Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2013 22:55 - Отказаха регистрация на ПП "Свободен народ". Става дума за дописване на закона, а не за тълкуването му.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 5056 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Интернет вече се наводни с коментари за отказа на Софийски градски съд – Търговско отделение да регистрира партията на свободните социалдемократи „Свободен народ“. Ние разпространихме пълния текст на решението на съда, сканирано от оригинала. Едни от медиите коментираха по-неутрално, други дадоха израз на изумлението си от меко казано странните мотиви на съда. Имаше и някои, които искрено злорадствуваха.

Всъщност, цялата история би била забавна, ако не беше гадния аромат на нагласяване и обслужване на изпълнителната власт, който се носи от страниците на решението на съда. Откритото заседание на съда с участието на прокурор беше проведено на 19 декември 2012 г. По време на заседанието прокурорският паркет пледира категорично в полза на регистрирането на ПП „Свободен народ“. Нито прокурорът нито съдията поискаха каквито и да са допълнителни доказателства.

Решението с което ни се отказва регистрация носи датата 21 декември 2012 г. Като познаваме бързината, с която българското правораздаване пише мотивите към присъдите си и като отчетем монументалния обем на отказа от почти пет страници, можем направо да завидим на пъргавината на съдия Мария Вранеску, която е сколасала за два дни да вземе решение и да напише мотивите към него. Като се има пред вид, че мотивите са взети някъде от света на трансцеденталното, може да се каже, че тя е извършила почти подвиг.

Оригиналното решение на хартия ни е изпартено с придружителен документ, който е изведен от СГС на 28 декември 2012 г. На съдия Вранеску са и стигнали два дни за да си напише домашното, но на съда са били необходими цели седем дни за да ни го изпрати ... на последния работен ден за 2012 г. Ами, че как ? Ако е рекъл Господ, можеше да сме се заблеяли някъде по Коледно – Новогодишните празници и да пропуснем срока за обжалване.

Новогодишната честитката на СГС е изведена на 28 януари 2012 г., но пратката пристигна в централата на ПП „Свободен народ“ на 02 януари 2013 г. Прави неотразимо впечатление, че лицето, донесло пратката охотно я е предало на охраната на сградата. До този момент, всички призовкари под никакъв предлог не се съгласяваха да предават документи на лице, което не е пове съпредседател на партията. Точно решението за отказа от регистрация обаче беше предадено безпроблемно и без всякакви претенции на охраната. Ако ръководството на партията се беше отдало на новогодишни веселби, а охранителят ни беше някой заплес, можеше и да се разминем с обжалването. Само че, на 02 януари 2013 г., всички съпредседатели бяхме по работните си места, а охранителят приел решението на съда е ... младеж с две магистърски степени и член на партията. Така че, пет минути след получаването на „благата вест“, цялото ръководство беше вдигнато по тревога.

Живот и здраве, безподобното решение на съда ще бъде обжалвано още на 03 януари 2013 г. По-долу помествам текста на интервюто, което дадох за вестник „Свободен народ“, по-точно на Рени Нешкова – една от най-опитните политически журналистки в страната. На първо време, този текст казва достатъчно много за нашата предстояща реакция срещу решението на СГС от 21 декември 2012 г. В интервюто съм изказал хипотезата, че действията на съдия Мария Вранеску могат да съдържат и елемент на скрито съчувствие към нашата кауза. Подчертавам, че това не е ирония, а напълно сериозно предположение. Ето и текста на интервюто:

На 02 януари 2013 г., ръководството на ПП „Свободен народ“ е получило официалният отказ на търговското отделение на Софийския градски съд да регистрира партията. Как ще коментирате това събитие ?

От самото начало имаше признаци на натиск върху съда и ние своевременно алармирахме обществеността за това. Сега нашите подозрения се потвърдиха изцяло. Отказът да се регистрира ПП „Свободен народ“ е мотивиран по начин, който би накарал съдия от тоталитарния съд по Живково време да се изчерви. Решението съдържа близо пет страници, на които съдия Мария Вранеску е изложила не само правни мотиви но и личните си разбирания за това за какво служат политическите партии и как точно трябва да се учредяват. Достатъчно е да цитирам следния бисер, с който тя дава оценка на целите на партията: „В учредителната декларация посочените цели носят характеристиките на икономически такива, а не толкова на конкретни цели водещи до развитие на обществото ...“. Излишно е да обяснявам, че ядрото на възгледите на повечето политически партии са икономическите им гледища. Помните репликата на Бил Клинтън, адресирана към опонента му в изборите: „Икономиката глупако...“.

Но това не е правен мотив ?

Разбира се ,че не е правен. Правните аргументи за отказа са още по-нелепи. Цитирам този абзац, за да стане ясно, че доводите срещу регистрацията ни са смукани от пръстите. Съвсем накратко – съдът твърди, че между обнародването на учредителната декларация на партията в национален всекидневник и провеждането на учредителното събрание в хотел „Родина“ има много кратко време и това е нередовност при откриването на подписката. Никъде в закона няма изискване, кога да бъде публикувана учредителната декларация. Съдия Мария Вранеску обаче пише дословно, че не ставало ясно как са се набирали членовете – учредители, след като между публикуването на Учредителната декларация и датата на Учредителното събрание нямало видите ли достатъчно време !? Смайващо е, че в 21 век, някой смята че единственият начин по който се осъществява обществената комуникация са книжните вестници. Излишно е да обяснявам, че Учредителната декларация е разпространена в Интернет дори още преди приемането й от 54 граждани с избирателни права на 04 май 2012 г.

Излиза, че отказът се базира на тълкувание на закона, а не на неспазването на негово изрично предписание ?

Аз не съм юрист, но съм човек със здрав разум и ще кажа без да обиждам съдия Вранеску, че тук не става дума за тълкуване, а за свободно дописване на закона. Това дори се признава с половин уста в текста на решението, където пише, че няма такова изискване на закона, ама съдът се съобразява с логиката му... Всъщност, на Учредителното събрание се приема един от най-важните документи на партията – уставът й, а законът изобщо не изисква неговото публикуване. За всеки човек със здрав разум е ясно, че изискването за публикуване на Учредителната декларация, което ние стриктно сме спазили няма за цел осведомяването на широката общественост. То просто оставя следа за историята. Та нали всеки човек преди да сложи подписа си като член е поискал да прочете и Учредителната декларация и Устава на партията ? Да не би да сме раздавали вестници на всичките 2937 наши членове – учредители !? Изпратили сме им ги по Интернет или пък сме им връчили ксерокопия. И не само на Учредителната декларация, а и на Устава.

Излиза, че прокурорът е пледирал партията да бъде регистрирана, всички формални изисквания на закона са били спазени, а съдът си измисля основания за да блокира ригистрацията ?

Да, точно така. При това съдът говори за логика, която изцяло отсъства. Не искам да обиждам никой ежедневник, но има издания, тиражът на които е от порядъка на 3000 броя. Излиза, че ако сме публикували Учредителната си декларация в нискотиражен национален ежедневник на следващия ден след приемането й, сме щели да отговорим на изискванията на закона. По-точно - на личните изисквания на съдия Мария Вранеску. Сами разбирате, колко абсурдни са аргументите на съда.

Смятате ли, че призивът на вестник „Свободен народ“ за обединение на всички реални опозиционни сили срещу изборните измами, подготвяни от правителството на Бойко Борисов е оказал влияние върху решението на съда ?

Със сигурност това е част от обстоятелствата, които мотивират яростта на властимащите срещу свободните социалдемократи от „Свободен народ“. Всъщност, натискът да не бъде регистрирана политическата партия „Свободен народ“ е едно огромно признание от страна на властта – признание, че свободните социалдемократи са доказано най-непримиримата опозиция на авторитарния режим, който в момента ни управлява. Впрочем, Вие добре знаете, че и главният редактор на вестник „Свободен народ“ получи такова „признание“, като животът му беше заплашен в навечерието на Нова година.

Не мислите ли, че не е сериозно един уважаващ себе си съд да се мотивира по подобен начин ?

Не съм сигурен дали трябва да негодуваме срещу този съдебен състав или трябва да приемем, че са се опитали да ни помогнат в някакъв „скрит вид“. Мисля, че за никой от нас няма съмнение, че върху съответното ниво в Софийския градски съд – Търговско отделение е бил оказан натиск. Най-малкото, би трябвало да тълкуваме като ясен признак за наличието на подобен натиск отвода на съдия Румяна Ченалова, която отказа да гледа делото, въпреки че законът по никакъв начин не я задсължаваше да се самоотстрани. Съдебният състав беше сменен и на делото беше даден ход по същество повторно. Едва ли натискът върху новия съдебен състав е бил по-слаб, отколкото върху съдия Румяна Ченалова. Така че, напълно възможно е, съдия Мария Вранеску да е удовлетворила желанието на съответните могъщи фактори, които искат провалянето на регистрацията на ПП „Свободен народ“, но да си е осигурила възможност за относително по-спокойни сън и съвест, като е мотивирала отказа по възможно най-абсурдния начин. По този начин, обжалването на решението на този съдеен състав ще бъде по-лесно.

Смятате ли, че при обжалването на по-горна инстанция няма пак да бъде оказана натиск по същия начин ?

О, няма съмнение за това, но влиянието на кликата на Борисов и Цветанов е различно на различните нива в съдебната система. Има звена от съдебната система, които са напълно овладяни и изцяло под контрол. Има звена, където магистратите все още успяват да удържат на натиска и държат на достойнството си. Затова смятам, че в особените мотиви за отказ може дори да има скрит елемент на доброжелателство.

Тогава не проявявате ли неблагодарност, като коментирате публично евентуалната „скрита подкрепа“, която може би Виш е оказал съдът ?

Е, не мисля, че трябва да сме чак толкова благодарни. От една страна, съдия Румяна Ченалова показа, че има начин човек да излезе от ситуацията ако го притискат да направи нещо, което граничи с пълния абсурд. От друга страна, мисля, че е крайно време магистратите да се опълчат открито срещу злоупотребите на изпълнителната власт, която в момента се опитва да прекърши до край гърбнака на съдебната система.

Сега какво следва ?

Естествено, следва незабавното обжалване на решението на съда пред по-горна инстанция. Най-малкото, което може да ни обезкуражи е едно съдебно решение с несъществуващи в правния мир мотиви.





Гласувай:
8



1. chavdar01 - ТАКА Е В БЪЛГАРИЯ!
03.01.2013 09:18
КОЙТО ДЪРЖИ ВЛАСТА ЯКО ЗАТИСКА ВРАТАТА,ЗА ДА НЕ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ ДРУГ!
ЩОМ НЕ ВИ ДАВАТ ДА СЪЗДАДЕТЕ ПАРТИЯ НАПРАВЕТЕ "ДВИЖЕНИЕ" ИЛИ "АСОЦИАЦИЯ".И КОГАТО ВЛЕЗЕТЕ ВЪВ ВЛАСТА ЩЕ СИ РЕГИСТРИРАТЕ ПАРТИЯТА БЕЗ ПРОБЛЕМИ.
НО........ДА НЕ ВЗЕМЕТЕ И ВИЕ ДА "ЗАТИСНЕТЕ" ВРАТАТА СЛЕД ТОВА!!!
ТРЯБВА ДА СЕ ПОМНИ!
МАКАР ЧЕ ГЕРБЕРАСТИТЕ ЗАБРАВИХА,ЧЕ НАВРЕМЕТО И ТЕ ИМАХА ТОЗИ ПРОБЛЕМ!!!
цитирай
2. zaw12929 - Пишете жалба до следващата инст...
06.01.2013 19:15
Пишете жалба до следващата инстанция, правете нова заявка, като изчистите това, което пречи. Има време... Съвет: Без интервюта, докато има съдебна пътека
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5810039
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52700
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов