Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2013 00:54 - Гражданската коалиция на протеста - "Горда България" вече е факт
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 6711 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

КОЛИЦИЯТА „ГОРДА БЪЛГАРИЯ“ ЩЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ВИЖДАНИЯТА НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ И НА НЕЗАВИСИМИТЕ СТУДЕНТИ. В ОСНОВАТА Й СА ПП „СВОБОДЕН НАРОД“ И ГОРД, ИДЕОЛОГЪТ Е ПРОФЕСОР БОЯН ДУРАНКЕВ


На пресконференция на независими студенти и протестиращи стана ясно, че е постигнато споразумение за създаване на широка, патриотична, проевропейска коалиция, която ще носи името „Горда България“. Коалицията има подкрепата на преобладаващата част от протестиращите в София, Пловдив, Варна и Благоевград. В партийната основа на коалицията е споразумението между ПП „Свободен народ“ и ГОРД. Останалите партии - сигурни участници в коалицията към този момент са Обединеният блок на труда и Съюзът на патриотичните сили „Защита“. Форматът на коалицията е отворен и към нея могат да се присъединят и други партии, които не са се компрометирали тежко в периода на прехода.

 

Новата коалиция на протестиращи и политически партии се ползува с подкрепата и на Съюза за стопанска инициатива (ССИ). Не е случаен фактът, че създаването на коалицията беше оповестено от председателя на ССИ – Явор Джиджев.
image
Явор Джиджев - председател на ССИ.

Независимите студенти, протестиращите и партиите от коалиията са се обединили около кандидатурата на проф. Боян Дуранкев за министър-председател. Саият той лично заяви подкрепата си за новата гражданска коалиция, заявявайки че "Съединението на науката с политиката ще изведе България на такива позиция, че ЕС да се гордее с такава страна - членка след години". На пресконференцията, проф. Боян Дуранкев представи днес идеите си за управление и излизане от кризата.

"Искаме едно динамично развитие на България от 2014 до 2030 година. На България ще са необходими радикални, съществени промени. Целим създаване на пълна трудова заетост и изчезване на безработицата, достойно трудово възнаграждение и повишаване на минималните доходи до края на мандата на следващия парламент на 300 евро месечно. Нужна е по-голяма достъпност до здравеопазване, наука и култура, а висшето образование трябва да стане безплатно", каза проф. Дуранкев.

Проф. Дуранкев застана на позицията, че трябва да има по-висока данъчна ставка за онези български граждани, които имат месечни доходи над 100 000 лева. Той е убеден, че данъкът върху доходите на милионерите трябва да бъде 30-35%. Във връзка с набиращите популярност идеи за различна ставка по данъка върху добавената стойност, той заяви, че според него за някои стоки може изобщо да няма ДДС.
image
Проф. Боян Дуранкев

Проф. Боян Дуранкев съобщи, че до 10 дни ще оповести разработената от него и екипът му стратегия за устойчиво развитие за близките години, както и рамката на тактически план за следващите четири години. Ще бъдат предложени и промени в Конституцията и виждания за одит на държавната собственост. Професор Дуранкев сподели, че прави това по поканата на голяма група независими студенти, които са настояли пред него да събере екип и да представи политически и икономически план за развитието на България.

Проф. Дуранкев защити избора си на политическа коалиция, която да стане изразител на възгледите му с думите: "Ние приемаме там, където не ни поставят условия". Той беше категоричен относно проевропейската ориентация на новата формация „Горда България“ и нейната програма. ""Програмата ще бъде силно проевропейска. Духът ще бъде на най-добрите европейски традиции"", обеща той.

Участието на протестиращите в новата коалиция беше заявено от Антон Димитров от Граждански форум „Промяна“. "Всеки ден на палатките трябваше да доказваме, че сме готови да променим политическия модел, който властва у нас. Бяха прокарани закони в полза на монопола, а малкият бизнес беше унищожен", каза Димитров.

Във връзка с подкрепата на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) към новата гражданска коалиция, Антон Димитров заяви, че протестиращите от ГФ „Промяна“ не се притесняват от факта, че ГОРД е партия на Слави Бинев, а изпълнителен директор на ССИ е Алексей Петров. Той афористично поясни, че не се безпокои от комбинацията Слави Бинев – Алексей Петров, но много се притеснява от комбинацията „Бойко Борисов – Цветан Цветанов“.

Очаква се до края на законния срок за регистриране на коалиции, който е 01 април 2013 г. - вечерта, към коалицията да се присъединят още некомпроментирани партии, отговарящи на изискванията на протестиращите и на независимите студенти.




Гласувай:
11



1. kdimitrov - Шега ли е това?
02.04.2013 07:21
"Антон Димитров заяви, че протестиращите от ГФ „Промяна“ не се притесняват от факта, че ГОРД е партия на Слави Бинев" От тук следва да не се притесняваме, че Герб е партия на Б. Б. и Цв.Цв. Да не се притесняваме, че държавата видимо беше водена еднолично от Б. Б. и т.н. Вече не знам какво да мисля...
цитирай
2. demograph - Шега е. Майтап си правят хората
02.04.2013 15:13
С нас.
цитирай
3. apostapostoloff - Страхотно!
04.04.2013 06:18
Най- малко 100 души ще гласуват за вас! Деразайте!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5806286
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52686
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов