Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2008 16:16 - АБСУРДНОТО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ – КРЕАЦИОНИЗЪМ СРЕЩУ ЕВОЛЮЦИЯ
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 10982 Коментари: 14 Гласове:
1

Последна промяна: 19.03.2009 11:30


 

 

От много време интернет пространството е изпълнено с дискусии, свързани с противопоставянето на идеята за Сътворението на Света и еволюционната теория. Един доста добър пример за подобна дискусия, може да бъде намерен на долния адрес:

 

http://www.de-zorata.de/forum/index.php/topic,266.msg4731.html#msg4731

 

Тук бих желал да представя мнението си по въпроса, без да имам някакви особени претенции. Просто го написах наведнъж, след като дълго време бях мислил над това абсурдно противопоставяне.

 

 

АБСУРДНОТО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ – КРЕАЦИОНИЗЪМ СРЕЩУ ЕВОЛЮЦИЯ

 

За просветените хора, актът на Сътворението е научен факт. Всички знаем за Големия взрив, когато от едно "прото яйце" се създава съвременната, достъпна за нашите сетива и измервателни уреди Вселена. Практически никой в момента не оспорва Големия взрив. С чиста съвест можем да кажем, че това е моментът, когато Бог е създал Света.

 

Повечето учени, които се занимават с физиката на микро и макро света са вярващи хора. Те имат много солидни основания да вярват в Бог, защото познават от една страна съвършенството на Божието творение - така наречените симетрии във физиката на елементарните частици, а от друга страна знаят, колко е трудно търсенето на абсолютното познание, т. е. търсенето на Бог. Достатъчно е човек да се позанимава с трудностите при опитите да се създаде универсална обединителна теория, която да обясни физиката на всички взаимодействия - силното, слабото, електромагнитното и гравитационното, за да разбере какво означава репликата "неведоми са пътищата Божии". Години на ред физиците откриваха нови и нови елемнатарни частици и ги вписваха в нови и нови симетрии. Винаги на края все нещо недостигаше за "пълната симетричност". (Ако някой не знае, какво представляват симетриите във физиката на елементарните частици може да се възползува от многобройните научно популярни публиказции по въпроса).

 

Никога не трябва да забравяме за разговора между Стивън Хокинг - един от малкото физици, занимаващи се със строежа на мирозданието, който не вярва в Бог и покойния Папа Йоан Павел ІІ. Стивън Хокинг споделя с Папата идеите си за изследване на Големия взрив. Папа Йоан Павел ІІ отговаря, че подкрепя и дори благославя всяко изследване на Големия взрив след неговото Начало, дори и да става дума за част от наносекундата след него. За времето преди Големия взрив според него е безсмислено да се правят изследвания - просто няма как да изследваме това, което е било преди Бог да създаде Света.

 

И наистина - човечеството се приближава все по-близо до момента на сътворението. На там го водят и сложните и дори рисковани експерименти в Големия адронен ускорител, намиращ се в Женева, дълбоко под скалите на Юрските Алпи. Но едва ли ще можем да погледнем във времето преди Големия взрив. (А всъщност, дали е имало време преди Големия взрив ?).

 

Бог ни е създал по свой образ и подобие и ние се стремим (поне някои) да се доближим до него. Но има нещо, по което винаги ще се различаваме от Бога - той е съществувал преди Сътворението, а ние - не. Боя се, че никога няма да ни бъде дадено да проумеем какво е било преди Сътворението.

 

Що се отнася до еволюцията - позицията на креационистите срещу нея е повече от смешна. "Научните" им аргументи са жалки и спекулативни. Но и креационистите и еволюционистите трябва да проумеят, че всъщност еволюцията е процес, стартиран от Бога. Както и да е възникнала живата материя, каквито и да са законите на наследстваността, каквато и да е изменчивостта на видовете - всичко се подчинява на един свръхинтелигентен и в някаква степен непознаваем "софтуър", който е добре познат на вярващите под името "Божият план".

 

Разбира се, става дума не за прост, "линеен" план, в който точка "а" следва точка "б". Става дума за план, който може да се самокоригира. Съществуването на плана не изключва възможността Бог да се намесва радикално в него по своя преценка (справка - астероидът създал Аризонския кратер). Между другото, никой не може да отнеме на Бог и правото да се шегува и да проявява чувство за хумор. Генетиката бележи огромни успехи, но кой е заложил началният "софтуеър" - свръхинтелигентен, самокоригиращ се и в крайна сметка умонепостижим, който управлява промените настъпващи в “генетичния материал” ?

 

Ние можем да правим огромни крачки в науката, но не можем да постигнем абсолютното познание на Този, който е създал Плана и е детонирал Големия взрив. Аз съм убеден, че търсенето на научното познание е път, по който се приближаваме към Бога, независимо, че научното познание редовно се използува за престъпни цели. Но колкото и да напредваме, ние ще се доближаваме към Него “асимптотично”, както казват математиците – все повече и все повече, но без да можем да Го достигнем.

 

Еволюцията като процес е инструмент, използуван от Бог за осъществяването на неговия план. Креационистите правят трагична грешка, като отричат еволюцията въобще. Отричайки я въобще, те се обричат на това да получават постоянни съкрушителни удари от страна на природните науки и на моменти дори да стават за посмешище. Всъщност, Сътворението не е еднократен акт – то обаче има Начало, дадено от Бога – Големият взрив. От тук нататък, всеки, който се е занимавал през живота си с дизайн или с проектиране – строително, машинно, корабно, ракетно и прочее, не може да не открие в еволюционния процес същото, което прави едно конструкторско бюро. Откриваме непрекъснати “итерации”, непрекъснати подобрение, непрекъснато търсене на оптимална форма и оптимален размер. Примерът с влечугите, минали през динозаврите и стигнали до птиците е класически.

 

Можем да дискутираме, дали Бог еднолично надзирава еволюционния процес или допуска конкуренция. Тук, колкото и невероятно да звучи, бих чул с интерес мнението на богословите – в крайна сметка те познават по-добре от мен книгата на Дионисий Ареопагит за небесните йерархии ... Можем да размишляваме, дали Бог не допуска участие в еволюционния процес и на някои “конструкторски бюра с мрачна репутация” – винаги съм се чудил дали комарите, мухите, маларийният плазмодий и чернодробния метил са Божии творения или идват от “друго място”. Познавайки удивителната хармония в екосистемите и хранителните вериги (чийто главен смутител е човекът между другото), винаги съм се чудил дали на Бог му е било необходимо да създава паразитите (сред животните) или тук се е промъкнала нечистата сила. (Моля Веселин да не ме заподозира в богомилски и албигойски дуалистични уклони).

 

Мога да продължа с размишленията си и да задам въпроса за човешката душа – дали тя не е безсмъртна, именно защото представлява някаква информация, иначе казано - някаква нематериална подреденост. Ако интерпретираме душата в информационен контекст, би трябвало подобно на софтуъра тя да може да бъде “инсталирана” на различни носители. Един такъв носител е човекото тяло, но щом душата е безсмъртна, значи тя просто може да бъде прехвърляна и на други такива. Щом знаем, че предназначението на Църквата е да подготвя човека за ЖИВОТ ВЕЧЕН, не означава ли това, че човешкото тяло може да се окаже инструмент на който са разработва и настройва този фин “софтуър” – душата ? Не примитивизирам – именно пътят извървян от човека по пътя към създаването на изкуствен интелект ни позволява да си създадем по-нагледна представа за нематериалността на душата – тя не е “флуид”, (въпреки, че името й произхожда от точно от думата “дъх”), не е и “енергия”, както каканижат разните телевизонни врачки. Тя е наистина нематериална – същността й е информационна. Създавайки изкуствен интелект, ние пак се опитваме да подражаваме на Създателя - ще видим колко успешно и колко безнаказано ...

 

Мога да продължа, но спирам до тук за сега и предлагам заключение в едно изречение – ВСЕКИ ОПИТ ДА СЕ ОТРИЧА ЕВОЛЮЦИЯТА Е МРАКОБЕСИЕ, А ВСЕКИ ОПИТ ДА СЕ ОТРИЧАТ БОГ И СЪТВОРЕНИЕТО Е ВИСОКОМЕРИЕ. Не знам кое е по-голям грях – мракобесието или високомерието, но за мен те са в еднаква степен неприемливи. Опитите в някои американски щати да се забрани изучаването на еволюционната теория е израз единствено на фанатизъм и невежество, които са най-опасни за самите им носители. До какво доведе отричането на Бога и Сътворението по нашите географски ширини, ние си знаем най-добре ...

 

 




Гласувай:
1



1. merita - Подкрепям твоите разсъждения, ...
23.10.2008 17:40
Подкрепям твоите разсъждения , защото мисля че в по- голямата си част отразяват и моите разбирания за произхода на вселената ,земята и живота на нея.
Що се отнася до безсмъртието на човешката душа , там една мъдра книга - Библията има друго становище.
1.Битие 2:7
итие 2:7
7. И Господ Бог създаде човека от пръст от земята и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.
Забелязваш ли , че щом човека е жива душа , то това е самия жив човек а не нещо отделено от него.Тоест душата е сачия жив човек .Ерго , когато умира човека умира и душата
20. нека знае, че който е обърнал грешния от заблудения му път, ще спаси една душа от смърт и ще покрие много грехове.Тук Яков говори , че душата също умира..На друго място Исус казва:Марко 14 :34
34. И им каза: Душата Ми е прескръбна до смърт; постойте тук и бдете.
Разбираме , че самия Исус скърби , респективно неговата душа
Самата награда , за вечен живот е на база на възкресението.Вярата във възкресението , като процес на буквално "ставане".Бог е способен да възстанови " софтуера " и да го въплати в нов носител, съвършен и вечен.
Поздрав!.
цитирай
2. petdoshkov - И аз
23.10.2008 21:14
"ВСЕКИ ОПИТ ДА СЕ ОТРИЧА ЕВОЛЮЦИЯТА Е МРАКОБЕСИЕ, А ВСЕКИ ОПИТ ДА СЕ ОТРИЧАТ БОГ И СЪТВОРЕНИЕТО Е ВИСОКОМЕРИЕ."
Понеже мракобесието и високомерието не са едноредни понятия, за мен изводът е точен в следната форма:
Отрицанието както на Еволюцията, така и на Бог е мракобесие.
Иначе смятам за правилни твърденията, че Душата (или астрал/аура) е слоеста. Намирам за точно, че е нейната структура е информационна.
Но смятам, че Душата е толкова фина материя, че се смята за нематериална.
Твърдението за Вечен живот е заложена почти във всяка религия (при Кастанеда обаче обратно - магът Дон Хуан вижда душата да се разпада и следователно да се погасява).
Казано е, че Душата е свързана със сребърна нишка с Вечното (Стар завет).
Останалите изводи припознавам като свои.
цитирай
3. kalbotobg - ...
23.10.2008 21:40
Изхождайки от закона за запзване на масата и енергията. В постинга е пребразувана масата ма науката в енергия на вярата. Реалната наука никога не е спорила за съществуването на господ защото няма определение за господ съшествува само идея.
Твърдението че господ е създал света не влиза вконфликт с офицялната наука, тъй като не разполагаме с достъчно данни че бог е създал "големия взрив" не го и подкрепя.
цитирай
4. анонимен - Алекс
24.10.2008 23:02
Абсолютно съм съгласен, че противопоставянето е абсурдно. Също и налагането на което и да е недоказано твърдение. В тази безумна битка се включва и така наречения "интелигентен дизайн", който неправилно бива уравняван с креационизма, а в действителност е по-скоро обединение на двете идеи.
цитирай
5. анонимен - injury
27.10.2008 13:32
"Конструкторското бюро с мрачна репутация" не е сътворило нищо, просто защото няма творчески потенциал. Но има воля и потенциал да поврежда и руши. Нанесло е повреди не само при комарите и мухите, но дори при Божия образ - човека. Всъщност именно като следствие от повредата при човека настъпват повредите при всички останали творения. Но повредата не е Творчество!
За енергии говорят не само врачките, но и исихастите. Но става дума за различни неща. Св. Григорий Палама говори за нематериална енергия. "Оплътяването" на тази енергия е именно повредата. Затова при Всеобщото възкресение "всинца ще се изменим" (І Кор. 15:51).
цитирай
6. podlopioner4e - Ако приемем твърдението, че господ ...
29.10.2008 02:01
Ако приемем твърдението, че господ е създала човека по свои образ и подобие за вярно, след като хората приемат еволюцията (ние сме я измислили тая дума;) за част от се бе си то тогава еволюцията би трябвало да е част и от бог. :)
След като ние се променяме значи и бог се променя.

Тези умо-блъсканици ми светнаха в главата след прочита на постинга :Р благодаря за вниманието :)
цитирай
7. gabar4eto - zdr Priqtelio
29.10.2008 13:45
Evala , kakto vijdam si dobre zapoznat sas vsi4ko , az v momenta 4eta Harun QHq tova e turski pisatel savremenist , vqrva6t dalboko v du6ta si , az sa6to vqrvam 4e neveedomoto nqma i nqma da moje da bade otkrito ot kogoto i da e , ta taka 4eta negovata nova kniga Evoliucionata izmama tai nare4enta darvinova teoriq kadeto tam vsi4ko e plod na slu4ainosta e tova ne e taka i nqma kak da e , pisatelqt pavi sapostavki mejdu negovite trdove i bibliqta i korana mi kakto se vijda nqma ni6to slu4aino i nie sa6to ne sme slu4aino na tozi svqt , za men be6e 4est da 4eta tazi neveroqtna statiq
цитирай
8. lyudmilstefanov - Един теолог беше написал,
30.10.2008 14:42
че да вярваме, че човекът е възникнал само като еволюционен продукт, тръгващ от кауцерватната капка и влиянието на светкавиците върху Първичния океан /както сме учили в училище/, и че създаването му е без Божията намеса, това е все едно да вярваме, че е възможно една запустяла печатница да бъде ударена от светкавица и от нея да излезе Тълковен речник.
цитирай
9. drona - до колкото
13.11.2008 07:42
разбирам идеята на креационизма - там всъщност се опитват да докажат валидността на свещените текстове.

Т.е. конфликтът е между това по кой начин може да се "познае Бога" - чрез научни методи или чрез откровения, екстатични състояния и прочее.

цитирай
10. kalbotobg - @9
13.11.2008 08:51
Конфликта е противоречи ли библеиската теория за създаване на света на съвременната физика. И като второ физиката поддържа ли библейската теза.
И на двете отговора е не.
цитирай
11. анонимен - Хм, този постинг определено ме в...
16.11.2008 06:30
Хм, този постинг определено ме впечатли.
Адмирации, поздравления и пр.

Това което се "прокрадва" в текстът, а на места си е казано ясно и точно, е "идентифициране" на Бог с Християнското учение.

Ако се "вгледаме" малко по в дълбочина на проблемът, не е коректно да се идентифицира Бог с (конкретна) религия (както и с едно учение).

Религията, по същество, е институционализиране на Вярата. Проблемът е че "институционализирането", като правило с малки изключения, не е функция на ученията на divine Messengers (Abraham, Krishna, Zoroaster, Moses, Buddha, Jesus, and Muhammad, ...!? :-) ) а се появява след тях, и е резултат на "интерпретации"!

Именно защото нито един от по-горе изброените divine Messengers не ни казва каква трябва да е "Институционалността на Вярата", съответно имаме сектанство (различни интерпретации + организационни форми)

Бог, черз горепосочените divine Messengers не ни е казал нищо за Науката и за Еволюцията!

Цялата история (истерия) около "КРЕАЦИОНИЗЪМ СРЕЩУ ЕВОЛЮЦИЯ" е единствено и само резултат на "човешки интерпретации" - демек не идва от Бог черз Неговите divine Messengers!

Последният (смятан за) divine Messenger - Bahá'u'lláh, "дискутира" Еволюцията и Науката. С две думи (моя "интерпретация"):
- Вярата също еволюира - divine Messengers (Abraham, Krishna, Zoroaster, Moses, Buddha, Jesus, and Muhammad, Bahá'u'lláh) се пратеници на (един) Бог.
- divine Messengers се появяват на около 1000г (строга цикличност) и носят "послания" на човечеството (форма на "саморазкриване" на Бог) в съответстви с еволюционният стадии (социално организационни форми)
- това което не може да се потвърди научно не е от Бог!

По темата за "тъмните сили", последният divine Messenger ни разкрива че няма такива неща като Ад и Дявол, а по-скоро до каква степен има близост до Бог.
(да, и няма такова нещо като първороден грях :-))

Това което е интересно, че Bahá'u'lláh определя как да се извършва "интерпретирането" на "неговото" учение (Божието послание), както и каква трябва да е организационната форма, и пр. Нещо което не се забелязва при предишните Пратеници.

Cheers
Marttin
PS. Не съм специалист в тази област, тъй че "критичен поглед" към по горе написаното е пожелателен
цитирай
12. анонимен - в по-горният постинг името на по...
16.11.2008 06:36
в по-горният постинг името на последният divine Messenger не е излязло - някаква несъвместимост с шрифтовете.
Името е Baha-u-llah

Marttin
цитирай
13. sparhawk - много хубав пост
03.12.2008 21:19
аз съм съгласен като цяло с него, макар самата теория на еволюцията е несъвършена в някои отношения. Освен това обобщавате всички креационисти, а виновни за обвиненията, които давате са "младоземците" - които тълкуват буквално Библията и смятат, че света е на 5000 години.
Поздрави!
цитирай
14. maranatha - Само едно малко уточнение
21.10.2009 21:25
В голямата си част християните вярват в така наречената теистична еволюция. Дори папа Йоан Павел ХХІІ прие идеята за еволюцията. Приема се, че Бог е дал началото, но след това е оставил нещата да еволюират и да се развиват, без да се намесва особено много. Проблемът за тях е, че в Библията съвсем ясно се казва, че сътворението е извъшено за шест буквални дни. Ако на Бог са му били необходими милиони години, започваме да се питаме дали му липсва достатъчно енергия или мъдрост, или сила.
Тази статия може би ще е полезна за изясняване на проблемите, свързани с теистичната еволюция.
http://maranatha.blog.bg/drugi/2009/08/13/sytvorenie-ili-evoliuciia.379325
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5825871
Постинги: 776
Коментари: 3551
Гласове: 52894
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов