Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2012 22:22 - Идеите на Барозу за европейски банков надзор паникьосват банковата плутокрация в България
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4413 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 12 септември 2012 г., почти едновременно се случиха две събития, които отразяват срещуположните процеси, протичащи на европейския континет. В един и същи ден и почти в един и същи час, председателят на Европейската комисия призова за създаване на „федерация на национални държави“ в Европа, а огромна демонстрация в Барселона, поиска независимостта на Каталуния от Испания.
image
Митингът за независимост на Каталуния, събрал над 1 милион души в Барселона. Снимка: БГНЕС

Някой любител на народните поговорки вероятно би напомнил за репликата, че хората искат - „кой сватба, кой брадва“. Всъщност, случилото се на 12 септември 2012 г., отразява процеси, които далече не си противоречат изцяло.

От една страна, искането за независимост на Каталуния, съвсем не е единствената заявка за нова държава в Европа. Пак тази година, подобна заявка беше дадена и от шотландците, които също събират ентусиазъм и енергия за евентуалното обявяване на нова държава. Не чак толкова отдавна бяхме свидетели на доброволния, цивилизован развод между Чехия и Словакия.
image
Каталунците издигат лозунга "Довиждане Испания". Интересно, защо не "Сбогом Испания" ? Може би защото двете държави пак ще се срещнат в Европейския съюз ...
Снимка: БГНЕС

Исканията за независимост на Шотландия и на Каталуния за кой ли път опровергават всички, които пеят за „упокой“ на националната държава. Едновременно с това, никой от сепаратистки настроените лидери не е отворил и дума за излизане на новообразуваните държави от Европейския съюз. Евентуалното отделяне на Единбург или на Барселона от ЕС би повлякло със себе си необходимостта от сериозно преразглеждане на тежестта на Великобритания и на Испания в ЕС и в неговите институции, но съвсем не до отделяне на две нови държави от него.
imageЕнтусиазмът на каталунците е огромен, макар че остава съмнението, че става дума за чист регионален егоизъм.
Снимка:ЕПА

По-циничните наблюдатели смятат, че и двете „освободителни движения“ се домогват до чисто икономически, при това краткосрочни цели. Според тях, Шотландия просто се бори за преразпределяне на приходите от добива на нефт и природен газ в Северно море, част от което би попаднало в акваторията на бъдещата шотландска държава. Каталунците пък изнудват централното правителство да преразпределя по по-изгоден за тях начин на бюджетните постъпления, с оглед на факта, че техния регион е може би най-развития в цяла Испания.
image
Митингът за независимост в Барселона е внушителен и от птичи поглед. Снимка: Вестник "Стандарт Нюз"

Истината е, че подобни съображения съвсем не са безоснователни, но става дума и за рязко засилване на тенденцията към по-голяма независимост на регионално равнище, без това да отрича големия проект на Обединена Европа. В крайна сметка, след като се разделиха с музика и веене на знамена, Чехия и Словакия едновременно влязоха в ЕС.
image
Президентът на футболния клуб "Барселона", Сандро Росел е ясен - и при независима Каталуния, "Барселона" остава в испанския футболен шампионат така, както "Монако" играе във френския. По ирония на съдбата, каталунският клуб, който десетилетия на ред притесняваше властите в Мадрид точно като националистическа икона, зае категорична прагматична позиция на фона на националистическата еуфория в Барселона.

Очевидно е, че националната държава съвсем няма намерение да „отмира“, но в очите на хората тя трябва да бъде гарант на регионалните им интереси, а не контрапункт на създаването на общо европейско пространство. Затова и годишната реч на председателя на Европейската комисия – Жозе Мануел Барозу за състоянието на Съюза, съвсем не прозвуча нелепо на фона на повече от милионната демонстрация в Барселона.

От трибуната, Барозу поиска „създаване на федерация от национални държави“, като изрично подчерта, че това няма нищо общо с идеите за създаване на европейска „свръхдържава“. Той изрично подчерта, че няма нужда и от създаването на нови европейски институции, с което даде гаранции срещу две традиционни безпокойства на хората, които следат европейските дела.
imageПредседателят на Европейската комисия, произнася историческата си реч, в която за първи път произнася крамолната дума "федерация" и обявява, че иска общ европейски банков надзор. Снимка: REUTERS

Един път, той изключи спекулациите за създаване на отделен парламент на страните от Еврозоната и от там – на създаването на „Европа на две скорости“. От друга страна, изявлението му беше знак, че идеята за федерация на национални държави не трябва да доведе до нарастване на брюкселската бюрокрация. Разбира се, веднага се намериха достатъчно хора, които нададоха кански писък, че „новият световен ред настъпва“, че „заговорът за световно правителство е в основата на предложението за федерация“ и така нататък и така нататък.

Всъщност, от първоначалната скица на проекта на Барозу, съвсем не се вижда образа на федерация от типа на държави като СССР или Югославия, които допринесоха изключително много за компрометирането на идеите за всякакви федеративни и конфедеративни проекти.

Ядрото на проекта на Барозу са банковият съюз и единният банков НАДЗОР. Подобна идея вероятно ще направи от мениджърите на търговски банки в България крайни „националисти“ и евроскептици, а лидерите на „Глобална България“ току виж взели, че се саморазпуснали.

Наистина, на българска почва идеите на Барозу вероятно ще срещнат яростната съпротива на заинтересуваните среди, които не желаят да се разделят с блаженото безгрижие в което си живеят, непритеснявани от никого и направо „дундуркани“ от централната банка – БНБ. Едни от тях вероятно ще се прехвърлят на пишман националистическа и лъжепатриотична орбита, а други ще ни плашат със заплахата за разделяне на „Европа на две скорости“.

Идеите на Барозу за „ефективен демократичен надзор“, включително и на банковия сектор в рамките на проект, който принадлежи на всички европейци, а не само на „политическия и икономическия елит“ със сигурност ще стресне днешните богопомазани банкови жреци в България. За тях едва ли е добра новина, че според Барозу страните извън еврозоната ще МОГАТ да се присъединят към банковия съюз, като сключат споразумения за близко сътрудничество.

Кризата в еврозоната даде възможност на крайните евроскептици да преживеят „своите 15 минути слава“, според крилатата фраза на Анди Уорхол. Имахме възможността да чуем всякакви прогнози за разпадането на ЕС. Проблемът на всички, които мечтаят за разпадането на ЕС е, че това е структура, чиято първа и основна цел е запазването на мира в Европа, а не създаването на общо икономическо пространство, на федерална държава или на нещо трето. Създаването на ЕС започва с Европейското споразумение за въглаща и стомана, което е в основата на помирението между Франция и Германия. Всичко друго идва след това. Европа живее вече 67 години без война и това е достатъчно основание за нейното единство.

Сега, на европейците се предлага федерализацията на Европа да започне през слагането на ред във финасовите потоци и в банковия сектор, а не чрез създаване на чудовищни наддържавни бюрократични структури. Крайно лоша новина за евроскептиците. Идеята на Барозу безспорно ще изисква подписването на нов европейски договор, но според думите на председателя на Европейската комисия, тя е готова да предложи съответния проект преди изборите през 2014-а.

Така че, центробежните процеси в различни европейски държави не спират хода на европейската интеграция. Каталуния може да се отдели от Испания. Страната на баските също може да се отдели. Шотландия може да излезе от Великобритания. Дори и Аландските острови могат да стъкмят лелеяната си „модерна европейска микродържава“, но всички кандидати за собствен национален суверенитет ... бързат да отдадат част от него на Европейския съюз.

Дори постоянно заканващата се да се отдели от Белгия нидерландско говоряща Фландрия не може да се престраши, поради последната си „задръжка“. Фламандците не искат да се лишат от столицата на Европа – Брюксел. Защото ЕС е територия на свободата, а не СССР или бившата Югославия.

P.S. … или как Иван Искров от глобалист стана пишман националист.

Този анализ беше приключен и предаден за печат във вестник „Свободен народ“ в понеделник (17 септември 2012 г.), преди обяд. Докато прогнозирах, че предложението на Барозу за създаване на европейски банков надзор ще превърне много от днешните ни банкери от изявени глобалисти в яростни ... пишман националисти, предположението ми получи почти светкавично потвърждение в лицето на гуверньора на БНБ – г-н Иван Искров.

Той на бърза ръка наметна кожата на патриотизма и побърза да заяви, че „присъединяването на България към евентуален бъдещ банков съюз, както и въвеждането на обща данъчна политика за всички страни - членки на ЕС не са в интерес на България“.

Излишно е да казваме, че по стар навик, г-н Искров заблуждава. Апелът на Барозу е насочен към създаване на банков съюз и общ банков надзор, а не към уеднаквяване на данъчната политика. Шефът на нашата централна банка обаче не пропусна да врътне интрижка, като се опита да омаскари идеята, която му отнема съня – опасността лицензирането на банките вече да става на европейско равнище и той да загуби възможността да бави с години лицензите на новите банки. Това би могло да му отнеме и инструментите, с които продължава да проваля развитието на популярните банки в България.

Усетил заплахата, той отвори уста и над Отечеството се разнесоха лъжепатриотични вопли ...
image
Иван Искров на откриването на учебната година в УНСС, застанал между настоящия ректор - проф. Стати Статев и бившия ректор - проф. Борислав Борисов. Почетният гост скоро ще изригне пред първокурсниците своите пишман патриотически филипики, изплашен, че на спокойствието в блатото на банковия надзор може да бъде сложен край.




Гласувай:
9



1. injir - А, блато. . . То си е разкош. . . Яхти и ...
25.09.2012 23:35
А, блато... То си е разкош... Яхти и море...
цитирай
2. tsvetanandreev - Друго трябва за банките,
26.09.2012 20:43
ала нейсе...
цитирай
3. анонимен - Ако г-н Цвуетан Андреев разбира под "необходимост за банките" сопа, ...
27.09.2012 10:47
... тояга, цепеница, гьостерица или друг продълговат предмет, който да влиза в съприкосновение с нечии бутове, то мога да Ви уверя, че от гледна точка на нашите банкери европейският банков надзор е нещо по-лошо от сто камшика на голо. На всичкото отгоре, боят се яде веднъж, а европейският банков надзор ще е постоянен и съвсем не формален ....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5809878
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов