Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2012 03:39 - Пресконференцията на ПП "Свободен народ" от 09 декември 2012 г., отговори на много въпроси
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 11234 Коментари: 6 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Пресконференцията на свободните социалдемократи от „Свободен народ“, състояла се на 09 декември 2012 г., отговори на редица въпроси, свързани със самата същност на партията, както и за мотивацията на някои важни действия.

На първо място, публиката видя на живо, (включително и чрез директното предаване на пресконференцията по интернет от пресклуба на БТА), четирима от петимата съпредседатели на „Свободен народ“ и петима от единадесет членове на Изпълнителния съвет на партията. И журналистите и цялата публика можаха да видят, че четирима от петимата присъстващи членове на ръководството на свободните социалдемократи са „скандално“ млади, особено Радослав Пашов и Велин Джиджев, а Евгения Тодорова и Георги Ривов също са доста под „зоната на зрелостта“, която се смята за приемлива по нашите патриархално-ориенталски ширини.

С други думи – повечето партии в България си създават младежки организации, където младите хора да си играят на политика, докато в „Свободен народ“ те просто ръководят партията.

Освен, че е доста нестандартна партия, като се има пред вид модела й на управление (с петима съпредседатели на национално ниво и със съпредседателства и еикпно ръководство в местните структури), „Свободен народ“ вече може да се смята за припозната като най-непримиримата опозиция, която никога няма да влезе в сговор с Бойко Борисов и антуража му. За такава тя беше припозната не от кого да е, а от самия УПРАВЛЯВАЩ.

Симптомите за тази персонална оценка на божеството от Банкя за свободните социалдемократи, лесно се откриват в действията на съдия Ченалова, която трябваше да се произнесе по делото за регистрация на партията. Съдия Ченалова доби широка известност с това, че гледа делото „Октопод“. Там тя впечатли всички със способността си да определи интонацията на говорещ човек по писаната стенограма на казаното от него. Още тогава беше ясно, че съдия Ченалова беше подложена на натиск, за да превърне България в „демокрация на интонацията“. Оказа се обаче, че и нейното търпение има граници и тя направи един неочакван жест на несъгласие с натиска, оказван върху съдебната система от министъра на вътрешните болести, пардон – работи и неговата маша в правораздаването – г-жа Янева.

В деня на гледането на делото за регистрацията на ПП „Свободен народ“, съдия Ченалова изслуша пледоарията на адвокат Севдалина Чендова от страна на свободните социалдемократи, която потвръди искането, партията да бъде регистрирана. Изслушя и пледоарията на прокурора. От „прокурорския паркет“ категорично беше подкрепена основателността на искането ПП „Свободен народ“ да бъде регистрирана. На въпроса, необходими ли са допълнителни доказателства, от прокурорска страна дойде ясен отговор - „НЕ“.

Съдия Ченалова се осведоми дали някой от съпредседателите иска да добави нещо и след като установи, че няма такива желания, съобщи определението на съда. То беше, че съдът ще се произнесе в установения срок. Всъщност, двуседмичният срок за произнасяне на съда не е задължителен (казано на правен език – преклузивен), а е указателен. Иначе казано, съдия Ченалова можеше да се произнесе и след месец и повече, стига да реши да се забави. Лично аз съм преживял подобна процедура в по-далечното минало, която се проточи цяла година и никой не можа даже да гъкне срещу флегматичността на съда.

На петнадесетия ден от заседанието на съда, съдия Ченалова съобщи, че си дава отвод. Човек би се попитал, защо ? Ако мотивът е, че тя е съдия по делото „Октопод“, „ноторно“ известно е, че Алексей Петров не е член на „Свободен народ“, нито пък мисли да се занимава с партийно строителство. Нищо не задължава съдия Ченалова да се самоотстранява.

Отговорът на въпроса се крие във вече избиващото на повърхността нежелание на съдия Ченалова да бъде подлагана на допълнителен натиск, заради параноята на Бойко Борисов. Вероятно групата за натиск в съда, воглаве с Янева се е раздвижила и съдия Ченалова е решила да неутрализира ентусиазма им по най-простия за нея начин – да излезе от играта и да си спести излишните нерви и необходимостта да бави регистрацията на „Свободен народ“ с процедурни трикове и/или с изсмукани из пръстите аргументи.

Наистина, Бойко Борисов вече чака само Лазар Груев да си отиде, за да отчете пред себе си, че си е приватизирал съдебната система. Само че, сметката може да се окаже без кръчмар. Недоволството на магистратите расте в геометрична прогресия и отводът на съдия Ченалова е пример за това. И ако днес, една съдийка просто си дава отвод за да не се занимава с дивотиите на Бойко Борисов и неговия аксесоар, който оглавява МВР, то утре магистратите могат и да отворят уста и казаното от тях ще отекне чак в Брюксел и във Вашингтон. И после няма да има „конграчулейшънс“ ...

Споменавайки името на Алексей Петров, съм длъжен да дам ясен и окончателен отговор за отношенията на „Свободен народ“ с него. Ние ПРОДЪЛЖАВАМЕ да го смятаме за политзатворник номер 1 в България. Но също така, трябва да се подчертае категоричното НЕжелание на Алексей Петров да бъде партиен член или да се занимава с партийно строителство.

Желанието да се върна в партийната политика се яви у мен още през декември 2011 г., когато бях свидетел на натиска на Бойко Борисов върху работодателските организации, за да не бъде допуснат ССИ до ротационното председателство на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Още тогава коментирах това с Алексей Петров и той беше напълно съгласен с мен, че имам пълното морално основание за подобни действия. Едновременно с това, той подчерта, че НЯМА да се ангажира организационно с никаква партия. Близо осем месеца след втория му арест, ние се осведомихме за позицията му чрез адвокатите му. Тя остава непроменена – Алексей Петров няма да става „партиец“ и няма да се кандидатира за депутат чрез листата на ПП „Свободен народ“. Ние си оставаме съмишленици по огромен ред въпроси но до тук.

Важно е да се знае, че мащабната подготовка за купуване на гласове и за провеждане на контролиран вот не са единствените симптоми, които ни мотивираха да създадем щаба за борба с изборните измами на Бойко Борисов. Много сериозно основание е и това, което наричаме „Бойковото партийно строителство и разрушителство“. При премиера вече е станало модел на поведение да разрушава едни партии и след това да ги изгражда наново в удоен за тях вид. Нещо като политически „реинженеринг“ по Бойковски.

Всички сме свидетели как Борисов разби парламентарната група на РЗС, превърна Яне Янев в посмешище и го накара да ближе праха пред краката му. Сега вече, на Янев се изпраща на помощ аптекаря Марешки, за да се роди Бойкоугодната коалиция „Ярешки“.

Беше разбит и СДС, като бяха отлъчени точно най-дейните и продуктивни депутати на „сините“. СДС беше оглавен от „групата на 100-те каба гайди“ и сега им се подхвърля като възможен партньор партията на Касим Дал. Самото толериране на създаването на партията на Касим Дал е игра с огъня и танц по ръба на закона, по-точно на Конституцията. Бойко Борисов продължава да си играе с етническата карта, но това е тема за отделен анализ.

Разбиването на „Атака“ и цъфтежът на планктона сред „независимите“ депутати допълва картината на Бойковите „строителства и разрушителства“. Затова ние преценихме, че създаването на действуваща структура, която да се бори с изборните измами е свръхприоритет. Така се роди щабът на Цончо Колев.





Гласувай:
18



1. andrei - Правилно...
16.12.2012 07:58
Път за младите ,но и помощ от по-старите.Успех!
цитирай
2. stupidkid - Най- сетне
16.12.2012 13:32
Най- сетне информация от някой, който реално има представа какво се случва в държавата. Всичко казано горе звучи логично. Успех в начинанията!
цитирай
3. saportok - Успех, господине, на благородното ...
16.12.2012 17:38
Успех,господине,на благородното Ви дело!
цитирай
4. gocho52 - Желая Ви успех!
16.12.2012 18:12
.
цитирай
5. josarian - Гнусна подлога си, Делчев,
16.12.2012 22:55
знаеш на кого. Жалък плужек!
цитирай
6. teodordetchev - Благодаря на всички за добрите думи.
16.12.2012 23:23
Чака ни много дълъг път, но поне аз ще се опитам още един път да направя нещо в политиката от самото начало. Младите колеги са по-добре - на тях им е за първи път :)

Що се отнася до лигите размазани из блога ми от г-н Йосариан, мога само да повторя, че по принцип не трия коментари. Нека хората четат и преценяват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807613
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52688
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов