Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2009 12:14 - ТЪРШУВАНЕТО НА МВР В ИНТЕРНЕТ ШЕ РОДИ НЕЗАКОНЕН ПАЗАР НА ТЪРГОВСКИ ТАЙНИ
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 8967 Коментари: 13 Гласове:
10



 

 

ТЪРШУВАНЕТО НА МВР В ИНТЕРНЕТ ШЕ РОДИ НЕЗАКОНЕН ПАЗАР НА ТЪРГОВСКИ ТАЙНИ

 

 

Теодор Дечев

Доктор по социология

Движение „Гражданско действие”

 

Пиша отново за следенето и слухтенето в Интернет, защото Министерството на вътрешните работи проявява по този въпрос упорство, достойно за по-добри дела. Още преди време – в края на месец март 2008 г., изказах отрицателното си мнение за електронните амбиции на МВР на обсъждането, организирано от Гражданска инициатива „Електронна граница” и Социалдемократически форум под егидата на Омбудсмана. (Вижте примерно тук: http://www.lex.bg/bg/news/view/17797 ,тук: http://www.econ.bg/events/article138137/quis_custodiet_ipsos_custodes и тук: http://news.bpost.bg/story-read-16378.php „Електронна граница” и Социалдемократически форум бяха сезирали Омбудсмана още седмица преди това). В началото на ноември 2009 г., потвърдих тази своя позиция ( http://news.bpost.bg/story-read-16378.php ).

 

Поводът за несъгласието ми с натиска на МВР беше печално известната Наредба № 40 на МВР от януари 2008 г. – една безспорна проява на милиционерщина. (щеше да е добре да беше полицейщина, но не би ...). Наредбата беше нищожна априори, защото според Конституцията следенето на гражданите трябва да бъде регламентирано със закон, а не чрез подзаконов нормативен акт. Отделен въпрос беше, че наредбата предвиждаше да бъдат следени действията на всички граждани в Интернет, а Конституцията позволява подобни действия само по отношение на лица, за които има съмнения в престъпна дейност.

 

Днес, вече ни пробутват „конституционно съобразни” промени в Закона за електронните съобщения. Очевидно, има хора които смятат, че за прокарването на едно безобразие е достатъчно да бъде спазена формалната страна на въпроса.

 

Още през месец март 2008 г., заявих от свое име и от името на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), че се създава изключително благоприятна хранителна среда за поява и бърз растеж на нерегламентиран вторичен пазар на всякаква информация и най-вече на ТЪРГОВСКИ ТАЙНИ.

 

Безспорно, неприятно е някой да ровичка из личния ти живот, да чете е-мейлите ти и да следи политическите ти контакти. Но най-тежки поражения със сигурност ще бъдат нанесени на предприятията, които разработват иновационни продукти и / или работят в силно конкурентна среда. Те имат истински търговски тайни, чието изтичане към конкуренцията   може да им нанесе щети със значителен размер, който трудно може да бъде оценен.

 

За разлика от приватизацията в икономиката, „приватизацията” в сферата на националната сигурност е истинско бедствие и за съжаление – съвършена реалност. Още през март 2008 г., имах пълното основание да смятам, че в условията на корупция, дълбоко проникнала на различни нива в държавната власт, обществото не може да има доверие, че информацията, която ще се събира, ще бъде използвана само за предвидените цели и няма да бъде обект на нерегламентирана търговия. Точно тогава, в началото на 2008 г., при може би първата акция на новосъздадената  Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) беше заловен висш полицейски служител, който години на ред е захранвал с информация престъпния свят.

 

Днес, най-различни източници признават, къде открито, къде под сурдинка, че от МВР и от съответната принадлежаща към него структура за борба с организираната престъпност, изтича информация, като „дебитът” й е прекалено голям. Призивите да имаме доверие на МВР едва ли ще срещнат съчувствие, що се отнася до следенето и слухтенето в Интернет. Подобно доверие е  трудно да се има, поради липсата не само на граждански, но и на междуинституционален контрол в структурите на МВР. Пък и възможността да се завърти нерегламентирана търговия с бизнес информация, необложена с преки данъци, акцизи и социални осигуровки е много лесно осъществима. Изкушението е голямо, а възможността злоупотребителите да бъдат изобличени и наказани – пренебрежимо малка.

 

Затова, близо две години след първите сблъсъци с прословутата Наредба № 40 се налага да започнем от начало. Интересно, дали ще се намерят народни представители от управляващата политическа формация, които да се досетят, че това което правят един ден може да се обърне и срещу тях самите ?





Гласувай:
10



1. chara - Аз се съмнявам в "прозорливостта" на народните представители.
14.12.2009 12:19
Те си мислят, че ще са за вечни времена в НС и струва ми се, трудно си представят какво се случва от другата страна на реалността - извън служебните автомобили, извън коктейлите, извън официалните мероприятия и извън залите и кулоарите на НС.
цитирай
2. cefulesteven - На практика: "тайна" от ...
14.12.2009 12:39
На практика: "тайна" от всякакъв характер се превръща в търговска собственост на анонимен служител на ведомство, което с право си е изгубило доверието.

Не знам, не знам, как не се замислят гласувалите наредбата, че сами са нейни заложници.
цитирай
3. ka4ak - Toва са стари работи,но може да вкарат яснота!
14.12.2009 13:03
82. ka4ak - А това е от същото интервю публикувано на 9.04.2003г
29.11 23:05
- Как ще коментирате участието на баретите в този бизнес?
- Това го говоря от 3 години!
Плюя ги в лицето,а те се обърсват и си обръщат и другата страна,приемат това за нещо съвсем нормално.За да покажат,че правят нещо,защото ние говорим,а и всички виждат,че нищо не се предприема.Трябва нещо да покажат на обществото и за това бяха необходими тези жертви - "Ето,вижте къде пипаме ние - в баретите!"Няма звено от структорите на МВР което да не играе в наркобизнеса,това ви го гарантирам.Говоря от най-ниското звено сержанти,до офицери,следовател,дознатели и т.н.
цитирай
4. zaw12929 - Положително
14.12.2009 13:39
Положително
цитирай
5. ran - само за 8-часов достъп са съгласни всички,
14.12.2009 14:37
останалите текстове се оспорват.
И в същото време тези текстове се приемат "по принцип" в комисиите.
Аз ли съм забравил българския или това е новоезик?
цитирай
6. анонимен - другарят дечев
14.12.2009 22:11
е свързан с един "доцент" от унсс
цитирай
7. анонимен - Дечев, Дечев...
15.12.2009 09:57
Теодоре, много хубаво ги редиш, ама кой ти диктува и държи ръката. Майче е "доцента" Алексей Петров, което те прави маша на нечистоплътни сметки. Но ти сам си избрал кой да ти е покровител. Ключовата дума е "нечистоплътност".
цитирай
8. papadok - Често се задава въпросът
15.12.2009 15:45
-Защо хората не съобщават в полицията за видени от тях нарушения, простъпки, или чисти престъпления?
Ами защото хората виждат корупцията, знаят, какво ще им се случи, ако се опитат да бъдат граждани. Преди да са взети мерки да се отстрани корупционният елемент,да се въведат добри практики на управление и те да бъдат проверени от времето, всяка подобна инициатива е всъщност апел за нови банкови смекти на имащите информация. пътят към ада, бил постлан с добри намерения. Всеки един депутат трябва, преди да се закълне във вярна служба на народа, да представи листове, в които собственоръчно е написал тази поговорка 10 000 пъти. Дано накрая му се запечата в мозъка.
цитирай
9. papadok - Здравейте
16.12.2009 09:07
анонимен написа:
Теодоре, много хубаво ги редиш, ама кой ти диктува и държи ръката. Майче е "доцента" Алексей Петров, което те прави маша на нечистоплътни сметки. Но ти сам си избрал кой да ти е покровител. Ключовата дума е "нечистоплътност".


Вижте, аз не познавам човекът Теодор Дечев и е възможно Вие да сте прав. Но това не променя същността на факта, поставен за полемика в този пост.
цитирай
10. анонимен - Заплахата не е като в онзи филм,
16.12.2009 11:27
а си е доста видима.
:)
цитирай
11. анонимен - heLucTdLwAjUl
08.06.2011 11:53
jODCQb , [url=http://gqxoiqlbpofg.com/]gqxoiqlbpofg[/url], [link=http://xgzijvpbvzfz.com/]xgzijvpbvzfz[/link], http://esngvprlwvfv.com/
цитирай
12. анонимен - FNqBOFvMXOxy
10.06.2011 12:21
TN1TAU <a href="http://aurjaxioaeyc.com/">aurjaxioaeyc</a>
цитирай
13. анонимен - pCSHnyTFPyx
10.06.2011 12:21
sTbqki <a href="http://zzaiisgbadge.com/">zzaiisgbadge</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807575
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52688
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов