Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2012 01:00 - Излезе новата ми книга - "Взаимодействие между институциите и индустрални отношения"
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4957 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Новата ми книга вече е „полиграфически факт“. Тя излезе преди няколко дни и с това краят на месец февруари ми донесе и радост и известно удовлетворение. Книгата се нарича „Взаимодействие между институциите и индустриални отношения“. Тя излезе под егидата на Колежа по икономика и администрация (КИА) в град Пловдив. Там преподавам дисциплината „Индустриални отношения и сигурност“, която е създадена от мен специално за студентите от специалността „Мениджмънт на обществения ред“. КИА е единственото висше учебно заведение, където се преподава подобен учебен курс.

image

Официалното представяне на книгата ще стане на 06 март 2012 г. в град Пловдив в сградата на Колежа по икономика и администрация (КИА) от 11:00 часа във 2-ра аудитория.

Книгата прадставлява монографично изследване – напълно самостоятелна разработка, целяща да изясни проблема за взаимодействието между институциите в Р. България. Тя е четвъртото по ред самостоятелно издание на КИА - едно от най-младите висши учебни заведения в България.

В изследването подробно са разгледани взаимодействието между държавните институции, както и тристранното и многостранното сътрудничество, в които участват и представителните организации на социалните партньори – синдикати и работодателски организации.

Липсата на систематизирана информация за органите, където се осъществява взаимодействието между институциите, налага изпозуваният метод на научно изследване в някаква степен да представлява „научно разследване“. Органите на междуинституционално взаимодействие първоначално са идентифицирани, като впоследствие значителна част от тях са описани в подробности.

Идентифицирани са 9 държавно обществени консултативни комисии, 45 съвета и 18 работни експертни групи, според терминологията използувана от вече закритото Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР).

При разглеждането на взаимодействието изключително между държавни институции, са идентифицирани и подробно описани 18 органа на междуинституционалното взаимодействие. При тристранното и многостранното сътрудничество, където участват и представителните организации на социалните партньори са идентифицирани и описани 27 институционализирани органи за сътрудничество.

По начало, прави силно впечатление много широкия обхват на тематичните области, в които се осъществява взаимодействието между институциите. Изпъкват своеобразни „клъстери” от органи за междуинституционално взаимодействие в сферата на националната сигурност и в сферата на проблемите на труда и жизненото равнище. Може да се смята, че по безспорен начин е установено особеното значение на взаимодействието между институциите в тези две области.

На второ място – вижда се, че подобно взаимодействие се осъществява на национално, регионално (на ниво „област” и на ниво „планов район”) и общинско ниво. Взаимодействието между институциите се осъществява не само по тематична хоризонтала, но и по териториално – йерархична вертикала.

На трето място, възниква въпросът за оценката на ефективността на взаимодействието между институциите. Оказва се, че за известен период от време, подобна САМОоценка е извършвана от самите институции в ежегодните доклади за състоянието на администрацията.

Странно впечатление прави, че подобна самооценка е правена за състоянието на администрацията до 2006 г. включително, но след това „матрицата” на съдържанието на доклада е променена и въпросите на взаимодействието между институциите са изцяло неглижирани.

Повече от смущаващо е, че единственият критерий по който се оценява дейността на органите за междуинституционално взаимодействие, наречени в докладите „консултативни звена” е количественият, при това в най-груба, повърхностна форма.

Така например, за много важен показател се смята броя на проведените заседания.

Пак в рамките на количествената оценка на работата на „консултативните звена”, през 2006 г. е констатиран фактът, че 51,1% от отчелите се звена не са приели работна програма за 2006 г.

Процентното съотношение на звената, които не работят по работна програма, през 2006 г. е нарастнал спрямо 2005 г., когато е бил 46,9% и спрямо 2004 г., когато работещите по предварително одобрена програма съставляват 34,8%.

Оказва се, че голяма част от „консултативните звена” си позволяват не само да нямат програма, но и да не предават отчети за извършената работа. През 2005 г. значителна част от тези органи – 62,5% не са изготвили отчети, като само 5 от тях са представили пред МС отчетни доклади.

В докладите за състоянието на администрацията могат да се прочетат данни за това, какъв дял от „консултативните звена” са привличали външни експерти при работата си, разбира се, без да се споменава, каква част от тях са имали отпуснат бюджет за подобни неща. По принцип това се преценява като положителен маркер.

Във всички достъпни доклади за състоянието на администрацията господстват единствено количествени критерии – броене на заседания, на външни експерти, на предложения за изменение на състава на звената и пр. Практически отсъства каквато и да е аналитична част, въпреки очевидната необходимост от такава.

На база на извършената работа по идентификацията на органи, където се осъществява взаимодействие между институциите, както и на прегледа на докладите за състоянието на администрацията за периода 2005 – 2008 г., включително, в изследването са направени следните изводи:

- органите, където се осъществява взаимодействие между институциите са значителен брой. Разнообразието при тях е голямо, както по отношение на тематичните им области, така и по отношение на териториално – йерархичните нива на които осъществяват дейността си. По непонятни причини, не е приета никаква официална систематизация и класификация на тези органи.

- в държавната администрация не са възприети никакви критерии за оценка на ефективността на работата на органите, където се осъществява взаимодействие между институциите.

- няма обща философия за стила на работа в органите, където се осъществява взаимодействие между институциите. Те се регулират от най-различни нормативни документи – от правилници за приложение на законите, с които са учредени, до вътрешни решения на самите органи, които остават непубликувани.

- налице е засилващо се неглижиране на проблема за взаимодействието между институциите и дори формално избягване на дискусии по този въпрос.

На база на направеното научно изследване / разследване, се налага да се препоръча въвеждането на ясни принципи за функциониране на органите, където се осъществява взаимодействието между институциите.

В органите, където са представени изключително държавните институции, това е екипният принцип, въвеждането на който е от съдбоносно значение по време но кризи.

В органите, където представителството е тристранно или многостранно, с участие на социалните партньори и на други граждански организации, работата трябва да се опира на принципите на партньорството, взаимното зачитане и балансът на интереси. В тези органи също трябва да се прилага екипният принцип, тогава когато се разработват политики, становища, проекти за нормативни документи и други, след като е постигнато принципно съгласие с отчитане на интересите на партниращите страни.

Книгата „Взаимодействие между институциите и индустриални отношения“ е предназначена за научни работници – социолози и политолози, за изследователи в сферата на институционалната политика и индустриалните отношения и за държавни служители. Тя може да се използува за образователни цели във всяко висше учебно заведение, където се изучават социология на институциите или индустриални отношения.




Гласувай:
7



1. ka4ak - Поздрави за успешния труд!
03.03.2012 01:35
Пионерите,са двигателя на прогреса!
Успех!!!:)))
цитирай
2. veninski - Поздрави и от мен! Желая успех!
04.03.2012 06:13
Поздрави и от мен! Желая успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807717
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52688
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов