Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2011 13:42 - 13 неправителствени организации и фейсбук групи подкрепиха Алексей Петров
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 6690 Коментари: 5 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

На 10 септември 2011 г. се състоя среща на група регистрирани неправителствени организации и фесбук групи на която бяха обсъдени Хартата за гражданско управление и изявлението на кандидата за президент – Алексей Петров от 07 септември 2011 г., станало популярно като „призив за мораториум на политическите партии“.


Участниците в срещата успяха да се срещнат и с кандидата за президент – Алексей Петров и да му зададат конкретни въпроси, свързани с гледището му за практическото осъществяване на заложеното в Хартата и с пътищата, по които могат да бъдат отнети привилегиите на политическите партии. Участниците в срещата приеха следната обща декларация.


 

Днес, 10 септември 2011 г., в град Велико Търново се състоя среща на регистрирани неправителствени организации и фейсбук групи на която беше окончателно обсъдена Хартата за гражданско управление, представена наскоро на българската общественост. Днешната дискусия беше предхождана от продължителна дискусия он-лайн. В резултат на проведените разисквания във виртуалното пространство и на живо се стигна до следните заключения:
 

Хартата за гражданско управление е добра платформа за реабилитиране на гражданското общество, политическия плурализъм и парламентарната демокрация в България.
 

Декларираните седем принципа в Хартата за гражданско управление са позитивни, състоятелни, логически обвързани и балансирани. Ние заставаме зад седемте принципа, заявени в Хартата за гражданско управление.

Смятаме, че особен акцент трябва да се постави върху втория и четвъртия принцип на Хартата. Оценяваме заложените принципи за „обществена, политическа и гражданска отговорност“, както и за „възвръщане и зачитане на достойнството на българина“ като стълбове на Хартата.
 

Подписаните регистрирани неправителствени организации и фейсбук групи сме убедени в абсолютната необходимост от смяната на модела на държавното устройство и от пресичането на безотговорността на властимащите. Спасяването на България от Четвърта национална катастрофа е възможно само с активна гражданска позиция и целенасочени действия за изграждане на равнопоставени междуличностни и солидарни взаимоотношения и за възвръщане самоуважението на българина.
 

Обявените в Хартата за гражданско управление действия към които трябва да се премине незабавно в името на осигуряване на добро и прозрачно гражданско управление също са основателни и ние заставаме зад тях.
 

Хартата за гражданско управление не може да се разглежда отделно от идеите за радикална реформа на партийно – политическия живот в България, развити от екипа на Алексей Петров и Николай Георгиев на 07 септември 2011 г. След като се запознахме в детайли с изявленията на г-н Алексей Петров и г-жа Душана Здравкова, ние стигнахме до следните заключения:

Политическият живот в България наистина е деформиран, изроден и фалшифициран поради подмяна на базисни ценности и изващаване на едниот най-важните практики в поведението на политическите партии. Достатъчно е да бъде посочено как в България бяха жестоко изопачени и напълно компрометирани добри европейски парктики като коалиционнното управление и финансирането на партиите.
 

В редица европейски страни, самата избирателна система предопределя невъзможността да се създават абсолютни мнозинства в парламента. Там се смята за естестевно състояние на нещата, странат да се управлява от коалиционни правителства, като наличието на коалиция предполага съществуването на постоянен взаимен контрол. В България създаването на Тройната коалиция се превърна в учредяването на партиен съюз за парцелиране на сферите на влияние в икономическия живот и за взаимна гаранция на доходните кражби. От гаранция за взаимен контрол, коалицията се превърна във взаимна гаранция за безпроблемни и доходни кражби.
 

В европейската практика, бюджетното финансиране на политическите партии е един от инструментите за борба с корупцията и с влиянието на големи корпоративни интереси и на нерегламентирани лобисти. В България партийното финансиране се превърна в начин за оцеляване на неколцина „вечни“ политици и в поле за неограничени злоупотреби от страна на управляващите партиите клики.
 

Политическите партии на прехода се превърнаха коя повече, коя по-малко, коя изцяло в котерии, загрижени единствено за оцеляването на ръководящите ги клики. Истина е, че политическите партии бяха откраднати първо от собствените им членове, а след това и от гражданите.
 

Затова ние също казваме „точка“. Ние също смятаме, че трябва да се сложи „край“ на фалшификатите в българския политически живот. Всеобщо е желанието кликите, яхнали политическите партии да бъдат отстранени от влиятелното си положение в политическия живот.
 

Политическите партии от котериен тип нямат никакво бъдеще. Затова ние заставаме зад идеята за радикална промяна в изборното законодзателство, за драстично разширяване на ролята на пряката демокрация в България и за равнопоставеност на гражданите, всички видове техни сдружения и политическите партии. Подобна промяна може да се осъществи само в контекста на нова, съвременна Конституция, идеята за която също е заложена в Хартата за гражданско управление.
 

Затова още един път заявяваме, че подписаните представители на неправителствени организации и фейсбук групи, заставаме зад идеите, принципите и предложенията за действие, заложени в Хартата за гражданско управление.


 

Подписали:


(1) Отворена група във Фейсбук „Аз подкрепям Алексей Петров и неговия екип“. (2) Затворена група във Фейсбук „Алтернатива на управлението на политическа партия ГЕРБ“. (3) Гражданско сдружение в обществена полза „Гласност“. (4) Гражданско сдружение „Българско гражданско общество“. (5) Сдружение „Антималигноцид“. (6) Сдружение „Приятели на Котел“. (7) Отворена група във Фейсбук “Борба за живот ...”. (8) Отворена група във Фейсбук „Да си позволим българското лекарство Антималигноцид – защото искаме живот“. (9) Сдружение в обществена полза „Младежко спортно дружество“. (10) Сдружение в обществена полза „Лява патриотична младеж“. (11) Българска национална браншова камара „Охранители и детективи“. (12) Съюз за стопанска инициатива (ССИ). (13) Терапевтична общност „Ново начало“ към фондация „Посоки 2005“.


 

Велико Търново

10 септември 2011 г.




Гласувай:
9



1. haralanov - Здравейте,г-н Дечев!
12.09.2011 20:12
Ако Алексей Петров вземе над 2% на предстоящите избори...Ще ви черпя!
цитирай
2. teodordetchev - Благодаря г-н Хараланов,
12.09.2011 22:58
Сигурно ще се наложи да почерпите, но това не е главното. :)))
цитирай
3. angeligdb - И някои други можеше да подкрепим, ала...
13.09.2011 14:16
... понеже не ни се обърна внимание на офертата за купуване на нашия глас, представена при това съвсем публично и демократично, това явно става все по-невъзможно...
цитирай
4. teodordetchev - Прав си Ангеле,
13.09.2011 14:23
Към въпроса за купуването на гласовете подходихме крайно негативно, едностранчиво и догматично. но това в никакъв случай не трябва да се приема като подценяване на списание "Идеи" - напротив.
цитирай
5. apostapostoloff - Кой ще бъде новият президент на България
16.09.2011 08:08
Искате ли още сега да узнаете, кой ще бъде следващият президент на България?
Искате ли да узнаете, какъв е вашият шанс?

САМО Апостол Апостолов може да ви каже това!

www.SuperAstro.net

apostolapostoloff@gmail.com

02 884 00 11
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5806365
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов