Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2011 17:18 - ЗАЩО ТРЯБВАШЕ ДА ПЛАМНЕ КАТУНИЦА ?
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 17423 Коментари: 14 Гласове:
14

Последна промяна: 29.09.2011 18:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЗАЩО ТРЯБВАШЕ ДА ПЛАМНЕ КАТУНИЦА ?
 


 

Д-р Теодор Дечев
 

Няма нужда от много думи за да се коментира и до голяма степен – да се обясни нещо, което занимава всички през последните дни. Събитията в Катуница са факт, както е факт кои са главните действуващи лица в тях.
 

Едното главно действуващо лице е г-н Кирил Рашков, смятан за цар от определени ромски или ако предпочитате – цигански кланове. Г-н Рашков е добре познат на публиката още много ПРЕДИ падането на Берлинската стена. Неговият бизнес е известен – той го е обявил от екрана на Националната телевизия и може да се обобщи със собствените му думи: „Всичко е спирт и есенция“. Като мишена г-н Рашков е особено удобен – той е ром (за голяма част от публиката - „мръсен циганин“), прекалено богат е за да не бъде мразен и ако не беше циганин. Освен това повече от половин България го мрази, защото от алкохолните ментета боли глава и процесът на изтрезняване е мъчителен.
 

Важна характеристика на г-н Рашков е, че всички управления и власти до ден днешен са се отнасяли и се отнасят не само с търпимост, но дори и със своеобразно уважение. Иначе не е ясно как при наличието на толкова данъчни, акцизни, полицейски и защитаващи потребителите чиновници, той би съградил палата си насред Катуница, би създал политическа партия и тази партия би спечелила оглушителни успехи по време на една от кампаниите за местни избори. (Оставам на читателите да си спомнят кога, за да не им е сдъвкано всичко в анализа).
 

Г-н Рашков е тачен и уважаван и от сегашната власт, без каквито и да са разлики от предишните такива. Г-н Рашков и преди е бил „прибиран на топло“ - и по социалистическо време и в демократични времена. В демократични времена той е нещо като подгласник на покойния Иво Карамански, когото прибираха преди всяка изборна кампания с цел отчитане на дейност. Цар Киро пък го прибират, когато трябва да се направят разни внушения на публиката. Той е захарната глазура на иначе горчивото хапче, което трябва да се пробута на непослушните дечица – на публиката, която по принцип не обича горчиви медикаменти.
 

Другите главни действуващи лица са феновете на „Ботев“ Пловдив, на „Локомотив“ Пловдив и мотоциклетистите, известни и като „рокери“. Господ да им дава здраве на всичките, само където много добре знаем, че:
 

Футболните фен клубове участват в подобни масовки най-вече когато са съгласували действията си с тези, които им плащат автобусите за посещаване на мачовете, когато любимият футболен отбор гостува. Обикновено това са собствениците на клуба. Собственик на и главен извор на финанси на „Ботев“ Пловдив е Корпоративна търговска банка (КТБ) – банката, която е фактическият собственик на медийната група на Ирена Кръстева и Делян Пеевски. Същата пресгрупа („Монитор“, „Телеграф“, телевизия „Седем“ и още безброй медии и медийки – „името им е Легион“, както пише в писанието) от първия ден на управлението не Бойко Борисов се грижи за медийния комфорт, като понякога дори изпреварва хрумванията му.
 

Собственикът на „Локомотив“ Пловдив също е в цветущи отношения с властта и не би си противил на деликатната молба момчетата му да помогнат за една или друга „важна държавна работа“.
 

А държавната работа е отговорна – да се организира мащабна провокация в знаково населено място, като знакова мразена фигура бъде нападната от „разгневеното гражданство“. Привържениците на „Ботев“ Пловдив, „Локомотив“ Пловдив и домораслите ни последователи на „Ангелите от ада“ са идеални изпълнители. Единственото, което е необходимо е да се получат указания от „правилното място“. В случая с българските „Ангели от ада“ са необходими и десетина хиляди лева за бензин и за други полезни разходи.
 

Идват указанията, парите са броени и държавната работа е подхваната. Катуница се превръща във филиал на Ада при дейното съучастие на съответните адски ангели. Присъства и Националната полиция, но нейната роля е изцяло съзерцателна. Полицаите „поддържат огъня,, докато не дойде пожарната команда“, както се разправяше в известния виц.
 

Съответно, възниква въпросът - „Вие твърдите, че на управляващите им трябва цирк с палежи и фойерверки за да се отклони общественото внимание от непрекъснатите провали. Не е ли това твърде преувеличено ? Само идиот може да процедира по този начин !?“
 

Първо, никога не съм твърдял, че сегашните ни ключови управници блестят с особен интелект. Второ, нека не ги подценяваме. Ако някой смята, че палежът в Катуница е само за да се отклони вниманието от провала с приемането ни в Шенгенското пространство, то той казва само малка част от същността на проблема. По-скоро това е страничен ефект, „бонус“ който управляващите ще получат покрай основния замисъл. А основният замисъл наистина си струва усилията.
 

В условията на общонационална враждебност към ромите (хващам се на бас, че поне десет души ще ме поправят, че трябва да пиша „циганите“, а още по-добре „мръсните цигани“...), провокирането на агресия срещу тях може да доведе до само едно нещо. С оглед на „опазването на реда“ и с оглед на „гарантирането на честни избори“, на 23 октомври 2011 г., ромските квартали да осъмнат завардени от четирите края не само от полицията, но и от жандармерията.
 

Демонстративно полицейско и най-вече жандармерийско присъствие ще пазят „имота и честта на ромите“ и „реда при провеждане на изборите“ там, където има голямо струпаване на роми. (И тук поне десет толерантни граждани ще му поправят, че трябва да пиша „циганските гета“).
 

Ромите ще гледат жандармерията, ще гледат полицията и някак си отвътре ще им дойде мисълта, кой е правилният начин на гласуване. Най-малкото ще си спомнят от коя партия са им дали по 50 лева през предишните дни. Жандармерията и полицията ще бъдат така да се каже „гаранти“ на честната сделка, която е била сключена между управляващата партия и получателите на сумата от „50 лева на череп“, както се беше изразил един ромски главатар в Габрово през далечната 1994 г. Армията няма да бъде използувана в подобна операция само поради съществуващата изрична конституционна забрана и защото е доста по-малобройна от полицейските и жандармерийски органи по сигурността.
 

Веригата „криминален инцидент – предизвикано етническо напрежение – национални вълнения – жандармерийска грижа за ромите в деня на изборите“, трябва да канализира изборните усилия на ромите в кошницата на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Вместо да се сбъдне прогнозата на вестник „Република“ (напълно логична на пръв поглед), че бунтовете ще повишат изборния резултат на ДПС, ромските гласове ще бъдат заустени във воденицата на управляващата партия.
 

Следвайки маниера на силовите застрахователи, днешната власт ще направи своеобразна „застраховка финансов риск“ на пазаруването на гласове, което вече тече. Ролята на застрахователни агенти и „посредници“ между властта и ромите ще изиграят храбрите жандармеристи.
 

Някой пак ще каже, че съм параноик и че е крайно време да посегна към славата на Лъдлъм или на Том Кланси, като започна да пиша политически романи вместо политически анализи. Би било чудесно, но такъв прецедент вече съществува в българската практика. Перничани си спомнят как при миналите местни избори в деня на балотажа, столицата на черната ни металургия беше завардена точно от жандармерията. Министърът на вътрешните работи Румен Петков така се беше загрижил за безопасността на изборите, че ... изборният резултат се обърна драматично спрямо подадените гласове за кмет на първия тур.
 

Сегашните управници по нищо не отстъпват на министър Петков, даже го превъзхождат по някои параметри. По собствените думи на един баш управник те са „страшни пичове“. Аз бих наблегнал на думата „страшни“ ...
 

На съмняващите се в състоятелността на изложената по-горе хипотеза, препоръчвам препрочитането на някои текстове на Алеко Константинов: „Бай Ганьо прави избори“, „По изборите в Свищов“, както и „Смирррр-но, рота-а-а-а пли“.
 

Наричам по-горните размишления „хипотеза“, защото не разполагам със специални разузнавателни средства, които да удостоверят точния час в който са позвънили на тарторите на агитката на „Ботев“, нито с номерата на банкнотите с които са пратили „Ангелите от ада“ да направят Катуница същи ад, по английскому – хелл.
 

Има и някаква доза надежда, че ако здравомислещите хора издигнат глас, че на властта не и пука нито за циганите, нито за българите и в момента се подработва изборен спектакъл, режисьорът на „Катуница форевър“ да вземе да се разкандърдиса и да си хвърли режисьорската книга в огъня за да заличи веществените доказателства за извършеното престъпление.
 

Но за това трябва да се вика много, много силно ...




Гласувай:
15



1. cefulesteven - Че е натрупал много болка и обида ...
29.09.2011 17:39
Че е натрупал много болка и обида народа, натрупал е. Че младите са смели, смели са. Навсякъде и винаги са били смели. Че трагедията е почувствана дълбоко, почувствана е. Но е наивно да се предположи, че всичко просто е избухнало без никаква организация, поне в началото. Без никакво поощрение за отприщването на страстта. Ако можеше така, ако беше възможно, българския народ отдавна да се беше вдигнал. И е хубаво да се замислят повече и над този постинг. И да се запитат дали циганина е най-големия му враг.

Дано кукловодите не изпуснат конците, ако не можем да се възпрем сами, че гражданската война е възможно най-лошия развой.
цитирай
2. padeniebg - Крушата си има опашка-а на тази опашка си има организация с вождове,вратове,тартори...палачи
29.09.2011 18:00
Много сте прав в хипотезата си и на финала за последното действие на сценариста,ако въпреки енергията на 100 хиляди мухи с глави,му се наложи да гори работния сценарий. Ама то и Нориега, пък и Ладен цицаха от едно и също виме и завършиха кал-паво.Все пак сме протектирани от САЩ и от ЕС, а не от подземните брачеди на Силвио Б.
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Звучи правоподобно, но аз като Тома ...
29.09.2011 20:02
Звучи правоподобно, но аз като Тома неверни не мога да повярвам на нещо, дето не съм видяла с очите си :)))) Ако беше далеч от политиката щеше да ми е по-лесно, но сега отде да съм сигурна, че и твоята партия не иска да извлече полза от случая.Знам че си готин, но ...сам разбираш, нищо лично, когото се касае за политически игри.
цитирай
4. teodordetchev - Ами, проблемът е, че поне към днашна дата си нямам партия.
29.09.2011 23:24
В живота си съм членувал в една партия - БСДП (партията възстановена през 1989 г. от д-р Атанас Москов, Петър Дертлиев, Груди Панчев, Виолина Лулчева, Александър Константинов, Руен Крумов и Михаил Петков). Членувах в нея от 01 февруари 1990 г. до края на 2006 г. В момента съм безпартиен или както казваше покойният Добромир Рачев - "социалдемократ на свободна практика".

Благодаря за това, че ме смятате за готин - това е много приятна квалификация, но тук работата не опира до качествата на характера ми. Определено, най-добре би било да не съм прав изобщо. Тогава ще си спестим една огромна простотия за тези избори, които и без това обещават да бъдат най-дивашките, най-скъпоструващите и най-кървавите за 22 години преход.

Особена полза от случая не мога да извадя, освен че ми олеква на душата. Иначе най-много да изям боя, я от някой от ГЕРБ-овците, я от някой афектиран патриотин от тези дето по сто пъти ме включват във фейсбук групата "Всички към Катуница".

Бих се радвал да не съм прав - никак не обичам исторически рецидиви на събития от типа на Пернишките събития, за които става дума в текста. Лошото е, че за сега и купаването на гласове и заплахите и конспирациите са си в пълен ход. (Преподавам социология и мразя конспиративните теории ама какво да правя - такава е тъпата реалност).

Що се отнася до Тома неверни, както знаем от писанието ... и той накрая е повярвал, макар че, слава Богу, аз по никакъв начин не претендирам да съм Исус, Месия или каквото и да е от този порядък ... :)
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Имах предвид, че си застанал в по...
30.09.2011 11:34
Имах предвид, че си застанал в подкрепа на Алексей Петров, което си е пак вид политическа дейност и като член на неговата група и твърде възможно да се опитваш да дадеш такъв прочит на събитията, че те да бъдат в негова полза при изборите за президент.
http://teodordetchev.blog.bg/drugi/2011/09/12/13-nepravitelstveni-organizacii-i-feisbuk-grupi-podkrepiha-a.818471

цитирай
6. angeligdb - Ангел Грънчаров
01.10.2011 08:51
Г-н Дечев, обаче оказва се, че не само социалистите, но и социалдемократите, като имат някакво парично задължение, се правят на ударени. И тъй, да запитам директно, щото съм проклет човек: кога ще благоволите да платите шестте книжки на списание ИДЕИ, които Ви бяха занесени в офиса и които обещахте да си платите, ала явно ги смятате за подарък? Може и много грубо да питам, ама понеже обещахте, та затова. Прощавайте все пак, че публично поставям въпроса, но наистина взех да се питам: от социалист да чакаш да ти върне пари, е умряла работа, дали пък и социалдемократите нямат тоя табиет?!
цитирай
7. kobata - Мислех да изчакам още няколко дни за ...
01.10.2011 14:15
Мислех да изчакам още няколко дни за да дам и аз своя коментар за събитията, които бяха "отприщени" от т. нар. "Случай Катуница", но сърце юнашко вече не трае. Общо-взето, това си е най-обикновена, да не кажа скучна оперативна разработка в стила на специалните служби от близкото минало. Ще кажете, че има невини жертви, че страната е на крачка от етнически размирици... Да, точно същия почерк може да откриете и в Унгарските събития, и в Пражката пролет, и в гоненията срещу Солженицин... Този процес някой наричат - "Обличане на вълка в овча кожа"... Стоим и гледаме една слаба държава, която не може да се справи с едни лоши чичковци... Направо да се разплаче човек, как да не ги съжалиш и Бойко, и Цецко, и Плевньо... Толкова са хрисимички, толкова хуманни... Май трябва да ги подкрепим, да сме с тях... Не ви ли намирисва на изкуствено предизвикан "Стокхолмски синдром"?... Ето и днес една поръчкова журналистка продължава да ни облъчва с вайканията си, как е изтрита от Фейсбук, как задушават свободата на словото (разбирай, нея), как..., как...
Ще успеят ли да ни излъжат ли отново?
цитирай
8. teodordetchev - Г-н Гръначаров, въпросът Ви е абсолютно коректен и ...
01.10.2011 22:49
... отговорът е, че ще Ви бъдат заплатени още в понеделник. Причините поради които се забавих не представляват интерес за широката публика и няма да бъдат изнасяни тук. Ще Ви помоля също така да ми съобщите колко е целогодишният абонамент за списание "Идеи", защото смятам да се абонирам.
цитирай
9. teodordetchev - До Късна пролет.
01.10.2011 23:00
Алексей Петров си е Алексей Петров, а поведението на нашите управляващи си е съвсем тяхна отговорност. Като стана дума за Алексей Петров, на времето той беше казал за един от героите на днешното управление, че се държи като дете в неравностойно положение, седнало на върха на купа сено с кибрит в ръцете.

Тази констатация е напълно валидна и за другарите Борисов и Цветанов, дори за тях в много по-голяма степен. Това за което пиша вече е играно веднъж в Перник, макар и по малко по-различна схема. В случая, управниците ни просто творчески прилагат и доразвиват хватка, използувана в по-далечни времена. За това, че не изпитват никакви скрупули, мисля че никой не се съмнява.

Иначе, нито аз, нито Алексей Петров, а най-малко Вие, бихме имали изгода от изпускането на контрола върху операцията и прерастването й в каскада от етнически и други подобни размирици. Начертаните и официално обявени от Алексей Петров политически намерения минават през премахване на Великото народно събрание като институция и през премахване на привилегиите на политическите партии - все легални процедури, а не през хвърляне на страната в гражданска война. Последното обслужва единствено управляващите, дори и с цената на невинни жертви и материални щети.
цитирай
10. angeligdb - Ангел Грънчаров
03.10.2011 06:01
Г-н Дечев, благодаря за отговора и за информацията. Благодаря също и за интереса към списание ИДЕИ. Годишният абонамент за списание ИДЕИ е 15 лв. - 3 книжки по 5 лв. А така настоятелно Ви запитах, понеже тъй като се договорихме да пратите парите за ония книжки чрез ПОИСКВАНЕ, ми се наложи до този момент доста пъти да питам служителките в пощата дали не са пристигнали някакви пари за мен, те много пъти отговаряха "НЕ", и на мен вече ми е неудобно да ги питам, пък и на тях вече им е неудобно да ми казват, че още ги няма тия пари. Както и да е. Моля като ги изпратите да драснете две думи на имейла ми angeligdb от abv.bg Всичко добро Ви желая!
цитирай
11. angeligdb - Невероятно, но факт: известен политик се заинтересува от списание ИДЕИ!
04.10.2011 06:57
http://aig-humanus.blogspot.com/2011/10/blog-post_4503.html
цитирай
12. wasteland - Дечев - сериозно - не се хващай да ...
04.10.2011 15:05
Дечев - сериозно - не се хващай да пишеш... Не ти се удава :)

Каквото и да стане на тази шибана ( и заради вас също ) територия, все се търси някакъв подтекст и по-дълбока връзка...
Само,ч е точно в конкретният случай, това е доста по-малко вероятно, защото просто на хората им е писнало от мангалите ( които несправедливо спрямо хубавото алкохолно питие, наричате роми ) и не ми трябват поръчители, платители и подбудители, за да хванат и те сопите...
А и искрата на Катуница далеч не е загаснала... Тя си тлее от 20 години и някой ден ще избухне...
След "инцидента" ( наречен така от абсолютно всички, без хората, за които това беше престъпление от етнически характер ), много народ се упражнява да словоблудства на тази тема, както и да вади политически и други дивиденти, но досега никой горе не е успял :)
Щото не иска да нарече нещата с истинските и имена :)
А те са, че расистите са циганите, а българите ни ебе кой ни хване :)
Та затова не виждам нужда някой да пропагандира и предизвиква изкуствено "инциденти" подобни на този в Катуница...

Молете се инцидентите да не се прехвърлят към НС, министерства, централи на партии и частни домове, на доказани ( но не от ебания съд и прокуратура ) престъпници :)
цитирай
13. teodordetchev - Дано сте прав wasteland. Но въпросът е там, че в най-добрия случай сте прав от части.
04.10.2011 15:34
Иначе казано - дано аз да съм параноичен, а Вие голям разбирач на народопсихологията. Само че, по този въпрос нашата Айше казвала на Манго: "Дано, дано, ама надали" ...

Та казаното от Вас не противоречи в целостта си на казаното от мен. Аз съм противник на конспиративните теории, но за съжаление конспирации са се правили и ще се правят. Въпросът е доколко и кога се разкриват.

В крайна сметка, времето ще покаже. Но дори и да не осъмнат циганските гета, завардени от жандармерията в изборния ден, това ще е поне от части резултат и на нашата с Вас дискусия.

Абе, какво сме го заусуквали. На любимите властници трябва да им се казва в лицето каквото са заслужили. Те се плашат само от камера и от микрофон. И не си падат по обществени скандали, макар че не излизат от тях.

Глаголът "мълча" се спряга така:

Аз мълча
Ти мълчиш
Той граби

Ние мълчим
Вие мълчите
Те безчинстват
цитирай
14. wasteland - Пак грешка донякъде - ГЕРБ вярно, че ...
04.10.2011 15:46
Пак грешка донякъде - ГЕРБ вярно, че малко се притесняват от обществените скандали, но на всички предишни не им пукаше какво се пише и говори за тях... А и всичко беше истината :)

Колкото до народопсихологията - не е нужно да съм спец, за да мога да мисля по-добре от много анализатори и социолози...

Спрежението на глагола ми хареса, но за някои той би трябвало да започва от първо лице с Аз грабя, ти мълчиш, той ми помага и т.н. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807261
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов