Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2013 00:08 - ОРЕШАРСКИ ВРЪЩА БОЙКО НА БЯЛ КОН
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 13976 Коментари: 8 Гласове:
15

Последна промяна: 15.06.2013 00:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

След обявяването на Делян Пеевски за контраразузнавач номер едно, обществеността остана за миг със зяпнали уста, след което интернет и социалните мрежи се взривиха. Някои мои познати наричат потребителите на „Фейсбук“ - хора с „мързелива обществена позиция“, защото публичната им активност се свеждала до натискането на левия бутон на мишката, но случаят не е такъв. Публиката наистина е взривена, което всъщност едва ли е изненада за когото и да е. Не би трябвало да е изненада и за министър-председателя, за г-н Лютви Местан, който щял да контролира и да съпикясва г-н Делян Пеевски, пък и за самия г-н Пеевски.

Затова вече е изключително лесно да се пише по темата и изключително трудно да се каже нещо ново. Въпросът изобщо не е в това да се обсъждат достойнствата и недостойнствата на г-н Пеевски. Въпросът е просто, че ставаме свидетели на волното или неволно изпълнение на план за връщането на ГЕРБ на власт.

Авторът на тези редове е от хората, които четири години писаха, викаха, крещяха, ораторствуваха, пищяха и мрънкаха, че специалните служби в страната се използуват за решаване на лични проблеми, че защитата на националната сигурност е приватизирана и разпарчетосана, като не се знае на кой Господ се кланят в тези потайни страктури. Днес, не без порядъчна доза изумление, пред очите ни блясва картината на още по-радикална приватизация на контраразузнаването ни. Подобен подход просто обещава продължаване на нов глас на злоупотребите със специалните служби, но в условията на управление, чиито знаменосци се вериха и клеха, че са пълното отрицание на милиционерщината на ГЕРБ.

Мисля, че г-н Делян Пеевски няма да се засегне, ако констатираме баналната истина, че той е неразривно свързан с един банково-финансово-медиен конгломермерат около Корпоративна търговска банка. Този конгломерат е известен с това, че години на ред събираше депозитите на държавните предприятия и с тях въртеше банковия си бизнес. Отделен и не по-малко важен въпрос е, че пак с тези пари, тоест с парите на данъкоплатците, този конгломерат, г-н Пеевски и майка му създадоха медийна империя, която агресивно и настъпателно се опитва да формира общественото мнение в България. Въпросът дали точно един от ръководителите на тази империя е подходящ да ръководи „по съвместителство“ и Държавната агенция за национална сигурност е риторичен.
image
Големите печеливши - Цветан Василев, Делян Пеевски и изобщо, като цяло ... Корпоративна търговска банка.


Справедливостта изисква да се признае, че монополът на Корпоративна търговска банка при държавните депозити и възходът на медийната група на Ирена Кръстева – Делян Пеевски не е еднолична заслуга на управлението на ГЕРБ, по-точно на благоволението на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Всички хора с малко историческа памет си спомнят как през 2009 г., така наречената медийна група „Монитор“ (след това тя все повече ставаше медийна група „Телеграф“, после медийна група „TV7“ и така нататък и така нататък ...), водеше неистова атака срещу Бойко Борисов и ГЕРБ в навечерието на изборите. Но в нощта СЛЕД „Избори 2009“, медийната група Кръстева – Пеевски изведнъж „обърна палачинката“ и кажи – речи за период от четири години се превърна в по-ревностен защитник на Бойковщината и на управлението на ГЕРБовците от самите правителствени пи-ари.

Разликата спрямо 2009 г., днес през 2013 г. е в това, че медийната група на Кръстева – Пеевски и още по-точно на Корпоративна търговска банка, смени отношението си към управляващите не в нощта след изборите, а някой и друг ден преди това. Промяната започна със завъртането на 180 градуса на „съвестта на нацията“ - Николай Бареков и беше подпечатан с обещанието на същия Делян Пеевски, че взима Цветан Цветанов на нещо като „личен отчет“. Днес, човекът който режисира четири годишни дитирамби и венцехваления за Цветан Цветанов и след това поиска от него да го „погледне в очите“, вече е на чело на най-могъщата специална служба в страната.

На това място, Бойко Борисов има пълното право да получи нова хипертонична криза, а Цветанов направо може да получи инсулт или както са писали предците ни - „дамла“. Лоша работа е да те е взел на „личен отчет“ ... шефът на ДАНС. Но едновременно с това, в ГЕРБ би трябвало да се държат за ушите от радост и да танцуват в кръг от въодушевление. Премиерът Орешарски предизвика политическо земетресение, което роди съответното политическо цунами, на гребена на което можем да видим цялата клика на ГЕРБовците. Леко посмачканият образ на Бойко Борисов вече може да засвети наново с всичката му мачовска „харизма“.

По парадоксален начин, съдейки по организиращите с в момента в движение протести, пожем да видим възкръсването на и на г-н Румен Петков, а защо не и връщане на дилемата „Станишев или Първанов“ в БСП. Едва ли на „Позитано“ 20 можеха да направят по-самоубийствен политически ход. На фона на новината за новоглашения контраразузнавач – медиен магнат, другата новина за назначаването на министъра на вътрешните работи за вицепремиер свети само с отразена светлина. ГЕРБовците тук отово биха могли да запитат: „е хубаво де – Вие вихте, вихте, че управляваме силово, а какво да кажем за правителство, в което вицепремиери са министърът на вътрешните работи и министърът на правосъдието?“. Най-тъпото е, че въпросът им би бил напълно резонен.

В нощта след последните избори, най-различни политолози и орг-работници, свързани с „Позитано“ 20 разпалено коментираха, че главната задача на БСП е да състави правителство без ГЕРБ. Бойко Борисов не тряваше да бъде премиер. До тук – добре. Логично разсъждение. Но само най-заслепените привърженици на БСП биха могли да не забележат изначалните дефекти при съставянето на новото правителство.

Симптомите, че нещата не са на ред, дойдоха още от първото телевизионно интервю на Пламен Орешарски като премиер, в което той зае някои позиции, които в прав текст обслужваха не просто банковото лоби, а една конкретна банка. (Ще угоди ли Орешарски на КТБ? http://www.svobodennarod.com/views/375-shte-ugodi-li-oresharski-na-ktb.html от 30 май 2013 г.). Днешното назначение на г-н Делян Пеевски поставя въпроса, за какво се бори правителството – за преодоляване на икономическата криза в България или за предизвикване на нова, остра и буреносна политическа криза с не дотам предвидими последици?

Тук остава някак си на заден план трагикомичната ситуация, в която се озова лидерът на „Атака“ - Волен Сидеров. След като официално заяви, че той е осигурил технически избирането на правителството, лидерът на „Атака“ се оказа насаден на пачи яйца, защото трудно би могъл да обясни положителното си отношение към правителство, което е номинирало за шеф на контраразузнаването ... депутат от ДПС – партия за която г-н Сидеров под път и над път обяснява, че е етническа, противоконституционна и заплаха за националната сигурност. Е, „те ти булка Спасов ден“ - заплахата за националната сигурност, оглави Държавната агенция за национална сигурност. До момента на написването на тези редове (14 юни 2013 г., 17:15 часа), лидерът на „Атака“ мълчи и не дава признаци на живот.

Само ден преди това, в кулоарите на Парламента плъзна слухът, че Комисията за борба с корупцията в Народното събрание ще бъде дадена на „Атака“, като искрена благодарност за дадения от Волен Сидеров един глас за избирането на кабинета „Орешарски“. Животът изглеждаше прекрасен за лидера на „Атака“, който вероятно е предвкусвал, какви неограничени възможности за изява щяха да се ширнат пред него. Щеше да разобличава политици, чуждестранни инвеститори, всякакви гейове и предатели. И сега изведнъж – ДАНС попадна в ръцете на ДПС. Истинска политическа катастрофа за г-н Сидеров в очите на привържениците му, а и не само на тях.

Впрочем, в ДПС също би трябвало да се запитат, дали постигнатата победа не е пирова и дали не са пресолили гостбата. Да слижиш свой човек начело на ДАНС е радост и чест и откровен келепир за всяка уважаваща себе си политическа партия. Но дасложиш не просто близък и послушен на партията ти човек, а знаковият образ на Делян Пеевски, станал така или иначе нарицателен в политическия ни живот – това със сигурност е нож с две остриета. В нощта след изборите, г-н Лютви Местан произнесе една изключителна от гледна точка на риториката реч, в която ударението със страшна сила беше поставено въърху скасването със стария модел на „Тройната коалиция“ и върху категоричното отричане на формулата „3-5-8“. Сега наистина няма „3-5-8“. Направо всичко си е за ДПС в ДАНС, но не е ясно дали тази придобивка ще донесе щастие на тази партия в малко по-далечна перспектива.

Човек се чуди, дали един толкова проницателен и академичен ум, като новия председател на ДПС, Лютви Местан не вижда, какви мобилизационни възможности създава за опонентите си? И тук изобщо не става дума за евентуални политически изгоди за „Атака“, от която никой в ДПС не се плаши. Става дума за всички възможни анти-ДПС настроения в страната, за които никой няма капчица съмнение, че съществуват. Защо в партията на Доган – Местан си играят с огъня по такъв открит начин, можем само да гадаем.

Големият печеливш, който не се страхува нито от етническа нетолерантност, нито от политически негативи, разбира се е г-н Цветан Василев с неговата Корпоративна търговсак банка. Както се казва, на печелившите – честито! Лобито на КТБ изкачи такъв връх, какъвто скоро едва ли ще покори – нещо като върхът К2 за алпинистите. Остава крайно интересният въпрос, какво мислят в останалите частни търговски банки в България? Дали възцаряването на един техен изявен конкурент точно начело на националната сигурност ще е в пълно съответствие със собствената им корпоративна сигурност? Да му берат греха господата Хампарцумян, Бориславова и с-ие компани ...

Един мой приятел, когото дълбоко уважавам, коментира случилото се с думите, че „за да се оправят нещата, те трява напълно да се объркат“. Подобна парафраза на страия лозунг на анархистите - „Колкото по-зле, толкова по-добре“ звучи дори оптимистично, но вече се чувствувам затруднен да преценя, колко зле трябва да се развият нещата у нас за да се оправят!? Предоставен ни е изборът между чума и холера – да ни управлява лобито на КТБ или да ни управлява Бойковщината с главна буква?




Гласувай:
16



1. tikoev - Прав е твоя приятел. Редът се ражда в ...
15.06.2013 00:24
Прав е твоя приятел. Редът се ражда в утробата на анархията.
цитирай
2. josarian - ЕЙ СМЕШНИК
15.06.2013 06:07
КАКВО СТАНА НА ИЗБОРИТЕ, ГОДПОДИН ТРАКТОРСКИ?
цитирай
3. zaw12929 - Вие искате власт на всяка цена и затова ще подкрепите и Бойко ли???!!
15.06.2013 06:27
и ти ли Бруте не искаш Пеевски?!
Орешарски да предложи Бойко на местото на Пеевски и да сте доволни
цитирай
4. chavdar01 - И ВСЕ ПАК НЕКА ПЪРВО ДА ВИДИМ КАКВИ РЕЗУЛТАТИ ЩЕ ИМА ИЗБИРАНЕТО МУ ЗА ШЕФ НА ДАНС!
15.06.2013 08:41
АКО АРЕСТУВА ЦОКО,БОКО И КОМПАНИЯ СИГУРНО НЕЩАТА ЩЕ
ИЗГЛЕЖДАТ ПО ДРУГ НАЧИН!
ЗНАЕТЕ МОЕТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ!
цитирай
5. vmir - Просто една бандитска шайка се опита да обсеби България,
15.06.2013 13:00
като за целта години наред набеждаваха предишните управляващи за бандити. Имат същия проблем като Трактора - мислят, че като са били някога равни на Бойко, значи днес е несправедливо да не бъдат на неговото място и това не им дава мира...
цитирай
6. teodordetchev - Назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е грешка, ...
15.06.2013 16:27
... която обслужва точно Бойко Борисов. Точно затова никой разумен човек, който не иска връщането на ГЕРБовците не може да се съгласи с подобно политическо назначение. Естествено, че Бойко Борисов ще се опита да яхне вълната на протестите, но въпросът е "кой предизвика вълната?". Кой предизвика това политическо земетресение, за да последва и политическото цунами?

Бих направил всичко в рамките на закона, което би попречило на връщането на Бойко Борисов на власт. Лошото е, че точно в правителството правят обратното. И който не вижда, че се обслужват интересите на едно точно конкретно банково лоби - той просто има проблеми със зрението. Или пък му се иска да не вижда ставащото.

Не мога да разбера и тези, които едва ли не слагат знак между подкрепата за Пеевски и противопоставянето на Бойковщината. Абе, хора - до онзи ден Делян Пеевски и цялата му медийна група точеха по цял ден лиги и подкрепяха Бойко и Цветанов. Това забравихте ли го? И когато в един момент едно действие наслужебното правителство вбеси Цветан Василев и КТБ и изведнъж Пеевски взе Цветанов "на отчет". Много бързо еволюираха трубадурите на Бойко и Цветанов в почтени демократи. По-бързо и от БКП през 1990 г., когато за една нощ от комунисти станах социалисти.

Толкова ли няма в цялата БСП и в цялото ДПС друг човек, който да сгане шеф на ДАНС, та точно до Делян Пеевски опряха. Ама точно до него! Хайде холан ...
цитирай
7. leonleonovpom - Според мен крайно време е за мини...
15.06.2013 20:14
Според мен крайно време е за министерски пост и еквивалентни на него да се въведе възрастова граница и трудов стаж с респектиращи резултати. Видяхме съмнителни генийчета като Милен Велчев и Николай Василев какви ги сътвориха. Възраст 40 години и 15 години стаж, но не само ходил и се връщал от работа считам за разумни
Също и кметските съветници-задължителен тест за интелигентност. За какво ще съветва кмета човек едва завършил гимназия и с купена диплома?! За далавери ли
Б. Б. се обгради с некадърници, затова се провали. А те задължително трябва да са кадърни и сами да си вършат работата, той само да координира, не може да е специалист по всичко.
Явно сега нещата влизат в същия коловоз.Стамболов на Сливница е бил на 31 години, Батемберг е нямал и 30, но са обичали безумно България!!
цитирай
8. apostapostoloff - Делян Пеевски и майка му са тъпанари, които
19.06.2013 03:53
на 9.IX. си купиха фабрика. Тоест, купиха си няколко фабрики и всичките са пред фалит. Големи западни издания се борят за оцеляване, а какво остава за нашите парцали, с които и задника не можеш да си избършеш? Всеки момент ще бъде закрит "Труд", а боклуците на Пеевски не могат вечно да се дотират от "Уикенд"...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5798842
Постинги: 758
Коментари: 3534
Гласове: 52541
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов