Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2008 12:03 - При конфликт със Сърбия, заради Косово, първи биха пострадали нашите превозвачи.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 3611 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.02.2008 12:06



Преди няколко дни, електронният сайт „Всеки ден” пусна едно доста импровизирано интервю с мен, взето по телефона – така да се каже при „полеви условия”. Тъй като интервюто отдавна не е на първата страница на „Всеки ден” и ако някой се интересува ще трябва да се потруди за да го открие, го пускам тук „за архив”.

Не са правени никакви граматически или пунктуационни промени в текста, поместен във „Всеки ден”. Оригиналното заглавие също е запазено. Позволил съм си да поставя ново заглавие само на целия постинг - според мен то отразява казаното по един малко по-адекватен начин. Текстът е на адрес:

 


http://www.vsekiden.com/?p=23059

 

 

Зам.-председателят на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев:

 

РОДНИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ ЩЕ ПОСТРАДАТ НАЙ-МНОГО ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА КОСОВО

 

Интервю на Николай Георгиев

 

Теодор Дечев е роден на 8 ноември 1962 г. в София. През 1979 г. е завършил Висшият институт по архитектура и строителство. През 2003 г. е завършил магистърски курс по политология в Софийския университет. През 2007 г. е защитил докторска дисертация по социология. От 1998 г. до 2001 г. е бил зам.-министър на труда. Зам.-председател на Съюза за стопанска инициатива е от 2003 г.

 

Г-н Дечев, как обявяването на независимостта на Косово ще се отрази върху българския бизнес?


Има риск за българския бизнес. Истерията, която е обхванала сръбската държава и сръбското общество може да се отрази най-вече на българските превозвачи и в по-малка степен на инвеститорите. В момента има значителни български инвестиции в Сърбия.


Главно превозвачите ли ще бъдат потърпевши от обявената независимост?


Те първи ще го отнесат, ако се стигне до някакви ексцесии, защото те са най-уязвими. От друга страна обявяването на независимостта на Косово не трябва да ни кара бързо да признаваме това решение. Моето мнение е, че не трябва да сме в първите 10, които ще признаят Косово, но и в никакъв случай не трябва да заклеймяваме обявената независимост. Тези приказки за Косово, като област от свърталище на наркотрафиканти и бандити представлява преповтаряне на тези на сръбската пропаганда и агентурата за влияние на белградските служби. Не може в една държава, в която Земунският клан убива министър-председателя да намира кусури на други държави. Независимостта на Косово дава възможност на хора, които са склонни към по-рискови инвестиции и за тези които умеят да работят в партньорство. Моето дълбоко убеждение е, че в момента в Косово може да се работи само през партьорски фирми, като за добро или лошо повечето от тях най-вероятно ще се окажат турски. Това е обективната реалност.


Какво България може да изнася за Косово?


Косово е територия, която внася всичко освен въглища. Освен това България може да постави въпроса за по-бързото изграждане на високоволтовия далекопровод от България през Македония до Косово. В контекста на независимостта на Косово този далекопровод е жизнено важен за косоварите.


България има ли възможност да внася въглища от новата държава?


Определено. Ние внасяме въглища от Индонезия, а пък няма да внасяме от Косово. Няма причина да не предприемем такъв внос. Не би трябвало да има проблеми при осигуряването на въглища от Косово.


Колко години ще са необходими, за да може в Косово да се създаде стабилна икономика?


Никой не може да каже колко години ще бъдат необходими. През 1996 г. у нас някой вярвал ли е, че през 2008 г. ще имаме 3 милиарда излишък и, че ще искаме да внасяме работници поради дефицит на работна сила? Ако някой го беше казал тогава най-вероятно щяха да повикат специализирани медицински органи да му окажат помощ и да го освидетелстват. Икономиката в Източна и Югоизточна Европа е много динамична. Косовската икономика може още десетилетия да си остане на тоя хал, ако продължава да бъде територия, която се издържа изцяло от икономическата си емиграция. Ако има обаче икономическо развитие Косово може да се превърне в една прилична микродържава.


Смятате ли, че големите световни компании ще бързат да открият свои офиси в независимо Косово с цел по-бързо да навлязат в местната икономика?


Според мен има фирми, които биха се насочили натам. Това са големите търговски вериги и големите производители на хранителни стоки.


Може ли новата държава да стане източник на евтина работна ръка за страните от Западна Европа?


То отдавна е станало. Косово е изнесло много човешки ресурси. Истината е, че хората в Косово живеят благодарение на икономическата емиграция. Тези, които са могли да излязат извън пределите на Косово вече са го направили. Сега с този ентусиазъм при провъзгласената независимост хората ще искат да се пробват в новата страна.


Смятате ли, че в близко бъдеще има възможност за нарастване на доходите на косоварите?


Трябва първо да се развие икономиката и след това да има увеличаване на доходите.


вторник, 19 февруари 2008

 



Тагове:   Сърбия,   косово,   конфликт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5839768
Постинги: 780
Коментари: 3551
Гласове: 52966
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов