Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2008 15:34 - Подписан е отрасловият колективен трудов договор в здравеопазването. Ще бъде ли разпрострян върху целия здравен сектор ?
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 12406 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 09.06.2008 09:18



СЛЕД ШЕСТМЕСЕЧНИ ПРЕГОВОРИ БЕШЕ ПОДПИСАН ОТРАСЛОВИЯТ КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

На 04 юни 2008 г., беше подписан отрасловият колективен трудов договор в здравеопазването.

image

Пресцентърът на Министерството на здравеопазването публикува прессъобщение с доста еуфоричен текст, който е обясним, като се има пред вид, че преговорите за отрасловия колективен трудов договор са водени повече от шест месеца. Ето текста на прессъобщението на пресцентъра на МЗ:

 

МИНИСТЪР ЕВГЕНИЙ ЖЕЛЕВ: ПОДПИСВАНЕТО НА КОЛЕКТИВНИЯ ТРУДОВ ДОГОВОР Е ПРИМЕР ЗА ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Увеличени са със 100% началните основни заплати по групи персонал в лечебните заведения.

Когато работим заедно и съчетаваме интересите си, се постигат добрите практики в здравеопазването. Това заяви днес, 4 юни, министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев след церемонията по подписването на Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване”.

„Това не е край, а начало на нова бюджетна процедура в Народното събрание и по този начин ще можем да поискаме повече пари. Надявам се, че декември месец с приемането на държавния бюджет ще имаме повод да бъдем радостни”, каза пред журналисти министър Желев.

Постигнатото споразумение за размера на началните основни заплати в различните групи специалисти в сферата на здравеопазването е резултат от работата на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването. В него участват представителните организации на работниците и служителите и на работодателите и Министерството на здравеопазването и се прилага за всички лечебни и здравни заведения, независимо от тяхната административна подчиненост и формата на собственост.

Колективният трудов договор в отрасъл „Здравеопазване” е качен в рубриката „Важна информация” на сайта на Министерството на здравеопазването:

  www.mh.government.bg 

image

Подписване на отрасловия колективен трудов договор в здравеопазването. Най-отпред в ляво е президентът на СЗБ - г-н Димитър Цнетков.

„Искам да изкажа моето голямо задоволство от подписването на Колективния трудов договор, защото направихме голяма крачка във философията на финансиране на работните заплати в здравеопазването”, заяви д-р Матей Матеев, председател на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването.

„След половин година преговори се стигна до този добър резултат – увеличени са със 100% началните основни заплати по групи персонал в лечебните заведения”, каза от своя страна д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

image

Д-р Теодора Вълчева, председател на Медицинска федерация „Подкрепа” заяви, че от средата на април месец тази година, социалният диалог е придобил по-конкретен смисъл. „Получихме голяма подкрепа от министъра на здравеопазването, от председателя на Отрасловия съвет и от дирекция „Бюджет и счетоводство” на МЗ. Повишаването на началните основни заплати е тенденция, която започнахме и трябва да продължи”, каза тя.

image

Този колективен трудов договор, който е втори за този мандат е достижение по отношение повишаването на началните основни заплати по групите персонал в лечебните заведения”, категоричен бе д-р Димитър Димитров, председател на Националната асоциация на работодателите от здравеопазването.

image

В съобщението на Министерството на здравеопазването е допусната най-вероятно неволна, но все пак съществена грешка. Твърди се, че отрасловият КТД „ ... се прилага за всички лечебни и здравни заведения, независимо от тяхната административна подчиненост и формата на собственост”. Последното не е вярно, защото, както ще стане дума по-долу, не всички представителни браншови организации в отрасъла са страна по колективния трудов договор, а също така не е отправено искане към Министъра на труда и социалната политика от ВСИЧКИ представителни организации на социалните партньори за т. нар. „разпростиране” на отрасловия колективен трудов договор върху целия сектор.

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) приветства своите колеги – колективни и индивидуални членове от Съюза на зъботехниците в България, за изключително отговорното им и компетентно участие в преговорите за подписване на отраслов колективен трудов договор. СЗБ е една от най-представителните браншови организации в България – с над 40 процентово покритие на предприятията – зъботехнически лаборатории в страната и член на европейската браншова структура на зъботехниците - Fйderation Europйenne et Internationale des Patrons Prothйsistes Dentaires (FEPPD). (Уеб сайтът на СЗБ е на адрес: http://www.szb-bg.org/bg/welcome.htm )

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ), благодари и лично на президента на Съюза на зъботехниците в България – г-н Димитър Цветков, за изключителните му усилия да изведе организацията си на забележима и достойна позиция в социалния диалог в здравния сектор. През последните години, СЗБ беше в основата на две последователни забележими увеличения на осигурителните прагове за работешите в зъботехничеките лаборатории (единият път – с 27 процента), което е съществен принос към постигнатата крехка стабилизация в този подотрасъл.

image

Президентът на СЗБ и останалите участници в колективните преговори се поздравяват след подписването на окончателния документ.

Озадачава отсъствието на Сдружението на управители и лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ (СУЛЗСИМП), в преговорите за отрасловия колективен трудов договор. СУЛЗСИМП, което е типична браншова работодателска организация (обединяваща мениджърите на т. нар. ДКЦ), също е член на ССИ и участва, макар и не толкова активно в работата на Отрасловия съмет по здравеопазване.

Един ден след подписването на колективния трудов договор в отрасъла, д-р Иван Кокалов сподели намерението на КНСБ да предложи „разпростирането” му върху всички заведения в здравеопазването въз основа на предвидената за това уредба в Кодекса на труда. И ССИ и СЗБ биха приветствали и подкрепили подобна стъпка, но тя е неосъществима ако страна по отрасловия колективен трудов договор не са ВСИЧКИ представителни браншови организации в здравеопазването. Очевидно е, че СУЛЗСИМП не е страна по договора, при това – най-вероятно не поради нежелание. В случая по-скоро става отново дума за типичното за някои участници в отрасловия социален диалог, които са готови да делят браншовите организации на „велики” и на по-малко значими. Продължава да властва разбирането, че има организации, от които зависи нсичко, а останалите са част от пейзажа.

Само че, в случая са допуснати поне две съществени грешки.

Първо, въпреки относително по-ниската си активност в сравнение с други браншови организации (в тона число и в сравнение със СЗБ), СУЛЗСИМП представлява работодателите в много важен „субсектор” или ако предпочитате – „подотрасъл” в здравеопазването. Не може да бъдат игнорирани тотално работодателите от извънболничната помощ, просто защото на някого не му се е искало да завърти един телефон. Известно е гледището, че с по-малко организации се преговаря по-лесно, но така се губи и представителността на провежданите преговори.

Второ, действително никой не е потърсил СУЛЗСИМП за провеждане на преговорите. Не е потърсена помощта на ССИ или на СЗБ, за да бъдат поканени представители на СУЛЗСИМП в преговорите. Работодателите от извънболничната помощ, разбира се носят своя дял от вината, че не са следили от близо развиващите се преговорни процеси, но инициативата за събиране на масата на преговорите на всички представителни браншови организации, трябваше да бъде най-вече в ръцете на представителите на Министерството на здравеопазването (в качеството му на голям работодател и на домакин на преговорите) и на синдикатите (в качеството им на много заинтересувана страна, която ще иска „разпростиране” отрасловия колективен трудов договор върху целия сектор).

Сега ще трябва да се полагат допълнителни усилия за намиране на форма за включване на СУЛЗСИМП в състава на организациите – страни по отрасловия колективен трудов договор. Остава да се надяваме, че и двете страни ще проявят гъвкавост и съобразителност, за да завърши успешно един достатъчно дълго продължил цикъл от преговори. От своя страна, ССИ е готов да съдейства заосъществяването на техническите подробности по присъединяването на СУЛЗСИМП към отрасловия колективен трудов договор в здравеопазването.

(Снимките от подписването на отрасловия колективен трудов договор в здрамеопазването са любезно предоставени от пресцентъра на МЗ).

Допълнение от 09 юни 2008 г.:

Помествам преамбюла на отрасловия колективен трудов договор, за да стане ясно кои са страните по него. Както всеки може да се увери, Лекарският съюз и Съюзът на стоматолозите не са страни по този колекгивен трудов договор. По принцип, те не могат да са страна по никакъв колективен трудов договор, защото не са работодателски или синдикални организации. Те са съсловни организации, създадени със специален закон. Тук не е мястото да обсъждаме, доколко съсловните организации със задължително членство имат смисъл в съвременното общество, но със сигурност те не участват в развитието на индустриалните отношения. Ето  и преамбюла:

Днес, 4 юни 2008 г., между Министерство на здравеопазването (наричано по-нататък МИНИСТЕРСТВО), представено от д-р Евгений Желев – министър; Национална асоциация на работодателите от здравеопазването, представена от д-р Димитър Димитров - председател,  Национална браншова стопанска камара на търговците – дистрибутори на едро на лекарствени продукти, медико – санитарни и билкови препарати към Българска търговско-промишлена палата, представена от Владимир Найденов – председател на НБСК на ТЕЛ, Съюза на зъботехниците в България към Съюза за стопанска инициатива, представена от Димитър Цветков, президент на СЗБ (наричани по-нататък РАБОТОДАТЕЛИ); Федерация на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, представена от д-р Иван Кокалов – председател, и Медицинска федерация “Подкрепа”, представена от д-р Теодора Вълчева – председател (наричани по–нататък СИНДИКАТИ), се сключи настоящият КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР, регламентиращ трудовите и осигурителни отношения на работещите в отрасъл “ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ”.

Постигнатото споразумение е резултат от работата на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, в който участват представителните организации на работниците и служителите и на работодателите и Министерството на здравеопазването и се прилага за всички лечебни и здравни заведения, независимо от тяхната административна подчиненост и формата на собственост.

Клаузите на Колективния трудов договор са съобразени с Конституцията на Република България, Кодекса на труда и основните документи на Международната организация на труда, със споразуменията, постигнати на национално равнище и нормативните актове, уреждащи дейността на здравеопазването.




Тагове:   отрасловият,


Гласувай:
0



1. avangardi - Реално обещаното 30% увеличение,
08.06.2008 16:41
преди това споразумение не е дадено още!?
За какво ново споразумение говорим тогава.
Това увеличение джипитата не ги засяга.
Над 1000 кабинета са затворени по малките населени места.
Когато се дава дума, тя се изпълнява. Тогава се вярва на хората. А иначе и с договори, при неизпълнението на поетите ангажименти се обезмисля.
Докторите се превърнаха в писатели, за да си оправдаят пътеките, а не им остава време да лекуват болните. А и като са им ниски заплатите, "гледат болния в ръцете". Ако не даде, да умира.
Милион пъти слушах по телевизията, че престоя в болнично заведение не е 5 работни дни, а до оздравяване. Това не се спазва. 5 дни и - навън. А втори път не можеш да лежиш за същото заболяване.
Някой нещо не е доразбрал, но кой е? Ако са некадърни в НЗОК, да назначат кадърни кадри да обясняват на болниците къде бъркат.
Но нали болниците ги направиха търговски дружества - икономия от леглоден, а болния да се доизлекува в къщи. Търговския, а не здравния закон действа.
Докато реално не получат обещаните си заплати, всички ще си гледат работата през пръсти.
цитирай
2. teodordetchev - До този момент, това споразумение урежда въпроси, ...
08.06.2008 16:59
... свръзани с житието - бетието на лекари, медицински професионалисти и други лица, които се намират в трудово правоотношение със здравни заведения и предприятия, които са в състава на работодателските организации, подписали колективния трудов договор. МЗ също е подписало отрасловия КТД, в качеството си на работодател, а не на "пътеводна светлина" на целия отрасъл. Отрасловият КТД се прилага единствено според разпоредбите на Кодекса на труда и по никакъв друг начин.

Работодателските организации (без Министерството на здравеопазването, разбира се ...), като и синдикатите, които са страна по този договор и са поели доста сериозни ангажименти, по никакъв начин не носят отговорност за състоянието на нещата в Националната здравноосигурителна каса. Нещо повече - техните членове страдат наравно с всички останали от коментираните неуредици, за което лично аз мога само да изкажа съчувствието си.
цитирай
3. avangardi - Лекарският съюз зове докторите на ...
09.06.2008 06:31
Лекарският съюз зове докторите на протест
Медиците пас за стачката, уреждат си работа в чужбина
Изчакват да разберат дали ще им изплатят новите заплати
СИЛВИЯ НИКОЛОВА

Лекарите чакат новите заплати, после ще мислят за протести.
Българският лекарски съюз зове членската си маса на протест. Медиците обаче нямат особено желание да стачкуват, особено сега, в момента на летните отпуски. Това стана ясно след срещата на хората от бранша в Пловдив, която се състоя по инициатива на Българския лекарски съюз (БЛС). Така отпадат опасенията на гражданите, че точно в разгара на лятото, когато зачестяват инсултите и инфарктите заради високи температури, няма да има кой да ги лекува. Вчера в Пловдив представители на БЛС, Съюза на фармацевтите, Съюза на медицинските сестри и този за защита на пациентите не постигнаха консенсус дали да спрат работа на 16 юни, каквито бяха първоначалните намерения. Причина за провала се оказа увеличението с 90-100% на заплатите в държавните и общински болници, което бе договорено между Министерството на здравеопазването, синдикатите и съсловни организации и подписаното миналата седмица. В началото на юли БЛС пак ще свиква среща по въпроса за протестите. По думите на д-р Кехайов на форума в НДК се очакват 6000 представители на всички медицински съсловия. Той заяви, че форумът ще обсъди и ще вземе решение за протестни действия, свързани с тежките по думите му проблеми в българското здравеопазване. Промяна на финансирането, увеличаване на средствата като процент от БВП и организиране на реален обществен дебат за промените, които се очакват в българското здравеопазване, като приватизацията на болниците, например.
Междувременно репортерска проверка на "Монитор" установи, че медиците нямат желание за протести. Доктори бързат да си уредят договори за работа по морето през лятото и така да си заработят за цяла година от лечението на чужди летовници у нас. Медицински сестри и друг помощен персонал в болниците пък стягат куфарите за Гърция и Испания, където ще берат плодове през отпуската.

Д-р Андрей Кехайов

След като постигнахме съгласие с МЗ, нямаме големи основания да настояваме за протестни действия, коментира д-р Теодора Вълчева - председател на медицинския синдикат към КТ "Подкрепа". Хората са спокойни, работят нормално. Вече се подписват колективните трудови договори по места, ако не изплатят увеличенията, тогава ще мислим за протести, но не по-рано от 2-3 месеца, заяви тя.
Още по-категоричен бе шефът на здравния синдикат към КНСБ д-р Пламен Радославов.
Нямаме основание да излизаме на улицата, каза той.
Лекарите в България са 33 000, медсестрите около 50 000. Заедно с помощния персонал в здравеопазването работят близо 100 000 човека.
http://www.monitor.bg/bulgaria/article?sid=&aid=159380&cid=20&eid=1388
цитирай
4. teodordetchev - Трябва да се има пред вид, че ...
09.06.2008 09:21
... Лекарският съюз не е работодателска организация и по тази причина не участва ИЗОБЩО в колективното договаряне. По въпроса, моля вижте допълнението към постинга от 09 юни 2008 г.
цитирай
5. suge - Много
10.06.2008 12:32
полезна информация открих в този блог.Благодаря!
цитирай
6. анонимен - В България както винаги каруцата е пред коня
18.06.2008 21:59
Изчетох внимателно статията и мненията по нея.Подписването на този договор е толкова безмислено,че само отклонява вниманието на хората.Не е нужно да обещават неипълними неща.На всички е ясно,че здравеопазването не се финансира достатъчно.Здравеопазването е скъпо удоволствие ,което ние не можем да си позволим.Липсата на достаъчно средства за лечение,не калкулирането на труда на хората които работят в т.н. КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ.Как ще се увеличат заплати като няма от къде?!Заплатите се формират от получените пари по клинични пътеки.Или няма да се лекуват пациентите качествено или пари няма от къде да дойдат.Държавата е абдикирала от здравеопазването отдавна и не само от него.По-добре е да се финансират качествено болниците или пациентите да си плащат разходите в касите на болниците ,а Здравната каса да им връща процента който се полага.Така се решава и проблема с неосигурените,които живеят на гърба на осигурените.
цитирай
7. teodordetchev - Ано 6 написа: "Подписва...
19.06.2008 10:55
Ано 6 написа:
"Подписването на този договор е толкова безмислено,че само отклонява вниманието на хората".

Искрено се извинявам, че ще лепна на тази реплика едно етикетче (не е много коректно), но това изречение ме връща към епичните спорове между комунисти и социалдемократи. Тогава комунистите са смятали колективните преговори и партньорството между синдикати и работодатели за "опортюнизъм" и "отклоняване на вниманието на работниците от класовата борба". Съмнявам се, че Ано 6 има каквото и да е общо с комунизма, ама виж пък какви съвпадения се случват ...

Ано 6 написа:
"Как ще се увеличат заплати като няма от къде?"

Така ли ? И как точно се разбра, че няма откъде ? това, че здравната каса се източва спорадично по най-различни пътища ли е аргумент, че няма пари ? Или увеличението на здравните вноски ? Или ... Е, стига сме плакали на тези гробища.

Частните здрамвни заведения си знаят откъде ще си намерят пари. За държавните пък договорът е подписан съвсем на време, защото сега започва да се подготвя бюджетът за следващата година.

За предложенията за реформа във финансирането на здравеопазването - благодарим, ама те не са съвсем по темата. Тук просто искахме - и аз и колегите ми, повееч хора да могат да се информират за самия факт на подписване на договора.
цитирай
8. анонимен - krasi
16.07.2008 18:34
istinata e 4e tova triabva da bade za vsi4ki zdravni zavedenia,no niama na4in da se zadaljat rabotodatelite da se saobraziat s tozi KTD
цитирай
9. teodordetchev - С въпросния КТД са длъжни да се съобразят ...
16.07.2008 21:55
... изцяло всички работодатели, които членуват в работодателските организации, подписали колективния трудов договор. Тук Кодексът на труда е категоричен.
цитирай
10. анонимен - ... но все пак няма да се съобразят.
05.08.2008 18:44
Работодателите ( всъщност само някои от тях, но Директора на МБАЛ Бургас със сигурност ) и да са длъжни да се съобразят с КТД са категорични , че няма да го направят. Въпросът е какви механизми са предвидени за да бъдат ЗАДЪЛЖЕНИ наистина, защото в КТ не се предлагат такива, а всъщност и никой не се интересува дали ще се приложи отрасловото споразумение или не.
Според КТ работодателят е длъжен да води преговори, но КТ (разпоредбата на чл. 52, ал. 1, т. 1) не го задължава да сключи КТД. Също така няма и ограничение за продължителността на водене на преговорите, а тогава те могат да бъдат водени две, три години. Следователно ако има започнали преговори ( без значение, че в тях работодателя само заявява, че нов КТД в предприятието няма да бъде подписан и че няма да бъдат дадени договорените с отрасловия КТД начални основни заплати ) не може да се потърси решение на спора в съда защото ... има започнали преговори !?
За какво тогава изобщо се сключват тези отраслови КТД (споразумения) , след като те явно имат само пожелателен характер?
Това с "повече хора да могат да се информират за самия факт на подписване на договора" добре, ама не разбрах защо да се информират, като не могат да направят нищо?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807791
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52689
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов