Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2013 15:17 - КПУКИ РАЗСЛЕДВА КОМИСАРЯ ОТ ДКЕВР – АНДОН РОКОВ
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 6891 Коментари: 0 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Срещу Андон Роков, доскорошен изпълняващ длъжността председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), е образувано производство по реда на Закона за предотвратяване и откриване на конфликт на интереси (ЗПУКИ). Това стана ясно от писмо на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) до директора на вестник „Свободен народ“ - Теодор Дечев. Писмото е с изходящ номер № С-4414 от 25 април 2013 г.
image
Писмото на председателя на КПУКИ от което се разбира, че вече е образувано производство срещу комисаря Андон Роков.

Оказва се, че Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) е започнала проверката срещу Роков още през месец февруари на тази година. От писмото на председателя на КПУКИ – Филип Златанов до директора на вестника – Теодор Дечев става ясно, че сигналът на „Свободен народ“ е приобщен към по-стара административна преписка с регистрационен номер № С-44/14.02.2013. Този факт така и нямаше да стане достояние на обществеността, ако вестник „Свободен народ“ не беше изпратил до КПУКИ сигнал за конфликт на интереси, който е възникнал при комисаря Андон Роков.
image
Ангел Семерджиев и Андон Роков. Последният беше първоначалният фаворит за поста Председател на ДКЕВР.

 

Всъщност, вестник „Свободен народ“ беше първият и комай единствен книжен вестник, който даде гласност на проблема с конфликта на интереси при члена на ДКЕВР – Андон Роков. Припомняме, че естеството на посочения от „Свободен народ“ конфликт на интереси се изразява в следното:

 

Адвокатското съдружие „Арсов, Начев, Ганева“ обслужва компанията „Софийска вода“ - концесионер на столичното водоснабдяване, намираща се под постоянното наблюдение на ДКЕВР. Кантората „Арсов, Начев, Ганева“ консултира „Софийска вода“ по отношение на широк кръг от въпроси в това число и по отношение на бизнес плановете на концесионера на столичното водоснабдяване. Кантората работи особено добре по отношение на одобряването на цените на водата в София, което става с изрична санкция от страна на ДКЕВР.

 

Оказва се, че в кантората „Арсов, Начев, Ганева“ работи Живко Георгиев Роков - брат на комисаря от ДКЕВР (Държавна комисия по енергийно и водно регулиране) – Андон Роков. Според публично достъпни данни от Булстат, придобити чрез информационната система ДАКСИ, Живко Георгиев Роков е и СЪДРУЖНИК (съсобственик) в Адвокатско сдружение „Арсов, Начев, Ганева“ с дял от 9 процента.
image
Живко Георгиев Роков - брат на Андон Роков.

 

Вестник „Свободен народ“ сезира КПУКИ на 17 април 2013 г., с писмо до председателя на Комисията, с което е поискано тя да се произнесе дали е на лице конфликт на интереси при члена на ДКЕВР – Андон Роков. (Писмото е с входящ номер № 01-452 от 17 април 2013 г.). Писмото до КПУКИ е „подсигурено“ с още две писма - до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и до Министерския съвет, които са внесени в деловодствата на двете институции на 18 април 2013 г. (Входящият номер на писмото в ДКЕВР е: № В-12-00-270 от 18 април 2013 г.).

От Министерския съвет реагираха почти светкавично, като началникът на отдел „Приемна“ на МС – г-жа Соня Божикова препрати незабавно изложението за конфликта на интереси в „случая Андон Роков“ на КПУКИ. Има сериозни основания да смятаме, че в КПУКИ са се отнесли с повишено внимание към сигнала, след като са разбрали, че е сезиран и Министерският съвет.

 

От ДКЕВР все още не са коментирали случая. Не е известно дали председателката на ДКЕВР - г-жа Евгения Харитонова е наредила вътрешно разследване на конфликта на интереси или е оставила всичко в ръцете на КПУКИ. Няма данни и някой да е поискал от г-н Андон Роков да излизе в отпуск, докато трае разследването на КПУКИ или евентуалното вътрешно разследване в ДКЕВР, ако такова изобщо бъде предприето.
Гласувай:
12
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 3902237
Постинги: 416
Коментари: 2655
Гласове: 34301
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Юли, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Блогрол
1. Приканвам Ви, да посетите Мечата гора, сътворена от съпругата ми:
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Блогът на Радослав Пашов в БЛОГ.бг
5. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
6. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
7. Блог за пътища, улици и транспортно планиране.
8. Блогът на Мерита.
9. Мартин Димитров
10. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
11. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
12. Блогът на karavelov.
13. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
14. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
15. МамкаМу - богът на Юрий Александров
16. Блогът на Евгения Тодорова
17. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
18. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
19. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
20. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
21. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
22. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
23. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев