Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2011 17:33 - Можем ли да очовечим градската среда ?
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 6878 Коментари: 10 Гласове:
5

Последна промяна: 29.07.2011 17:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днес, с моя приятел и известен блогър – Теодор Иванов-Кобата, имахме удоволствието да си говорим за неща извън политиката и извън проблемите, създавани от башибозушката тайфа, която ни управлява.

image
 

Разглеждахме един монументален строеж, намиращ се точно на входа на Южния парк, на който здравословните и безопасни условия на труда са осигурени по един много оригинален и симпатичен начин.

image 
 

Ясно е, че в цивилизованите държави, строителните обекти трябва да се обезопасяват по възможно най-добър начин. Използуването на предпазни мрежи пе един изненадващо приятен начин, дава възможност на предприемачите да изкарат по някой „съпътствуващ“ лев, като едновременно с това придадат доста по-естетичен вид на строежите си 

„Съпътствуващият лев“, разбира се идва от рекламите, които се „отпечатват“ върху предпазните мрежи. Така, минавайки покрай различни строежи научаваме, колко мегапиксела е фотокамерата на нов модел телефонен апарат или пък прочитаме как някоя банка ни зарибява с потребителски кредит с уж фиксирана лихва – най-ниската за момента.

Всичко това е чудесно и всеки би трябвало да се радва, че са съчетани полезното и приятното. Хем няма да Ви падне на главата инструментът на някой майстор „со тесла на пояс“, хем предприемачът ще си изкара парите за мрежите, хем градскиятпейзаж става някак си по-приемлив.
 

И тук идва най-интересното. От известно време, рекламните агенции започнаха да предлагат нова услуга. Те просто „опаковат“ с предпазни мрежи, на които има всевъзможни реклами, някоя сграда – олющена къде повече, къде по-малко и я превръщат във великански билборд.

Забавното е, че независимо колко е олющена сградата, тя няма да бъде ремонтирана. Не се предвижда да бъде, измизвана, шпаклована или боядисвана. Тя просто се опакова за рекламни цели. Тук можем просто да констатираме, че в България има някакво подобие на пазарна икономика, което шава някак си, въпреки личните усилия на министър – председателя и на поверената му башибозушка тайфа, пардон – правителство. Все още има някой, който плува в някакво подобие на конкурентна среда и да рекламира стоката си. Това безсопорно може да мине за добра новина.

Но от друга страна, дори и човек, като мен, който би трябвало да е комерсиализиран до мозъка на костите, започва да си задама въпроса: А не е ли мъ-ъ-ъ-ъ-ничко прекалено да „опаковаме“ сгради, които са в добро състояние, за да ги използуваме като „мега билбордове“ ? Домсъветите вероятно нямат нищо против и те да изкарат по някой лев, но всеки разбира, че говоря за тънката граница между оригиналното и прекаленото. Оригинално е да използуваш един строеж за огромно рекламно пано. Напълно приемливо е да скриеш за известно време една олющена сграда зад обезопасителна мрежа с рекламно предназначение. Но дали не прекъляваме – повече и4ли по-малко ?

image

Мисля, че освен политическите злоби на деня и вече настъпилата икономическа катастрофа, можем да разискваме и подобни въпроси, които са свързани пряко с душевното ни и емоционално състояние.

Затова бях толкова впечатлен от строящата се сграда срещу Южния парк, на която виждаме не реклами (които биха присъствали там напълно уместно), а красиви образи, които за всеки4 от нас могат да се окажат и с определон символно значение. Аз лично поздравявам тези, които са родили тази идея и тези, които които са се съгласили строителният им обект да бъде оформен поподобен симпатичен начин.


 image

С огромно удоволствие бих прочел мнението и на други блогъри – блогосферата е пълна с хора на изущните изкуства.




Гласувай:
7



1. cefulesteven - Полза и кич в едно. Докато четях ми ...
29.07.2011 18:14
Полза и кич в едно.
Докато четях ми мина през главата един много мрачен символичен образ. Проядена сграда, такава каквато се нуждае от много, много сериозен ремонт, ако изобщо ремонт е възможен, но покрита с рекламен блясък не се вижда истината за нея. Като тази сграда и много хора. И постепенно превръщащ се в подобие на тези сгради масов човек. Скрита под ярка външност, рухваща същност.
Но това са игри на малко по-освободено от нормалното въображение.
Без тях.
Не съм някакъв кръстоносец срещу кича, даже има неща, които си ми харесват, с ясното съзнание и чувство, че са кич. Дано не се стига до крайност, в която ще има законодателни простотии и забрани, но все някъде трябва да има граница, защото прекалили се, наистина ще бъдат необходими.
Сега малко ще се отклоня от конкретната тема и като гражданин и гласоподавател, ще ви помоля като политик, а молбата ми освен персонална е към всичките ви колеги: съмишленици и опоненти. Направете нещо по въпроса за рекламите на алкохол. Не забрана, това ще е прекалено. Просто да не се експлоатира младежката красота и на прицел да не са най-младите. Могат да се направят по-креативни реклами и без тази постоянно излъчвана измама, че алкохола е много секси и много шик.
Потърпевш съм и не само аз. Но ако съм един от малкото, който е намерил воля да се прибори с гибелния си порок, не съм в състояние да си върна отровените млади години.
И в този ред на мисли да се върна по темата: за да няма и в бъдеще някой, който да търси законодателна сила срещу евентуална пошла страна на обсъждания в постинга ви рекламен модел, трябва много да се мисли, какво, колко и къде да се рекламира.
Иначе начина според мен си е много креативен.
цитирай
2. kobata - И аз ги поздравявам хората, които ...
29.07.2011 22:22
И аз ги поздравявам хората, които мислят за хората... Оня ден в центъра на Варна гледах подобна мрежа, която беше сложена не на строеж, а на жилищен блог и цялата фасада беше закрита от реклама на казино и някаква механа с много звучно (да не кажа просташко) име. Кому е нужно това? Категорично подкрепям идеята за очовечяване на възможните рекламни площи... Животът не е само пари...
цитирай
3. анонимен - ПОТЬОМКИНСКО СЕЛО
29.07.2011 23:52
заглавието е ясно за който е чел малко итория
цитирай
4. teodordetchev - E-e-e-e-e,чак пък това ...
30.07.2011 00:26
Както вече уточних на друго място, "Потемкинските села" са друго нещо -. трябвало е да убедят Екатерина Велика, че украинците са страшно щастливи, че са й станали подведомствени. Тук става дума за къде - къде по-дребни и безобидни работи. Даже не иде дума за политика, пък какво остава - за геополитика ... :)
цитирай
5. анонимен - Червената бабичка Т. Дечев
30.07.2011 07:19
http://oshte-info.de-zorata.de/oshte.info/democracy/01authors/marinov2/marinov00.htm
цитирай
6. alexs - "Тук можем просто да конст...
30.07.2011 21:14
"Тук можем просто да констатираме, че в България има някакво подобие на пазарна икономика, което шава някак си, въпреки личните усилия на министър – председателя и на поверената му башибозушка тайфа, пардон – правителство. Все още има някой, който плува в някакво подобие на конкурентна среда и да рекламира стоката си. Това безсопорно може да мине за добра новина."
___________________________________________-
В България няма
Истинска пазарна икономика, а контролиран бизнес....... обвързан с властимащите
цитирай
7. teodordetchev - До анонимен номер 5.
31.07.2011 00:03
Благодаря за линка. Препоръчвам на всеки, който последва този линк да прочете цялата дискусия между мен и г-н Божидар Маринов - бележит застъпник на крайното либартарианство или както предпочитам да го наричам - крайния либеризъм. Да съжаление един от текстовете ми отсъства и на негово място са курдисани отново словоизлиянията на г-н Маринов.

Що се отнася до квалификацията "червена бабичка", тя принадлежи на г-н Маринов, която може да си я използува както намери за добре и по предназначение :)))
цитирай
8. teodordetchev - До Алекс.
31.07.2011 00:05
С всеки изминал ден, Вашето твърдение става все по-вярно. Но все още, тук - таме има огнища на съпротива срещу Бойковизацията на икономиката и превръщането й в съвременна пародия, едновременно и на пазарната икономика и на някогашната планова икономика.
цитирай
9. анонимен - Билборд по време на отпуска
31.07.2011 00:41
Лято е. Питате – какво му е лошото? Ами лято е и аз съм в „полагаем годишен оптуск”. Пак питате – какво му е лошото? Да взема да ви отговоря – не съм мръднала от вкъщи. Хайде да не ви обяснявам защо, че както съм набрала , сигурно имам отрова да удавя Мрежата.

Някой ще попита ли пак какво му е лошото? Тишината ми харесва. Мога да си чуя мислите. Да ги чуя казах, не да ги подредя. Ред е на кафето. Него го пия на терасата, така влизам в непосредствен контакт с природата. „Природата” всъщност е един бодър строеж, който радва очите ми всяка сутрин. Той е част от стереотипа за начало на деня. Мен стереотипите ми крепят равновесието, а сега, както разбрахте, съм нестабилна.

За тези, които пропуснаха началото, ще повторя – карам си годишната отпуска вкъщи. В момента съм стигнала до „кофеиновата церемония”. Като нищо ще убия един час в пиене на кафе и съзерцание на романтичния градски пейзаж. Никаква ирония. Аз съм градски човек и липсата на урбанистични картини ми се отразява на постъпа на кислород. Слава, Богу, отсреща е „моят” строеж, сега ще го измеря с поглед и ще се радвам, че всичко си е по старому. Трябва да се радвам, нали съм в отпуск. Спомням си, че миналата година, когато бях в отпуск, на няколко пъти силно се зарадвах.

Обаче какво става? Някой е посегнал на крехката ми сутрешна хармония? Няма ми го строежа. Това вече със сигурност е прекалено. Някой е опаковал недовършената сграда с огромен билборд. На ръба съм, стискам чашата с кафе, припряно търся позитивна мисъл, да се хвана за нея, и не само да се хвана, ами и да я завихря многократно като мантра.

Очите ми бодат за идея въпросната сграда и от нищото покълва позитивизма. Да, опакована е, обаче сега по нея препуска бял кон, щъркел храни малките си, две дечица се надпреварват кое първо да изтръгне бонзайчето от саксията му и най-вече в горния десен ъгъл – щастливи хора се радват на лятната си ваканция (така поне го тълкувам аз).

Това ме стабилизира, да, определено. Харесва ми много повече отпреди. Има заряд тази „опаковка” и устрем и нежност и борба и най-вече –връща вярата, че отпуската е възможна. Обяснява го и логото „Успехът изисква усилия”. Как ми импонира черният хумор. Сега ще си допия кафето и ще сляза, да разгледам отблизо новата си „придобивка”. Мога да се мотая в орбитата й колкото си искам, така опакована, сградата е обезопасена. Това ще ми е културното мероприятие за деня. Ти да видиш разнообразие!
цитирай
10. анонимен - Е-е-х това са отпуските по Бойковото време. Догодина и това ще е много.
31.07.2011 17:31
анонимен написа:
Лято е. Питате – какво му е лошото? Ами лято е и аз съм в „полагаем годишен оптуск”. Пак питате – какво му е лошото? Да взема да ви отговоря – не съм мръднала от вкъщи. Хайде да не ви обяснявам защо, че както съм набрала , сигурно имам отрова да удавя Мрежата.

Някой ще попита ли пак какво му е лошото? Тишината ми харесва. Мога да си чуя мислите. Да ги чуя казах, не да ги подредя. Ред е на кафето. Него го пия на терасата, така влизам в непосредствен контакт с природата. „Природата” всъщност е един бодър строеж, който радва очите ми всяка сутрин. Той е част от стереотипа за начало на деня. Мен стереотипите ми крепят равновесието, а сега, както разбрахте, съм нестабилна.

За тези, които пропуснаха началото, ще повторя – карам си годишната отпуска вкъщи. В момента съм стигнала до „кофеиновата церемония”. Като нищо ще убия един час в пиене на кафе и съзерцание на романтичния градски пейзаж. Никаква ирония. Аз съм градски човек и липсата на урбанистични картини ми се отразява на постъпа на кислород. Слава, Богу, отсреща е „моят” строеж, сега ще го измеря с поглед и ще се радвам, че всичко си е по старому. Трябва да се радвам, нали съм в отпуск. Спомням си, че миналата година, когато бях в отпуск, на няколко пъти силно се зарадвах.

Обаче какво става? Някой е посегнал на крехката ми сутрешна хармония? Няма ми го строежа. Това вече със сигурност е прекалено. Някой е опаковал недовършената сграда с огромен билборд. На ръба съм, стискам чашата с кафе, припряно търся позитивна мисъл, да се хвана за нея, и не само да се хвана, ами и да я завихря многократно като мантра.

Очите ми бодат за идея въпросната сграда и от нищото покълва позитивизма. Да, опакована е, обаче сега по нея препуска бял кон, щъркел храни малките си, две дечица се надпреварват кое първо да изтръгне бонзайчето от саксията му и най-вече в горния десен ъгъл – щастливи хора се радват на лятната си ваканция (така поне го тълкувам аз).

Това ме стабилизира, да, определено. Харесва ми много повече отпреди. Има заряд тази „опаковка” и устрем и нежност и борба и най-вече –връща вярата, че отпуската е възможна. Обяснява го и логото „Успехът изисква усилия”. Как ми импонира черният хумор. Сега ще си допия кафето и ще сляза, да разгледам отблизо новата си „придобивка”. Мога да се мотая в орбитата й колкото си искам, така опакована, сградата е обезопасена. Това ще ми е културното мероприятие за деня. Ти да видиш разнообразие!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5806303
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов