Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2012 17:14 - За "привилегиите" на военнослужещите. Николай Георгиев гостува на блога на Теодор Дечев
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 5356 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 21.10.2012 17:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

ДЕБАТИТЕ ПО ВЪПРОСА ЗА „ПРИВИЛЕГИИТЕ“ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ Е ПОРЕДНОТО МЕДИЙНО „АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ“ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ


ор. полк. Доц. Николай Георгиев, дтн.


Казусът за индексиране на заплатите на военнослужещите от нормален дебат за тяхното място, роля и съответно – заплащане, се изроди в диалог между министрите на отбраната и на финансите за уточняване на понятията „компенсации” и „привилегии” и в доуточняване от страна на министър Дянков на целите на исканите от него „реформи”. В последното си интервю, той на практика призна, че исканото намаляване на отпуските на военнослужещите няма да доведе до намаляване на разходите от фонд „Работна заплата”, но щял да въведе някаква „справедливост” и си спести коментара относно прословутите 20 заплати.
image
Николай Георгиев
 

Министър Ангелов от своя страна обясни по какъв начин военнослужещите могат да запазят фактическата си отпуска след промяната им от работни в календарни дни – като ги ползват седмично, от понеделник до петък. Въвеждането на минимална възраст за пенсиониране на военнослужещите пък беше представено като социална придобивка, гарантираща по-продължителното им оставане на служба.

По този повод ми се иска да припомня някой елементарни истини, които убягнаха от дебатите.

Най-важното според мен е това, че статутът на военнослужещите трябва да съответства на задълженията и ограниченията, налагани от тяхната професия. Няма да повтарям всички аргументи относно ограниченията на военнослужещите, но ще подчертая само един – в замяна на задълженията си да бъдат отдадени на службата и да са винаги на разположение на съответното командване, в по-голямата си част те са сравнително затворена общност и нямат възможност за адекватна професионална реализиация извън армията.

Всички опити за „социална адаптация” до сега са доказали своята безплодност и като цяло, след приключване на службата си, бившите военнослужещи разчитат или само на пенсията си, или намират работа като охранители, таксиметрови шофьори и пр.

Затова във всички държави – членки на НАТО съществува законово уредена практика пенсиите на военнослужещите да са между 80 и 95% от възнагражденията им, получавани преди пенсионирането им. Нещо повече, тези пенсии автоматично се индексират така, че един бивш командир на батальон винаги получава пенсия, представляваща примерно 85% от заплатата на действащия в момента командир на батальон.

У нас този модел дори не се обсъжда, като в замяна на него при пенсиониране военнослужещите получават мизерните 20 заплати, представляващи двойно повече от това, което получават при същите условия всички държавни служители. Нещо повече – военнослужещите са основните потърпевши от съществуващия „таван на пенсиите” и на несправеливата ни осигурителна система (работещият военен пенсионер е длъжен да внася осигуровки за пенсия, въпреки че получава половината от изчислената си пенсия, осигуровка срещу безработица, въпреки че не могат да я ползват при съкращения и пр.).

Що се отнася до това, че възрастта за пенсиониране ще доведе до гарантиране на по-продължителната им служба, искам да напомня, че съществува максимален срок за престояване на военнослужещите на определена длъжност и звание, а „пирамидата” на длъжностите и званията се стеснява към върха си и ограничава възможностите за оставане на служба до достигане на съответната пенсионна възраст. Освен това военнослужещите могат да бъдат освобождавани при промяна на изискванията към заемата длъжност и при щатни промени. Отделен е въпросът за възможностите за пенсиониране на най-многочислената част от военнослужещите - войниците и за техния статут след приключване на службата им, който никога не е разискван сериозно.

Относно прословутите огромни отпуски на военнослужещите бих желал да отбележа това, че такива са отпуските във всички останали структури от националната ни система за сигурност, а и смисълът на отпуските е да се осигури възстановяване на служителите с оглед на тяхното натоварване при изпълнение на функционалните им ангажименти.

Затова в нормативната уредба съществуват редица текстове, въвеждащи допълнителен платен отпуск за цивилните служители при работа във вредни условия, при ненормиран работен ден и пр. Според мен сегашният режим на отпуски е нормална компенсация за повишеното им натоварване и заетост, напълно съответстващо на посочените по-горе принципи за цивилните служители.

Като цяло се наложи впечатлението, че предлаганите промени не са част от ясна и последователна политика на ГЕРБ в сектор „Сигурност”, а целят единствено удоволетворяване на някакви субективни желания и виждания на министър Дянков, за да бъде умилостовен и да разреши възнагражденията на военнослужещите да компенсират инфлацията от последните 3 години. Лично аз подозирам, че целта на дебата по въпроса за „привилегиите” на военнослужещите е поредното медийно „активно мероприятие” на управляващите, целящо отклоняване на вниманието на обществото от наболелите социално-икономически проблеми.

Що се отнася до твърденията, че превозът на невоенни лица с военната авиация подпомагал тяхната „натренираност“ - те са смехотворни. Всеки военнослужещ знае, че бойната подготовка означава изпълнението на определени учебно-бойни задачи - единични и полети в група, полети в проста и усложнена обстановка на различни височини, десантиране, преодоляване на противникова ПВО и пр. Само тези полети допринасят за повишаване на бойните способности на екипажите и имат отношение към капацитета на ВВС. Твърденията, че возенето на ВИП лица повишава бойната подготовка на летците е поредния опит за манипулиране на общественото мнение и излизане на управляващите от поредния скандал.

По повод на изказването на министър Ангелов, че не отивало на „мастити” депутати, като А. Найденов, да повдига такива „дребни” въпроси бих желал да напомня, че Алио-Мари, която в три френски правителства заемаше последователно постовете на министър на отбраната, министър на вътрешните работи и министър на външните работи, си подаде оставката заради полет по време на отпуск със самолет на неин семеен приятел, по негова покана и без да го е заплатила.

* Служил в МО като доцент във ВА „Г С Раковски”, Началник на Научно управление, директор на Изпълнителна агенция, директор на Институт по отбрана и военен аташе. Понастоящем работи като старши научен сътрудник в БАН.




Гласувай:
9



1. tota - Поздрави за публикацията!
21.10.2012 19:22
Не съм запозната с нормативната уредба, касаеща наемната ни армия и обсъжданите промени.
Независимо, че не одобрявам този начин на формиране на армията ни, това, което ще напиша е в тяхна подкрепа, защото познавам живота на военнослужещия. Професията им е "изцеждаща", много от тях не доживяват пенсионна възраст, а тези, които успяха да се пенсионират продължават да работят като охранители. Дори и само това, което споделих, говори какъв е статусът на напусналите вече редовете на армията?
А, тези млади момчета, които по различни причини и мотиви са в състава на днешната ни армия, трябва да отстояват правата си, защото не са наясно колко висока е цената, която заплаща военнослужещият и неговото семейство?
Отстоявайте правата си, ценете труда си, военнослужещи!!
цитирай
2. chavdar01 - АРМЕЙЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ "НАПЪНАТ" МАЛКО,ЗА ДА СЕ ПРЕБОРЯТ ЗА ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ НА ТЕХНИТЕ ПРОБЛЕМИ!
21.10.2012 20:46
В ПРЕДПОСЛЕДИЯТ МИ ПОСТ СЪМ ОПИСЪЛ НЯКОИ ПРОБЛЕМИ НА АРМИЯТА!
ВОЕННИ! НАТИСНЕТЕ ЗА ПРАВАТА СИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5808065
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52692
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов