Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2011 16:03 - ПО ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ПОЛИТИКАТА НА БАНКИТЕ, ОТНОВО БЕШЕ ПОИСКАНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА НА КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 7886 Коментари: 8 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

ПО ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ПОЛИТИКАТА НА БАНКИТЕ, ОТНОВО БЕШЕ ПОИСКАНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА НА КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА.


 

Най-силните протести се състояха в Плевен. Куриози по време на протестите във Враца, Ямбол и Хасково


 


 

Обявеният от Националната асоциация на българския бизнес (НАББ) протест срещу лихвената политика на търговските банки и нарушенията на частните съдебни изпълнители се проведе днес 18 април 2001 г. в София и в други градове на страната.


 

В София протестът започна с митинг пред сградата на Българската народана банка. Ораторите от НАББ, Сдружение за обществена самозащите – ЕДНО, Сдружение „Гласност“ и от Съюза за стопанска инициатива (ССИ), критикуваха остро поведението на търговските банки по отношение на малките, средните и микро- предприятията. Бяха посочени конкритни примери на действия за унищожаване на бизнеса на различни фирми. И. д. Председателят на ССИ – Теодор Дечев, за пореден път поиска национализация на Корпоративна търговска банка (КТБ). Той поиска държавата да придобие дялово участие в КТБ, което да е пропорционално на държавните депозити събрани в банката.


 

Протестът продължи с шествие, което премина покрай сградата на Народното събрание (бившият Партиен дом), между Президентството и Министерския съвет и спря пред централното управление на Уникредит Булбанк. Протестиращите издигнаха разнообразни лозунги и скандираха протести - „Банкери бандити“, „Мафия“, „Не издържаме“.


 

След това протестното шествие продължи до сградата на Върховния административен съд (ВАС), където протестиращите призоваха съдиите да отсъдят по съвест, а не по целесъообразност в делото за установяване на наличието на банков картел. Председателят на НАББ - Светозар Николов порица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за нейното решение, че не съществува банков картел и изтъкна отговорността на ВАС при взимането на решение по този изключително важен въпрос за българската икономика и общество.


 

По време на протеста пред ВАС, шествието достогна максималния си брой – към протестиращите се присъединиха голям брой граждани, разбрали за темата на протеста. Куриозен момент беше одобрението на протеста, изразено недвусмислено от някои от полицаите, отговарящи за реда пред сградата на ВАС.


 

След протеста пред сградата на ВАС, шествието премина последователно покрай сградите на ОББ, на Пиреос банк и на ДСК банк на булевард „Витоща“, за да стигне до централата на Корпоративна търговска банка (КТБ) на прощад „Гарибалди“. Там също се сътоя кратък митинг, на който беше порицано поведението на Корпоративна търговска банка (КТБ). Участниците в митинга освиркваха всяко споменаване на името на банката, на председателя на Управителния съвет на КТБ и изпълнителен директор - Цветан Василев, както и на медиите, за които се знае, че обслужват интересите на банката и нейния патрон.


 

Бяха издигнати призиви за бойкот на изданията на медийната група „Ирена Кръстева – Делян Пеевски“, заради агресията им срещу останалите вестници на българския пазар и хищническото поведение на разпространителските им фирми.


 

В Плевен, гражданите станаха свидетели на мощен протест от над 100 души, събрали се пред сградата на Корпоративна търговска банка. Беше проведен митинг срещу безобразията, извършвани от търговските банки спрямо техните клиенти, особено от малкия и микро- бизнеса. На митинга беше поискана национализацията на КТБ.


 

По данни от различните градове в страната, протести е имало и във Варна, Велико Търново, Стара Загора, Враца, Хасково, Бургас и Ямбол. В Благоевград е възприета особена, символична форма на протест, като протестиращите са заявили, че ако изращенията в банковата система продължат, ще последва блокада на клона на Корпоативна търговска банка.


 

Протестите във Враца, Хасково и Ямбол се оказаха свързани с интересни куриози.


 

По време на протеста във Враца пред сградата на Корпоративна търговска банка, неочаквано е пристигнал автомобил с особен режим на движение, извършващ инкасото на банковия клон. С аргумент – съображения за сигурност на извършването на преноса на пари и ценности, учстниците в протеста са били отстранени от мястото на предварително заявения протест. Според участници в протеста, управителят на местния клон, организирал появяването на инкасо – автомобила, „заслужава да получи награда за режисура, ако не от НАТФИЗ, то поне от г-н Цветан Василев“.


 

В Хасково и в Ямбол са възникнали недоразумения около редовността на уведомленията за провеждане на протеста. В Хасково, събиращите се участници в протеста са били помолени да се разотидат от органите на МВР и те са се подчинили на техните указания.


 

В Ямбол, полицаи и протестиращи са си „поиграли на стражари и апаши“ пред клона на Корпоративна търговска банка. Участниците в протеста не са искали да се разотидат, но в крайна сметка са се съобразили със забраната на полицията.




Гласувай:
6



1. valsodar - И защо точно пък национализация...
19.04.2011 03:46
И защо точно пък национализация?
Капиталът на частно дружество да стане държавен, това май не се е случвало за последните 70 години, защо пък точно сега?
Нов комунизъм ли ще строим, нов фашизъм ли?
цитирай
2. alexs - Само 1 процент да паднат лихвите могат да се отворят около 50 000 работни места
19.04.2011 09:33
valsodar написа:
И защо точно пък национализация?
Капиталът на частно дружество да стане държавен, това май не се е случвало за последните 70 години, защо пък точно сега?
Нов комунизъм ли ще строим, нов фашизъм ли?


http://alexs.blog.bg/politika/2011/02/07/dori-i-bankite-biha-imali-interes-ot-namaliavane-na-lihvite.681788
Ама това не могат да го проумеят някои видни политици икономисти и банкери
Ако се води таква банкова политика ще пада и имиджа на премиера
Най-лошо ще страдат обикновените хора едни без работа други ще си губят имотите. малките фирми фалират.
*****
И защо не са най-силните протести в столицата ?
Същото беше и с протестите против високите цени на горивата в провинцията протестите бяха по-силни отколкото в София
****
Не беше лошо да беше останла поне една държавна банка например ДСК но Костов не пожела. И сега сме заложници на негласно картелно споразумение между частните банки. И държавата не може да влияе на лихвената политика. Ако имаше една държавна банка държавата можеше да се намеси в лихвената политика.
цитирай
3. chavdar01 - НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА,
05.05.2011 13:23
ЗАЩО НИКОЙ НЕ ТЪРСИ СМЕТКА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ЗА ДАЛАВЕРИТЕ КОИТО ВЪРТИ В КТБ!
цитирай
4. teodordetchev - Що се отнася до написаното да ДСК - това е истина.
19.05.2011 19:30
ДСК беше продадена от правителството на НДСВ на унгарската група ОТР, която поне тогава беше ... държавна собственост. Така поне ми се струва, даже съм съвсем сигурен. Проджабата на ДСК на ОТР беше някак си неслучайна - тогавашният вицепремиер Николай Василев, някак си неслучайно беше завършил висшето си образование в Унгария.

Никъде не съм твърдял, че остов е унищожил популярните банки, затова не смятам да разисквам този въпрос повече. Унищожителите са съвсем други хора.

Призивите са за национализация не на цялата банкова система, а на една - две банки, които са злоупотребили с преяждането с държавни депозити. Особено една от тях - знае се коя е.
цитирай
5. teodordetchev - Ако на някого му се струва, че коментарът ми по-горе е леко неадекватен, той ще има ...
20.05.2011 22:37
... известно основание. Просто написах отговор на някакъв анонимен гражданин. След това, неговият коментар изчезна, но моят остана да "виси като прани гащи". Няма да го махам, нека си стои.
цитирай
6. анонимен - MXNHatKztC
08.06.2011 11:42
f7ND5D , [url=http://deflrhlqdlih.com/]deflrhlqdlih[/url], [link=http://wopllkpavorc.com/]wopllkpavorc[/link], http://zznrqijeyrih.com/
цитирай
7. анонимен - RcwzGZqAACArTBwSIFy
10.06.2011 12:34
9L5PdC <a href="http://ihqgfisjhtoe.com/">ihqgfisjhtoe</a>
цитирай
8. анонимен - NKeyMeBbTBIEkqTqu
10.06.2011 17:09
RDGTr5 , [url=http://rdhhcpeocqlp.com/]rdhhcpeocqlp[/url], [link=http://oasyqlucpnxd.com/]oasyqlucpnxd[/link], http://iqhedhperjiz.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807647
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52688
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов