Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2013 23:47 - БЕЗОБРАЗИЯТА НА НЕК ШОКИРАХА ДОРИ И НАПЪЛНО КОНТРОЛИРАНИТЕ МЕДИИ. РАЗКРИТ Е НЕРЕГЛАМЕНТИРАН ИЗНОС НА ТОК
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 24737 Коментари: 3 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

БЕЗОБРАЗИЯТА НА НЕК ШОКИРАХА ДОРИ И НАПЪЛНО КОНТРОЛИРАНИТЕ МЕДИИ

От рубриката „Подземия“ на вестник „Свободен народ“

Неотдавна един доста известен български политолог обяви, че Цветан Василев и Делян Пеевски са създали първата напълно цензурирана медийна империя в България. В тази империя, „перлата“ безспорно е TV7. Във вестник „Свободен народ“ сме критикували безброй пъти продукцията на TV7, но обективността изисква да се признае, че журналистите в тази телевизия имат и своите попадения. Сред тях е и предаването „Жега“ от 21 април 2013 г., в което е направена безжалостан дисекция на нерегламентирания износ на ток от Р. България и на цената, която плаща за това българското общество.

Далече сме от мисълта да се подмазваме на TV7 – надали някога ще постигнем сближаване на позициите с цялата пирамида от собствениците до „оперативните мениджъри“ в тази медия. Но от друга страна си заслужава да се даде гласност на разкритията на журналистите от тази телевизия, които този път са право в десятката.

Тъй като рубриката „Подземия“ е документална рубрика, позволяваме си да публикуваме стенограмата на цялото предаване „Жега“ от 21 апрел 2013 г. Тя не се нуждае от особен коментар и читателите биха могли сами да си направят изводите. Съответните институции биха могли и да се самосезират, след като тези разкрития са излезли черно на бяло на хартия, а не са само излъчени в националния ефир.

Остава и един голям въпрос. Кой продължава да „покрива“ критичното състояние на нещата н Националната електрическа компания (НЕК) и неясните операции в Българския енергиен холдинг (БЕХ)? На кого е изгодно да заобикаля огромните щеи, които нанасят на икономиката и на бита злоупотребите в НЕК? Защо всичките злини в българското електроснабдяване се приписват единствено на електроразпределителните дружества и най-вече на едно от тях?

Отговорът на тези въпроси вероятно би донесъл нова мощна приливна вълна на „ухание на фекалии“, но за съжаление участта ни е такава. Трябва в един момент да разберем кой пилее националното богатство и кой се обогатява за сметка на реалните страдания на средностатистическия българин.


НЕРЕГЛАМЕНТИРАН ИЗНОС НА ТОК

ТВ7, Жега | 21.04.2013 |

Докато цялата страна е залята от протести срещу високите цени на тока, а правителството подаде оставка заради кризата, разследване на ТВ7 разкри, че България е изнесла нерегламентирано електроенергия за над 1 млрд.лв., щедро платена от българския потребител, но безплатна за съседните ни държави. 11 189 074 мегаватчаска електроенергия са напуснали нерегламентирано границите на България, показва проверка в отчетите на Електроенергийния системен оператор - ЕСО. Вижте как:

Този бягащ от отговорност висш държавен служител е Митю Христозов, главен диспечер на ЕСО – дъщерно дружество на НЕК. Пост, който заема през последните 5 години. За същия този период ЕСО е осъществил износа на 12 806 244 мегаватчаса електроенергия към съседните ни държави – Македония, Сърбия, Турция, Гърция и Румъния. Основанието – свръхизлишък в системата, която за да бъде балансиран,а трябва да прехвърли този излишък от електроенергия навън по силата на двустранни споразумения между електроенергийните системни оператори на България и нашите съседи.
image
Митю Христозов

Репортер: Как е допуснат този нерегламентиран износ? И държавата ни потърсила ли си е обратно тези 11 189 000 мегаватчаса?

Митю Христозов: Естествено. Да, но аз точно не мога да ви кажа...

Репортер: Е как сте си ги потърсили като ето, излиза, че ние не сме ги потърсили, а сме ги изнесли без да получим за това...

Митю Христозов: Пратете си въпросите, които имате писмено през нашия PR...

Репортер: Ето, показваме ги и искам да ги коментираме... Искаме да ни отговорите защо България е допуснала да изнесе електроенергия нерегламентирано за над 600 млн. евро.

Митю Христозов: Изчезвайте!

Репортер: Защо да изчезваме?

Митю Христозов: Защото имам работа.

Репортер: Може да отговорите на българското общество защо държавата ни е изнесла електроенергия за 600 млн. евро и не сме си я потърсили обратно? Къде е стигала тази електроенергия и стигала ли е до дъщерното дружество на НЕК? Ние имаме информация, че тази електроенергия е стигала до Гърция.
image

Митю Христозов се чуди над проблемите на енергетиката.
Снимка: вестник "Труд"


Този обмен се нарича нетърговски и означава, че количеството, което една страна изнесе, без да й се плаща, след това трябва да й бъде върнато обратно. Според данните на ЕСО обаче от тези 12 806 244 киловатчаса елекроенергия, които сме изнесли през 2008 г. до март 2013 г. ние сме получили 12 пъти по-малко електроенергия обратно – 1 617 170 мегаватчаса. Разликата от 11 189 074 мегаватчаса е размерът на нерегламентирания износ от страната ни.

 

Ангел Божилов е енергиен експерт, който участва в изготвянето на доклад на МВР за енергийната сигурност на страната ни.
image
Ангел Божилов. Снимка: БГНЕС

Ангел Божилов: Ако България беше получила плащане за тези количества, би следвало това да е отразено. Второ, ако тези количества напускаха регламентирано територията на страната, те трябваше да са отразени в отчетите на цялата електрическа компания.

Репортер: Т.е. това означава, че по пазарна цена ние на практика сме пропуснали да получим 1 милиард лева?

Ангел Божилов: Ами да, и малко повече.

ТВ7 изпрати запитване до електроенергийните системни оператори на Сърбия, Македония, Турция, Румъния и Гърция за нетърговски обмен с България. В отговор на писмото ни от гръцкия оператор отговориха, че след анализ на данните такава информация ще ни бъде изпратена.

Ангел Божилов: Ако изходим от първата хипотеза, че системата е управлявана некадърно, и ние сме забравили дружно да си поискаме едни 600 млн.евро, самите гранични оператори, т.е. македонският, защото прави впечатление, че основните количества 95%, хайде, в началото на периода има директно за Гърция, после вървят през Македония, през Турция, най-малкото тези електросистемни оператори щяха да повдигнат въпроса и да кажат, абе дайте да си я върнем тази енергия, защото тя ни висва нас на баланса, имаме задължения, приключват ни година, одитират ни, тук виси дълг към ЕСО за 100 млн. Какво ще правим, утре ще кажете, дайте лихви. Така че очевидно нещо друго се е случило, след като всички по трасето си мълчат.


Продължение на разговора с Митю Христозов:


Репортер: Господине, може ли да се държите малко по-възпитано и да не отговаряте на нашите въпроси, а да отговорите на обществото, защото това са въпроси, които интересуват всички хора?

Митю Христозов: Пратете го официално да го проверим, не мога така...

Репортер: Съвсем официално ви го показвам. Вие знаете за какво става въпрос.

Митю Христозов: Не, не знам, в момента не знам.

Репортер: Вие какво работите?

Митю Христозов: Директор съм.

Репортер: На какво?

Митю Христозов: На ЦДУ.

Репортер: Централно диспечерско управление?

Митю Христозов: Да.

Репортер: Т.е. вие би трябвало да знаете какво се е случвало. Защото ако не знаете...

Митю Христозов: Това не е единствената...

Репортер: Мислите ли, че като директор е нормално да не може да ми отговорите на най-елементарния въпрос – защо България е изнесла нерегламентирано толкова голямо количество електроенергия? И кой е платил... Съвсем официално ви питам сега, кой е платил тази електроенергия, която е изнесена без да бъде...

Митю Христозов: Много специалисти енергетици дават такива отговори, когато...

Репортер: Това е справка от ЕСО.

Митю Христозов: Пратете го, ще ви отговоря.

Репортер: Е отговорете ми сега? Отговорете сега, защото вие би трябвало да знаете.


Връщане към разговора с Ангел Божилов:

Ангел Божилов: Ние опитахме в рамките на групата, експертната, с колегите от МВР. Те изискаха информацията от Турция, Гърция и Македония. Оказва се, че огромна част от тази енергия, примерно влизайки в Турция, напуска в посока Гърция. Оказва се същото, малко или много, Македония. Т.е. тази енергия се озовава в братска Гърция. Очевидно тази енергия останала в Гърция, или ако е напуснала цялата или част от нея в посока Италия, то гръцките потребители и италианските потребители са заплатили на някого за тази енергия. и тук възниква въпросът къде са парите, събрани от нея.

Според експертния доклад схемата е започнала през 2008 г., когато България е подписала споразумение с Македония да изплати под формата на електроенергия своя участък от нов електропровод, който да свързва двете държави.

Ангел Божилов: Сумата, която НЕК трябва да разплати, е 11,8 млн.евро, от която обаче е разплатил 3 млн. и трябва да покрие 8,8 млн. евро с електроенергия. Каква е цената на електроенергията, ако това е изцяло плащане за 17 км кабел? 1,76 евро. Аз бих си купил на такава цена също, не е лоша.

Пазарната цена на електроенергията към онзи момент е 25 пъти по-скъпа – 50 евро. Електропроводът е пуснат в експлоатация в края на 2008 г., но трансферите на електроенергия от страната ни продължават и вече не само към Македония. Фактът, че основният енергиен поток е стигал до Гърция съвпада с друг интересен факт. НЕК има дъщерно дружество в южната ни съседка – НЕКО. 50% от собствеността е на НЕК. Останалите 50% са на частно дружество, собственост на гръцкия гражданин Димитриус Купелузус. Президент на НЕКО през годините винаги е ставал ресорният зам.-министър на енергетиката. Последно президент на компанията е настоящият шеф на ДКЕВР Евгения Харитонова. ТВ7 изпрати запитване до нея, но не получихме отговор. Справка в годишния финансов отчет на НЕК показва, че дъщерното й дружество в Гърция НЕКО реализира приходи от 82 233 000 лв. за 2011 г. и 62 160 000 лв. за 2010 г. Дивидентът, който се връща в НЕК обаче, е едва 987 000 лв. за 2011 г. и 3,5 млн.лв. за 2010 г. Според Евгения Харитонова електроенергията, която изпращаме безплатно на съседните страни, е т.нар. аварийна помощ.
image

Евгения Харитонова.
Снимка: Анелия Николова, вестник "Капитал"


Евгения Харитонова: Ако говорите за аварийната помощ, която е, нали, която и сега правиха, тя се изнася и следващата седмица трябва в същия часови пояс да се върне.

Репортер: А се оказва, че не ни е връщана в същия обем и в същия часови пояс електроенергия. Това показва справката.

Евгения Харитонова: Съжалявам много, ЕСО да бъдат така добри, защото аз изрично съм ги питала за това нещо. Аз съм ги питала и те точно това ми обясниха. Че трябва това нещо да се направи.

Репортер: Значи те на практика са излъгали в този отговор?

Евгения Харитонова: Да, точно това. ЦДУ съм ги питала и заради това. Така че това ми е... Нали разбирате, малко ме смущавате.


И отново разговорът с Ангел Божилов:

Ангел Божилов: Ние разполагаме с повече ресурси очевидно и сме могли да си позволим един излишък от 12 млн.мегаватчаса да го дарим на нашите съседи по една или друга причина.

Репортер: Българският потребител, той плаща всичко?

Ангел Божилов: Ако сме прави ние с вас, да.

Репортер: Или на ЧЕЗ българският потребител плаща безплатна електроенергия в размер на 11 189 000 мегаватчаса..?

Ангел Божилов: тези разходи са преразпределени някъде.


Където и да са преразпределени разходите за тази произведена електроенергия като свръхизлишък, по закон тя се заплаща от НЕК на производителя. Така на практика излиза , че НЕК, или българския потребител е заплатил за електроенергия, която е безплатна за потребителите на държавите, в които е изнесена.


Ангел Божилов: Говорим за безстопанственост в гигантски размери. Половин милиард или повече евро. Това обаче много лесно може да се провери. Хайде да си дадем труда и да си поискаме от турския енергосистемен оператор да напишат едно писъмце. Колегите да кажат, добре, господа, в периода този и този ние сме ви предоставили толкова ток. Дайте ни график, по който ще ни го върнете. Същото за Гърция, същото за Македония. И може пък да се случи чудо.

Репортер: А възможно ли е (...)

Ангел Божилов: Ами възможно е. А отгоре на всичко ние сега нямаме нужда от него. Защото пък имаме друг проблем.

Репортер: Проблемът на България в момента е свръхпроизводството на електроенергия. То се получи заради ниската консумация на ток и спрения търговски износ заради високите такси за пренос, въведени през 2012 г. чрез добавките за зелена енергия, високоефективно енергийно производство и невъзстановяемите разходи на двата частни теца от комплекса "Марица-Изток" – Е И Ес Глъбово и „Контур Глобъл”. На практика цената на тока скочи шоково заради въвеждането в експлоатация на частния ТЕЦ Е И Ес Гълъбово и на стотици мегавати мощнсти за зелена енергия. В разследване на ТВ7 вече ви показахме, че депутати и бивши енергийни шефове имат такива соларни и вятърни електроцентрали. Едните са приели скандалния закон, а другите го изпълняват. В същото време страната ни произвежда свръхизлишък, който за да се балансира системата, се трансферира навън към преносните мрежи на съседните ни държави безплатно.

Тази фотоволтаична електроцентрала е на съпругата на изпълнителния директор на ЕСО Иван Йотов. Тук е скрит и частният интерес на този държавен служител, а именно цената на зелената енергия в България да бъде скъпа за потребителите и печеливша за производителите. Цената на мегаватчас произведена електроенергия в тази слънчева централа е 567 лв., показа проверката ни. Тя е собственост на фирмата „Велсолар” на съпругата на енергийния шеф Велина Йотова. Намира се в село Татарево, край Хасково и е с капацитет от 80 киловата.

Това е втората фотоволтаична електроцентрала на съпругата на изпълнителния директор на ЕСО Иван Йотов. Като представител на държавата той е в конфликт на интереси, защото е свързан с производството на зелена енергия, която в същото време би трябвало и да контролира.
image

Иван Йотов - изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).
Снимка: Вестник "Капитал".


Иван Йотов: Аз като човек, който имам достойнство, бих ви отговорил, че ако съм имали най-малкото притеснение, че съм нарушил нещо, най-малко, щях да се разведа, благодаря ви!

Репортер: Аз искам да ви питам защо ЕСО е давало съгласувателни писма за включването на мощности към системата без тя да може да понесе толкова голяма натовареност? Може да ни отговорите. Това ви прави съпричастни към проблема и към многото мощности, които са присъединени. Няма нужда да се криете.

Иван Йотов: Повече няма да ви отговарям на никакви въпроси, тъй като вие, не сме давали такива...

Репортер: Не сте давали, т.е. те са незаконни? Искате да кажете, че има две инсталации, които нямат съгласувателни писма от вас и от НЕК, така ли? Знаете ли за такива и колко от тях са незаконни по този начин, като не са съгласувани? Ще ми отговорите ли?

Иван Йотов: Отговорих ви вече.

Репортер: Не, не ми отговорихте. Има ли такива централи, които са пуснати, без да са съгласувани с ЕСО и с НЕК?

Иван Йотов: Всички, които не са присъединени към преносната мрежа.

Репортер: А тези, които са присъединени, говоря за такива, които имат сключени договори, всички те ли са с изрядни документи, с писмата, съгласувани с НЕК и с ЕСО?

Иван Йотов: За НЕК не знам, с ЕСО, да.

Репортер: Всички са съгласувани с ЕСО?

Иван Йотов: Нямам представа с НЕК.

Репортер: А с ЕСО са съгласувани всички, които в момента са включени към мрежата, така ли? Които в момента мощностите са над хиляда мегавата при 350 по европейска директива. Т.е. вие носите отговорност за тези допълнителни мощности, които натоварват системата без тя да има капацитет, тъй като сте дали положително становище? Това ли е вашият отговор, носите отговорност, че вие сте ги съгласувал? Мълчаливо съгласие, благодаря ви!


Ангел Божилов: Тук говорим за една изключително интелигентна, технически обезпечена и грамотно изпълнена схема. Това, след като работи години и нещата продължават да си се случват, дори и в момента, в който ние си говорим, това, първо, не може да е one-man show.

Репортер: Кой е отговорен за нетърговския обмен на електроенергия от България и свръхпроизводството на ток, което плащат българските потребители чрез непосилни такси, трябва да отговори прокуратурата, която започна мащабна проверка в енергетиката. Такова разследване започна миналата година в Румъния за нерегламентиран внос на електроенергия за България, а ръководството на местния енергиен оператор беше отстранено. У нас все още няма арестувани и наказани за такива престъпления.





Гласувай:
14



1. merita - Всички изнесени факти говорят за ...
01.05.2013 22:36
Всички изнесени факти говорят за една престъпна схема.В тази схема има голям конфликт на интереси.Интересен е факта , че това ограбване става в мандата да две правителства.Това няма как да не е смущаващо.Къде е прокуратурата , която е независим орган?
На фона на това което се случва, става още по ясно че има т.н енергийна мафия.
Тежко и горко на обикновените хора.Популизма ги облъчва и ги приспива за пореден път.
Поздрав!
цитирай
2. ok3223 - Нещата са пределно ясни.Мафия на работа ...
02.05.2013 15:04
merita написа:
Всички изнесени факти говорят за една престъпна схема.В тази схема има голям конфликт на интереси.Интересен е факта , че това ограбване става в мандата да две правителства.Това няма как да не е смущаващо.Къде е прокуратурата , която е независим орган?
На фона на това което се случва, става още по ясно че има т.н енергийна мафия.
Тежко и горко на обикновените хора.Популизма ги облъчва и ги приспива за пореден път.
Поздрав!


И ти облъчваш с лъжи мадам. Соларните и прочее частни паркове бяха настроени скоростно през последните 3 год. от мандата на ГРОБ. Това е факт известен на всеки, който се интересува от проблема.
Един от най-едрите собственици на такива паркове е метресата на БОКО ТИКВАТА, милионераката Цветелина Бориславова.
И това е факт ...
Става ли ви ясно, къде, в чии джобове се преселват парите на българските данъкоплатци.
цитирай
3. sekirata - Никаква демократична държава не сме
04.04.2017 16:57
Майната му.Народ който търпи бавната си смърт,къде го има това?
Това си е чист геноцид!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5825755
Постинги: 776
Коментари: 3551
Гласове: 52893
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов