Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2008 13:05 - За демонизацията на глобализацията - в отговор на г-н Борис Накев.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 65335 Коментари: 86 Гласове:
1

Последна промяна: 15.04.2008 13:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЗА ДЕМОНИЗАЦИЯТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

 

Г-н Борис Накев, 19 годишен, от град Сливен, е написал една апология на анти-глобализма. Доброто в нея е стройният начин на изразяване на автора, което ми дава надеждата, че младите хора в България се вълнуват от много сериозни пробелми, а не само от създаване на видеофилмчета с малтретирани учителки ... Текстът на г-н Накев, озаглавен ни повече ни по-малко - “Глобалистите са расисти”, може да бъде открит на следния адрес:

 

http://nakev.blog.bg/viewpost.php?id=182727

 

Разбира се, без да заемам каквато и да е снисходителна поза, съм длъжен да отбележа, че патосът на господин Накев в много голяма степен се дължи на неговата възраст, която естествено предразполага към заемане на крайни позиции в защита на оскърбените и онеправдани хора по света. Въпросът обаче е там, че като млад човек, даващ сериозни надежди за по-нататъшно научно развитие, г-н Накев трябва винаги да оглежда аргументите си от повече страни, а не само от гледната точка на редакцията на “Льо Монд Дипломатик”, на “ултрасите” от ATTAC и на Ману Чао ...

За това, написах дълъг коментар в блога на г-н Накев. След като поразмислих, реших да го кача и в своя блог, защото не е изключено от цялата тази история да се получи смислена дискусия. Спорейки с по-младите от нас, трябва да проявим задължителното в тези случаи уважение и да се отнасяме сериозно към аргументите им, дори и когато не е трудно последните да бъдат оборени ... Ето и моят първи коментар (пак казвам, че е възможно да възникнат и още такива):

 

Твърденията, че "глобализацията" задушава националните култури е просто откровено невярна и тенденциозна. Какви са аргументите, за да съм толкова категоричен ?

На първо място - може да се състави списък на десетки култури и регионални езици, които никога, ама никога нямаше да станат известни на публиката, ако не бяха глобалните медии. Феноменът "Уърлд мюзик" също е рожба на глобализацията, макар че някои объркани хора го смятат за анти-теза на последната.

Ако разгледаме нашия български случай и приемем европейската интеграция за проява на глобализацията, ще видим, че един от ефектите на приемането ни в ЕС е рязкото нарастване на необходимосдтта от изучаването на българския език в страните от Съюза. Просто, той е официален език в ЕС и всяка държава трябва да бъде готова да води кореспонденция с българските институции на български език. Оказва се ,че сметката за необходимите специалисти, владеещи български език е доста впечатляваща.

Абсурдно е да бъдем плашени, че някой иска от нас да слушаме една и съща музика и да ядем едно и също. За музиката вече стана дума - глобалните медии са причината за разпространението на безброй фолклорни мотиви, дори и в комерсиалната музика.

Що се отнася до любимия рефрен на анти-глобалистите за “МакДоналдс”, то и тук те са в грешка. Първо, никой не ни задължава да ядем само и единствено във веригите за бързо хранене. Второ, нито “МакДоналдс”, нито другите подобни вериги пропускат възможността да флиртуват на местна почва, пускайки продукти, които препращат към съответната национална кухня.

Като цяло обаче, идеята на “МакДоналдс”, "Кей Еф Си" и други подобни, е да предлагат продукт с устойчивост на качеството, който да отговаря на съответни изисквания, навсякъде по света. При наличието на т. нар. "съвременни номади" - хора, които непрекъснато пътуват по различни делови причини и навъртат стотици хиляди километри със световните авиолинии, наличието на заведения за хранене, където априори се знае, какво се сервира е напълно оправдано. Ако човек не харесва храната в тези заведения, просто може да възпита децата си да не ходят там. Но аргументите е по-добре да бъдат диетологични, кулинарни и здравословни, а не "културологични" и анти-глобалистки.

До този момент, световните вериги за бързо хранене не са унищожили нито една национална кулинарна култура (а и няма как да го направят, дори и да искат...). За сметка на това, като реакция на веригите за бързо хранене се появи движението "Слоу фууд" - движение за бавно и качествено хранене в контекста на националните кухни. Странното е, че това движение също е ... интернационално и все по-глобално. Ето Ви пример, как продукт на глобализацията, популяризира националните кулинарни култури.

Всички плачове и вопли за глобализацията като "културен изравнител", като сила, която "окалъпва" националните култури, са израз на културна и антропологическа параноя, най-често идваща от разни френски адреси.

Истината е, че не глобализацията като цяло, а определени нейни прояви създават понякога тежки проблеми. Ярък пример за това са субсидиите за транспорта. Субсидирането на транспорта - особено на морския и на въздушния транспорт, позволява на богатите държави, произвеждащи големи излишъци от храни да ги изнасят в по-неразвитите страни с по-малко интензивно селско стопанство. Това нанася тежки щети на местните селски стопани. От това примерно тежко страдат страните в Западна Африка, но проблемът не е в глобализацията "въобще", нито в конспиративните замисли на някакви тайни общества на "световни мъдреци и злодеи", а в една проста икономическа политика. Ако анти-глобалистите са хора на място, те трябва да преосмислят посланията си и мишените си, след което да се заемат със сериозна и полезна работа. Борбата с транспортните субсидии е една такава кауза, която по парадоксален начин би била подкрепена и от ... крайните либерали, които са набедени и за "топ-глобалисти".

В заключение - глобализацията е започнала още с пътуванията на Васко Да Гама, Колумб, Магелан и Бартоломео Диас. Глобализацията е обективно явление и борбата с нея "въобще", може да бъде сравнена с ... борбата срещу природните явления. Не бива да приписваме само на глобализацията провала на редица национални държави, много от които не са и точно "национални". Наличието на т. нар. "провалени държави" в редица случаи се дължи изключително на вътрешни причини - корупция, граждански войни, племенни противоречия, волунтаризъм в икономиката и пр. и пр.

Мога да продължа още, но нека спра до тук. Ако има желание у останалата публика - можем да продължим.

 




Гласувай:
1



1. ianchefff - перфектно.
15.04.2008 13:51
Поздрави.
цитирай
2. gahan11 - Съгласен съм с всичко казано
15.04.2008 14:19
Много добре казано.Корпоративната глобализация... от една страна е полезна, но от друга доста по-вредна.Води до олигопол и монопол, огромно поглъщане на ресурси.Това ще доведе до не много светло бъдеще за световната икономика.Големите все по-големи, малките едвам дишащи ...
цитирай
3. chara - искаме или не, ХХІ век е века на глобализацията
15.04.2008 14:46
някак ми се струва съвсем естествено:-)
развитието на технологиите го предопредели
интернет прави света глобално село
по ТВ гледаш събития в цял свят - т.е. целият свят е пред теб като на длан
парите, капиталите могат да се движат виртуално само с натискане бутона на мишката
можеш да "присъстваш" в различни точки на света без да мръдваш от стола си и т.н. и т.н.
а можеш и да избягаш от всичко това - в някое село в планината, където бабите не са чували за нет, и просто ... да си починеш
цитирай
4. анонимен - joni
15.04.2008 14:50
..imenno v tova e problema Chara, a kogato i polovete se smesqt, su6to 6te namerite adekvaten otgovor:)
цитирай
5. анонимен - По принцип подкрепям и двете ти о...
15.04.2008 15:22
По принцип подкрепям и двете ти основни тези - хубаво е когато може да се води аргументиран диалог с който и да било човек, пък макар и отсрешната страна да не е на моето мнение. Верно е и всичко, което си казал за глобализма.
Обаче.
Не мога да разбера защо обръщаш внимание на подобни млади хора. Не се притеснявам, че ще го обидя. Погледна ли остналите теми в блога му? Съжалявам да го кажа, но погледна ли "хитлер юнгер" снимката му?
Европа отдавна се е отказала да преговаря с арийци хитлеристи и подобна националистическа сган, така както САЩ не преговарят с терористи. Ама то е сигурно щото САЩ са глобализирали Европа. В крайно националистическото мислене няма смисъл да се търси каквато и да било гледна точка. То просто се заклеймява, така както нормалните хора заклеймяват употребата на хероин, детските изнасилвания или концентрационните лагери. Не мисля, че многословното обръщане на основни тези на глобалния свят и положителните му открития, било те да са обърнати чрез 10-20 или 220 страничен труд заслужава да бъде разсиквано. Заслужава само ако дадена политическа сила се опитва да ги защитава. Така че не намирам никакъв смисъл да коментирам поста на Накев, защото в него не става въпрос за и против глобализацията на основата на социални, културни или други позиции, а става въпрос за елементарен, груб и противен краен национализъм, облечен в многословна мъгла.
Ники
Ники
цитирай
6. анонимен - Предполагам, господине, имате семейство
15.04.2008 15:28
Харесва ми начина ви на мислене и изразяване, което изключително рядко може да се срещне сред блог-обществото. Има няколко съждения обаче, които ме смущават. На първо място това е категоричното Ви мнение, че един родител е в състояние да възпита детето си, за да не ходи в Мак Доналдс. Практиката опровергава всяко такова усилие и ако Вие сте родител, струва ми се, ще се съгласите, че е невъзможно децата да бъдат удържани лесно от забранените храни и удоволствия. Особено ако живеят в София.
Искам да обърна внимание върху следния факт: глобализацията иззе почти напълно контрола върху живота ни и за да го отвоюваме обратно, плащаме с цената да се превърнем най-малкото в аутсайдери. А с аутсайдери днес май никой не иска да си играе. С други думи - отказът от подчинение на глобализацията води до катастрофално ограничаване на възможностите за финансова свобода, например. Кога сте видели аутсайдер милионер. Освен ако не е Сидхарта, Христос или просто наследник на богата фамилия.
Все хора, които в реалния живот са били буквално малтретирани от себеподобните си, заради техния избор да не се подчинят на глобалната тенденция към "не свобода". И ако преди 2000 години свободолюбието може да те качи на Кръста, то днес обществения натиск се изразява в това, да се ограничат доходите на въпросния нещастен свободолюбец. След време той сам започва да се пита - абе аз ли съм най-големия глупак, че да плувам срещу паричните потоци.
И ако някои от нас плащат огромна цена за правото да мислят самостоятелно и да бъдат относително свободни, то те са се изхитрили да се движат по ръба на приемането-отхвърлянето от обществото, изглеждайки съгласни да се подчинят, за да си осигурят поне прилични доходи. Дали мислите, че един тийнейджър има опита, познанието и съответната ценностна система, хитро да избира само плодовете на глобализацията, а да избягва капаните. Струва ми се най-малко невъзможно и вредно за един родител до такава степен да обсеби съзнанието на детето си, че да му внуши как е по-добре да търпи обиди и подигравки от съучениците си, които отскачат за един Биг Мак, отколкото да се откаже от здравословния и вкусен сандвич на мама. Нека не забравяме все пак, че следването на определено поведение у подрастващите се приема в техните среди за модерно и "яко", а всичко останало е демоде и "не яко". В детския свят полутонове няма. Така че, глобализацията макар и започнала с големите географски открития и положителна по своя смисъл, като всеки процес има начало и край. Възход, пик и деградация, като последният етап винаги е адски кален. Защото именно тогава се плаща кървава цена за всяко цивилизационно постижение. Плащат го именно децата ни и затова казвам, че е кърваво. Защото плащат най-малко със здравето си, а ние - техните родители познаваме и другата цена - самостоятелното мислене и контрола върху битието, ерго - свбодата си. Защо? За да купуваме, да ядем, да правим секс; да купуваме, да ядем, да правим секс и така до откат... Като междувременно поддържането на това безумие изисква да се робува, а не да се работи, за по-високи доходи. Един модерен и "глобализиран" българин, на заплата в мултинационална компания, може да позволи на детето си по едно Мак меню на ден, 23 работни дни в месеца или 115 лв.. Но я да видим един учител, професор в университета или обикновен родител от кв. Дружба с 4-500 лева заплата, как би се справил с "глобалистичното" поведение на своето дете. Което иска единствено да бъде добре прието от връстниците и приятелчетата си. И нищо друго не е толкова важно за него. Както и за нас - 45 годишните сега, когато бяхме по на 15 и най- важното беше да сме готини и със "западни" дънки. Отколкото да бъдем умни, образовани, добре възпитани и свободни, най-вече свободни. Сега е същото. Всеки тийн ейджър иска същото и бих искала да се запозная с онзи родител, който е успял да убеди сина си или дъщеря си в обратното. Защото по-резонно е да се примирим с един Big Mak, отколкото с Big Nothing, нали? Поздрави, Нора Стоичкова.
цитирай
7. анонимен - joni
15.04.2008 15:31
Ne sum zabelqzal golemite narodi po sveta da sa qki privurjenici na globalizma, osven USA, no te puk kakva naciq sa??:) po skoro malkite, takiva kato nas, tursqt kum kogo da se prislamchat, s tazi razlika , 4e golemite akuli si ostavat takiva kakvito sa + pretopenite, kato nas:))
цитирай
8. cefulesteven - Първо, предварително ще се извиня, ...
15.04.2008 16:02
Първо, предварително ще се извиня, че отговора ми едва ли ще има стройността и яснотата на вашето експозе, дължи се на езиковите ми специфики, формирани най-вече от емоционалността на художествения изказ и характерния ми темперамент.

Няма да оспорвам логичността на гореизложеното от вас, но нека погледнем на глобализацията не само като хипотеза, но и като факт. Някои примери и изявени нейни черти.

Твърденията, че задушава националните култури, нарекохте напълно неверни. Не смятам, че е точно така. Ето един пример, погледнете внимателно подзаглавието на темата, тази гротеска е неизбежна и е част от чертите на глобализацията:

http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=66514

Просто е пример, който мога да покажа и да се види, но какъв език се говори по улиците, а вече не само по улиците, а и в медиите, могат да се чуят дори и в националните: просто нека се ослушаме за да осъзнаем.

Аз не съм враг на чуждиците, напротив. Смятам, че асимилиращият чуждицата като своя дума език, става с една дума по-богат от езика който я е взаимствал. Това е обаче само когато в езика има празно място което съответната чуждица може да изпълни, дори и смислово възможна за превод, да намери точно в тази празнота уникалното си значение. Например: "уиндоус" не си го превеждаме като "прозорци" и с това имаме една думичка в повече която си означава единствено операционната система.
Да се използват обаче думички като примера към който ви пратих линк, не е само трагикомично, не само кощунствено, а довежда до една мъртвота, усещане за безсъдържателност изобщо на езика.

Но не е само с конкретни думи така, а на цели културни конструкции. Чуждите телевизионни формати, например. Доста по-евтино, а и нелишено от приемственост щеше да бъде да се изправи на крака, да се възстанови и приспособи за съвремени условия "Тромбата на Вили", вместо същия този Вили Казасян да върши същото във формат доста чужд като естетическа потребност за нашите ширини и естествено драстично отклоняващ се от основните ни очаквания, а резултатите, че вместо млади таланти видяхме клоунада. И докато можем да го почувстваме нещата не са безвъзвратно загубени, а усещанията ни за обикалящото не са претръпнали.

Стигаме и до националните ястия, които също бяха засегнати в постинга ви. Не знам доколко флиртуват макдоналдс с националните ястия, но знам, че ресторантите от веригата са франчайзери, а те си имат изисквания от отстъпилите им правото. Не могат лесно да нарушават рецептата и да добавят в нея национални ястия. Доколкото знам в изискванията им в договорите фигурира и че трябва да се откажат от всякакъв друг свой бизнес, но най-важно е да се спази традиционната за предлагания продукт рецепта.

Разбира се, никой не ни задължава да се храним в Макдоналдс, аз лично, не го и правя.

Не е защита на националната кухня, обаче цялата дискусия която се разгоря за луканката, бабека, суджука. Уникални, истински уникални нашенски ястия, които просто си нямат равни, а вредата от консумацията им не е доказана, за разлика от вредата на продуктите на Макдоналдс, не бяха далечни случаите с подаването им на съд от американци, за причиняването на здравословни проблеми.
Не е в интерес на националната кухня и повдигането на въпрос за забрана на шкембе-чорбата която не отговаряла на стандартите. Изтъква се, че при обработка на месото липсвали елементарни хигиенни условия, но това не може да бъде причина да бъде извадено изобщо едно, също уникално ястие от списъка на разрешените.

В тезата си, най-вероятно съм допуснал и слабости, места където има какво да се каже, но тези примери отключват още хиляди.

Глобализация има, не може да бъде предотвратена и е имало. Навярно е еволюционен процес, но за да е естествен, естествена е и съпротивата да се запази стойностното. И не винаги е успешна.
Често си задавам въпроса, какво би било, ако световната модна линия не налагаше толкова лесно воля. Ако бяхме облечени в различните ширини доста по-различно отколкото сега. Ако не носих джинси в момента, а потури. Сигурно щеше да ми е по-удобно, а и света би бил далеч по-шарен. Представям си шотландците с поличките, дамите във Франция с корсетите, индианците с перата си. Толкова по-пъстро щеше да е всичко! Но глобализацията е настъпвала и преди някой да й обърне внимание. И като стана въпрос за модна индустрия, става въпрос и за модната линия. Вкусовете за красота, също са от налагащите се от глобализацията. Моделите за подражание, те са по списанията, по екрана. Мерки, стандарти, теглилки. Доста е различно от усещането за красота на Рембранд или Рубенс и явно тези познавачи на женското тяло са разбирали далеч по-малко от красота от един фотограф или моден дизайнер, но пък проблемите при новите стандарти за красиво не закъсняват. И ако преди двадесет години, макар да бях сравнително начетен, не знаех, какво е анорексия, днес всеки подрастващ го знае и въпреки това много не успяват да се предпазят от нея.

С уважение!
цитирай
9. ianchefff - не разбирам
15.04.2008 16:03
какъв е проблемът на някои хора с Макдоналдс?
Всичко, с което се прекалява е вредно.
цитирай
10. анонимен - @анонимен 6:
15.04.2008 16:57
Коментара ти показва не минусите на глобализацията, а просто проблемите на всеки тийнейджър. МакДонаналдс не е глобализационния проблем в смисъла, в който ти го обясняваш. Защото преди 10-тина години, когато аз бях бесен пубер МакДоналдс не беше на мода, тъпчехме се ежедневно с мажни кебапчета, шкембе, и когато съвсем няма пари се купуваше от магазина един хляб, майонеза и наденица и се тъпчехме с това. Сандвича на мама, пак не го ядях. Не съм убеден, че тези чисто български национални продукти са много по-здравословни от МакДоналдс и всички проблеми, които ти визрираш тази храна да докарва.
По същото време обаче беше супер модерен НБА - и всеки ден всички се спуквахме да играем баскетбол. И НБА е чист внос от щатите, глобализационна добавка към нашата култура. Или и тя може да бъде обявена за насадена и претопяваща народните ни български спортни навици във футбола, борбата и вдигането на щанги?
Глобализация - добреее.
Краен Национализъм - злеее.
:)
Ники
цитирай
11. m1d2g3 - Интересен дебат
15.04.2008 17:08
Трябва да има диалог между всички ни. Аз съм сигурен че г-н Борис Накев е млад човек с идеали и няма нужда от обидни квалификации по негов адрес.
Има много такива хора, членове или симпатизанти на националистически формации, които с чисти сърца се борят за националната кауза. Друг е въпросът в какви среди попадат и каква идеология възприемат. Смея да твърдя, че нашите т.нар националистически формации са доста деформирани от външни националистически влияния, което пък от своя страна доказва, че и те са възприели един вид глобализация. Дори ако се върнем в трийсетте години на миналия век ще видим поразителна прилика на българските младежки националистически групи с техните италиански и немски връстници. В днешно време, както знаем в Европейския парламент съществува интернационал на националистите. В този аспект дали няма елемент на глобализация и защо националистите я провеждат.
Изобщо тези въпроси могат да се дискутират до безкрай, но дайте да го правим с аргументи и да не се обиждаме. Пък от там нататък всеки има право да защива определена кауза.
цитирай
12. gahan11 - Съгласен съм и с двата коментара на ...
15.04.2008 17:11
Съгласен съм и с двата коментара на Ники.Разбира се, че храненето не е глобализационен проблем.Това си е проблем на родителите.Ако едно дете спортува и се движи достатъчно може да яде каквото си иска.Важно е в детска възраст да му се развие метаболизма.За съжаление всички деца кесят пред компютрите си с часове в борба с нета и игрите.Ето това е проблем за младеща свързан с глобализацията :-)
цитирай
13. ianchefff - аз рядко
15.04.2008 17:13
влизам в Макдоналдс, но го предпочитам, за разлика от кебапчетата и кюфтетата от националната ни кухня, които са направени от кайма с неясен произход. наскоро имах такова приключение. Беше отвратително.
Хълцах 2 дни.
Макдоналдс ми се видя като 5 звезден ресторант след това.
Някой пробвал ли е да кара 1 месец само на бабек? Или само на наденица? Или само на лютеница...
цитирай
14. анонимен - @cefulesteven
15.04.2008 17:16
Аман от тоя рев по загубената българска девственост, висотата на БГ културата и т.н.
По ред на номерата:
1. За чуждиците. Няма нищо по-нормало еди език да се променя. Българския, пък най-вече. Това е обсъждано през последните 100 години хилпди пъти в БГ. От самото освобождение, когато в БГ езика е имало толкова турцизми, че Вазов и други са настоявали за създаването на комисии за изчистване на езика. До колкото си спомням, тогава в БАН са започнали и съствянето на речници на книжовния език и съответно практически насислтвеното премахване на турските думи и заменянето им с нови. Ама с какви нови - опити е имало и да се изобретяват чисто нови БГ думи - пълно безумие, но повечето естествено са били внасяни от друг език - кой - ами от модерните по това време - руски, немски и френски. По късно след 1944 - практиката е съвсем същата. И тук съвсем не говоря за налагането на нови думи от институции - просто езика на ежедневието се променя спрямо културата и езика на който е подложен - в Бг случая през всички тези години - руския. В случая с македноския - сръбския, в цеия останал нормален свят - английския. Ама тогава не се е говорело за глобализация дето да е "виновна"...Така че това, което се случва в моента в БГ е повече от нормално - при положение, че това е едва ли не втория официален език, защо да не говорим английски. Въпроса тук е, че няма никакъв проблем в това, че говорим с чуждици и глобализацията не е "виновна", просто това е най-нормалното нещо. Ок?
2. За предаванията - :) :) :). Дай вместо да гледаме концерта на Металика или Кайли да възродим и да направим един концерт на БТР или Роси Кирилова, щото те са наши, а ония привнесени вез почва в нашата културна идентичност..... Това е шоу, телевизия, кеф и интересности - на мен ми е много по-интересно да гледам Мусиц Идол отколкото Тромбата на Вили ако въобще се появи. А мислиш ли, че Тромбата не е било копирано от някъде?

3. За храната - какво сега илезе - че гадните гадове глобализатори ни забраняват да ядем мръсно шкембе в мръсна кръчма, щото искат да ядем МакДоналдс? Няма да навлизам в подробности по-горе споменах за БГ храната. Само за да разясня, според мен автора има предвид, че и МакДоналдс и други вериги добавят и нещо местно за да привлекат клиенти, когато това е нужно - например има лютиви Мексикански сандвичи, в САЩ има закуска, в БГ продават и бира в заведението и т.н.

4. За облеклото - никой не те спира да се облечеш в потури, ако мислиш, че ще ти е удобно. Ама да не те бият хората на Накев... Просто е невъзможно да сръвняваш потурите, с корсетите, с поличките и т.н. и сегашното време. Глобализацията има общо с израстването на обществата, но в случая говорим за различни времена, а не етноси. Какво ще кажеш ако срещнеш незасегнат от глобализацията абориген на Витошка и глобализацията ли ще е виновна за твоята реакция?
Ники
цитирай
15. анонимен - субсидии
15.04.2008 17:20
става дума за земеделските субсидии, не за транспортните. Те са поддържат от фермерските лобита в развитите икономики - ЕС (напр. Франция), САЩ и другаде. В момента кръга от преговори Доха в Световната търговска организация е блокиран именно от този въпрос. С други думи, глобализацията - разбирана като политически процес за премахване на бариерите в световните стопански отношения - е позабавила скорост. Антиглобализационната риторика е вече на мода за съжаление и сред влиятелните политически елити. И Барак Обама, и Хилъри Клинтън се надпреварват да атакуват НАФТА в предизборните си кампании. Дори и всемогъщата Америка, която уж ни промивала мозъците с МакДоналдс и други културни полуфабрикати, се чувства засегната от глобалните пазари.

С други думи, нещата са сложни и нееднозначни, както казва и Т. Дечев.

Димо Бечев
цитирай
16. cefulesteven - 14. анонимен -
15.04.2008 17:30
1. Не съм ревал по висотата на българската култура, че ми отговаряш на това.
Аман от първосигнални отговори в тон с идеологически линии.
За чуждиците мисля, че обясних, какво имам предвид и кога една чуждица има смисъл, а иначе стои като на свинче звънче.
2. Предпочитам Металика пред Лили Иванова, предпочитал съм ги далеч преди някой да ми вметне, че трябва да съм се глобализирал, още от времето когато не е било много пристойно да се слуша тази музика и минаваше за незнам си що политически неосъзнато и почти със същите изразни средства и емоция каквато виждам да проявяваш сега.
Не знам защо и това ми казваш. Ставаше въпрос за жабата която си обърнала крака за да бъде подкован като видяла, че вола прави тъй. Вместо да си подскача както вола не може.
3. Шкембето е супер ядене, а че някой не е добре със стомаха, не оправада правото му, да ми го забранява.
4. Опитах да облека потури, но ме изхвърлиха от театъра.
И аборигена в уникалния му вид би ми харесал.

Без да имам претенциите, че съм толкова космополитен като усещания или толкова толерантен.
цитирай
17. krotalka - Анонимен 14
15.04.2008 17:47
Регестрирай се или си кажи кой си. Не те знам кой си но начинът, по който се държиш е недостоен.
Или не си прочел внимателно коментара, или имаш да разчистваш някакви лични сметки с човекът срещу когото са насочени думите ти.
Целта на дискусията е да се разбере имали глобализация или не.
Авторът на постинга казва и се опитва да докаже, че такава няма.
С 1-2 изключения всички останали са на мнение, че глобализация има, колкото и "незабележима" да е тя за някои. Твоите собствени думи го доказват, протеворичиш сам на себе си, в напъните си да оплюеш дадено лице.
Не бързай да плюеш, преди да си вникнъл внимателно в проблема и съответно, внимателно да си прочел и разбрал всичко.
цитирай
18. анонимен - joni
15.04.2008 17:57
Zabelqzvate sigurno, 4e pi6a na latinski, kato mnogo drugi bulgari:)) a ne bi trqbvalo...no puk nali ve4e nqma ograni4eniq??:)
цитирай
19. анонимен - моите 2 стотинки
15.04.2008 18:50
Г-н Дечев, мисля че няма да имате голям успех да водите смислен разговор с Накев - той е член на БНС, хората на Расате, ония в униформи на гестапо. Ако не е, то той е поне силен привърженик, защото пише "ние от БНС".

Не мога да разбера какво лошо има в културния обмен и световната търговия.. така че съм съгласен с вашето съчинение, но така и не схванах какво значи "глобализация" - като че ли има различни определения. Льо Монд дипломатик и Економист май няма да се съгласят един с друг.

Как обаче субсидирането на транспорта е проява на глобализацията? Иначе за посочения проблем мислех че причината е субсидирането на земеделието в Европа и други развити райони. Винаги съм мислел че ЕС трябва да спре ОСП и да субсидира по-скоро висшето образование да речем.

--Димитър http://dimitar.blogsome.com/
цитирай
20. krotalka - Интересно ми е да узная,
15.04.2008 19:02
защо хората, които подкрепят г-н Дечев всичките до е дин са анонимни. Цялата тая работа ми намирисва на добре режисирана манипулация. Не е ли по достойно след като с такава увереност изказвате мнението си да се представите.

Моето твърдо мнение - заявявам го откровенно - всички анонимници са страхливци. Ако не са такива, то тогава са продажни душици обслужващи чужди интереси.
цитирай
21. ianchefff -
15.04.2008 19:10
го подкрепям изцяло.
Не съм анонимен.
;-)
цитирай
22. анонимен - Krotalka, недейте да обощавате..
15.04.2008 19:33
аз не съм анонимен, а нерегистриран.

--Димитър dimitar.blogsome.com
цитирай
23. m1d2g3 - Аз също не съм анонимен
15.04.2008 19:38
и подкрепям г-н Дечев.
цитирай
24. stoni - I az sqm globalist:)))
15.04.2008 20:29
I az sqm globalist:)))
цитирай
25. анонимен - joni(rusnaka)
15.04.2008 21:38
i az ne sum anonimen, a vuzmuten:))))
цитирай
26. teodordetchev - Налага се да поясня нещо, което съм написал и в текста.
15.04.2008 23:09
Реших да коментирам написаното от г-н Накев, именно поради възрастта му, както и поради начина по който излага мислите си. Изобщо не съм си поставял задачата да го превъзпитавам или да му се харесвам. Ако е склонен да размишлява над чуждо мнение, този текст би трябвало да го накара да погледне нещата и от друг ъгъл. Ако не е - здраве да е ... Във всеки случай, засега г-н Накев не представлява опасност за конституционно установения ред и не виждам причини да не раговаряме и дискутираме с него. На колегите, които ме предупреждават, че няма да успея да стигна до пълноценна комуникация с него, мога да кажа, че единствения начин да установя това е като опитам да вляза в диалог :-)))

Разбира се, една от слабостите на демокрацията е, че тя трудно се защитава от агресията на авторитарни и тоталитарни идеологии, поради априорната си толерантност, но да не преувеличаваме значението на блога на г-н Накев, за бъдещето на демократичния процес.

Младите хора от БНС действително в някои случаи се движат по ръба на закона, както беше казал един вече бивш министър на вътрешните работи, но едва ли бихме могли да им въздействаме само като ги заклеймяваме. Освен ако не сме заклинатели от много висока класа, но аз не съм.

Между другото, кафявите ризи, с които ни шокират са ... униформени ризи от българската армия, които юнаците от БТС си купуват от съответните военни магазини. Както се вижда, отново важен е контекстът ... :-)))


Въпросът не е в про- или анти- глобализма. Въпросът е в качеството на аргументите, които влагаме в споровете си. Едно от искрените ми желания е чрез дискусиите си да "чистим" от инструментариума ни клишетата и папагализмите (последното не е чужда дума - просто идва от папагал :-) ).

Г-н Накев може да е от БНС, може да е и от друга (квази)националистическа формация, но той демонстрира склонност да размишлява над много сериозни теми и това заслужава насърчение. Стига да не се взима на сериозно. (Аз определено се пазя от подобно увлечение, което е много страшно за пишещия човек ... Трябва да взимаме на сериозно темите си, но не и себе си, иначе има опасност да стоим все пред огледалата, вперили в тях влюбен взор).

Г-н Накев може пак да си бъде антиглобалист, но за това не е нужно да се плъзга по повърхността на проблемите и да повтаря пропагандни клишета, свеждащи се до тезата, че някой си иска да бъдем еднакви, да ядем еднакво и да пеем еднакво и само на английски ...

Според мен, глобализацията е обективен процес и от нас зависи, дали ще ни се отрази положително или отрицателно. Точно за това, дискусията не би трябвало да бъде загуба на време. Ще се радвам ако г-н Накев не дава ухо на различните конспиративни теории за глобализацията - без значение дали са антисемитски, антиамерикански или каквито щат още ...
цитирай
27. teodordetchev - По повод написаното от г-н Димо Бечев за субсидиите.
15.04.2008 23:20
Точно субсидиите за транспорта са глобализационен проблем. Субсидиите за селскостопанските производители също са проблем, но най-вече на т. нар. "Обща селскостопанска политика" в ЕС. Транспортните субсидии създават възможността, селскостопански продукти от една точка на света да стигат до друга негова точка при нереално ниски разходи.

Когато става дума за продукти, на които не им е дошъл сезонът - това е даже забавно и приятно. (В момента в София много вървят пъпешите от Ксота Рика). Но когато местното производство е подложено на конкурентен натиск от стоки, които един път са субсидирани като селскостопанска продукция, а втори път като "карго", тогава на местните производители наистина им идва нанагорно.

Въпрос на интелигентност на съответните власти, както и на самите производители е да намерят решения на подобни проблеми. За съжаление, много често на подобен натиск са подложени точно производителите в "провалените държави", където халът на селските стопани е последна грижа на управляващите режими, заети със съвсем други проблеми ...
цитирай
28. bashiiankova - Не ви ли е срам
16.04.2008 00:23
да се занимавате с по-малки от вас. Въпреки, че твърдите, че не искате да звучите снисходително, съм длъжна да отбележа, че точно така звучите!!!
цитирай
29. teodordetchev - Не разбирам от какво точно трябва да се срамувам !?
16.04.2008 00:51
Между другото, преподавам на едно - две места и с удоволствие общувам с млади хора с всякакви възгледи. По принцип се стремя да избягвам менторския тон по всякакъв начин. За сметка на това, намирам Вашия тон за доста неуместен. Дори и в блогосферата има някакви правила за добрия тон ...
цитирай
30. анонимен - Kuromur
16.04.2008 01:48
Драги г-н Дечев и Драги блогъри,
честно казано се чудя има ли смисъл да се прави реклама на един про "националистически" сайт?! С 600 посещения?! Както и да е- криворазбрана ни е тая глобализация. Глобализация- в най- чистия си социален вид е да седнем на една маса и да няма вражда между нас- просто и ясно. Най- добрият приятел в Германия ми е турчин, шефът ми е турчин, професорът, при когото съм асистент е английски евреин, най- способният ми колега- асистент е арабин, а съквартирантът ми е ганаец. Ядем от хумус до имам баиълдъ. Икономически, естествено докато ползите превишават разходите глобализация ще има, както и налагане на максимум 2 световни езика(китайски и английски)- елементарно. И понеже се изказаха мнения колко глобализирани и толерантни са големите нации- не мога да не дам пример с братята германци. Каня всички БНС-ари с униформичките на братска среща с немските скинари- примерно на Постплац в Dresden или на Алеkсандерплац в Берлин. Препоръчвам им да си носят банкнотки по 10 евро в джобченцата, щото тукaщните скинарчета като им поискат и като нямат да им дадат такъв бой ще ядат та свят ще им се завие. Не тренировки, не стрелкови упражнения не немска полиция... Нищо не може да ги спаси. Немси скинар види ли, че някои чуждоземец се прави на скинхед- край. Глобализирано бие, а полицията си трае учтиво и ти помага като се уморят да те бият. Това всичко защото си чужденец и трябва да си знаеш мястото. Не става дума за глобализация тук нали? Става дума за криворазбрана анти- глобализация и прост национализъм.

И понеже все се споменава МакДоналдс не мога да не спомена и други реални случки из дебрите на немския елитарен социум или свинско общество (перифразирано от животинската ферма на Оруел). Шионебек е китно гедерашко градче с около 30 000 души население. До гарата си има МакДоналдс- единствен в града. Празник е, ресторанта е празен и жив човек няма вътре. часът е 23.00 а работното им време е до 3.00. Вали из ведро. Поръчвам си капучино- най- евтиния артикул в асортимента, къде и да е в Европа(1 евро с ДДС и захар, ако си изпросиш, че ЕС дава субсидии за износ, а в МакДоналдс пестят парички). При все, че вали изведро фронтфрау- ката ми заявява: "Моля да консумирате поръчката си навън"... Ех МакДоналдс, ех символе на глобализацията...
цитирай
31. libertybell - През 2001 г. излезе много интересна книга:
16.04.2008 02:09
"Лексус и маслиновото дърво. Идеи за глобализация" от Томас Фрийдман.
Все още може да бъде намерена (bgbook.dir.bg).

Поздравления за темата :)
цитирай
32. thomas - @todordetchev
16.04.2008 07:53
Г-н Дечев,

Без да съм на годините на автора-антиглобалист и дори без да съм прочел още неговия блог, а само Вашите коментари, смея да твърдя, че по-скоро ще съм съгласен с казаното от него, а не с Вас.

Всъщност това, което Вие казвате, си е точка по точка извадено от теорията за защита на глобализма, написана от корпорациите, които го осъществяват - в нея не виждам и една оригинална мисъл, освен това, че светът бил тръгнал да учи български, защото той е станал официален език на ЕС. Последното щеше да е просто смешно, ако в него нямаше и нещо тъжно - а то е, че изучаването на българския трябва да започне най-напред от българите, като Вие не сте изключение. "СниСходителна" и "за това", разбираш ли...

Що се отнася до дефинирането на качеството на Макдоналдс и KFC като предлагащи "продукт с устойчиво качество", то употребата на думата КАЧЕСТВО просто избива рибата, тъй като никъде не споменавате, че всъщност става дума за УЖАСНО качество (мазни, подсладени и умишлено пристрастяващи ястия, направени почти изцяло от генно модифицирани растения и животни). Направени именно с целта да накарат всеки, освен личности с ненормално силна воля, да бъдат НАКАРАНИ да ги ядат. И заради пристрастяващото съдържание (ако искате подробности и наука по темата, филмът е Supersize Me на Морган Спърлок), и заради всеобхватната реклама, налагаща съответния лайфстайл.
цитирай
33. zaw12929 - МНОГО СМИСЛЕНО ИЗЛОЖЕНО
16.04.2008 08:51
ВСЕКИ РОДИТЕЛ МОЖЕ ДА УДЪРЖИ ДЕЦАТА СИ ОТ ВСИЧКО ИМАМ ДВА СИНА И СЪМ УВЕРЕНА В КАЗАНОТО. ДОРИ ЗНАМ ГРАДОВЕ КЪДЕТО ТЕЗИ ЗАВЕДЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ СА ЗАТВОРЕНИ(РУСЕ)
ДРУГИ РОДИТЕЛИ НЕ ОТДЕЛЯТ ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ НА ДЕЦАТА СИ И НЯМА КАК ДА ГИ УДЪРЖАТ ОТ ВСЯКАКВИ ПОРОЦИ
ЗА ВСИЧКО ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА ДАВА ПО ГОЛЯМ ИЗБОР НА ВСЕКИ В СВЕТА И НА БЪЛГАРИНА- СЪЩО
ОТКАЗЪТ ОТ ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА Е ВРЪЩАНЕ В СТАРИЯ РЕЖИМ- ЗАД ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА. ТОВА ВРЕМЕ ОТМИНА. СВЕТЪТ НЯМА ХОД НАЗАД...
ЧОВЕЧЕСТВОТО ВЗЕМА СЪДБАТА СИ В СВОИ РЪЦЕ ВСЕ ПО ОСЕЗАТЕЛНО И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ВСЕКИ НАРОД ЗАСТАВА НА ВСЕ ПО СИЛНИ ПОЗИЦИИ
цитирай
34. анонимен - Без да съм спец, в психологията и ...
16.04.2008 09:24
Без да съм спец, в психологията и воденето на преговори има една част, която се опитва да обясени рационалността в поведението на хората. Най-общо може да се каже така - първо човек се опитва да изгради собствена теза и да я защити, после използва всички нормални начини в защита на тезата си, преминава през предоставянето на добри примери от миналото в защита на тезата си, ако и това не подейства, личността се чувства застрашена и започва да сее лични нападки, срещу опонента - ако и това не подейства, се поставя под въпрос легитимността на целия процес на преговори, или на държавността или каквото там. Търси се начин за оправдаване на личната позиция, първо рационално и след това с всички средства. Един от най-лесните начини за постигане на превес при преговори е да изкараш отсрешната страна от равновесие, да пообъркаш правилата на играта. Когато е извън равновесие, човек лесно преминава по-бързо през различните нива, описани по-горе и по-лесно може да бъде докаран до последното ниво, където да е готов за сделка.

Когато едно общество не може да немери своята печеливша нова теза, то започва да я търси в миналото, когато и на примерите от миналото получава отпор, започва с националните нападки, (мислете си например за отношението на Македония, докато четете това), когато и историята не респектира опонента, тогава се влиза в бой на щик.

Национализма в леко прикритата с многословие и странични псевдоинтелигнетни приказки мъгла е най-гнусното нещо, което лузърите в БГ, а както спмена някой по-горе и Германия и цял свят използват за оправдание. С удоволствие следа подобни "дискусии", защото преглеждайки накрая всичко накуп лесно можеш да видиш стереотипа. Едната страна някак не се и опитва да разбере доводите на другата, обръща разговора в различна посока, минава на по-ниско ниво и т.н.

Глобализацията е трън в петата на националистите от много време. Глобализацията се крепи на демокрацията, човешките права, общностното право и морал, зачитането на различния, налагането на общовалидни правила. За слабия обикновенно тези правила са наложени, а не са изработени в координация с него. И понеже слабия не иска да си признае, че това е защото просто не му достига акъла да участва в писането на правилата, веднага се обръща срещу.

Така може до безкрайност да обяснявам защо нямам желание да споря с националисти, били те БНС, Атака или просто обикновени боклуци от агитката на Левски и ЦСКА. Лошото е, когато тези хора имат политическо представителство във властта. Това е много лошо.

Ники
Ники
Ники
Ники
Ники
цитирай
35. teodordetchev - Драги Томас,
16.04.2008 11:14
Мисля, че точно написаното от Вас първо изречение избива всичката риба в гьола.Цитирам:

"Без да съм на годините на автора-антиглобалист и дори без да съм прочел още неговия блог, а само Вашите коментари, смея да твърдя, че по-скоро ще съм съгласен с казаното от него, а не с Вас".

Ами, защо все пак не го прочетете ? :-)))

Що се отнася до устойчивото качество - не е задължително да харесвате някакъв продукт, за да бъсе качеството му устойчиво. Важното в случая е, че и в София и в Барселона сандвичите на МакДоналдс имат един и същи вкус. Който го харесва го яде, който не го харесва отива в друго замедение. Но продуктът е един и същ. Така че подобен ироничен подход просто рязко сваля сериозността на дисксусията.

Примерите, които давам не са преписвани от никакъв учебник, а са си от живия живот. За сега не мисля да пиша учебници точно за глобализацията, така че охотно ги предоставям на някой, който е склонен да се захване с това. Макар че, след Бауман и Улрих Бек, човек доста трябва да се поизпоти, за да напише нещо много стойностно за глобализацията.

По въпроса за малкото ни правописно разминаване, Ви предлагам да не се заяждаме - смятам, че пиша на съвсем приличен български ... Ако си погледнете коментара, ще видите, че един път сте в женски род, един път - в мъжки, така че "не съдете за да не бъдете съдени" ... Това го пише в Писанието, а не в корпоративните учебници :-)))

И още нещо "дребно". От къде сте сигурни, че продуктите в една или друга хранителна верига са произведени от генно модифицирани храни ? Те са Ви уведомили ? Вие работите в сферата на контрола над храните ? Прочетохте го някъде ? Или просто сте набрали скорост при писането и сте добавили и този съкрушителен аргумент ?

Изобщо не започвам дискусия за генно модифицираните храни и организми, защото там материята е изключително сложна и противоречива. Достатъчна илюстрация на сложността на проблема е, че застрахователните компании от сферата на общото застраховане никога не застраховат риска от щети, причинени от аварии на ядрени централи или от генно модифицирани организми ...

Пак казвам - не съм настроен да се заяждам, просто държа да водим спора коректно. Незнанието на българската граматика е проблем на образователната ни система и на семейното възпитание, а не е резултат от световната конспирация. Харесва Ви или не, но глобалните медии постоянно ни запознават с житието и битието на народи за съществуването на които озобщо не сме предполагали. А интересът към българската филология и към българистиката расте, без значение дали Вие го признавате или не.

Поздрави !
цитирай
36. анонимен - Kuromur
16.04.2008 12:20
ЧУдно ми е, защо толкова много сте стереотипизирали качеството на храната в МакДоналдс? Първо, тя е функция от земеделското произвосдтво в страната(МакДоналдс в различните страни използва локални суровини, а не внесени от САЩ). Второ, в страни като Австрия и Германия всеки продукт на МакДоналдс се тества за качества с т.н. Stiftung Warentest - отидете на test.de и вижте какви оценки имат МакДоналдс спрямо други продукти. В общи линии, оценката им не пада под българска 5 (немска 2ка). Нещото, което ще ви изуми е, че МакДоналдс, не само доброволно тества продуктите си, но и предоставя изчерпателна информация за това какви са хранителните стойности на всеки продукт предлаган от менюто- каква е дневната норма за мъж, жена и подрсващ на ден- също. Изложено е съдържанието на сол, холестерол, белтъчини, въглeхидрати, мазнини и растителни мазнини във всеки един от продуктите, написани са основни алергени (като като белтъчна и млечна алергия, алергия към морски дарове...) и е обозначено ако имаш такава алергия кой продукт е подходящ за теб. Къде това го има по България???
цитирай
37. ianchefff - thomas,
16.04.2008 13:48
а какво е качеството на кюфтетата и кебапчетата по родните заведения за бързо хранене?
Нима те не са мазни?
Нима леличките не ги пипат както им дойде?
Не съм съгласен, че в Макдоналдс е по-мръсно от гадните заведения с табели още от соца. и изпадала мазилка.
Не мисля, че е по-вредно да ядеш Макдоналдс отколкото кюфтета от кайма с неясен произход.
И т.н.
Питах и пак питам, може ли да се яде всеки ден само пържола?
Тя също е мазна, по-малко или повече.
Естествено, че ако се тъпчеш само с Макдоналдс ще си навлечеш проблеми.
Но филмът, който цитираш е манипулативен.
Той се върти около Макдоналдс.
Представи си само този филм да беше направен не за хранене с продукти на макдоналдс, а за хранене с кюфтета и кебапчета с кайма, дошла от 'нам си къде...
Колкото до рекламата, големите компании отделят много средства за реклама.
Влагат огромни пари и за да имат съответния приход, задължително трябва да вложат и огромни средства.
Мисля, че е нормално това.
Но аз, колкото и да хапвам макдоналдс от време на време, винаги ще продължа да ям кюфтета и кебапчета от кайма, която знам откъде е дошла.
Важното е, че когато си поискам, мога да отида в близкия Мак...
Поздрави.
цитирай
38. thomas - @teodordechev
16.04.2008 14:45
Изречението ми може и да е сложно, но е напълно вярно - само човек трябва да проследи кога говоря за терорията, и кога за глобализма. Така че - да ме съдят и мен, ама когато има за какво.

Не виждам логически проблем, след като прочета неверността на доводите, с които се оборва едно непознато за мен мнение, които при това напълно ясно показват какво е мнението, да реша и да се съглася с него, базирайки се на мнението, което го оспорва. Още в ранните класове учехме правилата за умножение на положителни и отрицателни числа така: "врагът на моя приятел е и мой враг". Така че съвсем естествено, след като виждам, че не съм съгласен с Вас, мога да заключа, че явно съм съгласен с този, с който Вие не сте съгласен - не говоря за всичко, а за съвсем конкретна и ясна тема. Нещо против?

На въпроса защо не го прочета - нямам време, за да чета и неща, които ще повтарят това, което и сам мисля - по-добре да се занимая с тези, които казват нещо различно - или ще науча нещо ново, или ще се заема да ги оборвам (както в случая).

Вие кога сте виждал естествено израстнали 30-сантиметрови картофи? Защото в Макдоналдс не един път са ми се падали такива (да, и аз ям понякога там, макар и с отвращение, като онзи алкохолик от известния руски виц). За пилетата пък, използвани в KFC и McDonald's, е показано много добре във филма, който споменах, какви точно модификации им се правят, за да имат огромни гърди, големи бутчета и да се движат много малко, за да станат възможно най-бързо възможно най-огромни и гадни.

Незнанието на българската граматика (процесът донякъде се разразява и в САЩ, но тук е несравним), е резултат от това, че на корпорациите им трябва малоброен елит, който да създава новите продукти и моди и милиарди неуки, тъпи, мързеливи, манипулируеми консуматори.

А примерът със застрахователните компании не е ли именно в защита на моето твърдение, че използването на генно модифицирани храни със сигурност не е нещо, полезно за някой друг, освен за техните производители?

@ianchefff
Родните заведения за бързо хранене какво друго са, ако не дребномащабни проявления на гигантски проблем, емблематичен представител на който е Макдоналдс?

Къде казах, че в Макдоналдс е мръсно? Поне в България беше едно от най-чистите места и дори и днес все още е прилично. Но ако си го опитвал по други места в света (а аз от мазохизъм съм го правил в поне 15 различни държави), можеш да видиш, че в държави като Германия, САЩ и дори Италия си е меко казано гнусничко, и то поради две допълващи се причини - на тези места и клиентите, и персоналът са предимно много бедни представители на малцинствата и имигранти.

Не е полезно да се яде всеки ден пържола - кой казва подобно нещо. Също така, предполагам, че не чак толкова много хора ходят всеки ден в Макдоналдс, въпреки че има и такива, просто защото писва. Но проблеми можеш да си навлечеш и ако ги редуваш, защото особено в развитите държави липса на алтернативи няма - освен двайсетината глобални марки навсякъде има и местни имитатори, които предлагат нещо много подобно като концепция и изпълнение. И тъй като и този вид заведения са и един от евтините начини за хранене, много хора, особено от малцинствата и имигрантите, стават най-редовни посетители.

Филмът се върти около Макдоналдс, даже бих казал, че направо се е заял за него, но не мисля, че става дума за лично отмъщение на режисьор, който не е получил някакви пари, които си е поискал от Мадоналдс, а просто за избиране на най-красноречивия пример, около който се развива цялата теза на автора. Все пак във филма се споменават и повечето други марки, "осигуряващи" на клиентите си сходни проблеми.

Всъщност рекламата на Макдоналдс е това, което е манипулативно. В нея главна роля играе един клоун, който да спечели за фирмата детската аудитория. Пълно е с красиви и щастливи младежи, които биват убеждавани в какво ли не - че са по-умни от картофи, че бащата на гаджето им ще се възхити да ги намери голи в гардероба, и какво ли още не. Всъщност тук вече дойдохме до темата за вредата от рекламата изобщо, но хайде да не се отклоняваме чак толкова :-)
цитирай
39. ianchefff - thomas,
16.04.2008 14:53
рекламата е за това. Да привлича клиенти.
По един или друг начин.
А т'ва за картофите ми е любимата тъпа реклама в последно време.
След онази за "слип енд плей", разбира се.
:))
цитирай
40. thomas - :-)
16.04.2008 15:04
Е как бе? Ами онази реклама за снакса на Бест фудс?! С девойката под душа, която с едната ръка си крие циците, а с другата мързеливо прокарва пръсти през очевидно почти сухата си коса, и говори тоооолкова безизразно? Като режисьор трябва да си въодушевен и вече да обмисляш амбициозни планове как да привлечеш подобен талант...
цитирай
41. vkolev22 - Струва ми се,
16.04.2008 15:31
проблемът не е в глобализацията, а в скоростта, с която тя настъпва. Иначе процеси на влияние от всякакъв вид от една общност върху друга съседна и после по-далечна е имало винаги. При тези процеси по-малките общности винаги са обречени да се маргинализират и консервират ако искат да се запазят. Няма лошо ако след известно количество години всички хора говорят на приблизително един език и имат приблизително еднаква култура. Така са възникнали и еднонационалните държави - чрез хомогенизиране на език, бит, култура и т.н.
Всичко това днес става твърде бързо и има и много негативни страни. Г-н Дечев добре каза за технологията. Без съвременната технология можеше ли да бъдат сринати близнаците, да продължава настъплението срещу природата? Затова реториката срещу глобализацията и истинската съпротива срещу нея ще нараства. И особено срещу политическите структури, които я поддържат - различните международни организации и общности.
Лично аз съм за едно по-бавно и лежерно взаимовлияние. Потресох се от храната и в Макдонълдс, и в KFC. Малките обичат да ходят там отначало не заради храната, а заради играчките. Така се зарибяват. Потресох се от отвратителните неща, които ежедневно научаваме за Брюкселската администрация.
Най-много се потресох от идеята, че с някои хора въобще не трябва да се контактува, а просто трябва да се отпишат...
цитирай
42. анонимен - -
16.04.2008 15:43
http://mcdonalds.de/html.php?t=Produkte&c=beef

http://mcdonalds.de/data/downloads/pdf/qualitaet.pdf
цитирай
43. gahan11 - Стига с тези вериги за бързо хран...
16.04.2008 16:28
Стига с тези вериги за бързо хранене! Те са май-малкият проблем на глобализма! Дайте някакви други примери! Глобалната мрежа, която свързва всички хора по света и техния обмен на информация или петролният картел, или Г8 и т.н. Има толкова много проблеми, които са директно свързани с нашето ежедневие :-)
цитирай
44. teodordetchev - Драги Томас,
16.04.2008 20:02
Примерът за застрахователите е точно в полза на твърдението, че трябва да бъдем изключително внимателни с генно модифицираните храни. Тук просто сме на едно мнение, с тази разлика, че Ваша милост знае със сигурност, къде се използуват ГМО, а аз нямам подобни претенции за всезнание.

Не виждам защо трябва да се учудвате, че съм посочил аргумент в полза на Ваше твърдение. Никъде не е казано, че трябва становищата ни да се разминават по всички въпроси. Може би желанието Ви да докажете собствената ми нищожност, изключва да допуснете, че съм способен на някаква обективност.

Ще попитате, защо смятам, че сте се ожесточил до такава степен ? Отговорът се съдържа в следния цитат от предишен Ваш постинг, който е предаден точно и не е изваден от контекста:

"Още в ранните класове учехме правилата за умножение на положителни и отрицателни числа така: "врагът на моя приятел е и мой враг". Така че съвсем естествено, след като виждам, че не съм съгласен с Вас, мога да заключа, че явно съм съгласен с този, с който Вие не сте съгласен - не говоря за всичко, а за съвсем конкретна и ясна тема. Нещо против?"

Разбира се, че съм против да ме смятате за враг. Моето прегрешение е, че открих блога на един млад човек, който има някакви сериозни интереси по много сериозна тема и си позволих да дискутирам написаното. За това получих два вида упреци. Единият упрек беше, че съм направил реклама на г-н Наков, който видите ли бил лошо момче. За да разберем, какво момче е, на мен поне ми е необходимо повече време.

Вторият упрек, който се съдържа и във Вашите писания е, че аз дъртият безсрамник съм си позволил да оспоря правотата на беззащитния млад човек. За оспорване - оспорил съм, но никъде не съм го обидил, особено по арогантния начин, по който се изразявате Вие. То не беше незнание на българския език, то не беше преписване от корпоративните учебници ... За разлика от Вас, аз се отнасям с уважение към написаното от г-н Наков, докато Ваша милост побърза да ме обяви за ВРАГ (!?) и си потърси съюзник, без да е чел нищо от него ...

Сам разбирате, че не съм толкова "тънко обидчив", че да се засегна от немотивираните Ви нападки, но все пак съм в правото си да се учудвам на тях.

Сега още две думи за генно модифицираните храни:

Големият проблем с генно модифицираните организми (ГМО) е в това, че за изследванията в тази област се влагат огромни средства и инвеститорите започват да стават нетърпеливи - искат да видят някаква възвращаемост на парите си. Общо взето - човешко желание. Вярно е, че инвеститорите в научни изследвания често са транснационални компании. Но това съвсем не значи, че в тази насока не работят и ярки национални институции от типа на френската, руската, та ако щете и нашата Академия на науките ...

В практиката има примери и на успешно прилагане на ГМО (най-вече при соята ако на бъркам нещо) и на големи провали - доколкото си спомням имаше един "емблематичен" случай с тютюна.

С две думи - проблемите около ГМО, са сложни проблеми, както от научно изследователско и икономическо естество, така и най-вече от ЕТИЧЕСКО естество. Въпросът на кой етап от научното изследване да започнеш да внедряваш "научния си продукт" е в много голяма степен ЕТИЧЕН проблем.

Така че, проблемите с ГМО не са проблеми на глобализацията или поне - не са САМО проблеми на глобализацията.

Поздрави !

цитирай
45. thomas - Хайде, хайде - чак пък враг...
16.04.2008 21:18
Това беше пример от училище за по-лесно усвояване на математиката и логиката. При това сигурно измислен в такива векове, че враг си е било съвсем естествено понятие.

Да бъдем изключително внимателни по отношение на генно-модифицираните храни, означава да си умрем от глад. Каквото и да ни говорят, щом кутията на Пандора е отворена и вече се произвеждат такива, то всеки следващ по веригата, който може да ги използва, за да си намали себестойността на продукцията, ще го прави. Оттам нататък за какво повече изобщо си говорим.

Единственото общо, което глобализацията има с този проблем, е че тя е една от главните причини разпространението на тези храни да се улеснява, тъй като международните корпорации ги закарват до всяко ъгълче на всяка улица и в най-затънтените места с изчерпателността на наркодилъри :-)

Изобщо не ме интересува кой е дърт и кой - млад (и аз не съм от особено младите). Интересува ме кой вижда света по начин, по близък до реалността. А за мен очакването на етичност от страна на алчни мултинационални корпорации не е най-реалистичния поглед върху света, дори и да има отделни изключения в тази посока. Все пак, сигурно някъде има и лъв, който не яде хора, ама трябва ли да пробваме с всички, докато попаднем на такъв?
цитирай
46. teodordetchev - Лъвовете не ядат ни хора, ни животни, когато ...
16.04.2008 21:34
... са сити :-))) Що се отнася до транснационалните компании, в някои случаи те спазват доста съвестно националните законодателства. Може би не от човеколюбие, но спазват. Примерно в България, собствениците на медодобивния комбинат в Пирдоп (през годините се казваха "Юнион Миниер", "Юмикор", "Кумерио") са направо пример за подражание. Казвам го съвсем от личен опит. "Солвей Соди" в Девня също са пример за подражание. Много добре се държат и "Крафт Якобс Сушард" в Своге. Както казваше един приятел - анти-глобалист: егати държавата е България, щом транснационалните компании са най-свестните ... :-)))

Силата на транс-националните корпорации се надценява постоянно, докато мощтта на националните държави се подценява. В редица случаи не е проблем за националната държава да смачка, която и да е компания - в това число и многонационална.

Разбира се, в т. нар. "провалени държави", един Господ знае, какво може държавата, но дори и там тя разполага с достатъчно репресивни инструменти, за да "свие перките" на съответните бизнесмени. Примерно - ако не са си платили очаквания рушвет ...
цитирай
47. анонимен - Kuromur
17.04.2008 02:49
Драги г-н Дечев,
Извинявам се публично за ремарката ми за рекламата на блога на г-н Накев. Анди Уорхол е казал, че всеки в бъдещето има право на своите 15 минути известност... Както и да е. По темата, след като се уморих да защитавам тезата, че от МакДоналдс до Макдоналдс има разлика и, че местните МакДоналдси разчитат на местни суровини, та до това че немските МакДонадси ползват само Биомляко, мисля да обърна внимание малко на по- чисто икономически аспекти. От либерализирането на образователния сектор(Европейската кредитна система например) до банални примери като развойна дейност, ясно е, че позитивите на глобализацията натежават сериозно. По анализа на Шумпетер, истинската развойна дейност се извършва в големите корпорации. Последният пример в тази насока е на немска и американска фирма, които купиха патенти от кубински университет на лекарства за борба с рака в експериментална фаза. Чисто и просто те имат парите да проведат експериментите и да ги наложат на пазара. Преди 20 години това нямаше да бъде възможно, ако през тези 20 години не бяха проведени редица реформи за свободното придвижване на капитали и за либерализиране на някои аспекти на интелектуалната собственост. Несъмнено глобализацията предоставя не само икономически но и социални възможности, не за затриване на националната идентичност, а напротив за нейното популяризиране и разпространение.

Но все пак ще си позволя един малко по тъп въпрос, с лека нотка на провокация. Какви са разликите между Инртернационализъм и Глобализация?
цитирай
48. thomas - @Kuromur
17.04.2008 08:24
Иде ми да кажа "с извинение" след произнасянето на ника ти... Но сега по темата... Прекалено много вярваш на пропагандата за локалните суровини, да не говорим за оная за биомлякото - сигурно е толкова вярно, колкото и онова за изключително истинския портокалов сок, който въведоха преди време у нас и който се оказа, че е бил първото Cappy на Кока-кола, което сме видели и от което почти всеки знае колко може да боли стомах понякога.

Прав си, че истинската развойна дейност се извършва в корпорациите. Не си прав обаче, че това е непременно за добро. Точно по тази причина разни открития си седят по сейфовете - примерно защото корпорацията понякога си ги държи, за да си има козове в бъдещето, а междувременно продължава да пробутва досегашните си продукти, докато все още успява да печели от тях. Примерите за това са много и всеки може да се сети за тях.

А на "тъпия" ти въпрос... разликата е, че едното го правят държавите, а другото - корпорациите. Или както беше определил фазите на глобализацията Томас Фридман, глобализация 1.0 са я правили държавите, глобализация 2.0 е дело на корпорациите, а в момента тече глобализация 3.0, която се движи от отделните хора и се дължи на изключително достъпните комуникации и средства за придвижване на големи разстояния. И със сигурност последната ще е най-всеобхватна и ще доведе до най-големите загуби на национална идентичност (като последното определено не е само лошо, защото народи като нашия имат остра нужда от това доста от "особеностите" на националния им характер да бъдат заличени по най-бързия начин). Що се отнася до вредите от нея, те са свързани главно с дейността на корпорациите, които често са достатъчно вредни и когато не се глобализират :-)
цитирай
49. анонимен - Съгласен съм с позицията на автора.
17.04.2008 08:33
Хората, които се считат, че глобализацията е някакъв особено голям проблем просто няма с какво друго да се занимават.
Не знам какво точно се има предвид под "губене на националната идентичност", но със сигурност факта, че ми харесва да ям KFC, не ме кара да се чувствам по-малко българин.
Да не говорим, че генно модифицираните храни не са нищо лошо според мен. Какъв е проблема като ядеш пиле, бутчето или гърдите да са по-големи? Само невежа би искал да яде по-малки гърди или бутчета.
Да признавам, не споделям грижата на Памела Андерсън за пилетата в KFC. Но се съмнявам, че на самите пилета много им дреме дали ще ги заколят генно-модифицирани или генно-немодифицирани.
Цитираният филм няма да коментирам, защото просто е смешно да се вярва на такива продукции.
Скоро попаднах на чудесен сайт, който оборваше всички твърдения в този и още няколко филма от подобен характер.За съжаление не го помня, но ако се сетя ще го постна.
Поздрави
цитирай
50. nakev - Относно глобализацията - в отговор на г-н Дечев
17.04.2008 14:42
http://nakev.blog.bg/viewpost.php?id=184037

Прочетох внимателно публикацията на г-н Дечев, която е в отговор на моята статия "Глобалистите са расисти". Без излишни приказки директно ще премина към отговор на нея.

Това че благодарение на глобализацията светът научава за дадена култура или език, не пречи те да загиват, да бъдат задушавани от същия този процес. Сигурно в последните години доста хора по света са научили за България, за нашия език, нашата култура и нашия народ, но това с какво ни помага на нас, след като българите сме заплашени от духовна и физическа смърт? Та от парламента ни се надигнаха гласове за премахването на българския език от учебните програми, а Вие казвате, че на запад започвали да изучават български… какво като някой чиновник в Брюксел знае български, след като в България виждаме как нашият език загива? Въпреки, че все още е официален, мога да Ви кажа, че на доста публични места ми се случва да бъда заобиколен от хора, които говорят на турски. Освен всичко друго по БНТ има новини на чужд език, на турски. Това е меко казано недопустимо и е първата крачка към обявяването на турския като официален език, равноправен на българския, както стана в Македония с албанския език. Да не говорим, че процентът на неграмотни български деца се увеличава постоянно. Наскоро излезе едно международно проучване, според което процентът на грамотност сред учениците у нас спада постоянно, а над 50% от българските деца са грамотни само до толкова, че да могат да четат и пишат, без да са способни да осмислят текста, който четат. Т.е. това са хора, които не са способни да извършват дейност различна от тази, с която в момента в България се занимават предимно циганите.

Никой не ни кара, с опрян в главата пистолет, да пием кола или да ядем от някоя верига за бързо хранене, но това не значи, че имаме свободата да правим нещо по-различно. В заведенията има почти само (а в някои и само) продукти на Кока-кола, дори соковете „Капи” са техни. Същото е и с веригите за бързо хранене, когато си гладен, ядеш при тях, защото на практика няма къде другаде да се храниш, те са навсякъде и правото ни на избор някак си се изпарява. Разбира се има и скъпи ресторанти, в които има разнообразна храна, те обаче не са достъпни за обикновения българин, просто защото повечето хора не могат да си ги позволят. Вериги за бързо хранене, пицарии, китайски ресторанти… като цяло в това се изчерпва кулинарното „разнообразие”, което със себе си носи глобализацията. Нека се замислим какво ядем повече – неща от автентичната българска кухня или боклуци (те са си боклуци) от заведенията за бързо хранене? Г-н Дечев споменава и нещо за изисквания за качество. Отново ще дам пример с Кока-кола – в безалкохолните им напитки има аспартам. Аспартамът е синтетичен подсладител, 200 пъти по-сладък от захарта. Състои се от аминокиселините аспартат и фенилаланин в комбинация с алкохола метанол. Абсорбацията му става в тънките черва, под въздействието на ензима хомотрипсин, а свободният метанол се отделя от аспартама при температура 30 градуса и се превръща във формалдехид (смъртоносен невротоксин). Смята се, че това е комулативна (натрупваща се) отрова, поради слабото ниво на изхвърляне от организма. Безвредният дневен лимит е 7,8 мг., а в един литър безалкохолна напитка на Кока-кола се съдържа около 560 мг. метанол, което е 32 пъти повече от препоръчителната доза. Това си е отрова, която се разпространява напълно свободно и легално. А за здравословността на продуктите на Мак Доналдс и другите подобни заведения също съм доста скептичен.

Психичното състояние на големи групи от населението може да се променя чрез музиката, която му се поднася. Музиката може да извиси духовно човека, но може да спомогне за неговото деградиране и оглупяване. Влиянието на музиката е било известно още от хилядолетия и тя е била успешно използвана от култови служители и шамани за предизвикване на транс, както у тях самите, така и у околните и за постигане на определни цели – създаване на готовност за бой и сражение, контактуване с “отвъдното”, лечебно въздействие и др. Дали е случайно, че рок бумът, сексуалната революция и скокът на продажбите на дрога съвпадат? И до ден днешен изпълнители като Мерилин Менсън, 50 cent, разните му техно DJ-и и други подобни спомагат до огромна степен за деградацията на младежта по целия свят и най-вече за огромните печалби от продажба на дрога. На всеки такъв концерт се продават наркотици, а текстовете на много от песните на големите изпълнители, които биват лансирани от могъщите музикални компании и музикални канали, се пее именно за наркотиици и самоубийства. Така както никой насилствено не ни принуждава да пием безалкохолни напитки, в които има отровни вещества, така и никой не ни кара да слушаме изциклящо мозъка техно и негърски рап, например. Само че повечето хора слушат това, което пускат по телевизията и радиото. Аз не харесвам тези стилове музика, но ги слушам често, тъй като те са навсякъде – в заведенията, в дискотеките, по радиото, по музикалните канали. И това е така не само в България, а и навсякъде по света. Тук единствената музикална „алтернатива”, която имаме е чалгата. Т.е. можем да избираме между негърски рап и циганска чалга. За щастие хубавата българска музика не е безвъзвратно забравена и изгубена, но е рядкост такава да се чуе по някоя от големите телевизии или радиостанции, които имат огромна власт над хората. Нали сте ги виждал онези момчета с гащите изсулени до коленете и кърпи на главата? Онези, които се поздравяват с „Йо, ма нига” и издават разни пободни нечленоразделни звуци? Едва ли някой с мъчения ги е принудил да се превърнат в негропоклонници, но те са такива, защото негропоклонничеството е един от няколкото утвърдени модели на поведение, които глобализацията налага на младежите по света. В България, Франция, Америка, Русия… – навсякъде ще видите едни и също хора с еднотипно поведение. Едните се правят на негри, другите се правят на войни на Сатаната, намацани със смешен черен грим, третите са „фешън”, четвъртите са „Емо”-та, които си режат вените, а петите са пънкари… Едни и също модели на поведение, които сляпо биват следвани от хора по целия свят. Музикални стилове като рап, метъл и техно са доста далеч от националната музика, която има всеки народ, музика, която е градена в продължение на дълги векове и е тясно свързана с дадената нация.

В своя отговор Вие наблягате основно на неща като транспорта и храната, а в тях със сигурност не се крият най-големите проблеми, които носи глобализацията. Най-пагубния ефект на този процес се състои в претопяването и унищожаването на цели народ. Огромни маси хора от третия свят биват преселвани към Западна Европа и САЩ, което първо е пагубно за тях, тъй като голяма част от тези хора живеят като роби, но е два пъти по-пагубно за местното население в дадените страни, тъй като хората от европейски произход в световен мащаб са малцинство и постоянно намаляват, европейците се превръщаме в малцинства в собствените си държави. Например във Франция французите са предимно над 50 годишна възраст. В България също сме тръгнали натам. Вече има безброй много села, както малки и дори средно големи градове, които са изцяло циганизирани. Наскоро минах през Симеоновград и просто останах шокиран от гледката там - в града имаше само цигани, на централния площад бяха насядали доста от тях до един войнишки паметник, на който разбира се му бяха изтръгнали буквите, а покрай тях от време на време притичваха възрастни българи, бързащи да се приберат по домовете си. В Сливен циганите вече са 50% от населението и броя им се увеличава постоянно. В огромна част от сливенските училища децата в начален курс са от цигански произход, 2/3 от тях са цигански деца. Та сами можете да се досетите на какво ще прилича този град след 20 години. Хората в големите градове все още не могат да осъзнаят колко зле са нещата в страната. Идете да питате някой българин от Кърджали за какво става дума там – постоянен терор над българското население. И така е в абсолютно всички населени места в България, където българите са вече малцинство. През последните месеци се чуха и идеи да бъдат вкарани в страната един милион китайци и виетнамци. Това нещо ще бъде последния пирон в ковчега на българския народ. Та в момента сме не повече от 4-5 милиона българи, половината от които са възрастни хора.

А какво да кажем за световния полицай САЩ? Янките се бъркат навсякъде, където не им е работа. Окупираха Афганистан и какво стана – производството на наркотичен мак скочи неколкократно. Окупираха Ирак, под предтекст, че Саддам Хюсеин разполагал с оръжия за масово унищожение. Разбира се такива оръжия не бяха открити и тогава започнаха да се правят разни пропагандни филми, в които се разказваше за страховитите затвори в Ирак, където без съд и присъда били заточвани невинни хора. Не оправдавам режима на Саддам Хюсеин, нито пък отричам, че такива затвори е имало. Но какво право имат САЩ да съдят иракските власти по този въпрос, след като в американския затвор Гуантанамо се заточват хора без да им бъдат предявени обвинениея, без да имат право на адвокат или пък информация защо са арестувани. Там те биват подлагани на зверски мъчения за да си „признаят” за „връзките си с тероризма”. Често след няколко години терор над тях американските власти разбират, че хората нямат нищо за признаване и ги освобождават, без разбира се да има никакви последствия за САЩ. И с какво тогава те са по-различни от Саддам Хюсеин и режими като неговия? Сега пък надават вой срещу Иран и тяхната ядрена програма. Нямат никакви доказателства, че Иран искат да създадат ядрено оръжие, но дори и да разработват такова оръжие, САЩ нямат моралното право да ги съдят, тъй като самите те имат няколко атомни бомби, САЩ са единствената страна в света, която е използвала атомна бомба и в последните години са агресор номер едно в световен мащаб. Как те ще съдят мирния ирански народ и неговите власти, за това, че искат да разработват ядрена програма?

По медиите имаше тотално затъмнение относно същността на Лисабоснкия договр, който преди няколко седмици бе ратифициран. Европейските народи с референдуми в няколко страни единодушно отхвърлиха Европейската конституция и за това властите в отделните държави, които са марионетки на антинационалните сили, създадоха Лисабоснкия договор. С влизането му в сила вече и на хартия не сме суверенна държава. ЕС се превръща в една империя, която ще има единен президент, а България става просто една провинция на тази империя, която е длъжна да изпълнява всяко нареждане, което идва от Брюксел. Нашите управляващи и до сега не бяха нищо повече от колониална администрация, но вече са си такива и по документи, напълно официално.


Накрая искам да обърна внимание на някои коментари под статията на г-н Дечев, в които имаше нападки към мен, към Български национален съюз и национализма като цяло. Да, от БНС съм, но през живота си гестаповска униформа не съм обличал. Ако някой мисли, че униформите ни са гестаповски, значи БА е подразделение на Гестапо, тъй като всичко в нашите униформи е от БА. Намери се и един, който каза, че снимката в блога ми била в стил „Хитлерюгенд”. Ще го помоля този човек да обоснове твърдението си, тъй като аз не мога да видя в снимката си нещо, което да докарва на „Хитлерюгенд”. Също така не виждам какво общо с национализма могат да имат разни футболни хулигани, обирджии и каквато и да била паплчат от този сорт? Някой бе повдигнал този въпрос. Националната идея няма нищо общо с футболното хулиганство, това че враговете на национализма и националните държави като цяло използват различни трикове за да опетнят нашата идея, сред които трикове е и представянето на разни лумпени за родолюбци, е съвсем друга тема. Това си е стара тактита.
цитирай
51. анонимен - Всички коментари, които цитираш са ...
17.04.2008 15:37
Всички коментари, които цитираш са направени от мен. Потвърждавам мнението си, че няма за какво да разговарям с теб нито, за какво да споря.
Каквото съм коментирал тук, не е било насочено към теб - просто защото съм убеден, че с хора, които членуват в крайно националистически формации (които между другото просто трябва да бъдат обявени за незаконни, най-малкото заради факта, че са си позовлили да носят униформи, а още повече такива на БГ армия), та с вас просто не може да се разговаря, да се спори или да ви се променя мнението по какъвто и да било начин. Не се опитвам, няма и да се опитвам.
Основна черта на пропагандата е че в нея винаги има истина. Всички отделни теми, които си засегнал са много верни, докато не се достигне до момента с обосновката на крайното ти решение. В случая претопяването на БГ народа - "Най-пагубния ефект на този процес се състои в претопяването и унищожаването на цели народ. Огромни маси хора от третия свят биват преселвани към Западна Европа и САЩ, което първо е пагубно за тях, тъй като голяма част от тези хора живеят като роби, но е два пъти по-пагубно за местното население в дадените страни, тъй като хората от европейски произход в световен мащаб са малцинство и постоянно намаляват, европейците се превръщаме в малцинства в собствените си държави. Например във Франция французите са предимно над 50 годишна възраст........" Къде тук е връзката с циганите в България? Без дори да коментирам бесумието на на цитираното твърдение.
Всяка тема е просто захванта и преобърната на 180 градуса от безумна аргументация.

Като цяло "отговора" събира в себе си 90% от малоумните крайнонационалистически лозунги и парадигми. Той може да се използва като учебник.
Ако преминем на второ ниво можем да започнем вече разсиквани теми в блог.бг като например хората с недъзи, чистотата на расата, осъвършенстването на гените на обществото, исрастването на индивида, историческото предопределение на БГ народа, гордостта от предците, следването на пътя им, образоването на масите, спирането на угнетяването от страна на силните т.н. и т.н.
За последно - не намирам никакъв смисъл да споря, защото това дори не е дискусия с разсъцждения, това е елементарен спор- водил съм го много пъти, нищо не съм постигал.
Ники
цитирай
52. ianchefff - извод:
17.04.2008 15:54
във Франция живеят най-вече възрастни хора.
Възрастни французи ходят във френски детски градини.
Възрастни французи ходят във френски начални училища.
Възрастни французи купуват всичко, което се произвежда за децата във Франция, които също са възрастни.
И т.н...
цитирай
53. nakev - Аз съм винаги отворен за диалог с ...
17.04.2008 16:22
Аз съм винаги отворен за диалог с инакомислещи хора, за разлика от такива като анонимния ми критик, който е явно предубеден. Нещата написани в последния Ви коментар показват ясно вашето дискриминационно отношение спрямо националистите.

Във Франция истинските французи са предимно възрастни хора. Основната част от младото поколение там са чужденци. Това е една тенденция за превръщането на коренното европейско население в малцинство, на собствената му земя. Това е тенденция, която нас не ни подминава и тук идва връзката с нашите цигани. Също така споменах и идеите да бъдат заселени тук около милион китайци и виетнамци, които просто ще ни довършат.
цитирай
54. thomas - @nakev
17.04.2008 16:51
Въпреки че има доста неща, за които мога да се съглася с теб, на теб определено и за момент не ти хрумва, че крушката винаги си има опашка. Това, че фрнацузите са останали малцинство, не е резултат на някакъв световен заговор, а на съвсем естествени процеси:

1. Жителите на Африка търсят по-добър живот. Виждат го на север от своя континент, най-вече във Франция, с която много от народите там имат колониална връзка от миналото. Това да заживеят в такава прекрасна държава, за тях е толкова голяма стъпка напред в живота, че са готови да се "отплатят" на страната-домакин с уникално ниска цена на труда, само и само да получат възможност да живеят в нея.

2. Самите французи, умързеливени от охолния си и спокоен живот, се напъват все по-малко да работят и за френските работодатели става все по-трудно да намират начин хем вълкът да е сит, хем агнето - живо (т.е. хем работниците им да са довлни, хем предприятията да печелят и да са конкурентоспособни), особено пък когато става дума за непривлекателна работа, каквато изобилства във всяко едно общество.

В един момент интересите на имигранитите и работодателите се срещат и започва масова подмяна на френските работници с африкански, които струват драстично по-малко, а за по-прости задачи са също толкова или дори още по-производителни.

По същата причина и у нас ще внесем виетнамци (вече сме го правили - какво толкова страшно има - само бездомните кучета бяха по-малко, което си е бонус) и китайци.

Разбира се, никой не казва, че това е особено хубаво, но то е доста по-естествено от генното модифициране на пилетата :-)
цитирай
55. анонимен - @nakev
17.04.2008 17:12
АЗ СЕ КАЗВАМ НИКИ И НЕ СЪМ АНОНИМЕН

wikipedia.org казва за Франция:

With an estimated population of 64.5 million people, France is the 19th most populous country in the world. France's largest cities are Paris, Marseille, Lyon, Lille, Toulouse, Nice, and Nantes.

In 2003, France's natural population growth (excluding immigration) was responsible for almost all natural population growth in the European Union. In 2004, population growth was 0.68% and then in 2005 birth and fertility rates continued to increase. The natural increase of births over deaths rose to 299,800 in 2006. The lifetime fertility rate rose to 2.00 in 2007, from 1.92 in 2004.[1]

In 2004, a total of 140,033 people immigrated to France. Of them, 90,250 were from Africa and 13,710 from Europe.[32] In 2005, immigration level fell slightly to 135,890.[33] France is an ethnically diverse nation. According to the French National Institute for Statistics and Economic Studies, it has an estimated 4.9 million foreign-born immigrants, of which 2 million have acquired French citizenship.[34]

Ако не разбираш езика на глобализацията - с две думи от 64,5 миниона жители 5 милиона са имигранти. СТОЙ!!!! знам какво ще кажеш - ама това е само официална статистика.........
Според същата тази официална статистика: http://www.insee.fr/fr/recensement/nouv_recens/resultats/repartition/chiffres_cles/autres/donnees-socio-demo-etrangers-immigres.xls

43% от имигрантите са на възраст между 40-64 години. Излиза, че не местните, а имигрантите са старичкииииииии. Ако се интересуваш от статистика за разбивката на работната сила и въобще населението по полов, расов, възрастов или какъвто и да било друг принцип - пак на същия сайт или на: http://www.eurofound.europa.eu/
Знам, знам ..... официална е статистиката - да.

Преди да си изградиш каквото и да било менение, преди да се опиташ да намесиш, циганите, турците, еврейте или който и да било в каквато и да било световна или антибългарска конспирация. Събирай данни, опитвай се да ги анализираш и от други страни.
Знам аз съм платен агент на някое юуждо правителство, продажна душица и империалистическо, пардон глобалистическо нищожество.
НИКИ


цитирай
56. ianchefff - и аз съм платен агент
17.04.2008 17:45
на ЦРУ.
Ако не ми вярвате, питайте американскио посланник.
Ама не ви стискаааааааа...
цитирай
57. nakev - thomas, част от световен заговор ...
17.04.2008 17:46
thomas, част от световен заговор или естествен процес - европейците сме малцинство в световен мащаб и започваме да ставаме малцинства и в собствените си държави. Така е не само във Франция, но и в Германия, както и в много други европейски държави. А ако имаш някой познат от ЮАР го попитай какво е отношението там към белите - тотален терор и тормоз. Разбира се мен основно ме интересува България и българския народ. В този момент да си внесем един милион виетнамци означава да се самоубием. Не обичам да се повтарям, но помякога се налага - в България има не повече от 5 милиона българи, половината, от които са пенсионери. Циганите със сигурност са над милион, официалните статистики по този въпрос не са много точни. Истински турци у нас няма, има само потомци на потурчени българи, но тези хора имат турско самосъзнание и работят за турските интереси, те също са над милион. Има и доста представители на други малцинства, увеличава се и броя на хомосексуалистите. Ако към всичко това прибавим един милион виетнамци, плюс смесените бракове, които все повече зачестяват, то картината няма да бъде никак розова.

Ники, много емоционално реагираш, по-спокойно го давай. Бил съм във Франция и основната част от хората, които видях там не бяха французи. Мои познати, които са ходили във Франция имат същите впечатления. Имам и приятели французи, от които не съм чул за подобни обнадеждаващи данни, но искрено се надявам тези статистики да са верни. Просто не се доверявай на всичко, което четеш. Наскоро по радиото чух, че в България вече нямало демографска криза, това показвали изследванията. Какви ще са тия изследвания ми е много чудно... Не забравяй също, че шефа на националния статистически институт бе уволнен наскоро, защото представяните от института статистики не се харесват много на властта. Разбира се може и дадените от теб данни за Франция да са верни и искрено се надявам наистина да са верни.
цитирай
58. thomas - @nakev
17.04.2008 18:53
Е въпросът е "и какво от това" - къде е казано, че най-важното е да се запазим мнозинство, или който и да е друг? Според мен важното е да не пада общото качество - така че ако тук тръгнат да се заселват разочаровани от нашествието на араби френски или немски граждани, ако може няколко милиона, аз съм за. Също така, ако трябва да избирам между виетнамци и китайци, които ще са необходими на трудовия ни пазар, или споменатите вече араби или негри, заселващи се активно във Франция, Германия или Италия, мисля, че все пак представителите на Азия са за предпочитане, тъй като тяхното поведение в повечето случаи създава далеч по-малко проблеми.

Що се отнася до самоубиването, ние и така си се самоубиваме много добре - залива ни чалгата, наблъскваме се като говеда в свръхзастроената София, докато огромни райони от страната ни пустеят, образованието и дори грамотността ни вече практически са заминали, и всеки що-годе членоразделен или е заминал вече за чужбина, или с удоволствие ще го направи при първото изгодно за нивото му предложение.

Що се отнася до хомосексуалистите, тука отиде в съвсем различна територия, която няма нищо общо с глобализацията, доколкото знам.
цитирай
59. анонимен - @ 35. teodordetchev
17.04.2008 20:01
Томас няма време да чете - има време да пише!? Той бръмчи по блоговете в защита на следното нещо - париците, които мама и тати откраднаха по социалистическо, да му стигнат колкото се може по-напред във времето. Разбираемо е, че го дразни всеки работещ западняк, особено онези, които дават доста по-високи възнаграждения от неговите, особено онези, чиите продукти се продават доста по-добре от неговите. Тази омраза естествено се проектира и върху българските им аналози.
цитирай
60. анонимен - @ thomas
17.04.2008 20:02
Томас, основният продукт на фирмите, в които участваш, е типичен продукт на глобализацията. Имам предвид продукта, от който печелите най-много пари. Не ми приказвай за МакДоналдс, а кажи вие какво продавате на българския (Софийския) пазар!
Не говори за персонала тук и там и какви расови предпочитания имаш към потенциалните имигранти, а кажи какви хора точно вие наемате за бизнеса си! И най-вече - на какви заплати ги оситурявате? Щото тия хорица някой ден трябва да се пенсионират. Тогава ти ще си пак червен наследник мамин и татюв, ортаците ти - също. А те (бачкаторите ви)!?
цитирай
61. анонимен - @nakev
17.04.2008 20:03
Доста от ядосаните по-възрастни хора не разговарят с такива като теб по начина, по който го прави Теодор Дечев. Те биха ти казали кратко и ясно: пълнолетен си - почвай да праскаш яко гаджето, ако гаджето не пуска - циганката.
цитирай
62. анонимен - Ти му думаш, оно си рупа ли рупа. . . . ...
17.04.2008 20:07
Ти му думаш, оно си рупа ли рупа...."Така е не само във Франция, но и в Германия, както и в много други европейски държави", "...... увеличава се и броя на хомосексуалистите", добре, добре, напредваш, давай още малко и ще стигнем до гените, нуждата от съчетаване на силните раси за да израства човечеството и да има генетично развитие, а не регрес чрез смесване на расите..... давай... Всъщност, я кажи за предопределеността и висшето положение на българския народ....
Ники

цитирай
63. анонимен - Признавам, може за момент малко да ...
17.04.2008 20:29
Признавам, може за момент малко да прекалих. Важното е, че тук говорим за политика.
Има едно нещо в което всички вярваме...само онази държавна власт, която изразява стремежите и чувствата на народа или поне не му вреди има право на уважение и поддръжка.

Всяко правителство, разбира се, ще настоява да съхрани държавния си авторитет, колкото и лошо да изразява стремежите на народа и да го предава наляво и надясно. Какво остава да направи истинският изразител на народните надежди и стремежи? Инстинктът за самосъхранение в този случай ще подскаже на народното движение, че в борбата за свобода и независимост би трябвало да се приложат и онези средства, с помощта на които самият противник се опитва да удържи победа. От това излиза, че борбата ще се води с „легални“ средства до момента, до който правителството действа в легални граници, но движението няма да се изплаши от нелегални средства за борба, щом поробителите на народа също прибягнат до тях.

Главното, което не трябва да се забравя: висшата цел на човечеството в никакъв случай не е в съхраняването на дадената държавна форма или още по-малко на даденото правителство, а в съхраняването на народното начало.

Ако се създаде положение, което заплашва свободата или даже самото съществуване на народа — въпросът за легалността или нелегалността играе само подчинена роля. Нека господстващата власт хиляди пъти се кълне в „легалност“ и въпреки всичко инстинктът за самосъхранение на угнетените ще признае, че при това положение свещено право на народа е борбата с всички средства.

Само благодарение на този принцип са били възможни онези велики освободителни битки срещу вътрешното и външното поробване на народите по земята, които са се превърнали във велики събития от световната история.

Човешкото право е над държавното право.

Ако се окаже, че някой народ в борбата си за правата на човека е претърпял поражение, това означава, че е бил твърде лекомислен и недостоен да се съхрани в целостта си на земята. Вечно справедливото провидение предварително е обрекло на гибел онзи, който не е проявил достатъчно готовност или способност да се бори за продължаване на съществуването си.

За страхливите народи няма място на земята.

Ники
цитирай
64. анонимен - Добре е да се знае и още нещо за да има ...
17.04.2008 20:34
Добре е да се знае и още нещо за да има цялост на идеалите.

В резултат на кръстосването на две същества, състоящи се от различни степени на развитие, неизбежно се получава потомство, чиято степен на развитие се намира някъде по средата между степените на развитие на всеки от родителите. Това значи, че потомството ще стои малко по-горе от по-изостаналия от родителите, но в същото време по-ниско от по-развития от родителите.Основната предпоставка на усъвършенстването е, разбира се, не чифтосването на висшестоящо същество с низшестоящо, а само победата на първото над второто. По-силният трябва да властва над по-слабия, а съвсем не да се чифтосва с по-слабия и да жертва по такъв начин собствената си сила. Само слабите могат да намират в това нещо ужасно. Тъкмо затова те са слаби и ограничени хора. Ако в нашия живот господстваше именно този закон, това би означавало, че по-високото развитие на ограничените същества става изобщо невъзможно.
.........Ако не беше така, това би означавало, че на нашата земя изобщо би спряло прогресивното развитие. Тогава по-скоро би настъпило обратното. От количествената страна слабото винаги има превес над силното. И ако тази способност за размножаване у двете страни беше еднаква, то след известно време слабото би се разплодило в такива огромни размери, че абсолютно би затъмнило силното. Ето защо природата внася известна поправка в полза на по-силния. Тази поправка природата реализира, като поставя слабото в по-тежки условия за съществуване; по такъв начин природата ограничава слабото в количествен смисъл; нещо повече, природата прави отбор и от това количество и предоставя възможност за размножаване само на най-силните и здрави екземпляри.

Природата е против чифтосването на по-слабите същества с по-силни. Но в още по-голяма степен е против смесването на по-висока раса с по-низшестояща. Такова смесване поставя под въпрос цялата хилядолетна работа на природата над делото за усъвършенстване на човека.

От опита на историята виждаме хиляди примери за това. Историята с ужасяваща яснота доказва, че всяко смесване на кръвта на арийците с по-нискостоящи народи неизбежно довежда дотам, че арийците губят своята роля на носители на културата. В Северна Америка, където населението в огромната си част се състои от германски елементи, в твърде малка степен смесили се с по-низши цветнокожи народи, ние виждаме съвсем други хора и друга култура, отколкото в Централна и Южна Америка, където преселниците, предимно от романски произход, често в много по-голяма степен са се смесвали с туземното население. По същество само този пример би бил достатъчен, за да се установи ясно и недвусмислено влиянието на расовото смесване. Германецът от американския континент, запазил безпримесна чистотата на своята раса, е станал господар на континента, и ще остане такъв до момента, когато падне жертва на позора от кръвосмешението.

Ники
цитирай
65. duhovnost - Моето мнение е следното...
17.04.2008 20:36
Всеки интелигентен човек може да види, че вредите от икономическата и донякъде от културната глобализация (която уви, често е свързана с икономическата) са повече от ползите. Особено странна е глобализацията на медийния модел и формат – сякаш хората не разполагат със собствени идеи, а само копират това, което се предлага в т.нар. “високоцивилизован” свят. Вярно – всички се радваме на италианското предаване «Господари на ефира» и на други предавания по вносен модел, но трагедията за мен е че творческия потенциал на много млади хора е сякаш заличен. Какво пречи да имаме повече напълно собствени културни предавания ??? Сякаш способността за творчество не съществува, а фантазиите са били смачкани от циничната действителност.
Виждам полза единствено в глобализацията на процесите на дилалог между народите и в разпространението на някои идеи и технологии в глобален мащаб. Иначе, да - изконните и общочовешки духовни ценности се нуждаят от истинска глобализация.
цитирай
66. анонимен - Грешка - смених им местата, разг...
17.04.2008 20:39
Грешка - смених им местата, разговора всъщност в момента се води в обратен ред.
Една лимонада за първия познал автора на горното - признавам си, не съм аз.
Та-да-да-дам.
Ники
цитирай
67. ianchefff - анонимен 63 и 64, Ники,
17.04.2008 21:39
имам чувството, че цитираш "Моята борба" на Хитлер.
Може и да си го споменал някъде.
Понеже съм я чел и ми звучат познато твоите цитати.
Кофти баце, дано да е иронично...
цитирай
68. mamkamu - Глобализацията е нещо, което, о...
17.04.2008 21:55
Глобализацията е нещо, което ,обобщено, никога не е спирало в човешката история. Били сме свидетели (на книга де) на много "мини глобализации". Елинистичния свят, Римската империя, християнството, исляма, Китайската империя. И всички те извършени чрез кръвопролития и войни. Сега обаче технологичното ни ниво е такова, че всички живеем в "глобалното село". Днес в по-малка степен, но в бъдеще...още повече. Такъв е ходът на историята, поне засега.

Може би в бъдеще светът няма да бъде толкова шарен и екзотичен, за съжаление. Но какво ще загубят индианците край Амазонка например. Схлупените си колиби, липсата на елементарна човешка хигиена, средната продължителност на живот от 35 години, липсата на медицинско обслужване или какво? Ако ги попитате и те ще са против глобализацията, защото ще искат да живеят така, както са живели техните прадеди.

Но и кой ли ги пита ;)

Поздравления за поста :)
цитирай
69. анонимен - Още малко за всичко което има сми...
18.04.2008 00:08
Още малко за всичко което има смисъл:
За нас основна и най-важна задача на държавата е да съхрани онова гражданско ядро, което единствено е способно да създава култура и да дарява човечеството с красота, достойнство и всичко възвишено. Ако държавата няма сили да се справи с тази задача, тогава тя губи правото си да съществува. Т.е.

Образцова държава е само онази, която чрез своето съществуване осигурява по-нататъшното развитие и запазване на един народ.
Такова нещо обаче не може да се каже за днешна демократична България. Тъкмо обратното. С всяка изминала минута нашето Отечество все повече се обезбългарява.

На това трябва да се сложи край!
Устойчивостта на системата е резултат само от всеобщото доверие в правдивостта и честността на онези, които са призвани да защитават интересите на народа. За всеки е ясно, че днес такова доверие не съществува. Налице са само шуро-баджанащина, корупция и нагло ограбване на народа. Ние сме убедени, че всичко това рано или късно ще свърши, защото само чрез голо насилие нито една правителствена система не може дълго да оцелее. Въпросът е само дали нашите деца ще го доживеят?

Ние искаме такова законодателство, което да съхрани Българите по тези земи!
Българи, ако прадедите ни в миналото са изхождали от демократичните "ценности", с които днес ни заливат отвсякъде, то народът ни отдавна нямаше да го има! Крайно време е да осъзнаете, че България вече не е на ръба на пропастта, тя е само на няколко метра от момента, когато завинаги ще се разбие на дъното.
Ако някой още не е разбрал - ние не сме поредния политически кръжок. За нас смяната на едно правителство с друго не е нищо друго, освен добре измислена игра, в която има само един губещ и това е целият ни народ, а този народ е всеки един от нас.

Ние не искаме смяна на един душманин с друг!
Ние искаме Българско национално отговорно правителство. Напълно си даваме сметка, че защитавайки своите възгледи ще бъдем заклеймявани и преследвани, но и точно това ще доказва правотата на нашите идеи. Защото ние имаме само едно задължение - това, което ни е възложено от истината. Затова ние ще изпълняваме своя дълг към народ и Отечество с твърдото убеждение в правотата на своите дела.

Ники
цитирай
70. анонимен - Имаме участник, който печели от ...
18.04.2008 00:09
Имаме участник, който печели от питието на масата ми :) А сега да видим един въпрос за 200 лв. - от къде е последния текст?

Ники
цитирай
71. анонимен - Понеже всичко се превърна не просто ...
18.04.2008 00:29
Понеже всичко се превърна не просто в дебат за и против глобализацията, а в крайно националистическа пропаганда - нещо което ненавиждам в червата си, си позволих да преместа коментарите в новата тема на Начко - копие на тази тук.
Първите текстове са от Моята борба.
Последния е от страницата на БНС и тяхната доктрина, която се казва....... Нашата борба
Ники
цитирай
72. nakom - няма по-мръсно нещо от национализма
19.04.2008 02:49
избил е повече хора и от чумата, под формата на войни, погроми, геноциди и прочие.От тази гледна точка - за глобализма.Хората трябва да осъзнаят че са първо смъртни, после хора, и накрая черни, бели, обрязани или не.За съжаление тенденцията е към обратното.
Но не бих казал че налагащата се глобализация ми харесва.Носи прекалено много черти на масови проявления, прекалено малко развива индивидуалности - същността на човешкото разнообразие на характери, и води до социални мутации - различни сленг под-култури, които са просто трагични.Обществото "кен ли" е ужас и безумие, а улесняването на всичко си води до израждане - историческа закономерност.За съжаление, глобализацията не води до никакво кой знае какво развитие, освен на бизнеса който псевдо-демократичното общество въздига в култ.Така че има и против.
Изобщо за и против са много, но националните култури трябва да претърпят еволюция, за да просъществуват.В противен случай потока от информация и блага, достъпни на общонационално ниво и език ще ги затрият.
цитирай
73. анонимен - МакДонадлдс е наистина тъп рефрен!
19.04.2008 14:09
Глобално набит в главите на антиглобалистите.
В Бълагария се яде многократно повече пица, отколкото Мак-ове. Що не пишете, че сме под италианско робство.
В България се консумира китайска храна в по-големи количества, отколкото Мак-ове се произвеждат в 21-те ресторанта на МакДоналдс. Защо не се притеснявате, че сме се покитайчили.
Хайде сменете рефрена. Че е смешно.
цитирай
74. kalbotobg - Прочетох ...
20.04.2008 09:17
Разнообразието в природата е ключов фактор за оцеляването и също така и за развитието и. Оцеляването и развитието са взаимно обвързани. Унифицирането позволява големи печалби за "глобалните" компании, но противоречи на един от основните закони на оцеляването. Както локалното така и глобалното унифициране намалява присбособимостта на биологичния вид, биологичното общество, биологичната система
до степен нейния край да стане неизбежен. Това е закон важащ в биологичен, социален, икономически, екологичен, психологически и какъвто ви е кеф смисъл. В глобализацията има много подводни камъни и един от главните за които трябва да се следи е проблемите до които води унифицирането.
цитирай
75. анонимен - до антиглобалистите
21.04.2008 14:47
Тутакси хвърляйте комповете на боклука, навличайте цървулите и навущата и марш на село да спасявате българщината!:-)
цитирай
76. teodordetchev - Стана дълга дискусия, но има какво да се види и в ...
21.04.2008 20:11
... паралелната дискусия в блога на г-н Борис Накев:

http://nakev.blog.bg/viewpost.php?id=182727
цитирай
77. balkanska - Pozdravlenia za g-n Dechev
23.04.2008 11:21
Mnogo se izviniavam che pisha na latinitsa...v momenta tehnicheski ne mi e vuzmozhno da pisha na kirilitsa. Prochetoh s goliam interes vsichko. I reshih da spodelia s vas edno moe pritesnenie. Globalizatsiata nikak ne me bezpokoi, namiram ia za napulno estestveno razvitie. Pritesniava me provintsializma. Niamam predvid horata rodeni v provintsia i t.n. , a ogranichenoto mislene....Radvam se che ima hora kato g-n Dechev, koito se interesuvat ot vsichko koeto se dvizhi ili stoi :-)
Pozhelavam slunchev den na vsichki i da ne spirate da pishete!
Velina
цитирай
78. teodordetchev - Фелдмаршале, ...
27.04.2008 18:45
... и Раковски е бил националист, а всички благоговеем пред личността му. Никой не може да бъде против национализма въобще или против национализма изцяло. Въпросът е в две неща:
- В дозата. При една доза, национализмът е лекарство, при друга - отрова.
- В автентичността. В България бъка от лъженационалисти и от квазинационалисти. Не искам да имам нищо общо с "националисти", които се прекланят пред ръбския "героизъм" и държавно поведение.

В заключение - има достатъчно добре уредени национални държави, които се оправят чудесно в условията на глобализация.

Що се отнася до националсоциалзма - благодаря сърдечно, но ще се наложи да откажа любезното ти предложение. Не мога да имам нищо общо с тази идеология, както и с практиките й.
цитирай
79. m1d2g3 - Интересни сравнения
30.04.2008 18:43
с антични и средновековни практики. И аз смятам, че спокойно можем да сравним Германия на Хитлер с Римската империя или с конкистадорите в Южна Америка, но Германия на Хитлер съществува през ХХ в., нали така ?

Ака Хитлер беше спечелил войната ние българите щяхме да сме роби, точно като американските индианци.
цитирай
80. m1d2g3 - Болшевишката устичка?
02.05.2008 09:19
Личи си, че с лумпени като тебе не може де се води нормален разговор, както и предполагах. Силен си на обиди, но когато трябва се дискутира си много зле. И не ми говори глупости, че Македония щяла да е българска, щото май само ти не знаеш как са наричали немците дадените на България земи. Явно, че и в четенето не те бива.
цитирай
81. m1d2g3 - Хаха
02.05.2008 20:52
Колко си смешен и жалък само. Не съм комунист за твое съжаление, нито пък в рода ми някой е комунист.
И двамата ми прадядовци са си дали кръвта за Македония и не са били нито комунисти, нито нацисти.
Нямам намерение да падам на твоето ниво, не си струва.
цитирай
82. m1d2g3 - О велики ариецо,
03.05.2008 16:06
как само успя да разконспирираш такъв юдео-масон и болшевик, като мен.

Сега вече можеш да спиш спокойно !
цитирай
83. mitternacht - понеже ми стана забавно
06.05.2008 10:27
Американците най-малко могат да опрекват когото и да било в расизъм.
Мда....
Щото... как да кажа...
прекалено много си окичвали клоните на дърветата.
цитирай
84. thomas - Г-н Дечев,
06.05.2008 10:30
Не се ли почувствахте вече в един момент, че не сте от тоя блог :-)
цитирай
85. teodordetchev - За тези, които са запазили интерес към дискусията ...
07.05.2008 14:31
... искам да отбележа една оценка за нея. Тя е на адрес:

http://kalbotobg.blog.bg/viewpost.php?id=190026

Не е много ласкателна, ама какво да правим ...
цитирай
86. анонимен - New World Order (Novus Ordo Mundi)
13.05.2008 00:47
http://en.wikipedia.org/wiki/New_World_Order_%28conspiracy_theory%29
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5840506
Постинги: 781
Коментари: 3551
Гласове: 52974
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов