Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2012 14:48 - В Министерство на икономиката, енергетиката и туризма не е ясно за какво плащат на инспектората. Политическият кабинет пък изобщо не гледа телевизия.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 11581 Коментари: 9 Гласове:
6

Последна промяна: 25.10.2012 21:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ В МИЕТ, ВИДИМ ОТ САМОЛЕТ

Три години след влизането в сила на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ), пропуските в прилагането му са масови и очевидни. Някои случаи са толкова очебийни, че човек се чуди за какво получават пари служителите в инспектората на различните министерства и гледат ли министрите телевизия.

Един нагледен пример за нехайно и напълно формално отношение към прилагането на закона е случаят с декларацията за липса на конфликт на интереси на г-жа Надежда Здравкова Белелиева, старши експерт в МИЕТ, референт за Украйна, секретар на българо-украинската икономическа комисия. Тя е бивш търговски представител на България в Украйна. Става дума за точки 5. и 6. от представената от нея декларация по член 12, т. 2 във връзка с член 14 от Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

(Декларацията на г-жа Надежда Белелиева е достъпна на адрес: http://www.mi.government.bg/files/useruploads/files/deklaracii_zpuki/n/Nadeja_Bel.pdf)

Г-жа Надежда Белелиева декларира, че няма свързани с нея „лица по смисъла на параграф 1, точка 1 от допълнителната разпоредба на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, дейността на които би довела до възникване на конфликт на интереси“. Тя декларира и че няма „друга информация за частен интерес“.

Фактите обаче сочат, че г-жа Белелиева е пропуснала да отбележи, че съпругът й е председател на Съвета на директорите на „Централна енергоремонтна база“ ЕАД (ЦЕРБ), която според собствените му изявления работи с ЕСО, Енерго Про и куп други компании в областта на енергетиката. Дружеството е специализирано в ремонта на трансформатори.

Г-н Димитър Кирилов Белелиев е собственик на компанията „Дибел” АД, която притежава ЦЕРБ, но освен това е едноличен собственик на капитала на „Домо естетико“ ЕАД. „Дибел“ АД има участие и в „Елма инженеринг 2012“ ООД. Г-н Димитър Белелийски участва в управлението и на „Контактни елементи“ АД и „Конвенционални енергийни системи“ ЕАД, компании имената на които по принцип говорят за работа в сферата на изграждането и ремонт на енергийни и енергопреносни съоръжения.
image
Димитър Белелиев
Снимка: В. "Капитал"


Братът на г-н Димитър Белелиев – Симеон Белелиев е бил управител на „Болкан трейд груп“ до 15 ноември 2011 г. Според сайта на компанията тя има офис в Украйна. Дружеството се занимава с внос и износ на енергоспестяващи лампи, свещи и газови уредби.
image
Симеон Белелиев
Снимка: Вестник "Марица"


Декларацията за конфликт на интереси, попълнена от г-жа Надежда Белелиева е от януари 2009г. Твърдението, че тя няма връзка със свързани лица, което би довело до възникване на конфликт на интереси, както и че няма друг частен интерес, е меко казано под въпрос след запознаване с елементарна справка за собствеността и участието в управление на търговски дружества на съпруга й, както и на неговия брат.

Сега сме 2012 г. и само ръководството на МИЕТ би могло да отговори защо декларациите за липса на конфликт на интереси на служителите не се обновяват периодично. Животът е твърде динамичен и е напълно естествено да се извършва такова обновяване.

Всъщност, съпругът на г-жа Белелиева е прокурист на ЦЕРБ от 17 юли 2006 г. Член е на борда на директорите от 19 май 2010 г. до ден днешен. Тези обстоятелства според нас е трябвало обезателно да бъдат отразени в декларацията за липса на конфликт на интереси на г-жа Надежда Белелиева но това видимо не е станало.

Не са вписани и още поне пет длъжности и позиции на г-н Димитър Белелиев, които днес не са актуални, но са били в сила точно за периода, когато е подадена декларацията за липса на конфликт на интереси. Те са свързани с предприятия като „Енергоремонт – Варна“ ЕАД, „Техенерго“ АД, „Енергоремонт – Русе“ ЕАД, „Енергоремонт холдинг“ АД и „Енергоремонт – МК“.

Цялата тази богата биографична и професионално – мениджърска справка на съпруга на г-жа Надежда Белелийска би трябвало да присъства в декларацията й за липса на конфликт на интереси, но както вече стана дума – всичко това е премълчано.

Според справката в „ДАКСИ“, г-н Димитър Белелиев е председател на Българо-украйнското дружество за сътрудничество, а брат му Симеон Белелиев е член на ръководството на дружеството. Споменаването на тези факти най-малкото не би навредило на декларацията за липса на конфликт на интереси на г-жа Надежда Белелиева. Действително, г-н Белелиев е председател на въпросното дружество за приятелство с Украйна от 18 септември 2012 г., но това още един път поставя въпроса за необходимостта на актуализирането на декларациите за липса на конфликт на интереси на държавните служители.

Отсъствието на всички изброени по-горе факти за позициите на съпруга на г-жа Белелийска в сферата строителната и ремонтната дейност в сферата на енергетиката, както и за влиянието на г-н Димитър Белелиев в Сдружението за българо – украинска дружба и приятелство (все пак г-жа Белелиева е референт за Украина в МИЕТ, а не за страните от Подсахарска Африка ...), създава откровено впечатление за гузнота и премълчаване на важни факти.

За да бъдем максимално обективни се обърнахме специално към министър Делян Добрев за неговото мнение по случая, както и с молба за информация дали Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е уведомена за описаните по-горе обстоятелства. До редакционното приключване на вестника отговор не беше получен. Готови сме да публикуваме становището на МИЕТ по случая и в следващ брой.

Коментар по въпроса виж в следващия постинг.

Съкратен вариант на този текст излезе в брой 20 на вестник „Свободен народ“ - стр. 5 под заглавие „Чиновничка на Делян Добрев върти частен изнес“. Тук текстът излиза под оригиналното си название.

За съжаление в публикацията във вестника е допусната техническа грешка. Вместо образът на г-н Димитър Белелиев във вестника се е появил портретът на г-н Симеон Белелиев – неговият брат. Под лика на г-н Симеон белелиев пише „Димитър Белелиев“, което очевидно е погрешно и аз се извинявам на двамата братя за допуснатата неточност. Все пак, те са братя, а не близнаци и не си приличат чак толкова много, че да им сменяме табелките с имената.

Иначе, „грешката е вярна“. Съмненията (при това сериозни) за конфликт на интереси идват колкото от бурната деятелност на г-н Димитър Белелиев в сферата на енергийното строителство и ремонтна дейност, толкова и от търговските връзки на г-н Симеон Белелиев в Украйна.





Гласувай:
6



1. paravankofivan1 - Малка държава сме
25.10.2012 19:48
и всички сме в конфликт...
цитирай
2. nomer1edno - Шуробаджанащинка
25.10.2012 19:52
!
цитирай
3. chavdar01 - ПРИ ГЕРБЕРАСТИТЕ ТОВА Е НОРМАЛНА ПРАКТИКА!
25.10.2012 20:59
КАТО ДОЙДЕ ЕДИН И НАЗНАЧАВА НА РАБОТА ВСИЧКИТЕ СИ РОДНИНИ!
цитирай
4. svoboda64 - Има нещо, което много повече ме притеснява от конкретния случай,
25.10.2012 23:19
и той е правилото в Практиката (независимо от конкретното Правителство, което марионетно се сменя в България, а може би и не само тук -;)

- на подобни позиции не се избира човек без "опит" в съответния ресор. Той/тя няма как да се "отккажат" (да зачеркнат) съществувалите преди това връзки. Ако трябва да сме точни, те точно за това се и "избират" на подобни постове :) За да "задействат" връзките си "по заповед" -;)

На практика, обаче, те са "по-полезни" от "Калинките", които са зависими само от поставилите ги на постовете, без опит, но с безкрайно желание да се "докажат" пред (често безмозъчните си) "назначители" -:(

Та коя злина е по-малката?

Не че оправдавам едното или другото, но когато се управлява, университетските курсове по "идеология на идеалистичното" се забравят и се преминава към Праксиса -:(

цитирай
5. teodordetchev - Въпросът не е да се изгони някой от министерството ...
26.10.2012 09:34
... защото има роднинска връзка с хора с един или друг бизнес. Въпросът е това да бъде отразено в декларацията за конфликт на интереси. Законът изисква, когато има конфликт на интереси в някаква ситуация, държавният служител сам да се "извади" от процеса на взимане на решение по съответния проблем. Г-жа Белелиева най-вероятно изобщо не е "Калинка". Но начинът по който е попълнила декларацията си е абсолютно формален или както казват руснаците, нейното отношение към изискванията на закона са: "А мне плевать"...

Но патосът ми изобщо не е към никого от семейство Белелиеви. Патосът ми е към съответните блейки от инспектората, които ноистина не знаят какво работят и към членовете на политическия кабинет, които се правят на ни чули ни видяли.
цитирай
6. bubu123456 - Надежда Белелиева и Димитър Белелиев
20.02.2016 21:48
Близките на Надежда Белелиева, която е старши експерт в дирекция "Външно икономическа политика" в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), печелят не един, а два иновативни проекта – един за фирмата на мъжа й, и друг за тази на девер й, който получава с около един милион по-малко от брат си.
цитирай
7. petrova84 - Търсите под вола теле
09.07.2016 10:29
хайде стига бе хора, не ви ли писна да се ровите в чуждото бельо... Вие работа нямате ли си, че да търсите под вола теле? От кога в България да имаш бизнес и да се занимаваш с нещо е подсъдно или срамно?
цитирай
8. petrova84 - Допълнение...
09.07.2016 10:52
И какво точно ви спира вас да започнете ваш бизнес и да пробвате да участвате в програмата по финансирането. Или петата точка ви дърпа към дивана и е по-лесно да си чешете ръцете в нета и да обливате с мизерии хората?!?!
цитирай
9. manolova84 - ! Това ли ви е аргумента и само ...
10.07.2016 01:41
nomer1edno написа:
!


Това ли ви е аргумента и само това ли можете да кажете по темата? Не ви разбирам, вие ако имате възможност често да помогнете на роднините си и да си вършите след това длъжностните задължения, нима няма да го направите? Какво нередно виждате в това?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5831564
Постинги: 779
Коментари: 3551
Гласове: 52924
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов