Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2010 17:04 - ОЩЕ НА 01 ФЕВРУАРИ 2010 г., ССИ ПРЕДУПРЕДИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ЗА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ЗЛЕПОСТАВЯНЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА ССИ.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4172 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ОЩЕ НА 01 ФЕВРУАРИ 2010 г., ССИ ПРЕДУПРЕДИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ЗА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ЗЛЕПОСТАВЯНЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА ССИ.

 

 

Днес, 17 март 2010 г., новинарският портал НЮЗ.бг беше така любезен да огласи съдържанието на писмо от името на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) до г-н Бойко Борисов - Министър председател на Р. България. Публикацията е на адрес:

 

http://news.ibox.bg/news/id_312076233

 

Изнесеното в НЮЗ.бг изцяло отговаря на истината и с нищо НЕ е изкривило оригиналния пълен текст на писмото, който ще предоставя на читателите малко по-долу. Искам да подчертая, че публикувах този текст, защото дирижираната офанзива на вестниците „Монитор” и „Новинар” премина всички граници на почтеността и елементарното възпитание. Текстът, с който ще се запознаете ясно показва, че ръководството на ССИ знаеше за предприетите действия от така наречените „органи” в търсене на основания да бъде „притиснат” изпълнителният директор на ССИ – Алексей Петров.

 

Както беще изтъкнато и в резолюцията на извънредното Общо събрание на ССИ, ние подкрепяме борбата с организираната престъпност и сме съюзник на всяко правителство в борбата с корупцията. Проблемът е там, че не може да се води никаква ефективна борба с организираната престъпност с описаните в писмото методи. Не може да се търсят „подходящи хора”, които по „подходящ начин” да си спомнят „подходящи неща” и след това да тръбим, че са събрани годни доказателства за пред съда.

 

По описаният начин, нищо годно не може да бъде събрано. Подобни шити с бели конци кърпежи падат в съда и след това обществото с въздишка започва да разсъждава, колко негодна и корумпирана била съдебната система. Последната със сигурност има големи проблеми, но съдът не може да бъде винен, когато му се представят доказателства, събирани с насилие, заплаха или в най-добрия случай с „деликатно изнудване”.

 

Противопоставянето на ССИ на този стил на работа не е подчинено на някакво фанатично желание да защитава изпълнителния си директор при всякакви обстоятелства, а отразява простия факт, че представените пред общественоста до сега доказателства са повече от съмнителни, а анонсираните свидетели – ненадеждни.

 

Нещо повече – точно в ССИ можем достатъчно добре да преценим, че мотивите за акция „Октопод”, прерастнала по инициатива на издателите на „Телеграф” и „Монитор” в медийна война срещу ССИ, са свързани с действия на Съюза и на отделни негови членове, които не представляват престъпление по какъвто и да е начин но волно или неволно са накърнили важни корпоративни и политически интереси.

 

По тази причина, ние декларираме още веднъж, че подкрепяме борбата с организираната престъпност и не желаем да пречим на никоя правоохранителна институция, но няма да се съгласим да бъдем неми участници в кризисни Пи Ар акции, които само отвеждат обществената енергия в колелата на пропагандните машини на някои министри.

 

Въпросното писмо до министър председателя Бойко Борисов е внесено в деловодството на Министерския съвет на 01 февруари 2010 г. В съответствие с възприетата в МС процедура, входящият номер е издаден на 02 февруари 2010 г. и е съобщен на секретариата на ССИ по телефона. Входящият номер на писмото е № 7640 / 02. 02. 2010 г. Официалният телефон, даден от МС за регистрация на кореспонденцията е 940 – 27 – 73. Входящият номер на писмото на ССИ е получен от телефон 940 – 24 – 15, на който бяхме препратени. Пишем тези на пръв поглед никому ненужни подробности, за да не възникнат недоразумения по начин подобен на търсенето на писмото до министър Дянков във връзка с вижданията на ССИ за намаляване на лихвите по кредитите.

 

Ето и пълният текст на писмото до Министър – председателя Бойко Борисов:

 

 

Изх. №  04  от 29 януари 2010 г.

 

 

 

ДО

Г-н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

 

ОБРЪЩЕНИЕ

от

Д-р инж. Теодор Данаилов Дечев, заместник председател на Управителния съвет на Съюза за стопанска инициатива (ССИ)

 

 

Уважаеми Г-н Министър Председател,

 

Принуден съм да споделя с Вас загриженост и безпокойство, възникващи във връзка със събития, които будят основателната тревога на ръководството и значителен брой членове от регионалните и браншовите организации на нашия Съюз.

 

В последните два месеца, ръководството на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) получи нееднократни сигнали относно това, че представители на Министерството на вътрешните работи (МВР) се свързват с отделни граждани на Република България и ги напътстват да си „спомнят” факти и обстоятелства, злепоставящи Изпълнителния директор на Съюза за стопанска инициатива – г-н Алексей Петров.

 

Ето следните примери, които  илюстрират в достатъчна степен горното твърдение:

 

Случай 1. В началото на настоящата седмица, върху един от обвиняемите по така нареченото дело „Наглите 1” – Даниел  Димитров, известен ни от медиите като „Данчо – Релето”, който е задържан под стража, е бил оказван психически натиск да съобщи неверни обстоятелства, свързани с извършено убийство за Антон Петров, известен от медиите като „Хамстера”  и за  Алексей Петров. Това събитие е надлежно документирано.

 

Случай 2. На 27. 01. 2010 г., г-н Любомир Лалев – бивш служител в „Лев-корпорация” и дългогодишен участник в работата на ССИ е бил извикан от комисар Георги Костов, служител в Направление Убийства в МВР, заедно с лице, представило се като Янев и е бил поканен да си спомни „нещо лошо” за „Лев Корпорация” и в частност за Антон Петров и Алексей Петров. Разговорът с г-н Любомир Лалев е бил приключен, след като служителите на СДВР му заявили, че последният „е безполезен”, след като не е успял да си спомни нищо лошо за Антон Петров и Алексей Петров.

 

Случай 3. Имах неудоволствието да бъда посетен от гражданин, чието име в момента няма да съобщавам от етични съображения, който сподели, че е бил викан няколко пъти от служители на съответните ведомства и уговарян „да си спомни нещо подходящо” за Алексей Петров. Съзнавам, че това твърдение звучи неубедително, когато не е подкрепено с конкретно име, но мога да Ви уверя, че при проявен интерес от Ваша страна ще бъда максимално изчерпателен.

 

Уважаеми Г-н Министър Председател,

 

Създава се твърде неблагоприятното впечатление, че определена част от служителите на МВР са използвани не според задълженията им, а за да се създават „доказателства” за несъществуващи деяния, което очевидно е насърчавано от високо ниво в МВР.

Налице е риск да се утвърдят порочни и вредни за обществото ни практики да се издирват престъпници по поръчка.

Такива практики не само, че няма да доведат до обществено значими резултати, но и деморализират в еднаква степен служителите на МВР и гражданите на Републиката, които следят с внимание борбата с престъпността в страната.

 

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) е утвърдена работодателска организация в Република България. Тя е национално представителна от момента, когато в българското законодателство се появява такова понятие – т. е. от месец януари 1993 г.

През всичките изминали години, ССИ е партнирал коректно на социалните си партньори – държавата и профсъюзите. Ние посрещнахме с нескрит оптимизъм номинирането на г-н Тотю Младенов за Министър на труда и на г-н Симеон Дянков за председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

В момента, ССИ партнира на изпълнителната власт на повече от 30 различни нива на които се осъществява тристранно сътрудничество[1]. Представители на ССИ участват във всички Комитети за наблюдение по различните оперативни програми – транспорт, околна среда, развитие на селските райони, човешки ресурси, административен капацитет, конкурентоспособност.

Взаимодействието между Изпълнителната власт и ССИ в качеството му на национално представителна работодателска организация е пряко и многостранно. При тези обстоятелства, ние сме изключително обезпокоени от действията но определени служители на МВР, които очевидно се опитват да „конструират” компрометиращи обвинения срещу изявен член и деятел на нашия Съюз.

За нас е крайно неприемливо да се търсят начини за злепоставяне на Изпълнителния директор на ССИ - г-н Алексей Петров, при положение, че заедно с него, години на ред провеждаме различните политики на Съюза и най-вече постоянната му антикорупционна кампания[2]. Г-н Алексей Петров никога не ни е давал повод да се съмняваме в отговорното му отношение към държавността, борбата с престъпността и борбата с нововъзникващите рискове и заплахи.

Ние искрено се надяваме, че тихата но злокачествена кампания по търсене на свидетели, които „да си спомнят” злепоставящи обстоятелства за г-н Алексей Петров и за „Лев - корпорация”, която е член на ССИ, не се извършва със санкция от най-високо ниво. Надяваме се, че Вие имате възможността и добрата воля да проверите изложените по-горе факти и да пресечете подобни лоши практики в българските силови ведомства.

Като се надяваме на по-нататъшно успешно съвместно сътрудничество, позволете да изразя най-отличните си към Вас почитания.

 

 

 

 

С уважение:

 

 

 

 

Д-р инж. Теодор Дечев

 

Заместник председател на

УС на ССИ

 

Председател на Съвета на

браншовите организации

при ССИ

 



[1] Ядрото на партньорството между Изпълнителната власт и ССИ включва съвместна работа в следните тристранни органи: 1.1. Национален съвет за тристранно сътрудничество; 1.2. Отраслови и браншови съвети за тристранно сътрудничество; 1.3. Общински съвети за тристранно сътрудничество; 2.1. Съвет към изпълнителния директор на Агенцията по заетостта; 2.2. Национален съвет за насърчаване на заетостта; 2.3. Комисии по заетостта към областните съвети за развитие; 2.4. Съвети за сътрудничество; 3.1. Национален съвет по условия на труд; 3.2. Фонд "Условия на труд"; 3.3.Отраслови и браншови съвети по условия на труд; 3.4. Областните съвети по условия на труд; 3.5. Общински съвети по условия на труд; 4.1. Съвет за социално подпомагане; 5.1. Надзорен съвет на Националния осигурителен институт; 6.1. Надзорен съвет на Фонд “Гарантирани вземания на работниците и служителите”; 7.1. Събранието на представителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК); 8.1. Национален съвет за интеграция на хората с увреждания; 9.1. Управителен съвет на Социалноинвестиционния фонд; 10.1. Управителен съвет на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО); 11.1. Национален съвет по равнопоставеността на жените и мъжете към Министерския съвет; 12.1. Надзорен съвет на Националния институт за помирение и арбитраж; 13.1. Управителен съвет на Българския институт за стандартизация (БИС); 14.1. Съвет по акредитация при Изпълнителна агенция “Българска служба за акредитация”; 15.1. Националният съвет по трудова миграция (НСТМ); 16.1. Икономическият и социален съвет (ИСС); 17.1. Съвет за икономически растеж (СИР); 18.1. Национален съвет по данъчна политика при Министъра на финансите. Не са включени всевъзможните работни групи и ad – hoc комисии в които също партнираме.

[2] За дейността на ССИ и следваните от него политики до месец март 2007 г. може да се види тук: http://ssi-bg.net/?b=247

За последващия период е най-лесно да се проследи блогът на ССИ:

http://ssi.blog.bg/




Гласувай:
5



1. анонимен - Симеон
17.03.2010 22:14
Щастлив съм, че и други хора те разкриха!!! Вече съм спокоен - цъфна и върза мутрагенска подлого!!! Интересно - дупе и гащи си с Явор Джиджев - нали заедно крадяхте в БСДП, барабар с ананаса и нихризов!!!
Ясно - тоя Джиджев беше ортак с ананаса и що пари окрадоха, само те си знаят!!! Очевадно е, че ти си им бил ортак и си крал не по-малко!!!
Хора, айде да го изринем тоя мръсен бандит-мафиот Трактора и техните подлоги теодор и явор!!!
цитирай
2. анонимен - teo
17.03.2010 23:11
Bravo nadqvam se skoro Traktora da zapali i s grebloto da izrine BB-ta i t.n. papla4 deto e na4elo na darjavata v momenta.
Te iznasiliha darjavata!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807165
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов