Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2012 22:49 - ЕНЕРГО-ПРО заслужава най-голямата глоба, откакто в България има конкурентно и анти-монополно законодателството
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4666 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вече беше огласено, че свободните социалдемократи от „Свободен народ“ влязоха в пряк сблъсък с електроразпределителните монополисти от Североизточна България – компанията „ЕНЕРГО-ПРО България “ ЕАД.

Свободните социалдемократи вече сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за тежка злоупотреба с монополно положение от страна на ЕНЕРГО-ПРО. (Входящ номер: ВХР – 1978 от 29. 09. 2012 г.).

От „Свободен народ“ сезираха и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като поискаха комисията да везме отношение към случая, както и да подкрепи искането за законодателна забрана за използуването на подобни похвати от страна на монополисти като „ЕНЕРГО-ПРО България“ ЕАД. (Входящ номер: Е – 09 – 00 – 3 от 28.09. 2012 г. )

От „Свободен народ“ се обърнахме и към председателя на Икономическата комисия в Народното събрание – г-н Мартин Димитров с предложение да бъде създадена парламентарна анкетна комисия по случая “ЕНЕРГО-ПРО България” ЕАД срещу жителите на град Добрич. В случай, че такава комисия не бъде създадена, това ще бъде поредния индикатор, че парламентарното мнозинство закриля монополния бандитизъм, практикуван от електроразпределителния монополист в Североизточна България. При всяко положение, очакваме председателят на Икономическата комисия да отправи парламентарно питане във връзка със самоуправството на електроразпределението в Добрич и овчата реакция на изпълнителната ни власт.

За нашите съображения и мотив може да се прочете в долния текст, който излезе във вестник „Свободен народ“ под заглавието:

ЕНЕРГО-ПРО ДЕЙСТВУВА КАТО МУТРЕНСКА БРИГАДА

ЕНЕРГО-ПРО заслужава най-голямата глоба, откакто в България има конкурентно и анти-монополно законодателството

Теодор Дечев

На 13 септември 2012 г., в 00:00 часа в град Добрич водата спря. Електроразпределителното дружество дръпна шалтера на помпените станции на ВиК – Добрич и обрече някъде между 80000 и 100000 души на жажда, мръсотия и напрегнато очакване за среща с хепатит А.

Едно частно търговско дружество с чуждестранна собственост до такава степен се вживя в ролята на най-голямата мутра в държавата, че върна сто хиляден град в епохата на палеолита. Какво всъщност се беше случило ? Добрич е може би града с най-скъпата и трудно доставяна вода в цяла България. Градът е с помпено водоснабдяване, като няколко помпени станции черпят вода от много дълбоки подпочвени хоризонти. Без работещи помпени станции вода няма.

ВиК–Добрич, дружество с държавна собственост е натрупало дълг към местното електроразпределение от порядъка на 5 милиона лева. Операторът на местното добричко електроразпределение до скоро беше Е.ОН–България, като дружеството е закупено от чешката компания „ЕНЕРГО-ПРО“. Както знаем, новата метла мете по новому и от новия оператор решиха да дисциплинират неизправния длъжник – ВиК-Добрич и отправиха ултиматум, че ако не се издължи, ще започнат 24 часови прекъсвания на тока. За целта бяха посочени конкретни дати – 13-ти, 18-ти и 20-ти септември 2012 г.

От ВиК–Добрич се задоволиха предимно с кършене на ръце и пустосване на електроразпределителите, които били обещали да почакат поне до месец октомври. Министърът на регионалното развитие – г-жа Лиляна Павлова също „порица“ изнудването на „ЕНЕРГО-ПРО“ и се закани, че ще сезира прокуратурата.

Естествено, тези вяли напиняния не трогнаха набралите инерция монополисти и те спряха тока на ВиК-Добрич, което светкавично доведе до спиране на водата в целия град. За част от града, кошмарът на безводието започна още на 12-ти септември вечерта, защото от ВиК-Добрич още тогава бяха започнали да прехвърлят вода от една мрежа в друга, убедени, че от „ЕНЕРГО-ПРО“ ще спрат тока, а заедно с него и водата.

От целия град с вода беше останала само многопрофилната болница. Всички други детски кухни, детски ясли и градини, всякакви заведения и домакинства бяха оставени на минерална вода, доколкото са се запасили с такава. Дисциплинирането на нередовния длъжник продължи около 24 часа.

За цялата история на прехода сме виждали всякакви примери на самоуправство, на арогантност, на отношение на чужденци към българи като на колониална администрация към туземно население. Но такава масова репресия над невинни хора не се беше случвала. Не е нужно човек да е изкусен в областта на правото за да види, че действията на „ЕНЕРГО-ПРО“ тежко са увредили интересите на трети, напълно невинни лица. Огромното мнозинство от пострадавшите са изрядни длъжници и на „електрото“ и на ВиК и те вероятно са били очаровани да се видят в ролята на изкупителна жертва.

Никой не твърди, че държавните дружества от типа на ВиК-Добрич не трябва да си плащат сметките, но законът е категоричен, че НЕ може да се спира водата на коректните длъжници. Спирайки тока на ВиК-Добрич, „ЕНЕРГО-ПРО“ са станали пряка причина за спирането на водата в града и ще бъде добре ако не ни убеждават, че са спрели ... само тока, а не водата. Заради „ЕНЕРГО-ПРО“ са пострадали десетки хиляди невинни хора и напълно е разстроен нормалния ритъм на живота в града.

Освен това, забележителен факт е, че от „ЕНЕРГО-ПРО“ не са поискали да си получат парите от ВиК-Добрич по съдебен ред. Така де, те са чуждестранни инвеститори и нямат време да чакат да текат „тегавите“ съдебни процедури. Те бързат и раздават правосъдие ... над невинните граждани на Добрич. Показателно е, че от колониалната администрация на „ЕНЕРГО-ПРО“ толкова са бързали, че дори не са се сетили да спаднат от сметката своите задължения към ВиК-Добрич. В новобългарският, подобно поведение се квалифицира единствено като „мутренско“ - силово правораздаване, без посредничеството на съдебните власти. Юмрукът ти е силен и ти го стоварваш където ти падне.

По никакъв начин не съм склонен да толерирам нередовните платци – напротив. По никакъв начин не съм склонен да настройвам обществеността срещу чуждестранните инвеститори – напротив. Но наследниците на Е.ОН в Североизточна България са извършили откровено престъпление – то се нарича „самоуправство“. Извършили са и много по-тежко престъпление, което се нарича ЗЛОУПОТРЕБА с МОНОПОЛНО ПОЛОЖЕНИЕ. Нанесли са и значителни щети на трети добросъвестни лица, които по никакъв начин не би трябвало да страдат заради пререканията между две монополни търговски дружества.

Най-опасното в извършеното от „ЕНЕРГО-ПРО“ е създаденият прецедент. В пълен разрез с правото и в чудесен синхрон с „кривото“, акцията на електро-монополиста се увенча с пълен успех. Въпреки високопарните гръмкоречия на върховната жрица на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, „ЕНЕРГО-ПРО“ изпълни програмата си максимум – държавата почти на бегом изплати половината от дължимата сума, вместо да пресече в корена й операция, която пряко накърнява обществения ред и националната сигурност. От МРРБ биха могли да обяснят защо не бяха толкова пъргави с плащането ПРЕДИ добричкото електроразпределение да „дръпне шалтера“, а чакаха 80-100 хиляди души да се гърчат едно денонощие без вода !?

Не знам дали г-жа Лиляна Павлова е сезирала прокуратурата, но в случая има много по-важни институции за сезиране. На първо място – Комисията за защита на конкуренцията, която би трябвало незабавно да стовари върху „ЕНЕРГО-ПРО“ целия си праведен гняв. Злоупотребата с монополно положение, довела до спирането на водата на цял сто хиляден град би трябвало да бъде „отличена“ с най-високата глоба в историята, откакто в България има конкурентно и анти-монополно законодателство.

На второ място, би трябвало да се попита Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), какво и как точно е изрегулирала в конкретния случай. Какво мислят да направят от ДКЕВР, след като едно от дружествата, чиято дейност регулират се е подиграло както със закона, така и с принципите на елементарния морал ?

Тези действия трябваше да бъдат извършени незабавно от правителството, но чудно защо министър-председателят пропусна този път да се направи на Батман. Може би водоснабдяването на един областен град е дребна работа за него !?

И понеже няма да дочакаме смислена намеса на изпълнителната власт по случая, свободните социалдемократи от „Свободен народ“ ще свършат сами поне част от формалните процедури, с които да се потърси отговорност на юнаците от „ЕНЕРГО-ПРО“.

Свободен народ“ ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за злостна злоупотреба с монополно положение от страна на „ЕНЕРГО-ПРО“. Смятаме, че глобата за извършеното от монополиста – електроразпределител в Добрич, трябва да бъде от порядъка на девет цифрено число.

Свободен народ“ ще сезира и ДКЕВР с искане комисията незабавно да разгледа случая и да обсъди законодателни мерки, които по категоричен начин да пресекат възможността да се повтори „Добричката епопея“.

Свободен народ“ ще се обърне и към посланника на Чешката република у нас, с цялото дължимо уважение и ще го помоли за отговор само на един въпрос: „Как щяха да постъпят с ЕНЕРГО-ПРО, ако те бяха извършили подвига си не в Добрич, България, а в някой сто хиляден град в Бохемия или в Моравия ?“.

На път сме да проспим изключително опасен перцедент, който може да повлече лавина от самоуправства, злоупотреби с монополно положение и решавания на проблеми от „позицията на силния“.




Гласувай:
6



1. chavdar01 - ОЧАКВАМ СЛЕД ТОЗИ "ДОБРЕ" ПРИЕТ ОТ ОБЩЕСТВОТО И ИНСТИТУЦИИТЕ СЛУЧАЙ,
01.10.2012 08:56
ДА ПОСЛЕДВАТ ОЩЕ ПО-ДРЪСТИЧНИ ПРОЯВИ НА МОНОПОЛИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ.
КАТО НАПРИМЕР ДРУГ МОНОПОЛИСТ НАПРАВО ДА РАЗСТРЕЛВА "НЕПОСЛУШНИТЕ" СИ КЛИЕНТИ!
ТАКА Е В "РАЗГРАДЕНИЯТ ДВОР" НАРЕЧЕН БЪЛГАРИЯ!
цитирай
2. teodordetchev - А, не Чавдаре, бъркаш ...
01.10.2012 10:01
... Никого няма да разстрелват - иначе, кой ще плаща !? Но може да се пробват с телесни наказания - десет тояги на голо пред офиса на "Топлофикация" за несъгласие с надписана сметка ... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5809937
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52700
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов