Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2009 00:01 - Изборна икономика по български.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 11210 Коментари: 23 Гласове:
11



            Вестник „Труд”: ГЕРБ “купуват” избиратели по 37 ст.             17:38 автор: Албена Бъчварова

            http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=286565

 

Най-скъпо струващият кандидат на кметските избори в София е бил Иван Антикаджиев от ССД. Всеки глас за него е излязъл на партията му “скромните” 45,36 лв. (виж графиката вдясно). Тези пари са хвърлени на вятъра, коментира вчера доц. Орлин Спасов от фондация “Медийна демокрация”.

Сметките са въз основа на наблюденията на агенция Джи ЕФ Ка за тв рекламата на партиите за местния вот.

Гласът за победителката Йорданка Фандъкова от ГЕРБ е излязъл най-евтино, колкото малка баничка - 0,37 лв. Спрямо парламентарните избори има оскъпяване, тогава гласът за партията на Бойко Борисов е струвал 0,06 лв. Георги Кадиев от БСП е “купувал” гласове за 1,07 лв. Тв кампанията на червените на тези избори се оказва по-ефективна от тази за парламентарния вот. Тогава БСП са се охарчили с 1,39 лв. за глас. Трети в класацията е независимият Теодор Дечев -9,21 лв., следван от Павел Попов от РЗС - 10,13 лв.

Най-печеливша от политическата реклама за местните избори е Би Ти Ви. Приходите й от 134 118 лв. са по-големи от сумите, които са получили заедно Нова тв (63 893 лв.) и БНТ (50 084 лв.). От ССД са присъствали най-дълго на екран - цели 45 мин, РЗС - 28 мин, БСП - 23 мин, ГЕРБ - 13 мин, и Дечев около 10 мин.

В абсолютни стойности най-много за тв реклама са дали от БСП - 76 367 лв., следва РЗС със 73 792 лв., ГЕРБ с 63 818 лв., ССД с 47 179 лв. и Теодор Дечев с 19 450 хил. лв. Този път червените са били по-умерени в разходите си в сравнение с изхарчените 822 хил. лв. на парламентарния вот. Тогава ГЕРБ дали едва 190 хил. лв. Посланията на партиите са били към хората над 40 г. Може би затова Юлиян Попов оцени вота като “избори на кризата на средната възраст”.

“Почти сме станали академици по темата за изборните фалшификации”, заяви вчера лидерът на РЗС Яне Янев. Той поиска да бъдат касирани частичните избори за кмет на София заради нарушения на 500 членове на секционни избирателни комисии. Янев пратил сигнала си в прокуратурата. Но в същото време пожела успех на новата столична кметица.

 

 image

 

Изчисленията са въз основа на съотношението между парите, дадени за тв реклама от партиите, и получените гласове на местния вот. Наблюдението на Джи Еф Ка включва 6 телевизии (БНТ, Би Ти Ви, Нова тв, Тв7, Фокс лайф и Би Ти Ви Комеди) и обхваща периода 19 октомври - 13 ноември.

По въпроса, погледнете още и тук:

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=158824&srcpos=8

 




Тагове:   частични избори,


Гласувай:
11



1. zaw12929 - Криворазбраната
22.11.2009 04:27
Пазарна икономика ни удря овсякъде
цитирай
2. gantree - @ г-н Дечев
22.11.2009 10:50
20 хиляди лева? Това са страшно много пари за две хиляди сто и единайсет гласа.

Благодаря, за обобщената информация.
цитирай
3. chara - Чудно ми е как се финансира РЗС?
22.11.2009 10:55
По-точно откъде?!!
РЗС имаше най-много билбордове за парламентарните избори по магистрала Хемус в отсечката София - Правец. Броила съм ги.
Едни такива въпросчета ме измъчват, на които не знам ... дали ще получа отговор ако ги задам на Янев?!!
Така де!
Това трябва да е публична информация и обществено значима ...
цитирай
4. gantree - @ chara
22.11.2009 13:32
Не се измъчвай :)) Просто си пропуснала да научиш, това беше обилно коментирана тема, особено с билбордовете.
Виж за повече информация тук
http://www.capital.bg/show.php?storyid=744592&show=0

плюс интервюто със собственика на въпросните билбордове, тук
http://www.capital.bg/show.php?storyid=744678
цитирай
5. teodordetchev - Ох, Ган все ще ми намериш кусур ... :)
22.11.2009 17:59
Таман си мислех, че някой ще ме похвали, че съм се класирал на трето място по рентабилност, веднага след кандидатите - свръхчовеци от ГЕРБ и БСП, а ти пак не мислиш позитивно ...

Аз пак съм щастлив, че не се намери някой да изкара, че съм изхарчил повече пари като абсолютна стойност от ГЕРБ и БСП. Като знам родните нрави - жив късмет, че не стана така ... :)
цитирай
6. gantree - @ г-н Дечев
22.11.2009 18:44
Здравейте. Хваленето по принцип ми е неприсъщо, честно казано. Повечето от хората постепенно се разболяват от хвалене, та затова гледам да не участвам в хвалба. От друга страна, не е и критика или пък порицаване коментарът ми. Двайсет хиляди лева са наистина много пари за такъв резултат. Мисля си, ако бяхте разбрал идеята за паметника, резултатите Ви можеха да са доста по-различни. Вие обаче предпочетохте да си останете верен на "третия път" :))) и на разни откровено инфантилни кампании от типа "Па`и се", за съжаление, вместо да експлоатирате ярки политически теми до най-горната им граница.
цитирай
7. emil60 - Зависи от представянето на информацията...
22.11.2009 19:14
Ако избереш общи разходи е едно, а ако избереш цена на един глас е друго. Зависи и от начина на поднасяне на информацията - грозно например ми звучи "Гласът за победителката Йорданка Фандъкова от ГЕРБ е излязъл най-евтино, колкото малка баничка - 0,37 лв." Така не бих коментирал дори най-омразната за мен кандидатура... Особено пък в уж представителния официоз, както обичат да се представят вестникарите от съответното издание... Моето мнение за нашия кандидат е повече от положително... Толкова отровена и честна кампания, толкова лична енергия и ангажираност не видях в никой от останалите кандидати... Вярвам, че ще ставаме, по-точно, че всички вие блогъри ще ставате все по-добри...
цитирай
8. teodordetchev - Ган, не смяташ ли, че "експлоатирането до най-горната й граница" ...
22.11.2009 19:48
... на темата за събарянето на паметника на съветската армия, може лесно да се обърне срещу съответния пропагандатор на идеята.

Смяташ ли, че би звучало сериозно, нещо от рода на:

"Абе аз знам, че не може да се вземе законосъобразно решение за събаряне на паметника в този момент, ама понеже съм много радикален Ви обещавам, че ще го гътна. Пък и гласовете Ви ми трябват, нали разбирате ...".

Нали веднага куп хора щяха да сложат по два пръста в уста, пък да свирнат ... И не заради идеята да се бута паметника, а защото веднага ще бъда изобличен като лъжец.

Или да се послъже малко не вреди ? ... :)
цитирай
9. gantree - @ г-н Дечев
22.11.2009 21:10
Не, не смятам така. Нямаше да Ви се наложи да лъжете. Не се притеснявайте и от въображаемата незаконосъобразност на каквото и да било решаване на такъв въпрос, а за да не ме обвините прибързано, например, в анархизъм, вижте Галатяни, глава 3:9-10.

Този въпрос с този безумен паметник, в крайна сметка, ще бъде решен.
цитирай
10. teodordetchev - О, положително ще бъде решен, но ...
22.11.2009 21:29
... едва ли в рамките на мандата на г-жа Фандъкова.
цитирай
11. chara - Ган, това съм го чела , но ...
22.11.2009 21:58
нещо не ми се връзва сметката.
Знам колко е тарифата на бТВ за сутрешен блок, знам къде беше стария офис на РЗС и как изглеждаше и ... разни такива неща ...
Знам също и че без финансов ресурс не може да се парави кампания (това вече на база личен опит), така че ...
цитирай
12. анонимен - За ефективността на парите?!?
22.11.2009 22:56
Г-н Дечев,
Вие се радвате, че сте на 3-то място по ефективно изразходвани пари и на 4-то по резултат от гласували. Истината е, че всеки освен победителя в тези избори си е загубил парите. Моята мисъл обаче не е за това. Вие сте дали 20 хиляди за реклама по телевизии и неизвестно още колко за радио, листовки, плакати, банери, застъпници и пр. Какво ще кажете за останалите кандидати, на които не бе разрешено да си покажат носа, понеже нямаха пари? Как ще оцени демократичния Ви анализ 500-те гласа за кандидат недопуснат до никоя телевизия, защото не може да си плати даже 30 секунди? Защо кандидатите се делят предварително на имащи смисъл да се кандидатират и на такива обявени предварително за безперспективни? Вие се оплаквахте, че сте дескриминиран от участие, но се оказвате по- близко до групата на допуснатите, отколкото до групата на обречените. Не го ли направи това бетствие Вашата "конституция", която разрешава да се приемат закони, утвърждаващи единствено правото на богатите да се кандидатират? В този смисъл г-н Дечев не плачете за слабия си резултат и похабените средства, има и такива, на които не беше и няма да бъде дадено правото да говорят, точно така както действаха палачите от онези черни времена. Е, за тези кандидати ми е жал...
цитирай
13. gantree - @
22.11.2009 23:30
teodordetchev написа:
О, положително ще бъде решен, но едва ли в рамките на мандата на г-жа Фандъкова.

И двамата не знаем кога, но това в случая е без особено значение.



chara написа:
Ган, това съм го чела , но нещо не ми се връзва сметката.
Знам колко е тарифата на бТВ за сутрешен блок, знам къде беше стария офис на РЗС и как изглеждаше и ... разни такива неща ...
Знам също и че без финансов ресурс не може да се парави кампания (това вече на база личен опит), така че ...

Беше писала за билбордовете, и затова се намесих с тези линкове.
Останах с впечатлението, че би било полезно да ти ги напиша.
цитирай
14. teodordetchev - Още в нощта на изборите, аз заявих, че ...
22.11.2009 23:48
... ще внеса изборното законодателство, заедно с абсурдните "споразумения" между "парламентарно представените" политически сили в Комисията по дискриминация и ще искам отмяната му пред всички компетентни органи, поради очевидно дискриминационния му характер.

Не знам за какво се гневите, след като точно аз заявих по БНТ, че искането да се заплащат участията в публичните медии (БНТ и БНР) представлява въвеждане на имуществен ценз, който е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН. Точно в мотивите, с които поисках отлагане на изборите се казваше, че пътят към ада е постлан с добри намерения и че въвежданите през годините всевъзможни ограничения (уж с благото намерение да ни пазят от фантомите) са създали един куп дискриминационни практики.

Всичко това, Вие не сте го забелязали и ми задавате с апломб въпроси, които аз отдавна съм поставил, при това със сигурност с по-малко правописни грешки. (Последното беше шега ...).

За Вас, като за повечето анонимни герои в блог.бг не е от значение, какво съм казал, какво съм написал, за какво съм се застъпил. Вие трябва да излеете чувствата си, като че аз съм виновен за изборния резултат, който не харесвате. В близко време ще поместя един текст с много илюстрации, от който ще се види, че в цивилизованите държави, въпросът с равнопоставеността е решен изцяло в полза на последната. В текста ще опиша технологията на провеждане на референдумите в Женева, която може да бъде приета за еталон по отношение на честност и равнопоставеност.

За дискриминацията в България обаче Конституцията няма абсолютно никаква вина. Помислете си обаче, дали не сте били член или пламенен симпатизант на някоя от партиите - "архитекти" на изборните дискриминации. Аз лично не съм под такова подозрение от 1991 г. насам.

Точно Конституцията позволява да бъдат атакувани дискриминационните правила, за които става дума по-горе. Не си правя илюзията, че ще е лесно, но е задължително да се опита.

Що се отнася за останалите кандидати, далече не всички страдаха от финансов недоимък. Д-р Антикаджиев, против когото нямам абсолютно нищо, но е отбелязал най-висока цена за получен глас, идва в групата след мен. (Той все пак има резултат над 1000 гласа).

Имаше и други участници с резултат от порядъка на 500 гласа, които съвсем не изпитваха материални затруднения, в това число и от комунистическите формации.

Всъщност, самата идея на моята кампания беше да се похарчат минимум средства. Една от целите на кампанията беше да се покаже, че с помощта на новите информационни технологии и на "новите медии" - блогове и форуми, може да се прави политика с ограничени средства.

Още един път ще повторя, че резултатите от тези избори са катастрофални за всички участници, особено за тези от големите партии с "твърдите ядра". Така че, аз не съм чак толкова горд с изнесените числа (други са правили изчисленията), просто ги довеждам до знанието на публиката в блог.бг

Това, че чувството за хумор Ви е напуснало със сигурност не е моя вина. Ако сте бил участник на изборите съм 90 процента сигурен кой сте точно, но нека не се занимавам с гадаене - то е приоритет на други хора.
цитирай
15. chara - Ган, винаги е полезно да има дискусия
23.11.2009 09:16
Беше ми приятно!
:)
цитирай
16. ivesa - Много тъжно,смешно и жалко послание...
23.11.2009 18:12
Аз не успях да видя нито една от телевизионните реклами.Да се твърди,че съм била купена от реклама ,е смешно,тъжно и жалко.Поздрави!:)
цитирай
17. анонимен - Гусин Дечев,
23.11.2009 20:02
И защо според вас това законодателство е "дискриминационно"??
Значи може би трябваше по телевизията да дават и напъните на няколко видни маргинали от крайно-лявото и крайно-дясното,които се кандидатираха?
Стефан Чолаков също?Те него го и подадаха няколко пъти,така че хептен не може да иде реч за дискриминация,друг е въпроса че люде като него са за специализирани заведения.
Айде малко по сериозничко ако може.Писал сте разни теми за Ваймар примерно,имате се за политолог(поне сте учил за такъв).
Надявам се да проумявате че нищо на този свят не е даденост,а живота е една борба и всичко се постига със зъби и нокти.Нямам нищо впротив да участвате във следващия парламент.Но трябва преди това да си го извоювате това право.Дали ще е с ходене по къщите и агитиране-ваша си работа.Ако се налага-и с ходене по къщите ще е.Хем ще докажете колко ви са мили идеите за които се борите.Щото то със седене във топлото телевизионно студио-всеки може.
Атака били радикални-но Атака пробиха и бая години вече са в парламента.РЗС били радикални-да ама и те пробиха.
И не ми обяснявайте че това става само с пари.Че трябват пари-трябват-но става с идеи.Иначе и "Новото време" щеше да е в предишния парламент,и Ковачки и царо-в сегашния.
Да,ама не са...
цитирай
18. mamkamu - :)
24.11.2009 18:26
Абе вие пак ли за тоя паметник се разправяте :)))

20 000 лева не са много пари! Едва ли са набрани от сметката в Токуда банк, обаче. А?
цитирай
19. drona - за сметките и кампанията
26.11.2009 10:58
Видях рекламите във вестниците и младите хора, които раздаваха дипляни и нещо като визитки по спирките на метрото.

При условие, че цялата медийна машина пропагандираше "г-н и г-жа Кадиеви" не знам защо изобщо беше необходимо на ГЕРБ и БСП да харчат някакви допълнителни пари за агитационни материали пардон реклама.
цитирай
20. ivesa - drona,
26.11.2009 19:53
защото така са си свикнали...Харчат си пари,защото си ги имат и така са си решили.А статията на в."Труд" е мекоказано възмутителна.Поздрави!:)))
цитирай
21. анонимен - zfYhvBUhaYh
08.06.2011 12:09
UfV1I3 , [url=http://veawgdddkvqw.com/]veawgdddkvqw[/url], [link=http://ywsatcmzhxks.com/]ywsatcmzhxks[/link], http://ivqqebxitewl.com/
цитирай
22. анонимен - uURVCoVIrvuRv
10.06.2011 12:26
7cTuBl <a href="http://bvamnqvmgduo.com/">bvamnqvmgduo</a>
цитирай
23. анонимен - CJHAjxSK
10.06.2011 18:18
yaF4q2 , [url=http://wpcxflrokkmt.com/]wpcxflrokkmt[/url], [link=http://ijzfikdhqlll.com/]ijzfikdhqlll[/link], http://unocnbrkqdoe.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807974
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52692
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов