Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2010 22:55 - Теодор Дечев: Политиката на търговските банки по кредитирането е безобразна. Интервю за в. "Гласове".
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 12380 Коментари: 14 Гласове:
10

Последна промяна: 05.02.2010 23:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Теодор Дечев: Политиката на търговските банки по кредитирането е безобразна

С Теодор ДЕЧЕВ, заместник председател на УС на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), разговаря Димитрина ЧЕРНЕВА

 image

- Икономическата политика на правителството предизвиква доста критики. Смятате ли, че кабинетът „Борисов” е в състояние да противодейства на икономическата криза и да работи за подобряване на бизнес средата в България?

- Първо, нека престанем да си завираме главата в пясъка. Обективно погледнато в България вече много сериозно се усещат последиците както от финансовата криза, така и от различни неблагоразумни политики водени в различни периоди. Качеството на бизнес средата се влошава прогресивно. Безспорен факт е, че фирмите изпитват остър недостиг на оборотни средства. Причините за това могат да се търсят в две посоки. Едната е липсата на кредитиране. Втората е междуфирмената задлъжнялост.

Някой ще каже: „Ама вие пак забравихте държавата”. Да, държавата дължи над два милиарда на фирмите – не лев или два. В много случаи дълговете на държавата към бизнеса пораждат верига от неразплащания между фирмите и това се акумулира в междуфирмената задлъжнялост. В Българската стопанска камара (БСК) непрекъснато правят мониторинг на междуфирмената задлъжнялост и все не могат да изчислят точно колко е, защото тя постоянно расте. Но ако ги попитате, ще кажат, че е между 20 и 30 млиарда лева. А всички започва именно от тези постоянни 2 милиарда лева, които държавата дължи на фирмите. Защото не платиш ли на някого в началото на веригата, това се отразява поне през 4-5 звена по веригата нататък.

- Стана ясно, че вече е започнало разплащането със строителните фирми, които приемат условието за 10% отстъпка от договорената стойност.

- Предполагам, че ще има опашка от съгласни. Но цялата история е много непочтена. Не може държавата, която дължи някаква конкретна сума, да се пазари като някакъв дилър на вторичния пазар, искайки намаление. Обективно тя дължи тези пари. Дисконт от някакво разплащане се прави, когато някой купува несъбираем дълг. Например, държавата ми дължи определена сума, която не мога да си взема, и Вие ми предлагате да купите този дълг. Да речем, защото имате някакво „ноу - хау”, с което смятате, че ще можете да си съберете дълга. Тогава вие действително сте в правото си да купите дълга на по-ниска цена, с отстъпка в границите от 10 до 40%.

При такива обстоятелства, т.нар. дисконт или отстъпката, за която министърът на финансите говори, би била законна и логична. Но в случая става дума за пряко взаимоотношение. Държавата казва: дължа ти 1 млн. лв., но ако вземеш 900 хиляди лв., плащам веднага и забравяме. Точната дума за това поведение е изнудване. Нека обяснят защо искат да плащат по-малко! Сметките ли са надписани ...

- Фирмите работели на голяма печалба, имало криза, недостиг на средства – май такива бяха аргументите.

- Очаквам, че хората масово ще се опитат светкавично да си съберат вземанията от държавата. Но има друг проблем. Държавата е злостен длъжник. Държавните предприятия не плащат охотно дори с отстъпка, за каквато говори министър Дянков. Мога да цитирам достатъчно на брой случаи, в които членове на ССИ не могат да си вземат парите. БДЖ например изобщо отказва да плаща. Договор има, фактури има, те ги оспорват и протакат, колкото може във времето. Такава е практиката на държавните предприятия.

Впрочем най-много служители на минимална работна заплата има в публичния сектор – в детски градини, училища, на разни ниски позиции. Държавата не се свени да държи значителен контингент от служители на минимална работна заплата, а се оплаква, че няма осигурителни вноски...

- Разплащането, което обеща Дянков, все пак ще спомогне ли за редуцирането на просрочените задължения между фирмите?

- Това няма да реши проблема с междуфирмената задлъжнялост, но ще помогне да започне „развързването” му. Получавайки някакви пари, човек може частично да се разплати нататък по веригата. Но все пак дадена фирма с нейните подизпълнители си е правила сметката върху цялата сума, договорена с държавата, а не върху 90 или по-малко процента от нея!

Искам да коментирам друго: въпросът, свързан с политиката на държавата в сферата на отношенията с търговските банки и кредитирането. Търговските банки в България са частни. Според нашите либерални разбирания всичко що е частно е мъдро, добросъвестно, пазарно ориентирано, борещо се за по-висока конкурентоспособност и т.н. Нашите търговски банки обаче се държат не по-добре от държавата, въпреки жестовете, направени от страна на Централната банка. БНБ намали основния лихвен процент и задължителните резерви, които банките трябва да държат, т.е. тя им даде пари в брой, за да могат да се разплащат, да кредитират, да извършват всякакви операции. И въпреки това, практически всички търговски банки в момента допринасят колкото могат за стагнирането на икономиката. Те са хванали кредитирането за гушата, стискат го и викат „дишай!”. Мисля, че това е парафраза на проф. Димитър Иванов, който каза, че министър Дянков стискал икономиката за гушата, като й викал „танцувай!”.

Политиката на държавата може да бъде класифицирана като някаква бакалска хитрина: ще „измуфтим" 10% от глупавите частници, те са толкова притеснени, че ще отстъпят. При кредитирането обаче нещата са много по-зле. Поддържането на ужасно високите лихвени нива на депозитите, води до по-високи нива на кредитите, иначе няма как да се финансират лихвите по депозитите. Така, първо, лихвите са непосилни, а второ, банките, търсейки хора, които отговарят на критериите за такива лихви, практически не могат да намерят клиенти. И се получава омагьосан кръг: няма пари за кредитиране, оттам няма пари за оборотни средства на фирмите, а на всичкото отгоре, дори й високите лихви по депозитите не събират клиенти. Левон Хампарцумян в прав текст каза, че няма приток на желаещи да правят депозити. Ами то вече пари не останаха ни в буркани, ни под дюшеци, така че кой да ги даде тези пари! Оттук нататък възниква въпросът, каква трябва да бъде политиката на държавата.

- Каква трябва да бъде? Министър Дянков нали помоли банките да свалят лихвените проценти?

- Министър Дянков зае позиция, която не прилича на сегашното правителство. Имаме министър-председател, който се възприема от обществото ако не като Супермен, то поне като Батман. И вместо Батман да се заеме с търговските банки, той започва да им се моли заедно с министъра на финансите: „Хайде, бе, моля ви се, не виждате ли в другите европейски държави централната банка като намали лихвите, и търговските банки намаляват лихвите. Защо вие правите обратното!?”. Отговорът е ясен - защото трябва да се съберат едни пари и да се притурят към сметките на банките-майки. Но държавата и нейното бездействие е озадачаващо. Е, не казваме, че държавата трябва да администрира като при социализма ...

- Как може да се намеси държавата?

- Държавата може да се намеси по пазарен начин, чрез своята последна останала търговска банка – Българска банка за развитие (ББР), бившата Насърчителна банка. Когато се дават целево пари за провеждане на някакви политики, тя има функцията да ги разпределя между търговските банки, които по определен критерий да дават кредити.

Какво би станало, ако ББР вместо да разпределя парите на търговските банки, започне сама да дава кредити? За това са необходими слонова мрежа и кредитен инспекторат. Има ли ББР мрежа от клонове, с която да работи с клиентите ? Отговорът неочаквано е „да”. Българските пощи по силата на някакъв изключителен шанс все още не са разпродадени на парче, така че и в последната „бутни колиба” има поща. Държавната търговска банка винаги може да потърси помощ от българските пощи: първо, те имат опит (от преди приватизацията на „Пощенска банка”), второ, имат куп лицензи за финансово посредничество и за какво ли още не. Дори приключиха миналата година с няколко милиона лева печалба, нещо нетипично за това държавно предприятие, което се дължеше именно на извършваното финансово посредничество: продаваха застрахователни полици, винетки и други услуги извън обикновената епистоларна комуникация.

- Тоест, според вас добрият подход е наливане на още пари в ББР и възможност тя сама да пласира тези средства, без да ги предоставя на търговските банки?

- В никакъв случай не трябва произволно да се „налива”.

- Немалко икономисти се изказват негативно за такова решение и оспорват ползата от кредитите на ББР.

- Защото доста икономисти са на хранилка в търговските банки. Истината е, че ако ББР започне подготовка да дава кредити, заявявайки, че ще създаде клонова мрежа и назначавайки кредитен инспекторат, уверявам ви, че още на следващата седмица търговските банки сами ще свалят лихвите. И ще отпадне нуждата държавата да „налива”. Заплахата е винаги по-силна от самото изпълнение на заканата. Достатъчно е държавата само да заяви готовност за тази схема. Ще настъпи бързо преосмисляне на политиката сред търговските банки. В момента те нямат конкуренти, държавата им се моли, чувстват се миропомазани. Трябва да са луди да отстъпят. Различно ще е ако видят в държавата воля за водене на политика в интерес на предприемачите, при това - чисто пазарна политика, но такава липсва.

В момента над милиард са само таксите, които събират банките от най-баналните банкови преводи към фиска. Отивате да внесете в търговска банка пари за бюджета. Веднага ви казват, че за превод по всяко отделно перо трябва отделно платежно нареждане. Всяко отделно платежно обаче ви струва 2,50 лв. Инкасираната само от тези услуги сума е седемцифрено число, в което първата цифра не е единица. Отделно през тези банки минават потоците на данъците, осигуровките, винетките. Не е нужно да се предизвиква паника сред хората и ликвидна криза в банките, но държавата може да предупреди, че ще започне плавно, на принципа „Бог дал, Бог взел”, да си изтегля тези финансови потоци и да ги пренасочва към други канали.

Например за ББР сме направили сметка, че спокойно може да дава кредити при 7% лихва! Между другото малките предприятия са в такова ужасно положение, че отдавна взимат пари за оборотни средства и дребни инвестиции от ипотечни или потребителски кредити. А не е редно двуцифрената лихва на потребителските кредити да се прилага за кредити, предназначени за инвестиции или стопански разходи. Когато си купуваш някакъв предмет на лукса - плазмен телевизор например, тогава е нормално, морално и икономически целесъобразно да ти сложат 11-12% лихва. Но когато става дума за пари, с които се поддържат работни места, това е кожодерство, грабеж.

Всички това е известно, но тъй като малките фирми не са сред любимите клиенти на банките, те са оставени да функционират в сферата на ипотеките и на потребителските кредити. Националната банка отдавна си е свършила работата – намалила е лихвения процент, освободила е грамадни суми от категорията на задължителните резерви. Правителството обаче безгрижно наблюдава какво става. Няма да правя намеци, че една или друга банка е любима на правителството, защото то просто проявява бащинско отношение абсолютно към всички търговски банки.

- Това умишлена политика на лобиране ли е?

- Не знам. Търговските банки в България са изключително привилегировани през целия преход. За мъртвите – или добро, или нищо, но не мога да не спомена покойния главен прокурор Иван Татарчев. През 1993 г. на фона на истерията с пирамидите той прокара един текст в НПК, с който се забраняваше категорично извършването на банкова дейност от институции, които не са търговски банки. Така буквално със закон бяха забранени т.нар. „популярни банки”. Това са кредитни кооперации, които обаче могат да събират и депозити.

В Европа те са широко разпространени, в България бяха унищожени по две причини. Първо, защото са потенциална заплаха за търговските банки, тъй като събират в себе си капитала на огромен брой хора с относително по-ниски доходи. Между другото, популярните банки кредитират само членовете си и то по много строги правила, пред които критериите на търговските банки ряпа да ядат. Т.е. те не са пирамиди и не могат да застрашат благосъстоянието на членовете си.

Второто нещо, което особено плашеше най-различни лобистки кръгове, беше рискът, че някой може да поиска т.нар. „кооперативна реституция”. ДСК например е създадена на база на национализацията на популярните банки. Половината от сградите на ДСК в миналото са били притежание на популярни банки. Имаше голям страх, че може да се поиска кооперативна реституция и затова кооперативната дейност във финансовия сектор беше забранена и смачкана. Още по-парадоксално е, че в страната работят известен брой кредитни кооперации в такъв режим като Протестантската църква в комунистическо време. Без законово основание. Просто защото това са земеделски каси, създадени с пари от Брюксел. Би било любопитно държавата да каже: „Вие сте пирамиди и мошеници, които негодниците от ЕК са създали” ... Тези каси вършат чудесна работа, но съществуват в странен режим на „полунелегалност” и търпимост, макар че според законодателството всички видове кредитни кооперации и популярни банки са строго забранени.

БНБ системно насажда разбирането, че популярните банки са пирамиди, заплашващи финансовата стабилност. Това е изцяло в услуга на лобитата на търговските банки. Те се чувстват изключително уютно без конкуренти, които да осигуряват „ниския пласт” кредити до 5000 лв.

- Биха ви опонирали с аргумента за устойчивостта на банковата система и на финансовия сектор в България.

- Няма никаква връзка между стабилността на банковата система и съществуването на популярни банки. Безспорно обаче печалбите на търговските банки ще бъдат по-ниски. Ще ги заболи, след като дори през миналата кризисна година, чак не мога да артикулирам печалбата им, с толкова много нули! При това в отчета е записано, че са работили във възможно най-лошите условия.

Така че през последните 17 години  популярните банки и кредитните кооперации са мачкани  по чисто лобистки причини. Не че съм някакъв фанатичен любител на кооперативното движение, но в България има страшно много хора с малко пари. И трябва да се създаде инструмент, който да позволява на хората с малък капитал да се сдружават. Останали са, както ви казах, тези брюкселски земеделски каси и взаимоспомагателните каси по предприятията –ако управниците посегнат на тях, профсъюзите просто ще ги пометат.

- Да се върнем към антикризисната политика на ГЕРБ. Как приемате оптимизма на финансовия министър, че ще излезем от кризата след 2-3 месеца? И от друга страна, до каква степен са основателни опасенията на неговите критици, част от които вече му поискаха оставката?

- Бих искал министър Дянков да е прав. Не е лошо човек да е оптимист дори да предстоят тежки времена. Проблемът е друг: кризите в България винаги идват със закъснение. Кризата от времето на Голямата депресия е дошла в България с повече от тригодишно закъснение. В началото на прехода няколко световни и финансови кризи – азиатската, руската, мексиканската, ни подминаха като експресен влак – малка гара, просто защото изобщо не бяхме част от световните финансови пазари. Нищо не усетихме от тези сътресения. Сега нещата са други. Вече сме интегрирани в световните пазари и започваме да усещаме ефекта от закъснението.

Важно е финансовият министър и министър-председателят да си дават сметка за нещо, което нашите управници винаги са забравяли. В България различни икономически субекти създават БВП и заетостта. БВП се създава от група големи компании, които имат огромни обороти и мащабно производство. Макроикономистите записват едни числа в таблиците и се радват. Заетостта обаче съвсем не се създава от големите компании, а от малките предприятия.

Ако си спомняте, една от причините така зле да пострада правителството на Иван Костов през 2001 г. беше именно структурната безработица. Тя беше създадена съзнателно, поради необходимостта да бъдат реформирани браншове като стоманодобив, металургия, минно дело. Това беше изискване на МВФ, на Световната банка, на ЕС - нямахме избор. Сега правителството, като влошава все повече и повече бизнес средата и пресира малките предприятия, всъщност помпа безработицата. И никакви активни мерки не могат да бъдат достатъчно ефективни и ефикасни.

- Имате предвид ефективни мерки, насочени към пазара на труда?

- През годините са пробвани разнообразни т.нар. „активни мерки”, насочени към запазване или създаване на работни места или към повишаване на конкурентоспособността на работната сила. В едни случаи например се съдействаше за създаване на работни места, в други – се даваха пари на работниците, преминали на намален работен ден. Такива мерки са нещо обичайно, но ако оприличим икономиката на цилиндър с бутало,  и това бутало натиска, пресира всички, няма как с мерки за отделни категории да се постигне резултат. Много опасно е помпането на безработицата, вследствие на мачкането на малките и средните предприятия.

- Как оценявате икономическия екип на това правителство и  цялата сага около подсилването му с премиерски съветници?

- Приемам, че икономическият екип се състои от министъра на финансите, министъра на икономиката и министъра на регионалното развитие. Няма съмнение в компетентността на министър Плевнелиев в сферата на строителството, той стои добре на своя стол.

Нямам наблюдения върху дейността на министър Трайков преди да заеме този пост, но това така или иначе не вълнува публиката, поне да сега. Всъщност, всички са вперили поглед в него и очакват отговор на въпроса за енергийните проекти. Но това в никакъв случай не е неговото ниво на компетентност, а нивото на компетентност на цялото управляващо мнозинство, начело с министър-председателя. Затова никой не трябва да се крие зад гърба на министъра на икономиката – отговорът се чака от министър председателя.

Що се отнася до министър Дянков, не бих се съмнявал толкова в неговата компетенция като финансист, според мен той просто има проблем с комуникацията с околните. Той очевидно не прави разлика между прямота и арогантност. Министерството на финансите е едно от най-бавно променящите се министерства. Там времето е почти спряло – всичко се прави, както е правено някога „по време оно”. Дори и бюджетът, който всяка година предизвиква такива емоции. Всички финансови министри досега изключително ревностно защитават своята администрация. Човек би помислил, че са в някакви роднински връзки със всичките си служители. В Министерството на финансите много държат на „честта на пагона” – дори повече отколкото в Министерството на отбраната. Така се стига до трагикомични изявления – примерно, когато Министърът на финансите започне да се прехласва по начина, по който функционира данъчната система ...

Ще разкажа следния случай. Отивам да регистрирам новосъздадена фирма, която е достигнала тавана за регистрация по ДДС. Подавам си документите, отговарят ми: „Господине, вие в качеството си на управител на друга фирма дължите 11 000 лева ДДС. Затова ви отказваме регистрацията на новата фирма.” „Коя е тази фирма”, питам. „Еди-коя си”. „От колко време дължа?” „От три години”. Следва бърза проверка в счетоводството: ДДС-то е платено, нещо повече тази фирма отдавна съм я продал, а новият собственик дори вече я е заличил! Въпреки това на мен продължават да ми се водят някакви 11 000 лева в прочутата база данни на НАП, каквато „база данни” имало само в България и Боливия...

Естествено обжалвам акта, с който ми се отказва регистрация по ДДС на новата фирма. След около два месеца и половина получавам писмо: „Да, вие сте прав. Елате да си получите акта за регистрация.” Връчват ми съответния документ и ми казват: „Господин Дечев, само да знаете, че онези 11 000 лева никой не ги е изличил от базата данни и ако в близко време поискате някаква подобна регистрация, ще минете по същата процедура.”

И това нещо министър Дянков нарича гладко функционираща данъчна система! Няма такова нещо. Имаме ужасна данъчна система, ужасна банкова система и на тях до голяма степен се дължат много от проблемите на т.нар. преход.

 

Публикувано във вестник „Гласове” на 05 февруари 2010 г.

http://www.glasove.com/article-6946.php

 




Гласувай:
10



1. valsodar - Икономиката ни е влязла в класич...
06.02.2010 13:20
Икономиката ни е влязла в класическият Параграф 22 щом вече се е стигнало до абсурдното изказване от банковите среди, че за да почнат да се отпускат кредити на бизнеса, първо бизнеса сам трябвало да дръпне напред, че да издърпа и тях чрез повишаване на доходите и респективно нови привлечени средства за банките под формата на депозити??!
цитирай
2. анонимен - Трепери
16.02.2010 16:26
Трактора е вътре на топло! Твоето място е до него, миризлив мошенико! Трепериш ли доноснико! Лъсна, че и ти си един от доносниците! Как не можа д-р Дертлиев да те надуши (само вонята ти - защото къпането и водата сте две противоположности)! Иде ти края! Ортак на мутрите и бандитите! Колко окраде като зам.-министър?
цитирай
3. teodordetchev - Сигурно в някой друг живот.
16.02.2010 21:46
Мисля, че е излишно да обяснявам, че няма как да се разтреперя от един анонимен простак. Нямам навика да обиждам посетителите в блога си, но за този добър човек ще направя изключение.

Голямо спамене е паднало – човекът е оставил следи от калните си обувки поне из коментарите към 7 – 8 постинга. Както всички знаят – не трия коментари, ще оставя и този за срам на автора му.

Оставям го на психолозите, психиатрите и психоаналитиците в блогосферата – те биха могли да го оценят и да обяснят причините за необратимите промени в психиката му. Аз не съм специалист, но бих заложил на тежък тормоз в детството му. Съчувствам на незнайния спамър, но няма как да му помогна.
цитирай
4. анонимен - Нагъл
17.02.2010 16:55
Ти си и нагъл! На всички е ясно, че си подлога на Алексей Петров! Дано скоро отидеш да му правиш компания! Недей да мислиш, че е тайна, че той-Трактора те издигна за кандидат кмет! И ти мазно мазно се опитваш да скриеш това! Всички го знаят! Нали той ти е реалния шеф в Съюза за стопанска инициатива! Недей мисли(ако има с какво), че ние болшинството които те знаем ще мълчим! Доносник и мутра си ти! Ортак на бандитите! Идва ви края! Бат`Бойко и Цецо ще ви заврът в миши дупки продажнико! А си и лъжец! Д-р Дертлиев те ненавиждаше заради мръсотиите ти(и външни и вътрешни). Защо не кажеш на кой конгрес д-р Дертлиев стана ПОЧЕТЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ! На 43-ия във Варна! Другото в Пловдив беше Костовски преврат поддържан от Председателя на Върховния съд Иван Григоров и Никола Филчев!!! Ти, Нихризов и Анананаса сте най долните лъжци и продажници! Отбор измамници! Казвам се Симеон Симеонов и силно се съмнявам, че без мутрите на Алексей ще смееш да дойдеш и да ми кажеш това, което по-горе си написал! Аз говоря истината и не се страхувам! А ти трепериш!
цитирай
5. teodordetchev - Все пак, подбирайте си думите - не сте си в къщи.
17.02.2010 21:32

Неуважаеми г-н Симеонов,

Готов съм да се срещна с Вас в удобно и за двама ни време. От сега мога да ви обещая, че по никакъв начин няма да влизам във физически досег с Вас. Първо, малко ме е гнус от лица с подобно бабаитско поведение и не бих искал дори да Ви докосвам. Второ, не желая да давам повод на когото и да е да ме прибере ... за дребно хулиганство.

Знаете как да ме намерите, щом сте толкова сведущ по всички политически и криминални въпроси в държавата. Обадете се в Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и поискайте да Ви направят връзка с мен и ще се чуем – като начало по телефона. Можете да сте спокоен, аз се движа с градския транспорт, нямам охрана, пък и няма за какво да имам, поне в този момент. Бих се подложил на неудоволствието да разговарям с Вас очи в очи, просто за да разбера на какво се дължи озлоблението Ви, което не е опасно за мен, а за Вашата собствена психика. Четете книги – там се обяснява до какво водят подобни крайно негативни емоции.

По едно време познавах по-голямата част от БСДП лично и по име, но в момента не мога да си спомня за човек с Вашето име. Разбира се, не е задължително да сте писал под собственото си име. Ако се видим сигурно ще си припомня.

По причини от понятен характер, не мога да Ви пожелая приятна вечер, но все пак – бъдете здрав.
цитирай
6. анонимен - Наглец
18.02.2010 17:56
Защо се страхуваш да отговориш на въпросите
- Имаш ли пряки връзки с Алексей Петров - мутрата-бандит?
- Той-Трактора стоеше ли зад теб по време на кандидат-кметската ти кампания?
И най накрая да си признаеш (без бой), че ти си също мутра, но от вмирисаните-псевдоинтелектуалци! Ти никога не си бил социалдемократ - ти Дечев заедно с Нихризовчето и Ананасчето съсипахте и ограбихте БСДП! Само Данчо е е чист социалдемократ, безкористен, но защо ли ти пиша тези думи - те не съществуват в твоя речник! Приготви топли дрешки и върви при твоя Трактор!
цитирай
7. анонимен - Огледал ли си се Теодоре????????
19.02.2010 10:57
Не мога да разбера метаморфозите на някои хора, явно Теодор Дечев, владее до съвършенство симбиозната форма на живот!
Как така стигна до тези постове в държавата ни Теодоре, като се проваляш във всяко нещо с което се докосваш??
Предаде идеите си/БСДП/, дали нямаш малко срам???Скапа вестника, ама що ли се чудя да не си и Ти агентче под прикритие?:)))))))))))))))))))
цитирай
8. анонимен - Симеон
19.02.2010 12:01
До огледал ли си се Теодоре????????
Не се учудвай уважаеми! За съжаление не само той съсипа БСДП - в комбина са с Ананаса и Нихризовчето - те също са доносници и агенти на бившата ДС, сиреч на Алексй Петров и комбина! А иначе за другото си прав!
цитирай
9. анонимен - Не се хаби Теодоре !
19.02.2010 14:59
Този Симеон не е бил в БСДП. Някакво комунистче платено е. Не знае, че Дертлиев беше калесал не Данчо Йорданов, а едно момче от Казанлък, Петров или Попов не помня, който после се оказа от ДС. Знам само на изборите, когато му лъсна досието, че го чух по някакво радио да се гордее. Бил от І--во Главно, а не от VІ-то и работил за сигурността на страната.
Колкото до Данчо Йорданов, то той парадираше за връзки с разните там мутри, ама от него Дертлиев знаеше, не става и чеп за зеле. Кой сега го храни не знам. Беше при Томов после мъгла.
Теодоре, така ще е като само лая за мавзолея и дори не го срути като хората. Няма да ти го простят, ни това, ни службата при Костов. Ето Анастасов поне се уреди за трети мандат депутат. Лиже, маже ама знае за какво. Вие с Нихризов се разпърдяхте, той към Костов, ти видно при Алексей. А социалдемокрацията ще я прави Татяна Дончева.
цитирай
10. анонимен - Симеон
20.02.2010 16:27
Аз съм СОЦИАЛДЕМОКРАТ! (Виж Теодор е мафиот-рекетьор!!!)
Комунягите ми викат - "фашист",
Фашистите - " комуняга"!
Разберете се! Мойта е лесна!
Аз съм СОЦИАЛДЕМОКРАТ и синдикалист (ама от истинските - КТ"Подкрепа")!!! Вярно - на някой не им се иска да е силна социалдемокрацията в съюз със синдикатите - но това е бъдещето! Не по двама трима в областен град, хеле пък за столицата, Пловдив, Варна и Бургас това е недопустимо!!!
Интересно ми е кой подкрепя мутрите-мафиоти-бандити! Лесно е да слбагате епитети на Данчо Йорданов, но той е истински - сега е главен секретар на Обединена социалдемокрация! Чист човек е!
цитирай
11. анонимен - до анонимен от блогър
26.02.2010 16:53
Господине,
Циничният език и грубите нецивилизовани нападки не Ви правят чест. Освен това съзирам и явна лъжа. Г-н Дечев беше кандидат-кмет от името на блогърите и партия "Зелените". Това може много лесно да се проследи в мрежата.
цитирай
12. анонимен - Симеон
26.02.2010 18:56
- Д-р Теодор Дечев – заместник председател на УС на ССИ;
- Доц. д-р Алексей Петров – изпълнителен директор на ССИ
Когато фактите говорят - думите са излишни!!!
Освен ако не си любимец на мутрите-бандити!!!
Всеки може да излъже! Ако блогърите знаеха, че дечев е с мутрата-бандит Алексей - колко ли от тях щяха да го издигнат??? Числото ще клони към НУЛА !!!!!!!
НЯМА ДА СПРА ДА ПИША СРЕЩУ МУТРЕНСКИТЕ ПОЛИТИЦИ!!!!!!
Такива са:
- Дечев
- Нихризов
- Анастасов
- Яне
цитирай
13. анонимен - Г-н Дечев, Тео, доста разумни идеи. ...
07.03.2010 02:10
Г-н Дечев, Тео, доста разумни идеи. Благодаря ти. А на хора като тоя глупак "С.С." виждам, че си свикнал да не им обръщаш исканото от тях внимание. Което е най правилната позиция де. Успех!
цитирай
14. анонимен - Антон Иванов от Хасково
07.03.2010 02:15
Я, изказването ми излезе анонимно! Поправям грешката. Още веднъж успех г-н Дечев и ... до скоро!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5806368
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов