Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2009 20:10 - Още за терзанията в МВР - ЗА ПРОЦЕДУРНАТА РАМКА И ПЛАТФОРМАТА НА ПРЕГОВОРИТЕ С ПОЛИТИЧЕСКОТО РЪКОВОДСТВО НА МВР
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4396 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 17.03.2009 21:53


ЗА ПРОЦЕДУРНАТА РАМКА И ПЛАТФОРМАТА НА ПРЕГОВОРИТЕ С ПОЛИТИЧЕСКОТО РЪКОВОДСТВО НА МВР

 

 

Във връзка с призива „стига писане, трябва действие”, отправен в някои от полицейските форуми, предлагам някои логически съображения и проста платформа за действие в посока на създаване на действително представителен полицейски синдикат.

 

1. По начало, трансформирането на димните и водни протести в легални синдикални няма алтернатива. Министър Миков е заявил готовността си да преговаря с някаква имагинерна „контактна група”, за която не се знае нито как да се конструира, нито от кого. Едва ли не се очаква, на когото му стиска да върви да се среща с министъра. Този род срещи обаче са твърде отговорни, за да се провеждат с неясни субекти.

Затова, като се отчете положителното в предложението на министъра – човекът показва готовност да преговаря с нещо, което би се ползувало с доверието на полицаите, най-добре е много бързо да се сглоби Инициативен комитет за създаване на Свободен полицейски синдикат (или каквото там име му бъде сложено), според предпочитанията на инициаторите.

Според мен, „Свободен полицейски синдикат” е съвсем прилично и отразява неговата същност – профсъюзна структура, създадена по инициатива „от долу”, в резултат на възникналата кризисна ситуация в МВР. Свободният полицейски синдикат трябва да защитава интересите на всички честни и добросъвестни полицаи – в момента не е толкова важно кои от тях са синдикализирани и кои не са.

Вместо да се създава „Контактна група”, най-добре е да се съберат колкото се може повече хора, които да сглобят Инициативния комитет за учредяване на Свободния полицейски синдикат. Така срещу министъра ще стои не група граждани, а синдикална структура, пък макар и в процес на регистрация.

Новият синдикат трябва ясно да заяви, че не е създаден поради някаква лична вражда с ръководството на досега съществувалите синдикални структури в МВР, а поради очевидната необходимост от даване на ускорение на така наречения „социален диалог” в МВР. Свободният полицейски синдикат (СПС) идва за да помогне да се преодолее кризата в представителността на синдикатите в МВР и за да се реанимира социалния диалог в системата на Националната сигурност в България. СПС не е създаден за да воюва със съществуващи синдикати, той излиза на сцената за да има реален представител на служителите, ползуващ се с тяхното доверие и можещ да ги представлява.

Новият синдикат трябва да отправи ясно послание, че ще защитава НЕ запазването на „статус кво” – то в МВР, а интересите на добросъвестните и професионално подготвени служители, които искат да служат на обществото и на държавата, без да се срамуват от това. Синдикатът трябва да декларира непримиримостта си към корупцията, некомпетентността и бездушието, за които служителите от системата на МВР са критикувани не без основание.

Естествено, Инициативния комитет трябва да бъде отворена структура, в която да може да влезе всеки, който иска да допринесе за изграждането на новия профсъюз и за разрешаване на кризисната ситуация в МВР. Естествени първи членове на Инициативния комитет са „форумните полицаи”, които на този етап просто обсъждат проблемите на МВР в различните форуми.

В Инициативния комитет е добре да бъдат представени служителите от всички главни и специализирани дирекции на МВР  – криминална полиция, охранителна полиция, гранична полиция, досъдебно производство, пожарна безопасност и спасяване, оперативни технически операции и вътрешна сигурност. (Добре дошли са и хора от специализираните административни дирекции, но там не трябваме да очакваме кой знае какъв прилив на синдикална активност при сегашната ситуация).

Инициативният комитет може да се създаде дори и чрез подписка он-лайн, като впоследствие достоверността на данните бъде проверена от съответните упълномощени лица от неговия състав.

Този Инициативен комитет вече може да работи „на два стана” – да започне преговорите с министър Миков (трябва всички да са наясно, че никой не може да елиминира от тях и съществуващите синдикати, колкото и бездейни да са били те досега ...) и да продължи ускорено с регистрацията на Свободния полицейски синдикат (СПС).

 

2. В кратък срок трябва да се проведе учредително събрание, което да вземе официално и протоколирано решение за създаване на Свободен полицейски синдикат (СПС). Това събрание не може да се проведе он-лайн, то трябва да стане на живо и за бъде видяно от обществеността, респективно от журналистите.

 

3. Уставът на въпросното отроче може да бъде (почти) всякакъв. Проблемите в такива организации идват не от лоши устави, а от лоша работа на ръководството им, особено след като последното се утвърди в синдиката си (тоест, достигне състоянието, което Роберт Михелс нарича "олигархия"). Няма пречка уставът да бъде близък по съдържание и на устава на НПС - с определени промени, последният може да свърши работа. Трябва да се помисли много сериозно по осигуряването на комуникацията на бъдещото ръководство на СПС и синдикалните членове – с една дума, „форумните полицаи” не трябва да изчезнат.

 

4. Трябва да се влезе във връзка с някоя от двете представителни синдикални конфедерации - КНСБ или КТ "Подкрепа" и да се постигне споразумение за членство в една от тях. (Бих казал – защо не и в двете, но досега няма случай на членство и в двете конфедерации. Освен това, възможно е от КНСБ да са резервирани към новия синдикат, порази простото обстоятелство, че НПС е техен член). Въз основа на това членство трябва да се вземе документ за представителност в сектор "Национална сигурност", „МВР” или както там се нарича ...

Знам, че веднага ще има много възражения - не щем да имаме нищо общо с КНСБ и КТ "Подкрепа". Разбирам хората, които искат да започнат съвсем на чисто но това са представителните профсъюзни организации в България. При присъединяване към една от тях, няма да бъде необходима дори и съдебна регистрация на новия синдикат. (Мога да изнеса лекция по индустриални отношения и по въпросите на представителността на синдикатите но едва ли това е необходимо тук и сега ...).

На кратко - за да може една синдикална организация да преговаря на секторно ниво, тя трябва да е член на национално представителна конфедерация. Полицията, респективно националната сигурност са безспорно „сектори” - това не са „отделни предприятия”. За това, новият синдикат трябва да бъде ПРЕДСТАВИТЕЛЕН по смисъла на Кодекса на труда, т.е. да членува или в КНСБ или в "Подкрепа".

Мога да уверя всички полицаи, че ще ги приемат с ръкопляскания и ще им дадат всякакъв документ за представителност. Членският внос за която и да е от двете конфедерации е стотинки (буквално). Освен това, централните ръководства изобщо не се бъркат на браншовите си структури, защото не искат да ги загубят по какъвто и да е начин.

 

5. Човек може да има каквито си иска резерви към лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа”, но трябва да се спазва Кодексът на труда (това първо) и освен това има много ясни, преки ползи от членството в национално представителна конфедерация. От тук нататък - прочетете отново текста за „МВР терзанията” в частта му за "първият он-лайн синдикат в България" - можем наистина да се направи нещо много свежо и изненадващо и за управниците и за самите синдикалисти.

 

6. Създаването на синдикална рамка на протестите ще бъде естествена бариера пред всички, които проявяват нездрав интерес към тях, да решават междуличностни проблеми, да сринат имиджа на министър Михаил Миков (не че той е кой знае какъв) и / или да създадат хаос в МВР. Затова трябва да се действа бързо, а протестите да бъдат "опаковани" изцяло в напълно законната рамка на предписанията на Кодекса на труда. Като специалист мога да кажа, че който чете и уважава Кодекса на труда, лошо не е видял.

 

7. Евентуални радикални протести, излизащи извън сферата на преговорите, биха могли в най-добрия случай да облагодетелстват някоя от политическите партии, а това едва ли е смисълът на живота на повечето участници в полицейските протести.

 

Това е платформата в чисто процедурен план. Готов съм да отговарям на всякакви въпроси, макар че от време на време не мога да влизам в Интернет.

 




Гласувай:
1



1. kalbotobg - ...
04.01.2009 06:03
Като идея един свободен полицейски синдикат е необходим. За това ,че трябва да се членува към КНСБ или ПОДКРЕПА е новост за мен. Да се прави ту първа синдикат за да бъде обърнато внимание на полицейските служби е неоправдано и безотговорно.
Съгласен съм ,че полицейския сидикат е необходимост, че липсата му извинява бездействие не. Опитите да се придава на всеки проблем политически привкус и той да се изнася на преден план от хора които са отговорни за решаването на проблема за сметка на решаването на проблема ,поне за българския народ, не носи желание за подкрепа, уважение и не смятам ,че политиканстването на гърба на народа от която и политическа сила е допустимо.
Политиците ще бъдат оценявани единствено по реализираната полза от действията им, цирковета да ги разиграват в цирка.
цитирай
2. tota - "За това, новият синдикат ...
04.01.2009 08:57
"За това, новият синдикат трябва да бъде ПРЕДСТАВИТЕЛЕН по смисъла на Кодекса на труда, т.е. да членува или в КНСБ или в "Подкрепа"."Имаш основание, че за легитимността на един синдикат трябва да бъдат спазени всички изисквания. Не мислиш ли, че тези двете централи са срастнати с държавните структури. Те в много малка степен вече изпълняват функциите си да защитават интересите на своите членове. Би било по -добре ако се насочат към новия синдикат "Защита". Там нещата стоят по друг начин. И още имаш основание за създаването на организацие така диалогът по лесно ще се води между двете страни, но питам се аз доколко те имат право на такива организации...Синдикатите на този етап работят почти формално...поне в държавните и общински структури..а в частните фирми, където са истинските проблеми да знаеш да има организаци??
цитирай
3. teodordetchev - Представителността на синдика...
04.01.2009 20:21
Представителността на синдикатите се определя единствено въз основа на Кодекса на труда и на нищо друго. Има си критерии за представителност – наличие на поне 50 000 члена, на територална (общинска) синдикална мрежа и на браншова синдикална мрежа. В момента на тези критерии отговарят само КНСБ и КТ „Подкрепа”. Следващата проверка кой отговаря на критериите за представителност ще бъде през 2011 г., ако не греша. (Ако греша – звачи е през 2012 г. ... ). Така че, всякакви дискусии за това кой закон определя представителността на синдикатите в МВР е преливане от пусто в празно.

Съгласно Кодекса на труда, на браншово, отраслово и териториално – общинско ниво, преговарят само представителните синдикати. Това означава, че там преговарят „поделенията” на национално представителните синдикални конфедерации. Това са браншовите федерации и отделните синдикати, членуващи в голямата конфедерация.

Членство в национално представителна синдикална конфедерация не се изисква само за преговорите на ниво отделно предприятие. Да, но дебрите на МВР са достатъчно сложни, за да можем да дадем точна дефиниция, какво съответства на „отделно предприятие”. Главна дирекция ли, що ли ?

Не бива да се поставят под съмнение правомощията на новия синдикат да преговаря заради формална принадлежност или (не)принадлежност към национално представителен синдикат. НПС членува в ФНСДУО – Федерация на независимите синдикати от държавното управление и организации, с председател г-жа Темелкова. Ако съм на тяхно място, с удоволствие бих оспорил правомощията на новия синдикат да води преговори, ако имам формално основание за това. Отсъствието на членство в национално представителна синдикална конфедерация би било чудесно формално основание. А не вярвам ръководството на НПС да има някакви сантименти по отношение на новата структура, която се е явила на сцената, освен всичко друго и с твърдението, че старият синдикат не е нужен никому.

Всеки може да има всякакви резерви и съмнения спрямо ръководствата на национално представителните синдикати – КНСБ и КТ „Подкрепа”, но към днешна дата положението е такова. Ако някой иска да играе по правилата – правилата са такива. На този етап няма никакви изгледи правилата да се променят, най-малко пък заради проблемите в МВР. Затова, съвсем отговорно препоръчвам на бъдещото ръководство на новия синдикат да послуша съвета ми. Всичко останало са емоции. Емоциите са хубаво нещо, но не и когато трябва да се следват доста стриктно написани процедури.

Както разбирате, нямам някакъв специален личен интерес към „МВР терзанията”. В случая просто са ми много симпатични усилията за създаване на някаква истинска, действуваща структура, която да защитава интересите на честните, добросъвестни и професионално подготвени полицаи. Съветите, които давам не ми отнемат чак толкова много време и сили – просто преподавам индустриални отношения и социология в НБУ, УНСС и СУ „Св. Климент Охридски”. Удоволствие е да се помогне на честни хора, които се опитват да направят нещо добро. Но все пак – разберете ме правилно. Ако някой проявява интерес – можем за организираме и експресно обучение по индустриални отношения и социален диалог. Но да убеждавам всекиго по отделно за азбучни истини ще ми бъде наистина трудно ... 

Що се отнася до питането, дали синдикатите не са се срастнали с държавните структури, истината е, че в много частни предприятия, синдикатите се чумствуват много по-добре, отколкото в държавната администрация. Но това е друга история ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5806308
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов