Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2008 22:09 - Малко "интернет ресурси" за личността и творчеството на Цветан Тодоров.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 7577 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 23.06.2008 08:01



            Тук съм събрал известни „интернет ресурси”, свързани с личността и творчеството на Цветан Тодоров. За мен това е особено удоволствие, защото той е доказателство за наличието на интелектуална и духовна приемственост между поколения учени с български корен. На баща му – проф. Тодор Боров, до голяма степен дължим съществуването на Народната библиотека. Брат му – проф. Иван Тодоров е изключителен физик, с когото България също може само да се гордее и когото (да ме простите за нескромността) имах честта да познавам лично.


image


Цветан Тодоров (снимка REUTERS) 

Награждаването на Цветан Тодоров с изключително престижната награда „Принц на Астуриас” за социални науки, беше отбелязано в българската блогосфера за първи път по един достолепен начин от templar:

 

http://templar.blog.bg/viewpost.php?id=204149

 

Друго споменаване от „българския ръкав на блоговата галактика”, може да се открие тук:

 

http://petyr.blogspot.com/2008/06/blog-post_19.html

 

            Събитието беше отбелязано и в популярния интернет форум „Де зората”:

 

            http://www.de-zorata.de/forum/index.php/topic,533.0.html

 

 

Статията за Цветан Тодоров в „Уикипедия”:

 

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD_%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2

 

„Цветан Тодоров за измеренията на абсолюта”, статия от Стоян Атанасов (доцент, д-р, преподавател по френска литература в СУ “Св.Кл. Охридски”), по повод излизането на 20 януари 2006 г. на книгата на Цветан Тодоров „Авантюристите на абсолюта”, биографичво есе, проследяващо живота на Оскар Уайлд, Райнер Мария Рилке и Марина Цветаева.

http://bg.mondediplo.com/spip.php?article205

 

„Нихилизъм, манихейство, ценности”. Текстът е част от писмото-обръщение на Цветан Тодоров към участниците в организираната от Софийският университет "Св. Климент Охридски", Институтът за литература при БАН и Новият български университет научна конференция "Цветан Тодоров - теоретик и хуманист" (10 и 11 декември 2004 г.). Превод от френски Стоян Атанасов.

http://www.mediatimesreview.com/january05/Tsvetan_Todorov.php

 

            Статията в „НЮЗ.БГ” по повод награждаването на Цветан Тодоров. Най-вероятно, някои бележити представители на новобългарската парвенющина ще се задавят от завист, че наградата се връчва от Краля на Испания – Хуан Карлос. На бедните им души е чужда мисълта, че честта е взаимна и за двамата бележити европейци.

image

Ето и текста на „НЮЗ.БГ”:

Изтъкнатият лингвист и историк Цветан Тодоров получи престижната награда на Испания "Принцът на Астурия"за социални науки, предаде АП.

Наградата му се дава за приноса в развитието на демокрацията, разбирателството между културите и отпечатъка, който оставя насилието върху колективната памет", така журито обясни своя избор.

Според фондацията, която връчва наградата, Тодоров въплъщава духа на Европа, съвместява Изтока и Запада, идеалите за свобода, равенство, интеграция и справедливост.

Общо, Фондацията всяка година връчва по 8 награди в различни области. Другите отличия са в области като литература, спорт, научни изследвания и комуникация.

Франция приветства европейското значение на удостояването на Цветан Тодоров с испанската награда.

Цветан Тодоров, в момента на 69 години, е роден в България, но от 1963 г. живее и работи в Париж.

Той и Ролан Барт са считани за най-важните имена в структурализма.

 

http://news.ibox.bg/news/id_389677329

 

 

Бойко Пенчев за четвъртата книга на Цветан Тодоров, излязла на български – „Живот с другите”:

 

http://slovo.bg/old/bpenchev/tagite/bp-t_435.htm

 

 

Книгата на Цветан Тодоров „Зараждането на индивида в изкуството” може да се закупи он-лайн на този адрес:

 

http://www.book.store.bg/c/p-p/m-200/id-11341/zarazhdaneto-na-individa-v-izkustvoto-cvetan-todorov-bernar-fokrul-rober-liogro.html

 

 

Интервю с Цветан Тодоров на Мишел Крепю от списание "Експрес":

 

http://www.litclub.com/archiv/broi38/todorov.htm

 

 

„Селянинът от Подунавието” - интервюто на Анюта Качева с професор Цветан Тодоров, излъчено по програма "Христо Ботев" на БНР на 13 декември 2003 г., по повод българската премиера на разговорите му с Катрин Портвен, публикувани под заглавието "Дълг и наслада. Един живот на посредник" (превод от френски на Тодорина Атанасова, ИК "ЛИК", С., 2003).

Интервюто, в което участва и редакторът на книгата доц. Стоян Атанасов, е първата поява на Цветан Тодоров пред българска медиа от двайсетина години насам.

 

http://www.online.bg/kultura/my_html/2311/ctodorov.htm

 

 

Можете да закупите книгата на Цветан Тодоров „Несъвършената градина” на адрес:

 

http://www.book.store.bg/c/p-p/m-484/id-3893/nesyvyrshenata-gradina-cvetan-todorov.html

 

 

Статията на Цветан Тодоров „Нвоият световен безпорядък”, преведена от Стоян Атанасов в „Медиа Таймс Ревю”:

 

http://www.mediatimesreview.com/april03/Tsvetan_Todorov.php

 

 

Информация за излизането на 35-тата по ред книга на Цветан Тодоров – „Застрашената литература”, по материали на френския вестник „Либерасион”:

 

http://goodnews.actualno.com/news_89604.html

 

 

На този адрес, някога е можело да си закупите книгата на Цветан Тодоров „Поетика на прозата”, но книгата вече ... не е в наличност. Което само по себе си е ... хубава новина. Щом книгите на Цветан Тодоров свършват, има надежда за българския читател. Погледнете тук:

 

http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=14190

 

 

„Да анкетираш века. Критическият хуманизъм след Аушвиц, Колима и Косово”. Статия от доц. Лиляна Деянова за книгата на  Цветан Тодоров. Памет за злото, изкушение на доброто. Анкета върху века. (Превод от френски Стоян Атанасов. Издателство ЛИК, София, 2002 г.):

 

http://www.online.bg/kultura/my_html/2218/century.htm

 

 

Статия „Цветан Тодоров за злото на ХХ век” от Дарио Фертилио от вестник "Кориере де ла серра". Едно от малкото споменавния на Цветан Тодоров в бюлетина на Агенцията за българите в чужбина:

http://www.aba.government.bg/bg/Bd/Archive/Fabrik24/tzvetant.24.htm

 

„Стратегии на хуманитаристиката. ЗА ФАТАЛИЗМА И БЕЗРАЗЛИЧИЕТО” от Владимир Градев – за книгата на Цветан Тодоров „Критика на критиката”:

 

            http://dem-pr.hit.bg/2000_2/2000_2_05.htm

 

Моля публиката да ме извини за фрагментарното и непретенциозно представяне на интернет присъствието на проф. Цветан Тодоров в „българския нет”, но както се казва – малко, но от сърце. Поне читателите ще бъдат избавени от необходимостта да „кликнат” върху няколко стотин буквално повтарящи се съобщения за награждаването на Цветан Тодоров с „испанската нобелова награда” ...

 



Тагове:   малко,


Гласувай:
1



1. kalbotobg - Новия световен безпорядък
23.06.2008 09:17
"Ето как стигаме до следния изненадващ извод: опасността, застрашаваща нашите общества, не е изключителна последица от външни атаки, тя се обуславя от характерните черти на самите ни общества, включително и от тези, с които се гордеем."
Горния цитат от "Новия световен безпорядък" който прочетох проследявайки в един от линковете дадени в постинга ми направи силно впечатление. В крайна сметка мисля, че и на други ще бъде интересно да заменят дневната дажба клюки да прочетат нещо написано от човек който лично на мен ми даде една любопитна гледна точка за света в който живеем.
цитирай
2. m1d2g3 - Към Цветан Тодоров
23.06.2008 18:54
само бих могъл да изкажа своето възхищение. Изключително впечатление ми направи книгата му "Завладяването на Америка", където човек може да срещне "образа на другия", разгледан през призмата на огромната интелектуална мощ, която без съмнение притежава Цветан Тодоров.
Малко ще избягам в страни от темата, но като заговорих за "образа на другия" ми се иска да пусна един линк на книгата на Величко Тодоров "ЗНАМ ГИ АЗ ТЯХ!"
Сърбия и сърбите в българската литература,
едно, поне според мен, много оригинално изследване.
http://liternet.bg/publish4/vtodorov/znam/index.html

цитирай
3. lyudmilstefanov - Благодаря за това представяне
25.06.2008 16:51
Когато прочетох материалите, си припомних едно от първите интелектуални открития, които направих за себе си: че великите мислители, към които естествено причислявам и Цветан Тодоров, сякаш винаги пишат в книгите си за едно и също нещо. Уникални са, а в някакъв най-дълбинен пласт - много сходни.
цитирай
4. merita - Прочетох статията на г-н Тодоров в ...
26.06.2008 01:04
Прочетох статията на г-н Тодоров в Медиятайм ревю.Тя потвърждава нещо в което продължавам да вярвами то е от Еклесиаст 8:9 ."Всичко това видях, като занимах сърцето си
с всяко дело, което става под слънцето,
че има време, когато човек властва над човека за негова вреда.
Тези думи за записани преди повече от 3000 години от един богат и мъдър човек-Соломон.
Няма политическа система в цялата човешка история , която да е успяла да осигури справедливост и мир между хората.Това е така , защото първоначалната идея е била , хората да се управляват от техния Създател . Отхвърляйки неговото върховенство и право , те подписват образно казано собствената си смърт.Така цялата история показва правотата на тези думи.Хуманизма , стои в основата на много религии.Християнството също е изградено на него.Обичта към ближния е на първо място.Винаги съм защитавала тезата , че един истински християнин няма място в политиката и нейните дела.Благодаря за постинга от който можах да науча за един българин , който има какво да каже на света.Поздрав
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807941
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52690
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов