Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2012 22:46 - "Свободен народ" не е краден афиш, а територия на свободата.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 3433 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В отговор на г-н Кръстю Пастухов:

СВОБОДЕН НАРОД“ МИРИШЕ САМО НА СВОБОДА И ОПОЗИЦИЯ СРЕЩУ АВТОРИТАРИЗМА


На 18 септември 2012 г., вестник „Свободен народ“ и моята скромна личност станаха обект на вниманието на г-н Кръстю Пастухов*. Последният е възможно най-пряк потомък на лидера на БРСДП (о) – Кръстьо Пастухов. За всеки колко – годе запознат с историята на България гражданин, Кръстьо Пастухов е символ на социалдемократическата съпротива срещу болшевизацията и сталинизацията на България и човек сложил костите си в темелите на България в името на свободата на словото и на демокрацията.

Г-н Кръстю Пастухов – внук не харесва нито моята персона, нито вестник „Свободен народ“ и е изложил мнението си в сайта на меко казано намиращият се доста далече от социалдемократическите идеи г-н Едвин Сугарев. Тъй като, нито аз, нито съмишлениците ми социалдемократи викаме на плюнките „роса“, помествам по-долу написаното от г-н Пастухов изцяло, без промени или съкращения:

МИРИЗЛИВОСТ

Кръстю Пастухов

Има едно човече, което още не е открило дезодоранта, но политиката му е по-приятна, защото на първо усещане не мирише.

Това е Теодор Дечев, дали от полите на Витоша, или от апартамент в София - без значение.

Лицето, ако изобщо има лице, защото е разплуто, си присвоява името на вестника на социалдемократите отпреди завоюването на България от СССР - СВОБОДЕН НАРОД. И забележете, това е вестник с дясна ориентация, където пишат Георги Боршуков, главният редактор Цвети Иванов, Коста Лулчев, Кръстьо Пастухов и редица социалдемократи, земеделци, радиалдемократи, демократи и други противопоставящи се на комунистическия режим българи.

СВОБОДЕН НАРОД като партия е краден афиш, а като вестник - още повече.

Джуджетата не порастват. Те крадат. Надигат се на пръсти и се опитват да откъснат чужд плод. Но плодовете са висооооко. Напрягайки се, те ръсят миризма на пот, а може би си мислят, че са политически великани и че политическото пространство е тяхно и навсякъде е пролет.

А през цялото време присъства някакъв Трактор. Или Тартор. Или Таратор.

Замириса ми на потна краставица. Отвратително е.

image
Кръстю Пастухов - внук

Познавам г-н Пастухов от 22 години. През годините отношенията ни са минали през всички възможни състояния – от остра конфронтация през 1991 г. до най-добронамерени през 1997 г. Ценя го като писател и художник на словото, затова ще се опитам да споря с него по възможно най-сдържан начин за неща от фактическо и от принципно естество.

„Свободен народ“ не е „вестникът на социалдемократите отпреди завоюването на България от СССР“. Вестник „Свободен народ“ започва да излиза през 1945 г., когато съветските войски вече са се настанили добре в България, а Сталин успокоява Георги Димитров, че Бирюзов държи добре в ръцете си Съюзническата контролна комисия. Името на вестника – партиен органа на социалдемократите - „широки социалисти“ в продължение на няколко десетилетия е „НАРОД“. То отразява НЕжеланието на социалдемократите да следват по сляп и „дървен“ начин догмите за класовата борба и за желанието им да бъдат отворени към цялото общество и към „производящите слоеве“, както казва Янко Сакъзов.

Не по-малко смешно е да се нарича излизалият през 1945 – 1946 г. вестник „Свободен народ“ - „вестник с дясна ориентация“. Несъмнено, тогава той е ярко опозиционен спрямо болшевизма и сталинизма. Той е флагман на борбата против съветизацията на България, но той си остава издание на Работническата социалдемократическа партия (обединена), която няма как да бъде класифицирана като „дясна“.

За разлика от днес, когато лявото и дясното в българския политически живот са общо взето спекулативни понятия, тогава разликата между тях е била доста отчетлива. Социалдемократите непрекъснато са защитавали общо демократически позиции, но това не ги е направило „десни“.

Г-н Пастухов отлично знае тези неща, защото точно той не веднъж е обвинявал д-р Дертлиев, че е останал на „марксическите позиции от четиридесетте години“. Разбира се, д-р Дертлиев беше на напълно съвременни социалдемократически позиции през 90-те години, когато г-н Пастухов го обвиняваше в предателство към демокрацията, но това е друга тема.

Що се отнася до позоваването на името на Георги Боршуков като „десен“ автор, то както е тръгнало някой може да обяви за „десни“ и Григор Чешмеджиев и Асен Златаров ...

Партията „Свободен народ“ на този етап не смятам да обсъждам с г-н Пастухов, но не мога да приема тезата му, че вестник „Свободен народ“ е „краден афиш“. Първо, позициите на вестник „Свободен народ“ са откровено социалдемократически. Вестникът защитава свободата и е категоричен противник на авторитарния режим, който ни налага лидерът на „дясната“, всъщност отвратително популистка, ченгеджийска и абсолютно аморфна но за сметка на това припозната от ЕНП политическа котерия ГЕРБ.

Не вярвам, че г-н Пастухов се кланя на Бойко Борисов, още по-малко на новата партия на Държавна сигурност – ГЕРБ, така че по този пункт би трябвало да сме сто процентови съмишленици. Би трябвало да сме съмишленици и по отношение на войната ни срещу финансовата плутокрация в България. Войната срещу безскрупулното и безотчетно лоби на мениджърите на търговските банки, което години на ред обезкостява малките предприятия и гражданите и което е в дъното на бушуващата в страната политическа корупция.

Би трябвало да сме съмишленици и по отношение на битката ни с всички, които смятат, че могат да злоупотребяват с монополното си или господствуващо положение на пазара. Не вярвам, че г-н Пастухов би осъдил атаката на партия „Свободен народ“ срещу електромонополиста ЕНЕРГО-ПРО, който подлуди Добрич.

Що се отнася до собствеността върху вестник „Свободен народ“, простата истина е, че БСДП в продължение на 15 години не пожела да си спомни за това име. Даже името на електронния бюлетин на БСДП е „Позиция“, а не „Свободен народ“. СДП с председател покойният г-н Иван Куртев на времето също нямаше никакъъв пиетет към името „Свободен народ“. Изданието на СДП се казваше „Изход“.

Така че, уважаеми г-н Пастухов, няма никаква кражба на никакъв вестник и на никакъв плод. Всъщност, плодът в момента не съществува. Ние започваме на гола поляна изграждането на съвсем нова, свободна, не слугуваща никому социалдемократическа партия. Тепърва трябва да се „селекционира“ новият сорт на социалдемократическия плод. И за това ще бъдат необходими страшно много усилия.

На Вас можем и да не харесваме – уважаваме Вашето мнение и му даваме гласност. Но не сме длъжни и да спрем да работим, защото на Вас Ви миришело на „потна краставица“, на таратор и на трактор. На цяла България е ясно, че процесът срещу Алексей Петров е политически, че той се води не за да бъде установена истината, а за да се разигрлава един медиен фарс. Алексей Петров е политически затворник, а борбата с организираната престъпност се води от ... нейните организатори.

Бъдете здрав !

* Текстът на г-н Пастухов е поместен на адрес: http://www.svobodata.com/page.php?pid=9942&rid=6





Гласувай:
8



1. andrei - Мисля,че Кръстьо Пастухов-внук е подведен от Е.Сугарев,
19.10.2012 10:28
който често,разбрал -не разбрал, обича да се произнася като последна инстанция по различни въпроси.Това,че социал-демокрацията е дясна политическа постановка-направо изби рибата и говори единствено за слаба политическа грамотност.Лъкатушенето на Сугарев из политическите сокаци,го кара да се произнася по въпроси които не разбира.Видно е обаче,че търси място под слънцето/разбирай политиката/,като оплюва де какво може ,което не е негово постижение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5831051
Постинги: 779
Коментари: 3551
Гласове: 52920
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов