Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2013 00:39 - МЯСТОТО НА ПРОТЕСТИТЕ Е ПРЕД МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 10772 Коментари: 7 Гласове:
11

Последна промяна: 19.02.2013 00:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Властта вече не може да скрие неадекватността си зад ничий гръб.

Всенародните протести набират все по-голям размах. Наличието на силен детонатор на народното недоволство – рязко увеличените сметки за електроснабдяване в съчетание с общото бедствено положение предопредели успеха на публичните прояви на масово недоволство. Липсата на формално партийно-политическо лидерство и помощта на социалните мрежи също помогнаха в голяма степен улиците да се напълнят с протестиращи. Хората късат лепкавата паяжина на страха и заявяват позицията си публично и на висок глас.

Властта не би трябвало да е учудена от масовите протести, още повече, че управляващите дадоха основния принос за да се стигне до сегашната ситуация. Управляващите могат да се чудят само до къде ще стигне яростта на хората и желанието им за разплата. Точно последният въпрос задействува незабавно пи-ар звената на Бойковата власт, които се хвърлиха да гасят пожара, ако не другаде, то поне по телевизионните екрани и по страниците на опитомената българска преса.

Кризисният пи-ар се фокусира основно в посока на пренасочване на масовото негодувание срещу „най-удобните виновни“. Те се оказаха трите електроразпределителни предприятия (ЕРП), заедно с вече уволнения шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) – Ангел Семерджиев.

Стратегията е проста – ЕРП-тата са монополисти, следователно са мразени по подразбиране от хората. Самите ЕРП-та, особено E.ON и впоследствие ЕНЕРГО-ПРО са си „постлали“ по един или друг начин пред потребителите. Варненци още дълги години ще са „благодарни“ на E.ON. за поставения рекорд по изгорени електродомакински уреди, а добричлии се „прекланят“ пред подвига на ЕНЕРГО-ПРО, които ги оставиха цяло денонощие без вода, докато „възпитаваха“ местното ВиК, което не си плащало сметките ...

От друга страна, прекрасна идея е да обявиш, че проблемите на хората идват от някакви чуждестранни крадци, кой знае как промъкнали се в България със съдействието на един корумпиран шеф на ДКЕВР. С други думи, големите сметки се дължат на това, че престъпниците от ЕРП-тата са подкупили лицето Анегл Семерджиев, за да им даде последният карт-бланш да мародерствуват над населението. Чисто и просто като къпан милиционер, тоест като неколцина от нашите днешни управляващи след баня.

Прокуратурата и НАП вече ровят в данъчните декларации на уволнения Семерджиев. Няма съмнение, че в рекордно крътък срок те ще намерят каквото трябва, за да се надуе пропагандната свирка и да се оповести, че е открит един от основните виновници за теглилата на хората и само забраната на смъртното наказание пречи да го обесим на мегдана пред джамията. Всъщност, вината на Семерджиев е голяма, но тя е функция и следствие на политиката на управляващите.

В перфектно създадения пропаганден фон няма място за някои важни факти, които биха могли много точно да фиксират правилните места за следващите протести. На първо място никой не говори за ролята и мястото на Националната електрическа компания (НЕК) при формирането на цената на електроенергията. Човек би могъл да си помисли, че токът се произвежда от ЕРП-тата или пък в мазето на Ангел Семерджиев.

Истината е, че между производителите – ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ стои електропреносната мрежа на НЕК. Отделно, че значителна част от производителните мощности са собственост на НЕК, разбира се без АЕЦ „Козлодуй“ и „зловредните“ американски ТЕЦ-ове. Нещо повече, значителен дял от парите, които ЕРП-тата събират от населението, отива точно в дълбокото гърло на НЕК, която си е чисто държавна компания.

Нека видим мястото на НЕК и ЕСО при формирането на цената за разпределение на електроенергията. Тя включва цените за: достъп до разпределителната мрежа, достъп до електропреносната мрежа, пренос на електроенергия през разпределителната мрежа, пренос на електроенергия през електропреносната мрежа, добавка за зелена енергия, високоефективно комбинирано производство и невъзстановяеми разходи.

Цена „достъп до разпределителната мрежа“ е цена за ползване на електроразпределителната мрежа, определена с решение Ц-17 от 28.06.2012 г. на ДКЕВР. За битови клиенти дължимата сума за достъп до разпределителната мрежа се изчислява като произведение от цената за достъп и количеството консумирана електрическа енергия.

Цена „достъп до електропреносната мрежа“се заплаща от всички клиенти и се начислява върху количеството консумирана електрическа енергия. Тя се превежда от ЕРП-тата на ЕСО (Електроенергиен системен оператор ЕАД).

Цена „пренос през разпределителната мрежа“ се заплаща от всички клиенти и се начислява върху количеството консумирана електрическа енергия. Цената е различна в зависимост от нивото на напрежение, към което е присъединен клиентът (средно или ниско), и включва разходите за обезпечаване на необходимия капацитет на мрежата, за нейната реконструкция и поддържане.

Цена „пренос през електропреносната мрежа“ се заплаща от всички клиенти и се начислява върху количеството консумирана електрическа енергия. Превежда се от ЕРП-тата на НЕК.

Цена „добавка за зелена енергия“ се заплаща от всички клиенти и се начислява върху количеството консумирана електрическа енергия. Чрез добавката се компенсират разходи от наложени задължения към обществото за изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници по преференциални цени. Превежда се от ЕРП-тата на НЕК.

Ц
ена „високоефективно комбинирано производство“ се заплаща от всички клиенти и се начислява върху количеството консумирана електрическа енергия. Отразява разходите, които се правят в полза на обществото за насърчаване на високоефективно комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия съгласно Европейска Директива 2004/08/ЕО. Превежда се от ЕРП-тата на НЕК.


Цена „невъзстановяеми разходи“ се заплаща от всички клиенти и се начислява върху количеството консумирана електрическа енергия. Влиза в сила с Решение № Ц-17 от 28.06.2012 г. на ДКЕВР и отразява разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото, съгласно чл. 35 от ЗЕ за електрическа енергия, която Общественият доставчик (НЕК) купува от системни производители по дългосрочни договори. Превежда се от ЕРП-тата на НЕК.

Както виждаме, едва ли от ЧЕЗ лъжат, когато твърдят, че взимат не повече от 17 процента от сметките на крайните потребители. Един куп пера в сметките за ток отиват не в кесията на ЕРП-тата, а в касичките на НЕК и на ЕСО, иначе казано – прибират се от ДЪРЖАВАТА. В момента, над ролята на НЕК и ЕСО тегне възможно най-дълбокото възможно мълчание. Защото ако някой се присети, ще завалят въпроси не само към ДКЕВР, а направо към правителството. Всъщност, въпросите трябва да се отправят изключително към изпълнителната власт. Отделен въпрос, че всички забравиха за съществуването на Българския енергиен холдинг (БЕХ) като своеобразна „черна дупка“, където могат да изчезнат произволни суми.

Всички забравиха напълно и за Комисията за защита на конкуренцията, която така и не пожела да разследва ЕНЕРГО-ПРО, въпреки че беше сезирана както от ПП „Свободен народ“, така и от Икономическата комисия в Народното събрание. В правителството се крият зад „независимостта“ на ДКЕВР и на КЗК. Точно през последните дни видяхме колко стотинки струва „независимостта“ на ДКЕВР. Горе-долу толкова струва и „независимостта“ на КЗК.

Истината е, че България е министър-председателска република. Така че, истинското място, където протестите не трябва да спират е сградата на Министерския съвет. Вече писах, че „монополистите също плачат“. Изпълнителната власт има огромни нормативни и инструментални възможности да контролира монополите и да им влияе. Въпросът е, че правителството вече е напълно неадекватно и не е способно на никакви смислени действия.

Всяко поредно кадрово решение е „калинка“. Властта няма нито експертен потенциал, нито морален кредит за да предлага решения за каквото и да е. Затова протестите трябва да продължат до оставка на правителството, насрочване на предсрочни избори и назначаване на служебно правителство без участието на Бойко Борисов и неговия аксесоар - Цветан Цветанов.



Гласувай:
12



1. myonlink - :)
19.02.2013 03:26
+1 :))
цитирай
2. chavdar01 - СКРИЛИ СА СЕ КАТО МИШКИ!
19.02.2013 08:01
-"ТРЪГНАХА КАТО АСЛАНИ,СКРИХА СЕ КАТО НАСРАНИ"!
цитирай
3. forest - Ако всяко правителство....
19.02.2013 10:08
Ако всяко правителство след 1990г.беше отговорно колкото сегашното ,щяхме да сме средно богата европейска държава. Я да си спомним кога се срина земеделието , нанесе се погром на промишлеността ,източиха се пенсионните фондове и външнотърговските сметки на наши предприятия , появиха се финансови пирамиди , раздаваха се куфари с пари , рухване на банките , разбойническа приватизация , орг.престъпност и мн.мн.др.бели....Тогава нямаше партия ГЕРБ , бяха комунисти и костовисти.......НО , ПО ЛЕСНО Е СЕГА ДА ХВЪРЛИМ ВИНАТА НА НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНОТО ПРАВИТЕЛСТВО , КОЕТО НЕ Е БЕЗГРЕШО , НО МНОГО , МНОГО ПО-ДОБРО.........
цитирай
4. idealist - И какво излиза от написаното?
19.02.2013 11:39
Че през времето на мандата на ГЕРБ правителството и ДКЕВР са променили условията и изискванията към ЕРП-тата така, щото много повече пари да се събират от хората и те да влизат в джоба на държавните компании? А оттам - ясно къде да отидат... Значи - не са виновни фирмите, а правителството на ГЕРБ? Изобщо не се съмнявам в това аз. Не знам само защо досега мълчаха за това опозиционните партии?
цитирай
5. bezmitove - "Не знам само защо досега мълчаха за това опозиционните партии?"
19.02.2013 14:50

Ееее, idealist, чак такъв идеалист не може да си.
Нали въпросните опозиционни партии крадоха като разпрани преди ГЕРБ.
Ще крадат и след парламентарните избори, някои вероятно заедно с ГЕРБ. А ти очакваш да проговорят.
цитирай
6. planinitenabulgaria - Има и още нещо, по-малко съществено, но безкрайно нагло:
19.02.2013 20:25
В заплатите на директорите и бордовете на ЕРП се включват суми, които не са само за тях, а се връщат за разпределение между тези, които ги пазят. Но чехите изиграха тези рекетьори с доста номера и увеличиха печалбите си четири пъти без им да се отчитат за новите си печалби. Затова се разсмърдяха тези, дето ги пазеха и дЕлиха откраднатото с тях. Ще пиша постинг и за това.
Поздравление за статията!
цитирай
7. schumpov - Ура. Дерзайте другари. След екс...
19.02.2013 23:34
Ура. Дерзайте другари. След експертното правителство с участието на Р.Овч. и Доган ще дойде някай нов Жан, онзи Виденовия комсомолец. Да ви е наздраве.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5810087
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52700
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов