не се отразяват на индустрията. Това е вярната политика, а не да влизаме в имагинерни спорове колко да е ДДС-то. Защото то е на държавата най-милото. ДДС-то и митниците са най-гарантираните сборове и приходи на хазната. И затова преди да се захващаме с ДДС-то, по-добре е да оправим косвените данъци и тогава може и да няма нужда да го пипаме.

 

Фокус: А вие съгласен ли сте с тезата, че поскъпването на цените е спекулативно?

 

Теодор Дечев: Не съвсем. Повишаването на цените се дължи на интуитивното очакване на увеличаването на цените на тока. Преди 5-6 дни имаше едно “полузакрито обсъждане на хора от индустрията и абсолютно всички са единодушни, че дори тези, които купуват електроенергия от производител отиват поне на 35% увеличение на цената й. Не съм упълномощен да го цитирам, но един човек от реалната икономика, по-точно от тежкото машиностроене буквално каза, че едно "едно време като плюехме проекта за каскадата "Горна Арда", че щяла да бъде много голяма себестойността на тока, просто не сме оценили до каква степен може да се увеличи цената на тока във времето. Защото ако сега беше на път да е построена "Горна Арда", тя щеше да дава ток на абсолютно приемливи цени, по очакваните прогнози до края на годината".

 

Людмила СПАСОВА

 

 

Теодор Дечев: Има реална заплаха от шоково повишаване на цената на електричеството

 

Има реална заплаха от шоково повишаване на цената на електричеството. Това е много опасно и за индустрията, и за населението. Правителството и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва много сериозно да се замислят над този проблем. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Теодор Дечев, зам.-председател на Съюза за стопанска инициатива. "Другото нещо, което ни застрашава, е главоломното нарастване на цената на тока. Разговарях тези дни с хора, които съвсем не са празнодумци, това са хора от реалната индустрия, които купуват пряко от производителя. Те се готвят за увеличение на цената на тока между 35-40%. Говоря за предприятия, които купуват от производителя, от ТЕЦ. Това означава, че за битовите потребители увеличението от 17% току-виж станало 50%", обясни Дечев.

Друга опасност според него е, че повишаването цената на електричеството в някои райони, ще доведе и до повишаване цената на водата. "Например, в Добричкия регион отсега си представям воден бунт, защото там цялото водоснабдяване е помпено и това са сондажи с много голяма дълбочина", поясни Дечев.

 

Людмила СПАСОВА

 

 

Теодор Дечев: По-добре да се запази ДДС-то такова, каквото е в момента, но да се намалят акцизите.

 

По принцип Данък добавена стойност е един от данъците, които трябва да бъдат пипани най-внимателно. По-добре да не дърпаме дявола за опашката, нека ДДС си седи каквото е. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Теодор Дечев, зам.-председател на Съюза за стопанска инициатива. "Разни данъчни врачки твърдят, че с въвеждането на плоския данък и намаляване на осигуровките, някой криел в ръкава си вариант при евентуална опасност за хазната, ДДС-то да се вдигне. Аз лично съм скептичен към въвеждане на диференцирани ставки за различни стоки. Започне ли ДДС-то да се променя, настъпва хаос", каза Дечев.

Според него е по-възможно да няма ДДС за някои стоки, както няма за учебниците, но това са изолирани, специални случаи, които са стратегически приоритет. По думите му обаче това няма как да се случи с хранителните продукти. "Според мен вярната политика е в намаляване на косвените данъци. Дори не точно намаляване, а преструктуриране – намаляване на акцизите на горивата, за сметка на новите огромни приходи от акцизи върху електроенергията, въглищата, кокса и метана. България е страна с един от най-високите акцизи върху пропан – бутана в ЕС.

Това е вярната политика, а не да влизаме в имагинерни спорове - колко да е ДДС-то. Защото то е на държавата най-милото. ДДС-то и митниците са най-гарантираните сборове и приходи на хазната. И затова преди да се захващаме с ДДС-то, трябва да оправим косвените данъци, да намалим акцизите върху горивата, особено върху екологичните горива и тогава може и да няма нужда да го пипаме", уточни Дечев.

 

Людмила СПАСОВА

 

Ето и съответните линкове:

 

Към публикацията в Агенция “Фокус”:

 

http://www.focus-news.net/?id=f7137

 

http://www.focus-news.net/index.php?id=n759736

 

Към сайта на “Фокус Радио”:

 

http://www.focus-radio.net/?s=0&do=n62740&PHPSESSID=fpdkkv3mi05btsljq8482d9c73

 

Към EXPERT.BG / BUSINESS NEWS:

 

http://www.focus-news.net/index.php?id=n759736

 

Към ACTUALNO.COM:

 

http://business.actualno.com/news_116808.html

 

Към DIR.BG “Банки и финанси”:

 

http://banks.dir.bg/2007/08/09/news1979722.html

 

 

 

 

 

 

 



Тагове:   данъци,   ДДС,


Гласувай:
1



1. roads - Това разбрала, това цитирала. . .
14.08.2007 09:27
Това разбрала, това цитирала...
цитирай
2. viovioi - е то е ясно...
14.08.2007 13:48
Изваждат едно изречение, което съдържа нещо "сензационно" и правят сензация.От това ядат хляб.Но този журналистически метод е ясен.Сега да се правят уточнения и опрожержения не си струва труда.А може да се окажеш и лош пророк.И да се сбъдне прогнозата.Всички енергийни источници са в пряка зависимост от икономическите условия в страната и навън.Доколко е спекулативно увеличението на стоките на пазара то аз мисля че това е факт.По този начин ще се изтръскат джобовете на българина.И ще се изсмучат всички скрити запаси/спестявания,акции и др./Този метод е по фин и прагматичен.Верни на партийните си директиви също както в мрачната 97 г.но тогава помним че левите взеха да печатат пари и да слагат нули, но нали пак успяха да оберат парите.Това е идеята.Минали са 10 години и няма как нашенеца да не е закътал нещо.Чужбина,гурбети и тн.Дай сега да му ги приберем! Но как? Как ли? Ето така.И тази ставка на ДДС-то им е добре за бързонарастващите обороти от спекулативното покачване на цените.Аз вече си мисля че там в ляво има някакъв голям мозък, който може да измисли най-мръсните икономически и политически шантажи на 21 в.За съжаление на нашего брата.Поздрави за поста))
цитирай
3. teodordetchev - Не, нещо не сте ме разбрали. Цитиран съм коректно.
14.08.2007 14:34
Не твърдя, че някой ме е цитирал неправилно или некоректно. Журналистката от Агенция "Фокус" изключително добросъвестно консултира текста си с мен. Работата е там, че медиите отразиха като цяло кратките новини на Агенция "Фокус", в което няма нищо злонамерено. Аз пък пуснах пълния текст на интервюто, защото смятам, че в него има интересни подробности и нюанси, които няма да са безинтересни на публиката.
Що се отнася до това дали ще се окажа лош пророк - като нищо ще се окажа и както съм казал и на Людмила Спасова, не съм си изсмукал тези притеснения от пръстите, а се опирам на оценките на хора от реалната икономика - големи потребители на електроенергия.
Що се отнася до увеличението на цените, изобщо не трябва да се учудваме, че хората са толкова чувствителни и реагират светкавично на всяко увеличение ("консумирано" или предстоящо) на цените на електроенергията и / или енергоносителите. Тези цени са един от най-мощните инфлационни фактори и затова апелът кам правителството и ДКЕВР е да бъдат изключително внимателни, какво става в този сектор.
цитирай
4. zari - Хората реагирали СВЕТКАВИЧНО??????!!!
19.08.2007 17:18
Хайде, де!
цитирай
5. анонимен - Имаа
26.09.2007 21:13
Има ДДС върху учебниците, и върху книгите, няма само за хазарта - "Божков забогатява с по 1500000 дневно!"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5831453
Постинги: 779
Коментари: 3551
Гласове: 52922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов