Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2008 14:37 - Продължението на сагата с ДКЕВР.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4519 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 14.03.2008 14:50



Поместените в предишните два постинга интервюта, илюстрират някои от проблемите във водния сектор, където с известна доза надежда очакваме промяна в подхода на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. по някакво странно съвпадение и стечение на обстоятелствата, през последните дни организациите на социалните партньори не спряха да се занимават с проблемите в сферата на комуналните услуги и на енергетиката, като не подминаха и отношенията с ДКЕВР.

Интересни материали по този въпрос бяха поместени в блога на Съюза за стопанска инициатива. Там беше повестена кратка информация за протичането на свикания във връзка с проблемите с проектите по ИСПА за софийската канализация Консултативен съвет при ДКЕВР:

http://ssi.blog.bg/viewpost.php?id=172500

Също така беше поместена много подробна информация относно срещата на шестте представителни работодателски организации и двата представителни синдиката по проблемите на хаотичното нарастване на цените на електроенергията и поисканото шоково повишаване на цената на природния газ. Тази информация съдържа и проект на декларация, която по мое мнение ще бъде одобрена без изменения от ръководните тела на осемте представителни организации, участващи в НСТС и в Консултативния съвет на ДКЕВР.

http://ssi.blog.bg/viewpost.php?id=172516

Поради особено важния характер на последния текст и за удобство на читателите, го помествам и в моя блог.

ГОРЕЩИ ДНИ ЗА ДКЕВР

 

След като на 11 март 2008 г., Консултативният съвет към Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) беше свикан по искане на Съюза за  стопанска инициатива (ССИ), днес представителите на работодателите и синдикатите от състава на този орган, отново се срещнаха.

Ако на 11 март 2008 г., комисарите от ДКЕВР трябваше да отблъскват атаките на заместник председателя на ССИ – Теодор Дечев, който директно ги обвини, че провалят получаването на „грант” – подарък от почти 44 милиона евро, за изграждането на столичната канализация**, то днес, в тяхно отсъствие представителите на социалните партньори приеха проект за декларация във връзка с „хаотичното нарастване на цените на природния газ и електроенергията”.

Документът трябва да бъде спешно ратифициран от ръководните тела на осемте организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българският съюз на частни предприемачи „Възраждане”, Българската търговско промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Съюзът за стопанска инициатива от страна на работодателите, както и КНСБ и КТ „Подкрепа” от страна на синдикатите. Според преценката на представителите на социалните партньори, представили проекта на пресконференция в сградата на КТ „Подкрепа”, вероятността да настъпят изменения в текста е нищожна.

Дори и беглият прочит на проекта за декларация, който беше представен пред средствата за масова информация, говори, че социалните партньори са еднакво загрижени, както от хаотичния растеж на цените на електроенергията и на природния газ, така и от необходимостта да бъде намерен начин за осъществяване на обществен контрол над ДКЕВР. Заместник председателят на ССИ – Теодор Дечев, подробно изясни логиката, въз основа на която в проекта за декларация се иска да бъде създадена по законодателен път нормативна възможност за бламиране и респективно – отзоваване на отделни членове на ДКЕВР или на пълния състав на Държавната комисия. Той посочи, че до този момент член на ДКЕВР може да я напусне само по собствено желание или ако не дай Боже почине.

Теодор Дечев посочи, че дори на Европейската комисия се е налагало да дава оставка, поради поредица от „дребни корупционни сканадали”, така че „няма институция, която да е застрахована от необходимостта от промени в състава й при неблагоприятни събития, свързани с работата й и с публичния й образ”. По тази причина, трябва да има законов механизъм за задействане на процедура по отстраняване на провинили се членове на ДКЕВР или на пълния й състав.

Д-р Константин Тренчев се пошегува в подкрепа на мнението на Дечев, че дори и Св. Синод не може да освободи състава на ДКЕВР. В отговор, участниците в пресконференцията импровизираха, че може би трябва да се направят изменения и допълнения в Закона за вероизповеданията, които да предвиждат възможността и процедурата за анатемосване на държавни институции.

image 
Константин Тренчев

От своя страна, Ивелин Желязков от АИКБ, представи предложението на организацията си, което е залегнало в проектодекларацията, дружествата извършващи публични услуги, (НЕК, електроразпределенията, електическите централи, водните оператори, БДЖ и други) и намиращи се в монополно положение, да се отчитат по правилата, които се прилагат спрямо публичните дружества, които се листват на фондовата борса. Предложението на АИКБ беше силно защитено и от Дикран Тебеян (БСК) и от Теодор Дечев (ССИ).

image Дикран Тебеян

Представителите на синдикатите – Д-р Константин Тренчев (КТ „Подкрепа”) и Николай Ненков (КНСБ) обърнаха внимание на поредицата от искания на социалните партньори за усъвършенстване на системата на работа на Консултативния съвет при ДКЕВР. Те също бяха твърде критични към регулаторния орган, та се наложи представителите на работодателите – Теодор Дечев (ССИ) и Румяна Георгиева (КРИБ) да посмекчат острия тон, като похвалиха ръководителя на ДКЕВР – проф. Константин Шушулов, за посотянните му усилия да убеди производителите на електроенергия да не се опитват постоянно да покриват разходите си със собствени приходи, а да използуват и привлечен капитал. Представителите на работодателите бяха единодушни с мнението на проф. Шушулов, че за производителите на електроенергия и за електроразпределенията не е проблем да привлекат кредити, с които да подобряват инфраструктурата на предприятията си, без да искат всичко да бъде събрано незабавно от потребителите.

В крайна сметка, видя се, че вече няколко дни ДКЕВР е подложена на натиск по различни направления, заради възникващите проблеми във водния сектор и в енергетиката и че натискът едва ли ще секне.

 

** Критиките на ССИ към ДКЕВР във връзка с опасността да бъдат провалени проектите по ИСПА за изграждане на канализационни обекти в София, могат да бъдат открити тук:

 

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=44988&edition_id=751&format=html

 

и тук:

 

http://www.monitor.bg/main/article?sid=&aid=150634&cid=1&eid=1314

 

 

Прилагаме пълния текст на проекта за декларация, който се очаква да бъде одобрен от ръководствата на социалните партньори:

 

 

Проект!

 

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

 

         Национално представителните работодателски и синдикални организации в България, загрижени за достойното членство на страната в Европейския съюз, което е базирано на стабилен икономически растеж и висок жизнен стандарт на българите се събраха на Консултативен съвет на 13 март 2008 г., за да обсъдят непрекъснатото увеличение на цените на енергоносителите.

 

 

Като отчитат, че:

-         Няма предвидимост на ценовите промени, което не позволява на предприятията и населението да планира своите разходи и инвестиционни намерения;

-         Има механично покриване на индивидуалните разходи на енергийните предприятия, което довежда до необосновано увеличаване на цените на енергоносителите;

-         Вместо очакваната либерализация на електроенергийния пазар, бяха намалени количествата. В същото време по-голямата част от ел енергията на свободния пазар беше изкупена от НЕК и изнесена;

-         Вместо утвърдилата се евротенденция за отделяне на производството от преноса и търговията, у нас монополизацията не само не намалява, а и се разширява;

-         Няма прозрачна политика за съотношението между цена на дребно и цена на едро и те не се формират на пазарен принцип;

-         Цените на производителите на енергия се определят въз основа на методика, която нито е обсъждана, нито публикувана.

Като констатират, че извършената от последните две правителства приватизация в енергийния сектор, не доведе до очакваните резултати.

 Представителните организации на бизнеса и работниците, предупреждават, че с необмислени икономически нецелесъобразни действия на регулаторния орган в областта на ценообразуването в енергийния  сектор ще доведат до:

 - намаляване конкурентноспособността на българската икономика;

-         намаляване на преките чужди инвестиции в основните отрасли на реалния сектор;

-         социално опасно снижаване на доходите и покупателната способност на населението;

-         увеличаване на цените на ЕРП от 01.07.2008г. с 9 до 12%;

-         увеличаване на цената на топлоенергията в прогноза от 01.07.2008г. с 15%;

-         увеличаване на цената на природния газ по искане на “Булгаргаз” АД от 01.04.2008г. с 32%.

 

Представителните организации на бизнеса и работниците, заявяват, че ако продължи непрекъснато повишаване на цените на природния газ, ел енергията, топлоенергията:

-         продължаването на такава ценова политика ще направи невъзможно реализирането на редица договорености от Пакта за социално и икономическо развитие на България до 2009 г.;

-         социалните партньори ще сигнализират в Европейската комисия за дискриминационното отношение към бизнеса в България и създадените условия  за корупционни практики при определяне цените на енергоносителите;

 

Представителните организации на бизнеса и работниците предлагат:

-         спешно свикване на Кръгла маса за изработване на анализ и стратегия в областта на цените на енергоносителите, с участието на социалните партньори, правителството и регулаторния орган;

-         създаване на нормативни условия за предсрочно освобождаване на състава на ДКЕВР;

-         законодателни промени, предвиждащи съкратени срокове за разглеждане и произнасяне по жалбите срещу ДКЕВР;

-         създаване на възможност за участие на представител на политическия кабинет на МТСП, в работата на Обществения консултативен съвет, във връзка с изграждането на компенсаторни механизми при повишаване цените на енергоносителите;

-         в работата на Обществения консултативен съвет да се обезпечава участието на вносителите на предложенията за промяна на цените на енергоносителите;

-         създаване на нормативни условия всички стопански структури, оказващи публични услуги, в това число и естествените монополи, да прилагат режима за публични дружества, при предоставяне на информация.

 

ОТ КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ:

 

ЗА КТ “ПОДКРЕПА”:                                ЗА АИКБ:

Д-р Константин Тренчев                     Васил Велев

Президент                                                         Председател

 

ЗА КНСБ                                                  ЗА БСК

Д-р Желязко Христов                             Божидар Данев

Президент                                               Председател

 

                                                                  ЗА БСЧП “ВЪЗРАЖДАНЕ”

                                                                  Ваня Тодорова

 

                                                                  ЗА БТПП

                                                                  Божидар Божинов

                                                                  Председател

 

                                                                  ЗА ССИ

                                                                                  Проф. Д-р Борислав Борисов

                                                                  Председател

 

                                ЗА КРИБ

                                           Иво Прокопиев

                                      Председател

 




Гласувай:
0



1. chara - това за ДКЕВР
14.03.2008 17:09
по точно за несменяемостта им, отдавна го писах къде ли не:-)
не то е най-опасното обаче, а друго, според мен
и то е, че над Комисията няма НИКОЙ, единствено и само Господ Бог:-)
както и че решенията на Комисията са решения от последна инстанция:-)
цитирай
2. avangardi - Честит имен ден!
15.03.2008 12:48
Облъхнати от любов, усмивки, слънце и вдъхновение да бъдат всички ваши дни!
Да ви е живо името и със здраве да го носите! ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5841791
Постинги: 783
Коментари: 3551
Гласове: 52990
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов