Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2012 00:25 - Започва учредяването на „Свободен народ“ - независима социалдемократическа партия. Подавам оставка от поста председател на ССИ и от УС на ССИ.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 10386 Коментари: 5 Гласове:
11

Последна промяна: 23.01.2012 00:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера, 21 януари 2012 г., беше оповестено, че е създаден инициативен комитет за учредуване на нова, везависима социалдемократическа партия с име „Свободен народ“. За председател на инициативния комитет е избран моя скромност – Теодор Дечев. Във връзка с това, подавам оставка от поста председател на ССИ и от състава на управителния съвет на ССИ. Ето и пълния текст на оставката ми със съответните мотиви:

Уважаеми Дами и Господа, членове на УС на ССИ,

Уважаеми членове на Съюза за стопанска инициатива,

Уважаеми управители и собственици на малки, средни и микро- предприятия,
 

С настоящото обръщение оповестявам, че подавам оставка като председател на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и като член на управителния му съвет. Мотивите за тази моя постъпка не са емоционални, а напълно премислени и претеглени.
 

Вече 12 години съм пряко и постоянно анагжиран в работата около тристранното сътрудничество и социалния диалог в страната – в това число и достатъчно дълго време в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и в Икономическия и социален съвет на Р. България. Преподавам индустриални отношения в три висши учебни заведения у нас.
 

От позицията на знанията и на опита си мога да заявя, че в цялата история на индустриалните отношения у нас след 10 ноември 1989 г., не е имало друго време в което тристранното сътрудничество и социалният диалог да бъдат доведени до такава нищета, както по времето на правителството на Бойко Методиев Борисов. Под вещото диригентсво на министър – председателя, правителството руши пазарната икономика, прави я антипазарна чрез създаването на персонални монополи за удобни на властимащите хора и смачква социалния диалог.
 

Формализирането и изпразването от съдържание на социалния диалог не е от вчера, но правителството на Бойко Борисов пристъпи към прякото му ликвидиране. Свидетели сме на злокобна злоупотреба със законодателни средства, която трябва да елиминира почти всички представителни организации на социалните партньори. Към перфидно прокараните промени в Кодекса на труда се прибави и груб, циничен и абсолютно неморален натиск върху отделните организации на социалните партньори. На определени синдикални организации се създават пречки около събирането на членския им внос. На други – работодателски организации, направо се диктува, че ССИ трябва да бъде отстранен от председателството на Асоцицацията на организациите на българските работодатели (АОБР).
 

Министър председателят нехае, че превръща България в посмешище и обект на възмущението на Европейската комисия и на Комитета по правото на сдружаване при Международната организация на труда. Той изобщо не се притеснява, че политиката му напълно е заприличала на действията на Уго Чавес във Венецуела – и като маниер и като съдържание.
 

Дълбокото ми убеждение е, че в този момент трябва да хвърля силите си за създаването на открита, безкомпромисна и дай Боже – интелигентна опозиция на режима на Бойко Методиев Борисов. Не искам да обиждам никой, който до момента се е противопоставил на разрушителнто и невежо управление на новия месия на популизма и политическия театър. Истината обаче е, че повече от две години след идването му на власт, след като нанесе тежки поражения на икономиката и демократичния ред в страната, днешният ни министър – председател живее в неоправдан комфорт, осигуряван от големите корпоративни медии.
 

Г-н Бойко Борисов трябва да усети, че срещу него има съпротива, че не е безалтернативен, както сам проповядва чрез любимите си медии. При днешния конституционен и правов ред в България, работещият инструмент на алтернативата на едно управление може да бъде само политическа партия. След достатъчно дълго премисляне и надявам се – достъчно внимателна преценка, група съмишленици решихме да започнем учредяването на „Свободен народ“ - нова, независима социалдемократическа партия, която да се противопостави на днешното управление в страната.
 

По политически убеждения аз съм социалдемократ. През цялата си партийно-политическа кариера съм бил член на традиционната социалдемократическа паритя в България. Това, което съм правил през последните 12 години не е нищо друго освен „приложна социалдемокрация“ в сферата на индустриалните отношения и социалния диалог.
 

Смятам, че е дошъл моментът, когато благият мехлем на тристранното сътрудничество трябва да бъде заменен с жилото на нова политическа партия, която да бъде недвусмислено опозиционна на днешното разрушително, популистко – циркаджийско управление на Бойко Борисов и аксесоарите му от псевдо партията „ГЕРБ“.
 

Всички искаме прераждането на политическите партии, превръщането им в истински инструменти на гражданите, отърсването им от интересчийството и корупцията. Няма друг начин да възродим политическите партии и демократичната политическа система, освен като се ангажираме лично и създадем нова партия, незаразена от бацилите на рутината, високомерието и безчувствеността към гласа на гражданите.
 

Нещата трябва да бъдат на масата – да се създаде партия, която да не робува на идеология, но да има идеи. Партия, която да бъде не политическа екзотика с дълго име – лозунг, а организация принадлежаща към идейното ядро на политическия живот в Европа.
 

Повече от десет години работя за каузата на малките, средните и микро- предприятията. Дошло е време да заработя за тази кауза с други, по-адекватни за историческия момент средства. Нашата група съмишленици работи за осигуряване на ефикасна политическа защита на малките, средните и микро- предприятията в България.
 

Малките и средните предприятия трябва да бъдат извадени от мъртвата хватка на административния тормоз и лихвената политика на търговските банки. Ние смятаме, че това може да се осъществи от хора, които не са зависими от банковата плутокрация и бизнеса на държавната софра. Хора, които не са зависими и са организирани в политическа партия, която си е поставила ясната цел да строши прангите и букаите, сложени на дребните предприемачи в страната.
 

Не се отричам от каузата на социалния диалог в България. Но за да има социален диалог, трябва да има друго политическо управление на страната. А друго управление може да бъде извоювано само със средствата и инструментите на политическата борба – чрез създаването на политическа партия.
 

Тристранното сътрудничество за мен е почти религия , но открито заявявам, че вече не желая да сътруднича с днешното правителство. Не желая името ми да бъде използувано за легитимация на безобразията на кабинета „Борисов“.
 

Затова, ние – група съмишленици започваме изграждането на нова, независима социалдемократическа партия. Подобен проект е несъвместим с изборни ръководни позиции в Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и с ротационното председателство в Асоциацията на българските работодатели (АОБР). Затова подавам оставка като председател на ССИ и като член на управителния съвет на Съюза.
 

д-р инж. Теодор Дечев




Гласувай:
11



1. kuromur - След дълго отсъствие - за много години!
23.01.2012 00:46
Драги д-р Дечев,

Безкрайно се радвам за тази Ваша инициатива и подкрепям идеята, че трябва да има една сериозна социалдемократическа партия. За сегашното управление - колкото и да ми се иска - не мога да коментирам, въпреки че ме сърби клавиатурата - който има уши, нека да чуе, който има очи - нека гледа.

Чисто професионално исках да се включа в дебата за високите лихви, без естествено това да е с идеята да се заяждам. Да кажем лихвите са високи, но да уточним в няколко точки, високи спрямо какво:

1. Лихвите по депозитите ли са високи, или лихвите по кредитите? (оттук идват въпроси 2 и 3)
2. Средът между лихви по депозити и лихви по кредити е по-висок в България, отколкото в ЕС?
3. Ако лихвите по депозити в България са високи, защо по всички правила на икономическата теория, майките-банки не наливат капитали, евтино взети от ЕЦБ в България?
4. Като се вземе превид реалния лихвен процент, както по кредити, така и по депозити, по-зле ли сме от ЕС?
5. Банките в България имат дял от оперативна печалба, който е в какво съотношение нетни лихвени приходи: такси и комисионни?

Според мен това са въпросите, от които трябва да се тръгне, или може би - една рамка, която имплицитно да покаже какво е реалното положение:-).

Поздрави,
цитирай
2. teodordetchev - Да си жив и здрав и ти приятелю.
23.01.2012 00:49
Щом и ти се обади, значи работата наистина е сериозна :)
цитирай
3. angeligdb - Солидарност:
23.01.2012 06:03
http://aig-humanus.blogspot.com/2012/01/blog-post_1816.html - в израз на солидарност
цитирай
4. chara - Чудесно!
23.01.2012 11:49
Сега очаквам линк към страница в нет-а!

И пожелавам сили и смелост да доведете начинанието до успешен финал!
:)
цитирай
5. kabuli - Успех
02.02.2012 16:04
на начинанието, защото майка ми, Бог да я прости, казваше, че със стари курви, нов бардак не се прави. А наоколо гъмжи от престарели политически проститутки, които е крайно време да окачат на гвоздея одрисканите си прашки. Аз съм циганин и много бих желал Вашата новоучредена партия да привлече в редиците си онези представители на малцинството, които НИКОГА не са биле изкуствен сурогатен придатък към досега управляващите партии. Имам предвид като Кирил Рашков, Тома Томов, Цветелин Кънчев и подобни. Но за да се избегне това на Вас, господин Дечев Ви трябва човек, който е много добре запознат с политическите фигури и нрави сред циганите, от 1989 година насам.
Пожелавам ви наистина да бъдете ТАЗИ партия - изградена от хора знаещи, можещи и имащи - която да може да стане коректив не само на партията на Генерала, но и на досегашната "опозиция", както и на тези псевдо социалдемократически партии, от рода на Александър Томовата и подобни.
Бъди жив и здрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807642
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52688
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов