Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2011 14:25 - ДВОЙНОТО ДЪНО НА УМИРОТВОРИТЕЛНАТА МИСИЯ НА МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛЯ СЕ СКЪСА
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 7051 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

ДВОЙНОТО ДЪНО НА УМИРОТВОРИТЕЛНАТА МИСИЯ НА МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛЯ СЕ СКЪСА


 

Д-р инж. Теодор Дечев

председател на УС на ССИ


 

Мисля, че има основание днешната среща на министър – председателя Бойко Борисов с национално представените организации на социалните партньори (две синдикални конвфедерации и шест работодателски организации) да бъде коментирана още веднъж от човек, който е присъствал на нея и е взел участие в кратките дебати, които предшестваха разпускането й.


 

От моя лична гледна точка, както и на организацията, която представлявам – Съюзът за стнопанска инициатива (ССИ), днешната среща не представляваше заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Причината е колкото процедурна, толкова и съдържателна. Днешното заседание беше свикано от министър-председателя Бойко Борисов, който в последния момент изпрати на всички социални партньори писмо за извънредно заседание на НСТС, разбира се без към него да е приложен какъвто и да е дневен ред.


 

Г-н Бойко Борисов разбира се е министър – председател и може да поиска да се срещне със социалните партньори във всеки един момент, но няма право да свиква заседанията на НСТС. Това право има председателят на НСТС – г-н Симеон Дянков, който както разбрахме е бил „напъден“ от министър – предсдедателя чак в Съединените щати, за да не пречи на спектакъла „Бойко Борисов еднолично умиротворява синдикатите“.


 

Ако министър – председателят наистина искаше да сника законно заседание на НСТС, достатъчно беше да поиска от социалните партньори да се възползуват от другата възможност, предвидена в правилника на НСТС – да направят подписка за извънредно заседание. Проблемът е, че подобна подписка би се съпровождала неразделно с проект за дневен ред, а образно казано този дневен ред нямаше да е дневният ред на г-н Бойко Борисов.


 

Затова министър – председателят на практика събра една „седянка“, според израза добил широка гражданственост по време на учителската стачка при правителството на „тройната коалиция“. От встъпителнитеа му думи се разбра, че понеже синдикатите поискали от него среща и преки преговори без участието на Симеон Дянков, той ... взел че свикал НСТС.


 

Безспорно, министър – председателят не се среща всеки ден със социалните партньори и една такава среща би могла да бъде много полезна за изясняването на редица въпроси. Същностният проблем е, че поканата на министър – председателя е с „двойно дъно“. Ако социалните партньори се бяха съгласили да разискват пенсионната реформа по същество и бяха приели, че това е редовно заседание на НСТС, в парламента съвсем основателно можеха да заявят, че изискванията на закона са спазени, че със социалните партньори са проведени консултации и обсъждания на въпроса и по чудотворен начин можехме да осъмнем с поредната „пенсионна реформа“, писана на коляно между първо и второ четене на бюджета на Р. България.


 

Въпросът тук изобще не е дали трябва да се повишава пенсионната възраст или не. Не е и от кога трябва или не трябва да стане това. Въпросът е, че подобни радикални промени в осигурителното законодателство не се правят по този начин. Подобен подход е и противозаконен и в разрез с елементарните норми на социалния диалог и сътрудничество.


 

Безкрайно интересно е, какви храбреци са тези народни представители от парламентарната група на ГЕРБ, които между първо и второ четене на бюджета внасят предложение, което обръща Кодекса за социално осигуряване „с хастара нагоре“. Познавайки реда на взимане на решения в ГЕРБ, просто не е за вярване, че някой там би си позволил да предприеме подобни революционни действия, без да съгласува въпроса с единствения авторитет в партията – министър – председателят Бойко Борисов ?


 

Въпросните народни представители или са несъкрушимо смели и еманципирани или просто са чудовищно некомпетентни и не си дават сметка, каква „дреболия“ са предложили между първо и второ четене. Такива „дреболии“ като предложението за незабавно удължаване на пенсионната възраст, някогашният стожер на демократичната публицистика в България – Трифон Кунев би нарекъл „СИТНИ ДРЕБНИ КАТО КАМИЛЧЕТА“.


 

Министър – председателят разбира се не е чел фейлетоните на Трифон Кунев, но е предостатъчно съобразителен за да си дава сметка, че взривява всякакви отношения със синдикатите, а и целия социален диалог.


 

По тези причини, никой разумен член на НСТС не можеше да приеме, че свиканата среща с министър – председателя може да прерастне в законно заседание, което да повлече съответните последствия.


 

Такова беше и становището, което изложих пред министър-председателя, министъра на труда и представителите на социалните паартньори. Заявих казаното по-горе в малко по-сбита форма, но без каквато и да е принципна разлика в съдържанието или в тоналността на въпросните съображения. Министър – председателят на часа разбра, че опитът му да надхитри членовете на НСТС с личния си чар не мина, заяви в прав текст, че не занел каква е процедурата за свикване на НСТН (!?) и прекрати срещата, макар че от синдикатите имаше предложение да си говорят за някои други неща, сами по себи си са същестевин и важни и заслужават да бъдат обсъдени на ниво министър – председател.


 

Всичко това стана някъде преди да е изтекъл половин час от началото на срещата и потвърждава основателното подозрение, че желанието на министър – председателя е било да вкара в капан социалните партньори и най-вече профсъюзите, като проведе с тях една беседа от душа и сърце, а след това изпрати стенограмата в Народното събрание като материално доказателство за това, че направеното между първо и второ четене предложение за удължаването на пенсионната възраст е обсъдено и консултирано със социалните партньори.


 

Изискването на закона е предложението да бъде обсъдено в НСТС. Никъде няма изискване социалните партньори да са съгласни с него, така че с една малка, хитра маневра г-н Бойко Борисов щеше да осигури „спазването на процедурата“. Това не му се удаде – синдикатите също се бяха досетили, че „им кроят шапка“, но някак си продължаваха да демонстрират доверие в „добрия султан“ - г-н Бойко Борисов, който може да поправи злочинствата на „лошия си велик везир“ - г-н Симеон Дянков.


 

Естествено, лидерите на синдикатите не са инфантилни и едва ли смятат, че в конфронтацията с тях Симеон Дянков играе някаква собствена партия, за прекратяването на която е достатъчно да се намеси „добрият министър – председател“. Очевидно те смятаха, че в министър – председателската република трябва да кажат аргументите си на „Първия“, пък каквото сабя покаже. Сабята показа за секунди, че Премиерът и Вицепремиерът играят на „добро и лошо ченге“ и всякакви аргументации са приказки на вятъра. Така „седянката“ се разтури преди да изтече час от началоот й.


 

Така социалният диалог пак се разпадна на набор от монолози, а министър – председателят не успя хем да прокара удължаването на пенсионната възраст, хем да излезе от ситуацията като блюстител на социалния мир и умиротворител на социалните партньори. Доколко е искал да бъде умиротворител се вижда без друго, че той демонстрира пълна незаинтерсуваност към започналата днес железничарска стачка. Единственото му споменаване на стачката беше в смисъл, че е е време да се разотиваме – той си имал работа, а пък синдикатите си имали стачка и „сигурно бързали за нея“. Г-н Бойко Борисов очевидно не разбира, че освен синдикатите „стачка си имат“ и ползувателите на услугите на БДЖ – цялата индустрия и значителна част от гражданството. Но това вече е друга история ...




Гласувай:
9



1. chavdar01 - ПУКА МУ НА НЕГО.
24.11.2011 17:24
ТОЙ НЕГОВОТО СИ ГО Е НАПРАВИЛ.СЕГА МОЖЕ ДА СЕ СЪБУДИ ОТ БЛАЖЕННИЯТ СЪН САМО АКО СЛЕЗЕ ОТ ПРЕСТОЛА.ПРЕДЛОЖИХ НА НЕГОВИЯТ МИНИСТЪР ИВАЙЛО МОСКОВСКИ ЕДНО СОЛОМОНОВСКО РЕШЕНИЕ ПО ВЪПРОСА ЗА БДЖ,НО ТОЙ ДАЖЕ НЕ БЛАГОВОЛИ ДА ОТГОВОРИ.ЯВНО ИМА НЯКАКВА ГОЛЯМА ДАЛАВЕРА С КОЯТО НИЕ ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА НЕ СМЕ ЗАПОЗНАТИ.
цитирай
2. anna123123123 - Жалък досаден спамър
28.11.2011 12:59
Господине, регистрирах се в това тъпо място за да ви кажа че сте жалък негодник.
95% от посетителите ви са хора които търсят как да се отпишат от идиотските ви е-майли, защото за разлика от вас са заети с полезни дейности, а не пишат под диктовка. Нямате право да ни пращате е-майли без линк с реална възможност за отписване.
Некадърен жалък смешник спри спама! Иди да ревеш при арменския поп не на моето рамо и в моята служебна пощенска кутия.
цитирай
3. teodordetchev - Госпожо или госпожице,
28.11.2011 19:22
Не трия коментари, дори и най-просташките, към които несъмнено се отнася Вашият. Знам за какво ми пишете, но се обръщате към неправилния адрес. Аз просто съм дал съгласието си на ANewS да използуват текстовете ми в техния електронен вестник.

Освен това, Вие очевидно недовиждате. (Пиша това, за да не кажа, че лъжете вулгарно). Получил съм няколко от е-мейловете на ANewS и на ВСИЧКИ от тях има опция за отписване от базата данни и спиране на получаването на по-нататъшни съобщения.

Не знам също така, с какво основание и на какво отгоре наричате "тъпо място" най-голямото и разнообразно българско блог пространство, но за това да Ви се обиждат собствениците му от Инвестор.бг на които благодаря, че ме "хостват" пета година по ред.

С арменците се намирам в най-добри отношения, а епархийското настоятелство на армено-григорианската църква не е далече от дома ми. При нужда ще се възползувам от съвета Ви.

Иначе си позволявам да изразя искрена загриженост за Вашето здраве - начинът по който реагирате говори, че може би трябва да намалите малко оборотите, на които работите. Не Ви се подигравам, повярвайте ми. В думите ми няма никаква ирония. Аз самият в момента се възстановявам от много тежко заболяване, което си докарах с работа по формулата 24/7.

Ако ми съобщите е-мейла, на който получавате съобщенията на ANewS - незабавно ще ги помолят да Ви изключат, независимо, че както вече писах сте могла да направите това и сама.

Още един път изразявам съжаление, ако по някакъв начин съм нарушил вашия комфорт, но не виждам основание за квалификациите Ви, които говорят зле повече за Вас, отколкото за мен. Помислете дали това е начинът на общуване между нормални хора.

Що се отнася до писането под диктовка - обърнете се към списувателите на "Телеграф", "Монитор" е телевизия 7 - те ще Ви обяснят как се пише под диктовка. Аз просто си пиша това, което мисля.
цитирай
4. ba6tata4 - za gospojata ili gospodina
04.12.2011 18:28
tapanar e za6to mu otgovarqte
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5810403
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52701
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов