Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2011 03:41 - РАЗМАХЪТ НА ПРОТЕСТА СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА НА ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ СЕ ЗАХРАНВА В ИНТЕРНЕТ
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 8851 Коментари: 8 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

РАЗМАХЪТ НА ПРОТЕСТА СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА НА ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ СЕ ЗАХРАНВА В ИНТЕРНЕТ
 

Насроченият за 18 април 2011 г. протест срещу безобразията на търговските банки, започва да се оформя по начин подобен на протеста срещу високите цени на горивата. В случая става дори още по-интересно. Протестите имат хибридна организация – зад тях стоят и официални организации и интернет стихията.


 

Протестът беше обявен официално от Националната асоциация на българския бизнес (НАББ), като конкретният повод беше отказът на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) до признае съществуването на банков картел. Делото за установяване на наличие или отсъствие на картелно споразумение между търговските банки беше образувано по искане на НАББ и нейния председател – Светозар Николов. Датата на протеста е 18 април 2011 г. Мястото на протеста в град София е пространството пред Българската народна банка (БНБ), а началният час – 12:00 часа.


 

Междувременно, Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) подкрепи протеста организиран от НАББ и призова за неговото разширяване на територията на цялата страна. Представителите на ръководството на ССИ подкрепиха протеста на НАББ и предложиха местата на протеста извън София да бъдат пред офисите на Корпоративна търговска банка (КТБ). Аргументите за подобно предложение бяха и са твърде солидни, като за тях ще стане дума малко по-долу.


 

Призивът на ССИ едва ли учудва някой, като се има пред вид активното ангажиране на ръководството на Съюза с проблемите на лихвената политика на банките в България. Началото на този ангажимент беше сложено с призива, отравен от Алексей Петров от страниците на вестник „Труд“ на 03 септември 2009 г. - „Бойко, свали лихвите“. Последва „писмото на тримата“ (Алексей Петров, Теодор Дечев и Аднан Лидиянов) от 21 декември 2010 г., което предизвика доста емоции сред деловодителите на Министерство на финансите. То беше обявено за несъществуващо и след това ... открито и коментирано в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Пълният текст на писмото може да бъде прочетен на този адрес:


 

http://ssi.blog.bg/drugi/2009/12/27/pismo-do-ministyr-diankov-s-predlojenie-na-ssi-za-merki-za-n.461803


 

Няколко дни преди правителството да започне да претворява в дела откритието на министър Цветанов, че ръстът на БВП е право пропорционален на броя на извършените арести, някои от идеите, изложени в писмото бяха коментирани от мен пред вестник „Гласове“. Пак там беше повдигнат и въпроса за популярните банки като възможност за създаване на конкурентна среда в сферата на кредитирането:


 

http://teodordetchev.blog.bg/drugi/2010/02/05/teodor-dechev-politikata-na-tyrgovskite-banki-po-kreditirane.487445


 

Писмото беше коментирано и в контекста на деловодните тегоби на Министерството на финансите и на разменените задочно комплименти между представителите на ССИ и Министерството на финансите. (По това време, Алексей Петров вече беше арестуван, в качеството му на „обществен враг номер едно“, а правителството се къпеше във вълните на собствените си „пи ар“ мероприятия):

 

http://teodordetchev.blog.bg/drugi/2010/03/02/kakvo-napisa-ssi-do-diado-na-selo.502633


 

Ръководството на ССИ не се отметна от нито една своя теза и продължи да ги защитава и на най-високи нива, в това число и по време на срещата си с вицепремиера Дянков:

http://news.ibox.bg/news/id_1072362548


 


 

По време на срещата на представители на ръководството на ССИ с предприемачите в Хасково, от Съюза недвусмислено заявиха, че подкрепят официално протеста срещу високите лихви на банките и дезертирането на държавата от банковия сектор, финансовия и кредитния пазар, насрочен от Националната асоциация на българския бизнес (НАББ) за 18 април 2011 г. Председателят на ССИ, Теодор Дечев заяви, че Съюзът ще се включи и в протестите в София, които ще бъдат пред БНБ и в провинцията, където хората ще изразят негодуванието си пред офисите на Корпоративна търговска банка.


 

От ССИ ясно обосновават местата, където ще се протестира. Според ръководството на ССИ, БНБ и лично гуверньорът Иван Искров носят отговорност за тежките проблеми на кредитния пазар и за липсата на достъп до финасови ресурси на малките фирми. Това се дължи на нежеланието да се обсъждат въпроси, свързани със създаването на конкурентна среда на банковия пазар. БНБ и лично гуверньорът Искров отговарят за блокирането на достъпа на нови участници до банковия пазар, както и за продължаващата фактическа забрана на кооперативното кредитиране и невъзможността популярните банки да бъдат конкурент на търговските банки.


 

Според ССИ, „според народната поговорка, мълчанието е злато, но мълчанието на Искров ни излиза златно. Искров се скри. С отказа си да дискутира проблемите на банковия пазар, той ускорява разрухата в икономиката“.


 

Не е случаен и изборът на офисите на Корпоративна търговска банка (КТБ), като място където да се излее гневът на протестиращите в провинцията. КТБ е банката, която се къпе в благините на привилегированото си положение по отношение на депозитите на държавните предприятия. Също така, това е банката, която с парите на държавата финансира изграждането на медийно - разпространителската империя на Ирена Кръстева - Делян Пеевски. Последната не само създава медиен комфорт на сегашното „свръхкомпетентно“ управление, но вече започна унищожаването на останалите вестници с безумни условия за разпространение.


 

В разпространението на печата, Кръстева - Пеевски вече са създали перфектен монопол. По този начин, срокът за плащане вече надхвърля месец (в договорите като цяло е записано скромно 21 дни, но те на практика стават повече от 45). Това придава твърде зловещ образ на банковата "институция" КТБ. Пространството пред офисите на тази банка наистина е особено подходящо за протести срещу банковия произвол. Остава на 18 април 2011 г., всеки да погледне внимателно картата, за да е сигурен, че в града му има офис на банката – символ и да отиде по обяд на съответния адрес, за да каже, каквото има да казва.


 

Така че, няма и не може да има изненада в това, че ССИ подкрепи НАББ. Интересното обаче е другаде. Докато НАББ официално обяви протеста, а ССИ го подкрепи, в интернет започна бурен процес на самоорганизация на протестиращи граждани, които нямат отношение към нито една от двете организации. Освен, че броят на подкрепящите протеста във Фейсбук с лекота надхвърли 4000 души, на много места в социалната мрежа започна директното уточняване на всякакви организационни подробности и рекрутиране на протестиращи. Ако в случая с протестите срещу горивата всичко започна във Фейсбук, в случая с подготовката на протестите срещу политиката на търговските банки, социалната мрежа „оплете“ в добрия смисъл на думата подготвяните протести. Особено се откроява ролята на известното със солидното си присъствие във Фейсбук сдружение „Гласност“, което е способно да повтори организационния успех на протестите срещу цените на горивата.


 

В заключение, на човек започват да му хрумват какви ли не лозунги, които могат да бъдат издигнати пред БНБ и пред офисите на Колпоративна търговска банка (КТБ) на 18 април 2011 г.

image

(Адресите на офисите могат да се открият на този адрес: http://www.corpbank.bg/financial_centres.html ). Ето някои импровизирани лозунги:


 

Долу банковия произвол !


 

Свалете лихвите, за да не свалят Вас !


 

Банките работят с кожа на клиента !


 

Спрете дрането на малките предприятия !


 

Първо одраха държавата, сега обезкостяват гражданите !


 

И така нататък ...


 


 




Гласувай:
20


Вълнообразно


1. pomiqrat - http://www. facebook. com/pag...
15.04.2011 20:10
http://www.facebook.com/pages/%D0%90%D0%B7-%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F-%D0%A1%D0%90%D0%A9-I-hate-USA/216418915038910
цитирай
2. pomiqrat - Светът се управлява от банките и ...
15.04.2011 20:11
Светът се управлява от банките и корпорациите няма какво да с елъжем и да си мислим, че нещо зависи от някой президент или премиер. Всичко зависи от народа!!!
цитирай
3. alexs - Само 1 процент да паднат лихвите могат да се отворят около 50 000 работни места
19.04.2011 13:59
http://alexs.blog.bg/politika/2011/02/07/dori-i-bankite-biha-imali-interes-ot-namaliavane-na-lihvite.681788
Ама това не могат да го проумеят някои видни политици икономисти и банкери
Ако се води таква банкова политика ще пада и имиджа на премиера
Най-лошо ще страдат обикновените хора едни без работа други ще си губят имотите. малките фирми фалират.
*****
И защо не са най-силните протести в столицата ?
Същото беше и с протестите против високите цени на горивата в провинцията протестите бяха по-силни отколкото в София
****
Не беше лошо да беше останла поне една държавна банка например ДСК но Костов не пожела. И сега сме заложници на негласно картелно споразумение между частните банки. И държавата не може да влияе на лихвената политика. Ако имаше една държавна банка държавата можеше да се намеси в лихвената политика.
цитирай
цитирай
4. анонимен - QlMxNeekOl
08.06.2011 18:16
You've hit the ball out the park! Incrdebile!
цитирай
5. анонимен - wfenHQVAUsDsNS
09.06.2011 10:51
htzs0I <a href="http://pkduoqqvvddp.com/">pkduoqqvvddp</a>
цитирай
6. анонимен - UpgfTYPzMXcIpgSX
09.06.2011 16:45
bwA678 , [url=http://schashblrpld.com/]schashblrpld[/url], [link=http://mxoglolozwaw.com/]mxoglolozwaw[/link], http://jzsqzddeoiee.com/
цитирай
7. анонимен - DBSEnWATHGnF
10.06.2011 13:41
9BdhkD <a href="http://pgkbwskafqjp.com/">pgkbwskafqjp</a>
цитирай
8. анонимен - bdJRCDDjCZCvtoG
13.06.2011 17:56
l03Zf1 , [url=http://flrctywzbxsd.com/]flrctywzbxsd[/url], [link=http://kvntfqldeowq.com/]kvntfqldeowq[/link], http://lsiyfeuxekyk.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5810101
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52700
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов