Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2012 00:19 - Къде са парите на ФК "Марица" - Пловдив ?
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 5385 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 17.08.2012 01:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Този мой текст беше поместен в брой 9 на вестник "Свободен народ" под заглавие: "Откраднаха 25 000 лева от "ФК Марица - Пловдив". Заместник-кметът на Пловдив Героги Титюков в дъното на измамата". Макар че за сега "Свооден народ" няма сайт и текстът не е бил публикуван в електронен вид, той на бърза ръка беше качен на доста места в Интернет, къде с позоваване на първоизточника, къде без всякакви такива глезотии. Така или иначе, текстът очевидно е развълнувал публиката, затава го помествам и в блога си
.

ПЛОВДИВСКИ КМЕТ ОЩЕТИ МАРИЦА - ПЛОВДИВ С 25 000 ЛЕВА
 

На 14 юли 2012 г., привържениците на пловдивския футболен клуб „Марица“ попитаха пловдивската община, дали на последната няма да й се откъснат едни 25000 лева, за да може клубът да посрещне някои свои неотложни нужди. Тук е мястото дебело да се подчертае, че не става дума за традиционната за България просия на футболна тема. Пловдивският общински съвет е взел решение да финансира развитието на футбола в града със средства, получени от парите, заплатени за прехвърляне на част от столичния боклук на пловдивското бунище.

По силата на споменатото по-горе решение, двата ПРОФЕСИОНАЛНИ футболни клубове „Локомотив“ и „Ботев“, които се радват на завидно добро финансиране и пребивават в А група на футболния ни шампионат, са се облажили всеки с по 900 000 лева. Това не би трябвало да е повод за завист, защото средствата трябва да бъдат използувани най-вече за ремонтни работи по стадионите им, но възникват и насрещни въпроси.

Най-важният от тях е - „След като „Локомотив“ и „Ботев“ са професионални клубове с богато частно финансиране, защо аматьорският клуб „Марица“ да не получи поне скромните 25000 лева, които така или иначе общината е обещала ?“. Знаем добре, че „Ботев“ се финансира от банката, където стои лъвският пай от депозитите на държавните предприятия. Що се отнася до „Локомотив“, при първите симптоми на някакви финансови проблеми, лично министър-председателят хукна да изнудва аптекарският топ-магнат Марешки, да се охарчи за издръжката му. В рамките на пет минути по думите на самия Марешки, финансовата криза в „Локомотив“ приключи.

Когато обаче става дума за един отбор, който не се радва на симпатията на един от президентите на Републиката, нито пък има третата по големина агитка в България, то за него пари няма. Със зле прикрита злост, заместник кметът по спортните въпроси отказва да изтръска в касата на „Марица“ няколко трохички от общинската финансова помощ за пловдивския футбол.

Нищо, че „Марица“ е истински аматьорски клуб. Нищо, че произвежда непрекъснато футболни таланти, които после се разграбват от професионалните клубове. Нищо, че някои от възпитаниците на „Марица“ стигат до „Барселона“ и до „Майнц“, да не говорим за българските „грандове“ ... За „Марица“ няма пари, защото привържениците й (засега) не могат да предизвикат масови безредици. За „Марица“ няма пари, защото не разполага със спонсори, които се радват на благоразположението на (поне) две поредни правителства.

image
Отборът на ФК "Марица" - Пловдив, извървял успешно пътя от Б областната група до А областна група. Един абсолютно аматьорски отбор, който сигурно отново ще даде на българския футбол големи играчи.

Отговорът на заместник кмета Титюков наистина таи зле прикрита злоба, заради отказа на ФК „Марица“ - Пловдив да стане сателит на „Ботев“ Пловдив. От страниците на вестник „Марица“, той попита футболния клуб от Каршияка: „Като толкова им трябват пари, защо не приеха офертата на Ботев ?“.

image
Заместник-кметът по спорта на Пловдив обича да позира с топка и на футболна тема. Тук той открива аматьорският турнир на "Ариана". Иначе, предпочита професионалния футбол, особено когато става дума за "Ботев" Пловдив и спонсорството на Корпоративна търговска банка.

Известно е, че в „Ботев“ - Пловдив, клубът финансиран от Корпоративна търговска банка с парите на българските данъкоплатци, си бяха наумили да унищожат синьо-жълтия отбор, превръщайки го в свой сателитен тим. От Каршияка отказаха подобна самоубийствена сделка и „Ботев“ си взе сателит от град Раковски. Това обаче видимо предизвиква озлоблението на заместник кмета на Пловдив, който с наслада казва между редовете - „не слушате силните на деня, а пък ни питате за пари ...“.

Овълченият пловдивски заместник кмет по спортните въпроси, разбира се намята овча кожа и се опитва да забаламоса пловдивската общественост с обяснения, че иначе общината помага на ФК „Марица“. Общината видите ли, била се примолила на Английската гимназия да остави ФК „Марица“ да продължи да ползва базата. Едновременно с това, той отправя от страниците на вестник „Марица“ поредното предупреждение към непослушния футболен клуб с думите: „Сложен е и въпросът дали това сдружение на Марица има право да ползва стадиона ...“.

Апетитът на пловдивската община да си присвои стадиона на „Марица“ е известен. Тя самоволно си е актувала стадиона на „Марица“, без да си дава сметка, че той си има законен собственик и че самото актуване НЕ създава собственост върху него. Отделен въпрос е, че е достатъчно ФК „Марица“ да заведе един установителен иск и общината ще може да използува бумагата със самоволното си актуване само за тоалетни нужди ...

Дали цялата пловдивската община се гаври с ФК „Марица“ или това е лична инициатива на заместник кмета Титюков е въпрос на който в момента не може да се отговори. Фактът е, че става въпрос за една честна дума и за мъничко достойнство. Първоначално е било обещано ПУБЛИЧНО, че ще бъдат финансирани четирите пловдивски клуба - „Локомотив“, „Ботев“, „Спартак“ и „Марица“. На първите три парите са приведени. На „грандовете“ - по милион лева без малко. На „Гладиаторите“ от Кючук париж са дадени 60000 лева. На „Марица“ е осигурено единствено ехидното подсмихване на г-н Титюков.

Естествено, един „печен“ администратор като заместник кметът по спорта е измислил формално извинение за действието си – фактът, че ФК „Марица“ започна на чисто от дъното на Б областна група във футболния шампионат. Всъщност, това легитимира клуба. Той е истински аматьорски клуб, където се играе заради играта, а не за пране на пари, заради пи-ар или заради уреждане на черно тото. Клубът е регистриран в обществена полза, което означава, че финансите му са прозрачни и абсолютно публични. Всяка година клубът трябва да пише по един декар хартия отчетност пред Министерството на правосъдието.

Общината обаче не се трогва от тези достойнства на ФК „Марица“ и я лишава от финансова помощ, която аматьорският клуб заслужава повече от останлите три пловдивски клуба. Просто „Марица“ е ЕДИНСТВЕНИЯТ АМАТЬОРСКИ футболен клуб в град Пловдив, който честно се катери по шампионатната стълбица. „Марица“ се изкачва в А областна група, а заместник кметът Титюков наказва клуба за постигнатите резултати. По-точно, наказва го защото не е пожелал да се превърне в придатък на „Ботев“ - Пловдив. Заместник кметът просто ИЗЛЪГА привържениците на ФК „Марица“ и се подигра с квартал Каршияка.

Издевателството над ФК „Марица“ е част от общата обстановка на тормоз и политически натиск, който ГЕРБ-овците прилагат над търговските дружества и сдруженията с идеална цел в България. Щом не слушаш правилните хора и не правиш правилните неща – ще си носиш последствията. Ще те отрежат парите, ще ти се подиграват публично, а ако тряба и „други мерки“ ще предприемат ...

Г-н Титюков обаче ще направи добре ако прочете внимателно новото писмо на клуба на привържениците на „Марица“ - Пловдив. В него между другото се казва: „... За какви сателити мечтае г-н Титюков, когато всеки по света се бори за своята независимост. Известно ли му е, че през 60-те години на миналия век, нашите привърженици се противопоставиха на решението на Окръжния комитет на БКП за обединение и поглъщането ни от „Локомотив“ и след бурен митинг пред сградата на ОК на БКП на хиляди верни привърженици, това решение бе отменено“.

Предупреждението е дадено, макар и в учтива форма с препращане към историята. Остава общината да реши ...






Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5798677
Постинги: 758
Коментари: 3533
Гласове: 52532
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов