Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2011 22:31 - ПРЕДПРИЕМАЧИ НАСТОЯВАТ ССИ ДА ОГЛАВИ БОЙКОТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 5462 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 12.04.2011 23:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

ПРЕДПРИЕМАЧИ НАСТОЯВАТ ССИ ДА ОГЛАВИ БОЙКОТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА

 

 

 

На 12 април 2011 г., екип от ръководството на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) посети гред Хасково за да се срещне с представители на мествното предприемачество, малките и микро- фирмите в региона. Екипът беше в състав: д-р Аднан Лидиянов (председател на Комисията по бюджетна и данъчна политика на Съюза), доц. д-р Алексей Петров (изпълнителен директор на ССИ) и д-р Теодор Дечев (и.д. председател на ССИ).

image

 

Екипът на ССИ се срещна с кмета на Хасково с намерението да изложи пред него случаи на различни репресии над предприемачи в града и областта. Оказа се, че кметът от своя страна също се е подготвил с не по-къс списък от примери на репресии над граждани, фирми и над самата община. Представителите на ССИ и кметът на Хасково със съжаление откриха съвпадение в информацията, с която разполагат за участие на търговски банки в отнемане на печеливши предприятия в интерес на „правилни хора“, с помощта на недобросъвестни трикове.

 

На срещата с журналисти, представителите на ССИ заявиха, че подкрепят официално протеста срещу високите лихви на банките и дезертирането на държавата от банковия сектор, финансовия и кредитния пазар, насрочен от Националната асоциация на българския бизнес (НАББ) за 18 април 2011 г. Председателят на ССИ, Теодор Дечев заяви, че ССИ ще се включи и в протестите в София, които ще бъдат пред БНБ и в провинцията, където хората ще изразят негодуванието си пред офисите на Корпоративна търговска банка.

 

Дечев обоснова местата, където ще се протестира. Според него, БНБ и лично гуверньорът Иван Искров носят отговорност за тежките проблеми на кредитния пазар и за липсата на достъп до финасови ресурси на малките фирми. Това се дължи на нежеланието да се обсъждат въпроси, свързани със създаването на конкурентна среда на банковия пазар. БНБ и лично гуверньорът Искров отговарят за блокирането на достъпа на нови участници до банковия пазар, както и за продължаващата фактическа забрана на кооперативното кредитиране и невъзможността популярните банки да бъдат конкурент на търговските банки.

 

Според ССИ, „според народната поговорка, мълчанието е злато, но мълчанието на Искров ни излиза златно. Искров се скри. С отказа си да дискутира проблемите на банковия пазар, той ускорява разрухата в икономиката“.

 

Доц. д-р Алексей Петров коментира липсата на достъп до европейско финаонсиране на фирми и предприемачи със съсредоточаването на целия контрол на входа на процеса на финансиране, заедно с пълната липса на текущ и последващ контрол.

 

„Хипертрофираното съсредоточаване на целия контрпол на входа, води до образуване на своеобразна „тапа“ от ненужни процедури, както и до създаване на перфектна корупционна среда. Разпределянето на входящия, текущия и последващия контрол в съотношение 1 : 1 : 1, може да отпуши процеса на европейско финансиране“, заяви Алексей Петров. Според него „тапата“ на входа на европейското финансиране не е създадена случайно или поради некомпетентност. Тя играе и ролята на своеобразна „цедка“, която отсява „правилните“ от „неправилните“ фирми.

 

Д-р Аднан Лидиянов запозна журналистите и събралите се предприемачи и собственици на малки и микро- фирми с предложенията на ССИ за облекчаване на процеса на кандидатстване за европейско финансиране до министър Дянков.

 

Регионалният председател на ССИ, Димитър Янев представи недоволството на местните предприемачи от лошото качество на услугите, предоставяни от службите по трудова мезицина и от абсурдни идеи, като он-лайн свързването на касовите апарати на малките магазини с данъчните служби. Той отбеляза, че подобна практика в Европа съществува само в ... Албания.

 

След срещата с представители на местните фирми, представителите на ССИ съобщиха, че редица предприемачи са издигнали радикалният призив за бойкот на държавната администрация, която постоянно ги репресира чрез служебен натиск и екзотични изисквания.  Негодуващите предприемачи предлагът бойкотът да се осъществи чрез демонстративно забавяне и в краен случай НЕ плащане на данъци и чрез други форми на грлажданско неподчинение,

 

Представителите на ССИ поеха ангажимент да обмислят направеното радикално предложение и да го обсъдят с останалите регионални структури на Съюза. Те не изключиха възможоността идеята да намери подкрепа сред членовете на ССИ.




Гласувай:
12



1. анонимен - Тя само това
14.04.2011 14:00
чака ;)))
цитирай
2. teodordetchev - Разбрах ти тънкия намек ... :)
14.04.2011 16:43
Ама хората вече ги избива на граждански неподчинения. Днес в Сливен стана ясно, че за местните данъчни власти, враг номер едно са износителите. Затова се прави всичко възможно за да им се извие врата. А властта се фука, че се отлепяме от дъното, защото износът нараствал ...
цитирай
3. анонимен - IebVbTraxXuF
08.06.2011 11:54
8DPyVU , [url=http://kfxtavlypvov.com/]kfxtavlypvov[/url], [link=http://xojcnvtkbdyl.com/]xojcnvtkbdyl[/link], http://zghwddfazqgb.com/
цитирай
4. анонимен - JKnlUjoR
08.06.2011 18:26
T9PgFm <a href="http://bxcuwuebdaie.com/">bxcuwuebdaie</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5810101
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52700
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов