Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2012 09:43 - От брой 8 на "Свободен народ" - "БИСТРИШКИТЕ ТИГРИ" И "ТИГРИТЕ" НА АРКАН
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 8567 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"БИСТРИШКИТЕ ТИГРИ" И "ТИГРИТЕ" НА АРКАН

Не може човек, който се смята за идейно обвързан с българската национална кауза да размята транспаранти, на които се възхваляват издевателствата на сръбските военни и паравоенни бандити.

Крахът на българските отбори в турнирите на Шампионската лига и Лига Европа дадоха храна на футболните ежедневници за седмици напред. В случая, нямам никакво намерение да коментирам футболни теми – на всички е ясно, колко голяма е разликата между игрането на футбол и имитирането на провеждане на футболен шампионат, както е у нас.

Много по-интересен и важен е инцидентът, станал по време на мача между „Левски“ и „Сараево“ в София. Сред агитката на „Левски“ беше издигнат транспарант с изключително циничен и по-лошото – глупав текст.

На транспаранта, целящ очевидно да унижи, колкото е възможно привържениците на „Сараево“ се кипреше следното „впечатляващо“ заявление: „Ратко Младич и Аркан ви ебаха. Сега на ред сме ние“.
image

Далече съм от мисълта да поучавам хората как да се закачат с опонентите си по време на мач. Далече съм от мисълта и да се притеснявам дали ще глобят футболния клуб „Левски“ в частност – Тодор Батков, заради непристойния текст. Аз също съм от „Левски“, но за тези неща трябва да се притесняват хората, които правят бизнес и „пи-ар“ от футбола.

Моят коментар ще бъде от съвсем друг ъгъл. Ако ставаше дума за обикновено хулиганство и неуместно остроумие, изобщо не би трябвало да хабим хартия за тази случка. Но нещата стоят другояче и това е ясно за всеки, който посещава сайтовете на клубовете на привържениците на българските футболни отбори, най-паче на „Левски“. Привържениците на „Левски“ се смятат за движение, което би могло дори да бъде трансформирано в регистрирано вероизповедание.

В тази си претенция, привържениците на „Левски“ са много по-истински от повечето „граждански движения“, „политически движения“ и всевъзможни неправителствени организации, претендиращи да представляват интересите и/или вижданията на стотици хиляди граждани. „Левски“ е движение, „Левски“ е религия. Това не подлежи на съмнение.

Въпросът обаче е в това, че издигналите плаката млади мочета и момичета, очевидно се изживяват като български патриоти и националисти. Не на някое друго място, а в агитката нан „Левски“ се развяват знамена с образите на различни исторически личности с меко казано знаково присъствие в българската история. Между тях впрочем са и знамена с образи на герои на освободителното движене в Македония. Аз поне съм виждал ликовете на мъченицата Мара Бунева, на Тодор Александров и на Иван Михайлов – хора борили се срещу сръбския шовинизъм, терор и насилие във Вардарска Македония.

Възниква въпросът – кой е искреният български националист? Този, който се прекланя пред подвига на Мара Бунева и пред делото на Тодор Александров и Иван Михайлов или този, който мрази мюсюлманите „по принцип“ и се идентифицира с престъпленията на Ратко Младич и на Аркан? Може ли изобщо българският националист да се прекланя пред „подвизите“ на Младич и Аркан, които на практика са си „престъпления срещу човечеството“?

Нормалният отговор разбира се е – НЕ. Не може човек, който се смята за идейно обвързан с българската национална кауза да размята транспаранти, на които се възхваляват издевателствата на сръбските военни и паравоенни бандити. При това, възхваляването се прави по един начин, който е меко казано крайно неуместен. Хората, издигнали транспаранта, разбира се са в такава възрластова група, че едва ли имат ясни спомени за войната в бивша Югославия. Това в някаква степен обяснява, но не извинява сторената от тях глупост.

Преди да съставят „остроумни“ текстове, младите български патриоти и националисти, живеещи с Апостола в сърцето, би трябвало да освежат познанията си за войната в Югославия. Ако бяха са осведомили малко повече, младежите с транспаранта щяха да научат, че броя на изнасилените жени (най-вече бошнячки мюсюлманки) по време на войната е съпоставим с броя на убитите, за да не кажем, че е по-голям. Точно „юнаците“ на Ратко Младич и на Аркан, организираха групови, серийни изнасилвания на мюсюлманки. Изписани са декари хартия, обясняващи символното, психологическото и психо-патологическото значение на тези масови, серийни изнасилвания.

Така че, съставителите на текста на транспаранта или са си нямали хал хабер понятие, какво точно сътворяват или са искали да предизвикат сараевските „Орди на злото“ по възможно най-краен и безкомпромисен начин. Чувствата на жителите на Сараево към подобна „шегичка“ най-вероятно са същите, каквито биха били на нас българите, ако на някой босненски идиотизиран фен му беше хрумнало да се изпикае на паметника на Васил Левски.

Тук е мястото да попитаме, какво биха могли да имат истинските български националисти срещу мюсюлманите – били те в България или в съседни страни. Без да героизирам босненските мюсюлмани и без да ги обявявам за единствените жертви във войната в Югославия (всички етноси и изповедания дадоха достатъчно невинни жертви), те пострадаха тежко точно от великосръбските бесове. Българската нация е пострадала достатъчно в исторически план от същия маниакален сръбски шовинизъм. От тази гледна точка, едва ли симпатиите на българския патриот и националист трябва да са на страната на последователите на Младич и на Аркан.

В чисто исторически план, точно българските мюсюлмани имат реални заслуги за борбата със сръбската агентура в Пиринска Македония. Най-боеспособните единици на Тодор Александров и впоследствие на Иван Михайлов, действували в тогавашния Петрички окръг са четите от „Чеча“ - днешната община Сатовча, в това число и легендарната Плетенска чета. Чети на ВМРО, съставени изцяло от българи – мюсюлмани, извършват Неврокопската операция, с която са ликвидирани базите на федералистите (по това време абсолютна югославска агентура), разположени около днешния град Гоце Делчев.

Днес, точно българите – мюсюлмани в Албания и до някъде в Косово са с що-годе запазено национално съзнание. Ако нашите футболни фенове се разходят в района на Голо Бърдо в Албания, а след това от албанската страна на Преспанското езеро, те ще установят по безспорен начин, че българите - мюсюлмани в Голо Бърдо се самоопределят точно като българи, докато православните ни сънародници от Преспанско отдавна са се „помакедончили“. Българите – мюсюлмани от Голо Бърдо изпращат децата си да следват в България, докато преспанските православни българи са нагълтали скопските въдици до към стомаха ...

Ако ние наистина се борим за културното единство на нацията по света, ще трябва да признаем, че в съседните ни Албания и Косово, можем да се единим главно и изключително с нашите сънародници, изповядващи исляма. Тук ще помоля евентуалните си опоненти да не се впускат в словоблудства за „естествената предразположеност“ на мюсюлманите към тероризма. Религиозният фундаментализъм, прераства в екстремизъм и в насилие и при християните и при мюсюлманите и при хиндуистите и при сикхите. Да не забравяме, че най-страшният терористичен акт, извършен в САЩ преди 11 септември 2001 г., беше извършен от християнски фундаменталист – Тимоти Маквей. В списъка на религиозния екстремизъм за сега отсъстват само будистите.

Мюсюлманите на Балканския полуостров са много далече и от уахабизма и от други сунитски течения в исляма, които се сочат като „предразполагащи“ към използуване на терористични похвати при решаване на политически въпроси. Едновременно с това, мюсюлманите на Балканския полуостров са в мнозинството си сунити - традиционалисти и затова са много далече от шиитския екстремизъм на Хизбуллах и не могат да се поддадат на промиване на мозъци, подкрепено примерно с ирански пари. Българските шиити – казълбашите от Разградско, обитаващи села като Мъдрево, Севар и няколко други са в продължение на векове много по-близки с българите, отколкото с турците – сунити в Североизточна България.

Така че, няма никакви рационални аргументи срещу балканските и българските мюсюлмани, които българският патриот и националист да споделя. Има само ирационални заклинания, които не могат да бъдат наречени дори ксенофобия, а трябва да бъдат квалифицирани като чиста глупост.

Още един път искам да кажа на привържениците на “Левски“, че нито искам да ги поучавам, нито „да им давам тон в живота“. Но ако искат да стоят на наицонални позиции, нека да го правят като хората.

Разбира се, остава миризливото съмнение, че тук не става дума дори за национализъм, а за външна провокация, „аргументирана“ със скромно заплащане за неколцина „фенове“. Да не забравяме, че българският футбол е нещо като перачница за пари на сръбската мафия. Доколко сръбското влияние е стигнало до клуба на привържениците на „Левски“ би трябвало да отговорят едни специализирани служби, а не пишещият тези редове.

Аз бих могъл да улесня търсещите сръбското влияние, като ги насоча към българската организирана престъпност, която беше създадена от българи, но отгледана и угоена от сръбските тайни служби. Не случайно, социалдемокщратите от „Свободен народ“ се обявяват толкова категорично срещу безкритичната позиция на нашето правителство по приемането на Сърбия в ЕС. Несъгласието на свободните социалдемократи, България да подкрепя безусловно Сърбия при присъединяването й към ЕС е изрично записано в учредителната декларация на партията.

Ние добре знаем, че и музикалната и политическата чалга дойдоха в България от Сърбия. За музикалната няма какво да се коментира. За политическата, можем да се полюбуваме на снимките, на които Бойко Борисов и вдовицата на Аркан – Цеца Величкович се гледат и целуват влюбено. Дори и футболистите на любимата на премиера „Витоша“ - Бистрица са „тигри“. „Бистришските тигри“ - също като „Тигрите“ на Аркан, не спряли да убиват и да изнасилват през цялото време на войната в бивша Югославия.
image

image





Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5809816
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52692
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов