Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2009 00:59 - Коледни обири - телефонно интервю за "Всеки ден"-
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 5101 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 17.12.2009 01:04


 

Това е телефонно интервю, дадено за електронния сайт „Всеки ден”. Както съм казвал и друг път – така му се пада на всеки, който дава интервюта по телефона ...

  

ИМА ПИК В ПРЕСТЪПНОСТТА И ВЛАСТТА ТРЯБВА ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ Е НА МЯСТО

 

http://www.vsekiden.com/?p=62553

 

Анна Кълцева

 

Г-н Дечев, на какво отдавате бума на обири през последните дни?

 

Ами хората трябва да изкарат пари за Коледа - обират трезори, хипермаркети… Това си е жив бандитизъм.

 

Като оставим настрана това, че идва Коледа, защо според вас в един и същ момент бяха направени няколко големи обира в София и не само в София?

 

Става дума за някакво съвпадение.

 

Не за организирани кражби?

 

Да. Аз не вярвам в конспиративни теории. Или пък, евентуално, ако крадците са решили да извършат някаква комбинирана акция, за да затруднят полицията, която да се чуди къде да си хвърли силите. Това са двете възможни хипотези.

 

Едната е съвпадение, а другата?

 

Става дума за чисто съвпадение и може би това е по-вярната хипотеза. Другата – евентуално крадците да разполагат с такива човешки ресурси, че да са решили да извършат някаква комбинирана акция, с която да затруднят полицията максимално. Тази втората, е по-малко вярна.

 

Защо е по-малко вярна?

 

Защото не мисля, че чак толкова могъща е нашата организирана или неорганизирана престъпност. Българите са хора индивидуалисти. Те обичат да работят по единично, на малки групи и за себе си.

 

Тези последователни обири дали не са организирано предизвикателство към българските органи на реда?

 

Те със сигурност са предизвикателство. Защото органите на реда са длъжни да разкрият крадците. И евентуално да върнат откраднатото. Съгласно Закона, това е тяхната функция. Точно пред тях е предизвикателството. Това е ясно.

 

А дали някой провокира властта?

 

Мисля, че при този министър-председател това не е най-елегантния подход. Ако аз бях министър-председател, би могло да ме провокират по този начин. Но когато бившият главен секретар на МВР е министър-председател, аз не бих препоръчал такъв подход.

 

Въпреки това, обирите се случиха един след друг, на големи суми…

 

Да, те де - факто си имат характер на провокация. Може би несъзнателна. Но аз не мисля, че това ще допринесе за високия рейтинг на властта. Тя трябва да вземе някакви много спешни мерки в чисто професионален план да бъдат разкрити тези случаи. Защото иначе няма да спечели симпатиите на хората.

 

Вече се появиха коментари за това, че обирите са свидетелство за това, че властта е слаба и неспособна да се справи с престъпността.

 

В момента всички пищят, че в държавата има авторитарни замашки, че има концентрация на власт. Дори и аз по време на изборите предупреждавах за такива неща. Но да се каже, че властта е слаба, би било, меко казано, несериозно. Но властта е изправена пред необходимостта да докаже силата си.

 

Дали ще съумее да го направи?

 

Лично на мен ми се ще в този случай да успее. И да върнат парите. А когато става дума за подслушването в интернет, бих желал да не си показва силата властта.

 

Кой, според вас, има най-много интерес от разклащане на властта?

 

Вижте, знаете много добре, че в една държава има управляващи и опозиция. Но според мен в момента на опозицията в България и през ум не й минава да организира някакви криминални изстъпления, които по някакъв начин да дестабилизират властта. А и няма съмнение, че ако бъдат разкрити крадците, рейтингът на изпълнителната власт ще се вдигне рязко.

 

Има ли властта ресурси да разкрие крадците?

 

Аз лично смятам, че властта има ресурси да разкрие крадците. Тъй като в случая въпросът стои чисто професионално. И съответните отговорни служители са изправени пред дилема – или да открият крадците, или да се окажат пред въпроса дали трябва да са те на тези места. Аз мисля, че властта е достатъчно предизвикана, за да може да постави ултиматум на нейните подведомствени служби. Така че продължавам да не смятам, че има политически мотив в поредицата от кражби.

 

Никой не клати властта, така ли?

 

Във всеки случай, не по този начин. Опозицията се опитва да отнеме от популярността на властта, да докаже, че тя не се справя по най-добрия начин. Но едва ли това нещо става чрез такива акции като обирите. По-скоро не. В момента, властта може да бъде критикувана за какво ли не, за да се търсят подобни криминални средства. Истината е, че всички регистрираме пик в криминалната престъпност и очевидно е, че властта трябва да докаже, че е власт на място. Ако го направи, ще си върне загубените точки през последните седмици. Защото властта през последните седмици загуби много точки. Ако те открият престъпниците, значи те се връщат на бял кон на полето на високите рейтинги. Ако не го направят, могат да се сърдят на крадците и на себе си.

 

сряда, 16 декември 2009

 





Гласувай:
6



1. avangardi - Добро утро, г-н Дечев,
17.12.2009 06:47
задавам един риторичен въпрос по смисъла на това интервю, но в коренно различна посока!
А не е ли властта тази, която инсценира масово тези престъпления за да нидокаже колко е необходимо да приемем закона за подслушването като бързи и неотложни мерки?
цитирай
2. анонимен - Тео, пpав си в много
17.12.2009 08:02
отношения.
Но моето цялостно мнение в отношенията власт-общество (в което влиза и пpестъпността) е такава: както властта, така и пpестъпността днес пpоизхождат от недpата на "победилия" на 9-ти септември народ. Само дето не са роднини :)))
Е, как да се справи с нея? И едните, и другите миришат на цървули.
цитирай
3. kobata - Всички сме от село!
17.12.2009 10:13
Всички сме от село!
цитирай
4. анонимен - Трепери
16.02.2010 16:23
Трактора е вътре на топло! Твоето място е до него, миризлив мошенико! Трепериш ли доноснико! Лъсна, че и ти си един от доносниците! Как не можа д-р Дертлиев да те надуши (само вонята ти - защото къпането и водата сте две противоположности)! Иде ти края! Ортак на мутрите и бандитите! Колко окраде като зам.-министър?
цитирай
5. анонимен - Трепери
16.02.2010 16:33
Трактора е вътре на топло! Твоето място е до него, миризлив мошенико! Трепериш ли доноснико! Лъсна, че и ти си един от доносниците! Как не можа д-р Дертлиев да те надуши (само вонята ти - защото къпането и водата сте две противоположности)! Иде ти края! Ортак на мутрите и бандитите! Колко окраде като зам.-министър?
цитирай
6. teodordetchev - Сигурно в някой друг живот.
16.02.2010 21:45

Мисля, че е излишно да обяснявам, че няма как да се разтреперя от един анонимен простак. Нямам навика да обиждам посетителите в блога си, но за този добър човек ще направя изключение.

Голямо спамене е паднало – човекът е оставил следи от калните си обувки поне из коментарите към 7 – 8 постинга. Както всички знаят – не трия коментари, ще оставя и този за срам на автора му.

Оставям го на психолозите, психиатрите и психоаналитиците в блогосферата – те биха могли да го оценят и да обяснят причините за необратимите промени в психиката му. Аз не съм специалист, но бих заложил на тежък тормоз в детството му. Съчувствам на незнайния спамър, но няма как да му помогна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5810212
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52701
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов