Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2012 23:34 - Пресконференцията на „Свободен народ“ във Велкотърновските медии. „Свободен народ“ не е и няма да бъде лидерска партия. Нашите съмнения за ролята на г-жа Кунева
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 13342 Коментари: 13 Гласове:
7

Последна промяна: 17.04.2012 23:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Великденските празници отминаха и се налага да се върнем в суетата на политическото ни ежедневие. Вече бяха поместени материали за пресконференцията на независимите социалдемократи от „Свободен народ“ във Велико Търново. Подробна информация за гледищата, застъпени на пресконференцията може да бъде прочетена тук:

http://teodordetchev.blog.bg/drugi/2012/04/11/socialdemokratite-ot-svoboden-narod-hvyrliha-rykavica-na-cve.938439

 

Важното от пресконференцията от Велико Търново (като за секунда се абстрахираме от болезнената тема, наречена „Инвестбанк“ АД) е, че на нея за първи път по подреден начин бяха представени елементи от програмната декларация на полиическата паритя „Свободен народ“.

Бяха изложени гледищата на независимите социалдемократи по осигуряването на достъп до финансиране на малките, средните и микро- предприятията, както и за мерките за развитие на така наречените „иновационни фирми“ - фирми, които притежават някакви собствени открития, разработки, технологически нововъведения и се нуждаят от капитал за внедряването на този техен интелектуален багаж в реалното производство. С оглед на изключителното значение, което се отдава в „Свободен народ“ на заетостта, бяха изложени и вижданията на експертните ни екипи по възможностите за насърчаване на стартиращите предприемачи със срествата на франчайзинга.

За наше вътрешно удовлетворение, местните средства за масова информация в град Велико Търново се отнесоха с цялата дължима сериозност към пресконференцията и към изложеното на нея. Те отразиха пресконференцията с доста големи подробности, което единствено им прави чест. Много пъти съм казвал, че регионалните журналисти в повечето случаи са ан много по-високо ниво от примадоните в големите корпоративни медии и за пореден път се видя, че това е реална констатация, а не куртоазен комплимент.

Бих искал само да отбележа един на пръв поглед незначителен нюанс, който всъщност е от голямо значение. Някои журналисти ме наричат „лидер на Свободен народ“. „Свободен народ“ е политическа партия в процес на учредяване, която НЯМА и надявам се няма да има лидерски характер. Вече се убедихме, че в настоящите български условия „лидерските партии“ не ни носят нищо добро. Едни от тях ни стоварват на главата лидери, които довеждат държавната контрабанда до космически висини и крадат с 250 000 лева в час. Други от тях се борят за прескачането не на ЧЕТИРИ процентовата бариера, а на ЕДНО процентоваат бариера с единствения блян да се докопат до държавната субсидия. И двата „модела“ са неприемливи за здравия разум, който надявам се все още не ни е напуснал.

 

Свободен народ“ е партия в която се включват хора с ясни убеждения, добра политическа воля и със силни експертни възможности. Такъв е и Радослав Пашов – един от водещите експерти в България по лихвената политика на банките, такъв е и проф. Боян Дуранкев, за който съм казвал, че би могъл спокойно да бъде и министър-председател на България. Такъв е и Георги Ривов – човек от реалната икономика със сериозен интернет бизнес и със запомнящо се присъствие в спортния живот на страната във федерацията по карате. Такъв е и Светослав Трендафилов – един от най-успешно работилите ръководители на пристанище Лом в неговата история. Такъв е и Теодор Иванов – млад научен работник и способен белетрист. Такава е и Петя Йотова – човек с огромни познания по проблемите на българите в чужбина, журналист с дълга кариера и член на Съюза на писателите. Такива са и Румяна Дойчинова и Донка Иванова с техния професионален опит и с дългогодишен опит в областта на общинската администрация. Такъв е и Юрий Гълчавов – създателят на един от първите (а може би и първият) интернет он-лайн магазин в България. Такъв е и Христо Костадинов – социалдемократ с дългогодишен политически опит, треньор с име в сферата на плувните спортове. Такъв е и Ибрахим Гералийски – специалист в сферата на недвижимите имоти и строителното предприемачество.

 

Такива са още ред други наши съмишленици, от които просто не съм взел още съгласие да оповестявам имената им.

Свободен народ“ е политическа партия, която ще се опита да възроди социалдемократическата традиция на колективно ръководство, съществувала до 1948 г. в България. Искаме да съчетаем колективното ръководство и с екипна работа. Екипната работа в колективното ръководство е гаранция за ефективна работа в условията на криза. Ние искаме да се сложи край на управлението на невежеството, безогледната алчност и на арогантността, което ни предлагат днешните управляващи. Срещу това се стремим към управление на отговорността и на компетентността.

Дали ще постигнем управление на отговорността и на компетентността ще покаже бъдещето. До този момент демонстрираме намерението си да действуваме срещу банковия произвол, срещу задушаването на икономиката и срещу ширещите се криминални практики още ПРЕДИ партията „Свободен народ“ да бъде регистрирана. Що се отнася до намерението ни да НЕ създаваме лидерска партия, която да урежда психиатричните, имуществените или просто битовите проблеми на набедения си ръководител – в това не може да има абсолютно никакво съмнение.

По-долу са представени материалите, публикувани и излъчени от регионалните медии във Велко Търново по повод пресконференцията на „Свободен народ“, състояла се на 11 април 2012 г. Това са публикации в двата регионални вестника - „Янтра днес“ и „Борба“, както и емисия в местното радио.

В заключение ще добавя и участието на Теодор Иванов и моя милост – Теодор Дечев в сутрешния блок на телевизия „Евроком – Царевец“. Този разговор беше излъчен на сутринта на 12 април 2012 г. В него имахме удоволствието без предварителна подготовка да отговаряме на въпросите на водещия, който действително се беше подготвил за срещата доста сериозно. В рамките на този разговор за първи път имах възможността да изкажа своите съмнения за ролята, която би изиграла г-жа Меглена Кунева в случай, че реши да се яви на избори и евентуално влезе в парламента. В личен план аз се отнасям и с уважение и дори със симпатия към г-жа Кунева, но във въздуха остава да виси със страшна сила един въпрос: „Дали форлмацията на г-жа Кунева“, над чието създаване и сглобяване тя работи интензивно няма да изпълни функцията на спасител на потъващия кораб на ГЕРБ ?“. Няма ли точно г-жа Кунева да „обере“ голяма част от разочарованите от ГЕРБ, след което просто ... да влезе в нова управляваща коалиция с Бойко Методиев Борисов ? За мен, създаването на нова двойна (а защо не и тройна) коалиция, това е напълно правдоподобен сценарий. 

Колкото и да ни е неприятно, г-жа Кунева има в биографията си един период, в който принадлижиши към нещо, което с известна ирония бихме могли да наречем „Проектът Цар“. Впоследствие, този проект прерастна в проекта „Цар – Пъдар“. С участието на г-жа Кунева би могло да доживеем до проект „Цар – Пъдар – Еврокомисар“. Нищо не пречи, ако се яви на избори и спечели мандати в Нардното събрание, свежата формация на г-жа Кунева да се превърне в спаситилене пояс за „герберите“.

Гласоподавателите ще гласуват за формацията ан Меглена Кунева, разглеждайки я като алтернатива на некомпетентността, бруталността и простащината на досега управлявалата партия. След това, нищо чудно да научат, че по възможно най-сериозни и национално отговорни съображения, г-н Бойко Борисов и г-жа Меглена Кунева се коалират. Коалират се в името на България, на стабилността, на приемствеността, ако щете – в името на българския футбол.

Такъв прецедент има – преди създаването на „тройната коалиция“, НДСВ събра гласовете на наивното гражданство с помощта на крайна анти-БСП кампания, в която дори се включиха партии, които формално не се явиха на изборите. Нека си спомним клиповете на БДС „Радикали“ с председател Евгений Бакърджиев, които изиграха сериозна роля в пенасочването на значителен брой „тъмно сини“ гласове към жълтата кошница на Симеон Сакскобургготски. След това станахме свидетели на малко парламентарен цирк (циркът е изкуство ...) и осъмнахме с коалиция на БСП, НДСВ и ДПС. Впрочем, кой от БСП гарантира, че социалистите под никакъв предлог няма да влязат в коалиция с ГЕРБ в един следващ парламент ? Не съм чул никой да дава подобна гаранция. Г-жа Меглена Кунева още по-малко може да ни даде подобни сигурни уверения.

Ето и самите публикации:
image

Партия „Свободен народ” ще защитава дребния и среден бизнес Публикувана в брой: 73 / 2012-04-12

НОВОУЧРЕДЕНАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ФОРМАЦИЯ „СВОБОДЕН НАРОД” ще защитава малкия и среден бизнес и най-унизените български съсловия, сред които са лекари и учители.

Това обяви на пресконференция вчера във Велико Търново лидерът на организацията Тодор Дечев и допълни, че програмните документи на „Свободен народ” ще бъдат официално публикувани на 1 май. Активистите на социалдемократическата формация ще настояват да се свалят банковите лихви, които са 1.5 до 2 пъти по-високи спрямо другите страни от Европейския съюз. Освен това според икономическия доклад, изготвен от експерти, с които партията работи, банковият пазар в страната ни трябва да се отвори и БНБ да даде лиценз на други финансови институции да влязат в България. Докладът ще бъде изпратен на финансовия министър Симеон Дянков, каза още лидерът на „Свободен народ”. Според Тодор Дечев у нас има своеобразен банков картел.

Елена ЧАМУРКОВА

http://www.borbabg.com/?action=news&news=18393


image

Партия “Свободен народ” има програма за защита на малкия и среден бизнес

Партия “Свободен народ” е социалдемократическа формация, а целта й е да защитава средния, малкия и микробизнеса, както и труда и заетостта на най-унизените съсловия в България като учителите и лекарите.

Това заяви във Велико Търново председателя на инициативния комитет за създаването на партията Теодор Дечев.

Програмната декларация на партията ще бъде публикувана на 1 май. Тя се базира на няколко основни пункта. На първо място трябва да бъдат свалени банковите лихви, защото анализ на експертите в партията показва, че лихвите на търговските банки в България са с 1,5 и 2 пункта по-високи от тези в останалите европейски страни, независимо дали те са в или извън еврозоната. На второ място според икономическия доклад на “Свободен народ”, който ще бъде изпратен на министър Симеон Дянков, трябва да се отвори банковият пазар и БНБ да даде лицензи на други банки, които са поискали да влязат в България, но държавата не им позволява. Според Дечев става дума за американски и за китайски банки. Причината според него е, че сега съществуващите търговски банки в страната действат като картел и трупат свръхпечалби на базата на банковата спекула.

От “Свободен народ” организират протести пред клоновете на банка в София и Варна заради ареста на бивш главен счетоводител, който по думите им е арестуван неправомерно, след като е разкрил схеми за банкови злоупотреби. Ако той не бъде освободен, ще заведем дело срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, заяви Теодор Дечев.

Като контрапункт на действащата банкова мафия от новоучредяващата се партия предлагат да бъде разрешена регистрацията на популярните банки и взаимоспомагателните каси, които сега са забранени от действащото законодателство. За да бъде подпомогната бизнес средата у нас, от партията предлагат законодателството да дава гаранции на фондовете за рисково инвестиране и подпомагането на франчайзинговите схеми. 

Марина ПЕТРОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

http://www.dnesbg.com/politika/partiya-vsvoboden-narodv-ima-programa-za-zashtita-na-malkiya-i-sreden-biznes.html

Свободен народ” с политическа структура във Велико Търново

Добавена: 11.04.2012г.

Партията на независимите социалдемократи „Свободен народ” ще има своя структура и във Велико Търново. Това съобщи Теодор Дечев, който оглавява инициативен комитет за учредяване на политическата организация. По думите му изграждането на местните формати се очаква да приключи до началото на месец юни, а програмната декларация ще бъде обявена около 1 юни.

„Ние сме политическа организация, която има ясни възгледи за управлението на страната и в частност на икономиката. Поставяме няколко фундаментални въпроса. Първият е чии интереси защитаваме. Великият шуменец Янко Сакъзов навремето е казал, че социалдемократите са партията на производящите слоеве. В момента под производящи слоеве разбираме преди всичко малките, средните и микропредприятията. Почти 70 на сто от заетите в България работят в тях, като делът на микропредприятията стремително расте.

„Ние сме партията, която иска да доведе едно ново поколение в политиката, което не е деформирано от социалистическото наследство и от тези 22-23 години преход, които също нанесоха големи опустошения в нашия морал, в нашата душевност и навсякъде.

Трудът и заетостта са основни ценности за „Свободен народ”. Затова стоим твърдо зад двете най-уязвени съсловия в България – учителите и лекарите. Партията няма да е лидерска, а ще се върне към социалдемократическите традиции до 1948 г.”, поясни Теодор Дечев.

Теодор Дечев е политолог. Бил е зам.-министър на труда и социалните грижи в кабинета на Иван Костов и председател на Съюза за стопанска инициатива.

Галя Бояджиева

http://radiovelikotarnovo.com/news/4074


Нова политическа партия - „Свободен народ”
 

Предстои откриването на нова политическа партия- „Свободен народ”. Едно от основните направления, върху които ще работят активистите на партията е развитието на малките и средни предприятия и тяхното финансиране. Според Теодор Дечев има картел, макар и не писмен, между търговските банки. Това е едно от нещата срещу, които партия „Свободен народ” ще се противопоставя. Партия „Свободен народ” организира и протести срещу произвола на търговските банки, каза Теодор Дечев. Първият се е провел в София на 1-ви април , а следващия се подготвя за Варна. „Свободен народ” подготвят предстоящ протест и в Пловдив. Около 1-ви юни се очаква партията вече да бъде регистрирана. 

Лора Инджова

11 Април 2012 | 20:08

http://www.ekcarevec.com/view.php?id=1052

 
Ето и участието на представителите на „Свооден народ“ - Теодор Иванов и Теодор Дечев в сутрешния блок на телевизия „Евроком – Царевец“, излъчен на сутринта на 12 април 2012 г.:

http://www.youtube.com/watch?v=Fg0zeLHyvx0&feature=youtu.be







Гласувай:
7



1. andrei - Ако се определяте само като партия на малкия и средния бизнес-
18.04.2012 10:16
рискувате да се превърнете в съсловна организация,чийто политически хоризонт е твърде тесен.Самоограничавайки се в рамки,които сте си поставили - губите по-широка подкрепа сред гражданите.Това на практика означава,че сте си поставили за цел скромно присъствие в бъдещия парламент,което ще обслужи малък кръг хора и най-общо лични интереси.Социал-демократичните ценности имат по-широко влияние и смисъл и не трябва да се самоограничават в тесни съсловни рамки,тъй като освобождава политическо пространство за други формации с неясни послания.Оставяте и едно неясно послание,към хората на наемния труд-сякаш се гнусите от него.Сигурно сте наясно,че всички хора не могат да бъдат бизнесмени,а има и хора на наемния труд-от най-ниското изпълнителско ниво до най-високо в ерархията на всички професии.Така,както сте формулирали партията-тя е по-скоро бизнес партия,или както по-горе споменах съсловна организация.
цитирай
2. marystaneva - Извинявайте, нямам време да го чета цялото...
18.04.2012 13:25
Но за тази Румяна Дойчинова ли става дума?!

http://www.dnes.bg/politika/2008/07/25/gerb-otliuspi-kmeta-na-stolichniia-raion-quot-ilinden-quot.54769

И как така не пише нищо за доцент Алексей Петров? Нали сте приятели? Или вече не сте?! Доколкото си спомням, дори подкрепяхте кандидатурата му за президент... Сега за министър-председател ли го гласите? Подценявате хората, господин Дечев... Обидно е...
цитирай
3. apostapostoloff - И Кунева, и вие ще се борите за едно:
18.04.2012 14:29
поне 1 % от избирателите да гласуват за вас.
цитирай
4. marrio - Тц...тц...тц....
18.04.2012 14:41
Комунистите родината изграждат...комсомолците след тях вървят......Божеееее...никой ли не схваща, че до като ни управляват червените издънки, България няма да види бял ден ......
цитирай
5. alexs - Госпожа Кунева/Пръмова е част от ...
18.04.2012 18:41
Госпожа Кунева/Пръмова е част от нов "таен проект" за спасение на паразитиращата олигархия когато се изхаби "Супер Бойко"!
И преди съм писал за това :
http://alexs.blog.bg/politika/2011/06/07/miglena-kuneva-antipod-na-boiko-borisov-kakva-nagla-lyja-na-.761273
А съмненията са верни..........
цитирай
6. borjanmljakov - Тия са ебати измислицата.
18.04.2012 21:30
.
цитирай
7. анонимен - До Мари Станева.
19.04.2012 10:49
Здравейте ! И аз нямам време да чета какво ли не, но прочетох това, което сте ми изпратили. Да, става дума за същата Румяна Дойчинова. За нас няма абсолютно никакво значение, какво разправят разни герберя за когото и да било, но все пак сме се информирали достатъчно добре за причините за конфликта между нея и Цветан Цветанов лично.

Е, какво да се прави - банална история. Имала госпожата неблагоразумието да скърши хатъра на физкултурника - не допуснала да се построи едно незаконно нещо и я отлюспили. Какво изобщо са отлюспили - не знам, защото г-жа Дойчинова не е от котилото на герберите. Бойко Борисов "си я взе", защото тя беше един от двигателите на протестите в "Захарна фабрика", след онова злополучно убийство на проф. Калоянов.

Така че, добре знаем с кого работим, поне за сега ...

За г-н Алексей Петров нямам какво да напиша в момента - той не е член на "Свободен народ", а и надали ще стане член на която и да е партия. Отдавна съм обяснил подробно, че нито се притеснявам от познанството си с него, нито съжалявам и на йота за това, че съм го защитавал. Алексей Петров сигурно вежливо ще изчака г-н Бойко Борисов за да се срещнат очи в очи на следващите президентски избори.

Що се отнася до въпроса кого гласим за министър-председател, ние имаме сред нас поне един човек, който може още утре да бъде сложен на премиерския стол и това е проф. Боян Дуранкев. По начало, след като Бойко Борисов е бил министър председател на България, почти всеки гражданин на Републиката би могъл да стане относително приемлив нов премиер. Но проф. Дуранкев наистина става за този пост. Той е пълното отрицание на всичко, което Бойко Борисов олицетворява - той е отрицание на невежеството, на простащината, на арогантността и бруталността, на полицейщината и на комплексарщината. Затова от сега мога да кажа - имаме подходящ човек за премиер, не се безпокойте.

Благодаря Ви за посещението и за написаното в блога. Ще Ви очаквам пак.
цитирай
8. teodordetchev - До Анзрей.
19.04.2012 10:53
Благодаря Ви за коментара. Повдигнатите от Вас въпроси са много сериозни и затова си позволих да Ви отговоря с цял постинг. Надявам се да приемете това, като израз на уважение към сериозния Ви коментар. Ще се радвам да продължим дискусията. Постингът е ето тук:

http://teodordetchev.blog.bg/drugi/2012/04/19/kogo-zashtitavat-socialdemokratite-ot-quot-svoboden-narod-qu.941960
цитирай
9. borjanmljakov - Абе не знам, обаче в Лозенец тия "свободен народ" се настаниха в абсурдната постройка
21.04.2012 00:32
обитавана преди това от "нам кво си за стопанска инициатива", което нещо се водеше на трактора, или пък трактора се водеше в него. Да не излезнат нещо свързани?
цитирай
10. rumidoichinova2012 - До http://borjanmljakov.blog.bg/
21.04.2012 09:56
Надявам се, че тук пишат САМО интелигентни хора. Защо вярвате на всичко, което е казал Цв. Цв.? Да, аз съм "онази" Румяна Дойчинова и не пожелавам на никого да попада под ударите на така наречената власт. Какво значи: обитавана преди това от "нам кво си за стопанска инициатива", което нещо се водеше на трактора, или пък трактора се водеше в него. Да не излезнат нещо свързани?
За какви Трактори си говорим? За съжаление в България всички, за които се е изказал Цв. са виновни до доказване на противното. От същия Цв. съм чувала, че една лъжа казана 100 пъти, става истина. Това не ви ли звучи познато, някъде от времето на Берия?
цитирай
11. borjanmljakov - Хм, изглежда се схващаш като интелигентна, което ми се струва далеч от безспорно, но, ако все пак е вярно, би следвало,
21.04.2012 13:15
ако наистина не се сещаш, кой е трактора, да чукнеш в гугъл и да се осведомиш за името му и за цялото име на организацията, за която стана дума, че е обитавала комичната постройка преди формацията "св. народ".
цитирай
12. teodordetchev - Първо да отбележа, че коментар номер 7 е мой - на Теодор Дечев.
21.04.2012 15:36
Мисля, че всички са разбрали, но потвърждавам специално за г-н Борян Мляков, защото той все не може да си спомни разни имена и названия. Второ, сградата е частна собственост на човек, който дълбоко уважавам. Във всеки случай сградата не е на г-н Алексей Петров, нищо че и него го уважавам. Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) се премести на нов адрес - на улица Михаил Тенев, в бизнес център "Евротур 1", до Карфур.
цитирай
13. borjanmljakov - Хаха кой ли оже да е избрал да е собственик на това архитектурно недоразумение?
21.04.2012 18:46
.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807985
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52692
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов