Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2010 22:44 - За учредяването на Движение „Гражданско действие” – Европейска концепция за икономическа и патриотична алтернатива (ДГД - ЕКИПА).
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 9617 Коментари: 10 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Сигурен съм, че читателите на блога ми, очакват да напиша нещо от първа ръка за създаването на Движение „Гражданско действие” – Европейска концепция за икономическа и патриотична алтернатива (ДГД - ЕКИПА).

Ще започна с прессъобщението, оповестило създаването на Инициативен комитет за учредяване на ДГД – ЕКИПА:

 

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПЕЧАТА

 

На 27 октомври 2010 г., по идея на екип от учени, с подкрепата на група интелектуалци и на множество граждани, беше създаден Инициативен комитет за учредяване на Движение „Гражданско действие – Европейска концепция за икономическа и патриотична алтернатива” (ДГД - ЕКИПА). Инициативният комитет ще се представлява от Илиана Беновска, проф. д. с. н. Елка Тодорова и д-р Теодор Дечев.

В условията на несигурност, в които се намираме, Движение „Гражданско действие – Европейска концепция за икономическа и патриотична алтернатива” (ДГД - ЕКИПА) ще работи за промяна в нагласите на държавните институции и гражданските организации, за осъществяване на съвместни действия в интерес на обществото и за изход от сегашната социално – икономическа криза.

 

Съобщението е кратко, но достатъчно ясно, що се отнася до състава на Инициативния комитет и до предмета на дейност на сдружението. Естествено, секунди след пускането на съобщението, в интернет светкавично се появиха съобщения от типа „Алексей Петров си направи партия”. Всеки здравомислещ човек би си дал сметка, че поне на този етап, това което става в и около ДГД – ЕКИПА не напомня за действия по регистрация на политическа партия. Най-малкото и тримата членове на Инициативния комитет разбират до толкова от политика, че да не лепнат на една бъдеща партия толкова дълго и наукообразно име.

 

Що се отнася до Алексей Петров, неговото участие (приносно и пълноценно) е в научния проект „Междуинституционална координация и работа в екип” (Договор № НИД 21.0328/2008; Допълнително споразумение №  817/03.12.2009), осъществен в УНСС от екип с ръководител проф. д. с. н. Елка Тодорова и участници:

Проф. д.п.н. Румен Стаматов – ПУ „Паисий Хилендарски”

Доц. д-р Димитър Димитров – УНСС

Доц. д-р Дора Левтерова - ПУ „Паисий Хилендарски”

Доц. д-р Алексей Петров - УНСС, ПУ „Паисий Хилендарски”

Д-р Теодор Дечев – УНСС, НБУ

 

Националната конференция ”Междуинституционална координация и екипност в България: проблеми и перспективи”, която се проведе в петък (29 октомври 2010 г.) е продължение на проект „Междуинституционална координация и работа в екип” (Договор № НИД 21.0328/2008; Допълнително споразумение №  817/03.12.2009). На нея ИЗОБЩО не е представяно начинанието ДГД – ЕКИПА, а бяха дискутирани, при това много сериозно въпроси свързани с посочената тема.

Алексей Петров не е имал възможността да участва пълноценно в подготовката на конференцията, поради простия факт, че през целия период от приключването на първия етап на проекта до провеждането на конференцията като втори негов етап, се намираше в следствения арест. Той беше информиран за успешното приключване на първия етап на изследването и за продължаването на проекта с насрочването на въпросната конференция (станало още преди няколко месеца), но по обясними причини нямаше как да се включи пряко в работата по време на подготовката на конференцията.

 

По време на Националната конференция ”Междуинституционална координация и екипност в България: проблеми и перспективи” беше направено единствено съобщение от буквално три изречения за създаването на ДГД – ЕКИПА, което беше посрещнато с видимо одобрение от публиката, но не беше подложено на АБСОЛЮТНО никакви дебати.

 

Предстоящата регистрация на ДГД – ЕКИПА ще се извърши по Закона за юридическите лица със стопанска цел (ЗЮЛНЦ), така че всякакви внушения за партийно строителство са неуместни и представляват проява на лош вкус. Но познавайки нравите на българските медии, както и на манипулаторите на българското обществено мнение, организаторите на конференцията изобщо не си позволиха да създадат повод за внушения, че на територията на УНСС се извършва каквато и да е организационна дейност, най-малко пък на учредяваща се политическа партия.

 

Затова и беше направено единствено лаконично съобщение, смисълът на което беше, че със създаването на едно сдружение по ЗЮЛНЦ, ще се направи опит за постигане на т. нар. „устойчивост на резултатите”. Иначе казано, проектът няма да потъне в някое чекмедже, а резултатите му ще бъдат разгласявани, дискутирани, допълвани, предоставяни на заинтересувани лица и организации – държавни и граждански.

Това разбира се не попречи на коментари, че някой си представял партийните си попълзновения за научна дейност. При сегашното истерично състояние на обществения ни живот, такива коментари и внушения са неизбежни, но това не ги прави по-верни.

 

По-долу прилагам интервюто, което съм дал за Агенция „КРОСС”. В него добросъвестно са предадени думите, които съм казал по телефона и от този текст може да се добие представа за смисъла на начинанието ДГД – ЕКИПА. Разбира се, всяко буквално предаване на казаното в телефонно интервю, поставя интервюирания в леко идиотско положение, защото текстът се предава без всякаква редакция. Но има ситуации, когато човек не може да откаже да даде интервю по телефона. Така че, „неогладените ръбове” на изявлението ми си остават най-вече за моя сметка.

Впрочем, дори и при добросъвестната работа на Агенция „КРОСС” не е минало без недоразумения. Както се вижда – във встъплението към интервюто се твърди, че Алексей Петров е участвал в подготовката на конференцията ”Междуинституционална координация и екипност в България: проблеми и перспективи”. По-горе беше обяснено, защо това беше физически невъзможно.

 

Различните коментатори на няколко пъти бъркат първия с втория етап на проекта – изследването с конференцията и проведената дискусия. В случая с Агенция „КРОСС” това очевидно е неволна неточност и няма за какво да им се намират „кусури”. Има обаче и други „тълкуватели”, чиято добросъвестност е повече от съмнителна, че и направо отсъстваща. С тях обаче няма да се занимавам в момента – нито имам излишно време, нито заслужават толкова внимание.

 

В предишния постинг е даден преглед на публикациите, достъпни в интернет по този въпрос: http://teodordetchev.blog.bg/drugi/2010/10/31/.627794

 

Агенция „КРОСС”

Д-р Дечев: Няма как ЕКИПА да е политическият проект на Алексей Петров, но той го подкрепя.

 

( Последна редакция: 08:08 )

 

30 октомври 2010 06:47

 

В подготовката на конференцията „Междуинституционална координация и екипност в България: проблеми и перспективи”, която се проведe в УНСС, е участвал като един от инициаторите и Алексей Петров. На конференцията бе обявено създаването на Инициативен комитет за учредяване на Движение „Гражданско действие - Европейска концепция за икономическа и патриотична алтернатива" (ДГД - ЕКИПА).

Интервю с д-р Теодор Дечев, преподавател в УНСС, НБУ
Информационна агенция КРОСС

- Движение „Гражданско действие - Европейска концепция за икономическа и патриотична алтернатива" (ДГД - ЕКИПА) ще работи за промяна в нагласите на държавните институции и гражданските организации, за осъществяване на съвместни действия в интерес на обществото и за изход от сегашната социално - икономическа криза, това бе краткия анонс, което направиха от движението. Какви други цели си поставя ЕКИПА?

- Движението е създадено по идея на един екип от учени и съответно то е подкрепено от интелектуалци, от много граждани. Вдъхновението за създаване на това движение дойде от разработвания от нас над две години проект за изследване на междуинституционалните взаимодействия и наличието или отсъствието на екипност при осъществяването на този модел. Нашите заключение са, че в България има ясна идея за развитие на необходимостта от координация и взаимодействие между институциите и гражданските организации, но откровено казано отсъства всякакво екипно начало. Бих могъл да илюстрирам това с един пример от най-злободневното през последните дни. Както знаете в абсолютно задънена улица са преговорите в пенсионната реформа.

През 1999 година, когато беше правен предишният опит за пенсионна реформа беше работено в рамките на цяла година от една работна група, която в крайна сметка създаде нещо като екип на четирипартитен принцип - в него бяха включени държавата, синдикатите, работодателите и академичните среди. Това е един от добрите примери за наченки на екипност. Включително, екипът който работеше тогава, си призна, че са допуснати и неточности, т.е. налице е носенето на екипна отговорност. Ако отидете в надзорния съвет на НОИ там ще чуете хора, които са участвали в правенето на пенсионната реформа, които казват: така стана, че не стигнехме до професионалните пенсионни фондове, защото тогава тези неща изглеждаха толкова далечни, че се занимавахме с много животрептящи въпроси, като да речем каква да бъде възрастта за пенсиониране на жените.

Аз мога да дам и други примери, в които в рамките на работни групи са възниквали екипи и това е довело до добър резултат или пък напълно се е проваляло, но за нас е доказано, че ако искаме да вървим напред, трябва да има постоянно взаимодействие между държавната администрация и гражданските структури. То (в оригинала – „Второ”) трябва да бъде проникнато от екипния дух. Слава Богу държавната администрация като цяло (в оригинала – „изцяло”) се състои от доста подготвени хора. Ние се надяваме, че с тази работа, която мислим да започнем, искаме да предизвикаме и дискусия в гражданските структури, в държавните структури и промяна действително на нагласите (в оригинала – „нагласата”), тъй като в момента членовете на всяка една структурирана работна група за решаване на някакъв проблем защитават интересите буквално на своите ведомства, съществува ведомствен феодализъм, при който първо се гледа интереса на ведомството и чак тогава се размишлява за държавния интерес, за обществения интерес, за мнението на гражданското общество и т.н.

Ако успеем да допринесем тези неща да бъдат преодолени, това ще даде добър резултат. Българите са скептични при приказването, дискутирането, обсъждането, но в случая се опираме на един многогодишен опит с много емпирични резултати, подплатен с много информация и смятаме, че можем от позицията на добронамерени учени и изследователи, подкрепени от интелектуалци и хора от бизнеса - от реалната икономика, да предизвикаме такава положителна промяна.

- Ще доведе ли тази координация между институциите до по-успешна национална и регионална сигурност?

- Страшно много неща са в обсега на националната сигурност. Часове преди да бъде освободена, бившият министър на здравеопазването Анна Мария Борисова, защитавайки своята визия за здравна реформа, заяви че здравната реформа е елемент на националната сигурност. Елемент на националната сигурност е и здравеопазването, и осигурителната система, отделно от тези класически проблеми, свързани с полиция и армията, които всеки знае.

От тази гледна точка мога да ви затрупам с примери, при които по-добрата координация би могла да доведе до положителните резултати. Участници в дискусията дават примери от негативното влияние на липсата на координация при решаването на проблема с така наречените ТЕЛК-ове, с определянето на това, което хората са свикнали да наричат „степен на инвалидност”. Липсата на координация между Министерството на труда и социалната политика и администрацията на Министерство на здравеопазването, което просто се опитва „да спести едни разходи”, беше описана изключително пространно по време на конференцията „Междуинституционална координация и екипност в България: проблеми и перспективи”, която се проведе в УНСС, и всичко, което беше казано по един перфектен начин се вписва в тази визия, по която две години ние работим по проекта ЕКИПА.

Не е истина, че във ведомствата няма идея за координация, не е истина, че не са подготвени всички държавни служители, но отсъствието на този екипен дух, отсъствието на това, което се нарича споделено лидерство, това междуведомствено съревнование, както и конфронтацията с гражданските организации проваля по един категоричен начин добрите желания и опитите за постигане на един добър резултат. Такива примери бяха дадени за Националния съвет за интеграция на хората с увреждания (в оригинала – „Националния съвет на хората с увреждания”), там има едно постоянно противопоставяне на организациите на хората с увреждания срещу почти всички останали.

- Какви са идеите на ЕКИПА за икономиката на страната и излизането от икономическата криза?

- Когато се предприемат някакви антикризисни мерки, те също трябва да почиват на взаимното съгласие и до тях се стига по-бързо, колкото по - екипен е стилът на работа. Последният път, когато бяха приети последните 59 антикризисни мерки имаше някакви наченки на екипен дух; имаше обща цел; имаше в някаква степен споделено лидерство - представителите на държавата не се опитваха да налагат толкова своите гледища; имаше неформални заседания, на които се съгласуваха някои неща и видяхме как се появиха едни 59 мерки. Друг е въпросът, че много от тях бяха торпилирани в зародиш не по вина на хората, които са ги разработвали.

Ако ние искаме в сегашната криза, която наистина е социално-икономическа и както виждаме поради липса на диалог, координация и взаимно разбиране нещата се задълбочават и в никакъв случай не се облекчават… просто в тази ситуация е необходимо да променим стила в (в оригинала – „заменим”) органите, в които всеки си казва мнението и да започнем да създаваме в тях някакви екипни ядра. Това е изключително трудно, ние не си правим илюзия, че това е някаква лесна задача и понеже сме хора не само с преподавателски, но и с достатъчен практически опит в различни сфери на социума и на икономиката смятаме, че определено имаме какво да дадем при това без да вкарваме държавата в разходи.

- В подготовката на тази конференция е участвал и Алексей Петров, какъв е той в ЕКИПА и дали това не е неговият нов политически проект, за който заговориха първи от РЗС?

Не знам какво мисли по въпроса РЗС, аз мога да кажа фактите, а те са, че Алексей Петров е един от инициаторите на проекта. Той самият е проникнат от идеята за екип и екипност. Така, че може да се каже, че това е някаква благоприятна професионална деформация. И той действително беше от хората, които предложиха да работим в тази насока. Също така аз съм уверен, че той горещо приветства създаването на тази нова гражданска организация.

- Самият Алексей Петров участник ли е в ЕКИПА?

- Човек, който се намира под домашен арест трудно би могъл да бъде участник на този етап в каквото и да е.

В момента движение гражданско действие ЕКИПА е създало един инициативен комитет за учредяването му. Този инициативен комитет се представлява от Илиана Беновска, проф. Елка Тодорова и мен. Никой от нас не крие факта, че ние през всичките тези години, включително и сега общуваме с този човек. Аз съм ходил на свиждане в затвора с изрично прокурорско разрешение и то във връзка с проекта. И прокурорът Костов изрично е записал, че това по никакъв начин не пречи на следствието (в оригинала – „прокурорското разследване”). То тепърва ще се структурира.

На конференцията, когато съобщихме за създаването на този комитет всички реагираха много позитивно и хора, които са държавни служители и преподаватели, както и студенти. За моя голяма радост конференцията днес е изключително посетена от студенти от горните курсове, което ме изпълва със задоволство и оптимизъм. Аз съм дълбоко убеден, че Алексей Петров има изключително положително отношение, даже подозирам, че е убедил някои от участниците да се включат, но в настоящия момент просто няма как да заема някаква структурна позиция в ЕКИПА.

Отделен въпрос е , че едно движение, което се афишира като защитник на екипността и чието инициативно ядро претендира да е екип няма как да бъде политическия проект на когото и да е било на Петров, на Бойко Борисов, на Георги Първанов или на Осама бин Ладен. Друг е въпросът, че ние имаме много положително отношение към приноса на Алексей Петров към този проект.



Тагове:   Алексей Петров,


Гласувай:
13



1. анонимен - Теодоре, виж какъв гаднярски коментар
01.11.2010 07:47
Теодоре, виж какъв гаднярски коментар е написал някакъв си въшлив блогър:

http://aig-humanus.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

Що не вземета да му счупите кокалите и нему с чук, а? Откъде на къде ще си позволява такива приказки, и то не за кой да е, ами за самия Трактор?!!!!
цитирай
2. анонимен - Гениален маркетинг
01.11.2010 10:42
Здравейте,
Поздравления за името - много е функционално.
Преди няколко дни (без да знам за вашия проект) видях статия, в която се коментираха имена като ГЕРБ, ЛИДЕР, АБВ, ДГД. Последното си мислех, че е просто несполучлив опит за хумор у журналиста, но се оказа, че всъщност такова име съществува. Когато името е истинско, на практика то е много добро средство да накара журналистите да започнат го да слагат в една група с вече наложили се имена, както в примера горе.
Разбира се леко негативният образ на ДГД може да бъде заобиколен винаги, когато това е необходимо, чрез ползване на другото име - ЕКИПА. Второто е много по-позитивно и има потенциала да ентусиазира масите.
Не на последно място ДГД ЕКИПА може да се тълкува и като разбиване на статуквото чрез заявяване на противопоставяне на една от най-влиятелните икономически групировка в страната, чието име различни държавници предпочетоха да преведат и заместят с думата „екип“.
Така ДГД може да се ползва в политически контекст, ЕКИПА във обществено-социален, а името ДГД ЕКИПА е заредено с реформаторски заряд.
цитирай
3. анонимен - Айде-е-е, почваме!
01.11.2010 15:44

Здравей Тео, започваме да стягаме редиците. Ние сме с теб. Няма да ни е за първи път. Пък и защо да не го направим, с теб винаги сме печелили!
цитирай
4. анонимен - Бойните редици от Северозападна България
01.11.2010 15:46

Твоите хора....
цитирай
5. анонимен - Интересно и загадъчно название!?!
01.11.2010 19:52
Преди две десетилетия, кагато бях студент, в нашата компания съкращението ДГД беше много популярно, особено за действията на видни представители "динозаври" от социалистическата ни "наука". Неговия превод бе буквално "да го духа". Сега разбрах, че тази ченгеджийска "научна" мисъл, свряна в един университет, където изпитите вървят популярно с 200 марки и едно прасе е успяла да ни приватизирао обидното обращение към тях и да се закичи с него. Хвала на Трактора и неговите трактористи след като и това успяха да изкопат!
цитирай
6. анонимен - Сега
02.11.2010 00:46
Две десетилетия по-късно ДГД все още има същото значение!
цитирай
7. teodordetchev - Г-да анонимни,
02.11.2010 11:32
Пишете, не се притеснявайте. Както знаете - по принцип аз не трия коментари. Така че, продължавайте, кажете каквото имате да казвате, все може и да науча нещо от Вас.
цитирай
8. анонимен - Ха, Тео ти си ме тривнал!
09.11.2010 17:50
Тео, да заявиш, че по принцип не триеш коментари и веднага след това да го сториш е равносилно да признаеш унижение! Защо бе бедни ми Тео, за колко сребърника?
цитирай
9. ivesa - Когато се създава екип за нещо,
10.11.2010 19:08
се посочва целта на създаването и се определят ролите на хората в него,т.е. кой какво ще прави,за да функционира екипът.Стана ми ясно,че Алексей Петров няма определена роля в ръководния екип на новоучредената гражданска формация.Желая успех на новото Движение!:)
цитирай
10. анонимен - Струва ми се, че коментар № 2 е точно в ...
23.02.2011 21:19
Струва ми се, че коментар № 2 е точно в "десетката".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807774
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52689
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов