Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2013 01:00 - ДАНС - БНТ – БЕХ. А ТРЯБВА ЛИ НИ БЕХ?
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 7341 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 21.06.2013 01:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

От всякъде пълзят „калинки“, „колорадски бръмбари“ и „бръмбари-рогачи“ 

Ден след ден, правителството извършва ритуални самоубийства под формата на политически назначения.

 

 
Масовите протести срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС по интересен начин отклониха общественото внимание от няколко подобни намерения за назначения. Става дума за казуси, които съперничат по мащаба на абсурдността си на случая „ДАНС – Пеевски“. Докато публиката се гневеше, че управляващото мнозинство се опитва да върне Делян Пеевски поне в Народното събрание след позорното му изритване от Държавната агенция за национална сигурност, някак плахо се промъкна информацията, че г-н Николай Бареков чинно е подал документи за шеф на БНТ, за което
svobodennarod.com пръв съобщи.

 

Пеевски в ДАНС = Бареков в БНТ

Човекът започна от стадия на водещ на мутренски партита, откъдето му останаха безсмъртният прякор „Кольо Дудука“ и един от най-гледаните български клипове в „YouTube“, посветен на същия този дудук. След това името му се запомни като мистър „Имаме новина“ в телевизия „Европа“ и в bTV, за да се превърне в един момент в медийното острие на правителството на Бойко Борисов и в персонален трубадур на бившия министър на вътрешните работи – Цветан Цветанов. Когато започнаха зимните протести, Бареков смая света със светкавичното си пребоядисване и моменталното си пренасочване към свирапа критика на правителството на Бойко Борисов.

Подобен „обществено известен“, „принципен“, „последователен“ и „нравствен“ журналист, станал символ на високо професионалното обслужване на всяка власт, която му бъде посочена от когото трябва, днес е кандидат за глава на Националната телевизия. Николай Бареков кандидатствува за шеф на телевизията, която трябва да защитава обществените интереси и да гарантира добросъвестното отразяване на политическите и обществените процеси. Не на последно място – единствената телевизия за доста хора, които нямат пари за кабеларки и се уповават на стайните си антени.

Да коментираме надълго и нашироко абсурдността на подобна претенция е напълно излишно. Идеята човекът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Николай Бареков да оглави БНТ по НИЩО не отстъпва на идеята Делян Пеевски да яхне националната сигурност. Чорбаджията и на двамата е един и същ. Образите и на двамата са еднакво абсурдни и шокиращи. „Радостта“ на политически активните българи – без значение дали са сини, червени или зелени (за зомбираните сиви ГЕРБовци тук не става дума) ще бъде „неизказано голяма“.

При чудесното време, на което се радваме, протестите срещу евентуалното възцаряване на Бареков в БНТ могат да продължат неопределено време, при това в денонощен режим. Ако на правителството и на уж „старшия“ партньор в управляващата коалиция – БСП, им е останала трошичка разум, те би трябвало панически да се разграничат от тази кандидатура и да се закълнат във всичко свято, че не лобират и няма да лобират за превръщането на БНТ във филиал на пиар отдела на КТБ. Иначе София наистина ще започне да им става все по-тясна, а Бойко Борисов ще се доближава все повече към мечтаното и лелеяно от него „бързо завръщане“.

След случая „Христозов“, всеки може да управлва БЕХ

Приликата между случаите „ДАНСwithme“ и „БНТnaduvaduduka“ е ясна и понятна за всеки намиращ се в нормално душевно здраве български гражданин. Пък и не само български, защото вероятно всички акредитирани чуждестранни журналисти и посланници на съюзни и несъюзни държави гледат поредния политически сапунен сериал с увиснали долни челюсти. Това не е добра новина, но има и още по-лоши.

Докато всеки би схванал за секунда същността на явлението „Бареков начело на БНТ“, назначенията в борда на Българскияя енергиен холдинг (БЕХ) изискват малко „по-информирано внимание“. Тези дни научихме за назначаването на лицето Георги Петков Христозов за член на борда на БЕХ. Подобна новина шокира по редица причини, изброяването на които би могло да отнеме твърде много време и място. Все пак, нека изброим някои от особените постижения на г-н Георги Петков Христозов, за да усетят читателите характерните симптоми на скандал в „калинков“ стил.

Г-н Христозов е известен с това, че от 27 декември 2007 г. е несменяем изпълнителен директор на ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД – най-голямата топлоелектическа централа в България, а вероятно и на Балканите. От 22 май 2008 г. до ден днешен той е член и на борда на директорите на топлоцентралата. Поне така сочат проверките в Търговския регистър. От 18 септември 2008 г. до 20 януари 2009 г. е бил член на борда на „Булгаргаз-холдинг“ ЕАД. С една дума – солидна началническа биография в сферата на енергетиката.

Лошото е, че името на Георги Христозов влачи след себе си опашка от обвинения, които по никакъв начин не го правят подходящ да ръководи българската енерегетика. Най-малкият проблем е каскадата от процедурни нарушения, припряност и граничещо с истерия бързане при назначаването на Георги Христозов за изпълнителен директор на ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД. Детайлни подробности за тази шетня могат да се прочетат тук: „Шефът на държавната ТЕЦ 2 Георги Христозов осъждан за валутни престъпления“, https://bivol.bg/hristozov-tec-marica-iztok.html . Тъй като никой от предишния мениджмънт на ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД не обжалва, назначението на Георги Петков Христозов минава благополучно и той вече може да се заеме с велики дела. Неочаквано обаче лъсват проблеми от друг характер.

Оказва се, че новоглашеният енергиен мениджър е осъждан за валутно престъпление и освен това НЯМА достъп до класифицирана информация. Някойъ би казал, че осъждането за валутно престъпление е дреболия и едва ли не – просто спазъм на отиващата си тоталитарна система. Георги Петков Христозов, според собственото му свидетелство за съдимост е осъден по дело № 138-89 Р от Сливнишкия районен съд на 1000 лева глоба. Присъдата е влязла в сила на 26 декември 1989 г., дни след „голямата промяна“ но това не я прави с нищо по-малко валидна. Очевидно не става дума за политическо престъпление и фактът на осъждането на г-н Христозов не би трябвало да се смята за негова положителна характеристика.
image

Факсимиле на свидетелството за съдимост на Георги Петков Христозов, от което се разбира, че е осъждан за валутни престъпления. Източник: Клуб „Журналисти срещу корупцията“.

 

Много по-тежък обаче е проблемът с факта, че новият шеф в „Марица Изток“ се оказва без достъп до класифицирана информация. Да, но такъв му е категорично необходим, защото макар и с голямо закъснение, на 29 декември 2009 г. Държавната комисия по сигурност на информацията (ДКСИ) известява лично г-н Христозов, че той няма достъп до класифицирана информация, а такъв му трябва императивно.

От ДКСИ пишат изрично: „В ръководената от Вас организационна единица „ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД е разкрита регистратура за класифицирана информация с уникален идентификационен номер RB-203203-001-04 с ниво „Секретно”. Това създава условия за осъществяване на нерегламентиран достъп до класифицирана информация, съгласно § 1, т. 6 от Допълнителните разпоредби на ЗЗКИ“. (Виж пак в: „Шефът на държавната ТЕЦ 2 Георги Христозов осъждан за валутни престъпления“, https://bivol.bg/hristozov-tec-marica-iztok.html).
image

Факсимиле на писмото на ДКСИ от което се разбира, че Христозов ръководи ТЕЦ Марица Изток 2 без допуск до класифицирана информация. Източник: Клуб „Журналисти срещу корупцията“.

 

Къде са спали от съответните секретни деловодства, вътрешни инспекторати на Министерството на икономиката и прочее, можем само да гадаем. Защо г-н Христозов е премълчал това обстоятелство пред ресорния си министър, който носи ако не друго то поне политическа отговорност за назначаването му, ние можем да се досещаме.

Така или иначе, Георги Петков Христозов се опитва да реши възникналия проблем, който би трябвало да доведе до неизбежното му отстраняване от заеманата позиция. Той отправя молба към Хасковският районен съд да изличи „позорното обстоятелство“, че е осъждан от свидетелството му за съдимост с интересния аргумент, че през 1993 г., извършеното от него престъпление е декриминализирано в Наказателния кодекс. Хасковският районен съд отхвърля молбата на Христозов. Тогава той решава да „финтира“ процедурата и да се сдобие с достъп до класифицирана информация по начин, който оставяме юристите да квалифицират.
image

Факсимиле на молбата на Георги Христозов до Хасковския районен съд, с което се иска да бъде „очистено“ свидетелството му за съдимост. Резолюцията е лаконичен отказ. Източник: Клуб „Журналисти срещу корупцията“.

 

Георги Петков Христозов сам и по свое усмотрение понижава нивото на класифицираната информация в „ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД“ от „Секретно“ на „Поверително“. Така избягва проверката, която би трябвало да бъде извършена от ДАНС, и се сдобива с достъп до класифицирана информация на по-ниско ниво, където проверката се извършва от ... служител на „ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД. Г-н Христозов успява да „нагласи“ нещата така, че негов подчинен да се произнася по достойнствата и недостойнствата му. От ДКСИ се опитват да „приключат“ случая, но маневрата на маришкия шеф е изобличена от Клуб „Журналисти срещу корупцията“, които изваждат на бял свят и най-дребните детайли от извършеното.

Каквото и да се приказва, едно е ясно – в АБСОЛЮТНО нарушение на всякакви правила за боравене с класифицирана информация Георги Петков Христозов е имал достъп до нея от момента на назначаването си до пристигането на закъснялото с близо две години писмо на ДКСИ, с което се настоява енергийният шеф да приведе в ред, меко казано, обърканите си дела. Тук няма да раздаваме никакви присъди, но очеизвадно е, че г-н Христозов е назначен за ръководител в „ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД с поредица от процедурни гафове, които достигат кулминацията си с разкритието, че той няма достъп до класифицирана информация. А все пак работи в обект, който принадлежи към така наречената „Критична инфраструктура“ и е от първостепенно значение за националната сигурност.

По-късно на белия свят изплува документ, озаглавен: „СПРАВКА. Относно: проблеми, свързани с рехабилитацията и изграждането на СОИ на блокове 1-4 и модерницзацията на блокове 5 и 6 в „ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД“. Този документ, за който за публиката няма съмнение, че е изработен от съответните „компетентни служби,“ се занимава с бурната деятелност на друг „герой на нашето време“ - Стефан Тодоров Гамизов, който с помощта на Костадин Иванов Сирлещов – началник на кабинета на министъра на енергетиката и енергийните ресурси, е успял да се внедри в сагата около рехабилитацията на блокове 1-4 на ТЕЦ Марица Изток 2. (Документът е достъпен в Интернет на адрес: https://www.balkanleaks.eu/en/gamizov-bg.html , като не са посочени само приложенията към справката, които са 37 на брой и са изчистени някои лични данни. Иначе „справката“ отдавна се развява из публичното пространство на хартиен носител, барабар с всичките му лични данни, джиесеми и каквото си поискате...). Тук се позоваваме на този крамолен документ, защото имаме информация, че напълно сериозни хора са го внесли в прокуратурата.

Във въпросния документ, в който със забележителна скрупульозност се описват всички неуспехи, несгоди и проблеми около рехабилитацията на блокове 1-4 на ТЕЦ Марица Изток 2 е отделено персонално внимание на Георги Петков Христозов и по още един повод. Описвайки паниката около неспазването на графиците за изпълнение на монтажните работи, авторите на „справката“ написват дословно следното:

С цел изпълнение на графика служители и работници от централата активно се включват в дейността по изграждането на СОИ. (СОИ – сероочистваща инсталация, б. а.). Придобити са данни, че на площадката се работи, без да са спазени условията за безопасност на труда. Издадена е заповед за спиране на работа от изпълнителния директор на централата в момента Георги Христозов, но поради забавяне на графика служителите на IHI (японският консорциум, опериращ на площадката, б. а.) са продължили дейността си. Според информацията с цел спазване на сроковете изпълнителният директор Георги Христозов е поел ангажимент да признае квалификациите на заварчиците от IHI и да им издаде разрешение за работа на площадката без да е спазена процедурата за издаване на сертификат за извършване на тази дейност“.

Така оперира г-н Христозов и хич не си поплюва – нито с класифицираната информация, нито с внедряването на свои хора, нито с техниката за безопасност. Пак подчертавам, че този текст няма за цел „издаване на присъди“, това е специалност на г-н Цветан Цветанов. Въпросът отново е в странните критерии, с които в момента се рекрутират кандидатите за едни от най-важните позиции в държавата. Триадата „Пеевски – Бареков – Христозов“, просто е пример за таково „окалинчване“, „вкалинчване“ и изобщо – оплитане, че човек се чуди с каква цел се вършат подобни безумия!? Възможно ли е човек около чието име има такъв набор от обвинения във всевъзможни закононарушения не само да оцелява на текущата си позиция, но и да расте стремително нагоре?

Георги Христозов би могъл да се засегне, че е наречен „калинка“. Всъщност, поне по информацията циркулираща из публичното пространство, той е доста по-едър екземпляр. Той не е „калинка“, не е дори и „колорадски бръмбар“. Той има параметрите поне на „бръмбар – рогач“. До момента той „вещо“ е ръководил ТЕЦ Марица Изток 2. Сега вече управлява Българският енергиен холдинг, където е струпано ЯДРОТО на държавната енергетика: „Мини Марица изток” ЕАД, „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД, АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, „Национална електрическа компания” АД (в т.ч. и Електроенергиен системен оператор” ЕАД), „Булгаргаз” ЕАД и „Булгартел”ЕАД. Съвсем до скоро там беше и „Булгартрансгаз” ЕАД.
image

Георги Петков Христозов. Снимка: „Дневник“

 

Всъщност, скандалът с назначаването на Георги Пеков Христозов в борда на БЕХ ни довежда до следващия въпрос. А за какъв дявол изобщо е необходима на държавата, на обществото и на енергетиката тази странна структура? БЕХ от самото си създаване събира върху себе си иронията, сарказма и подигравките на енергетиците. Когато на 18 юни 2013 г. медиите съобщиха за настъпилата промяна в БЕХ, форумите им буквално завряха от възмутени коментари. При това, съвсем не само срещу новоназначените „бордоваци“.

За какъв дявол ни е БЕХ?

Най-кратко, ясно и понятно се е изразил един интернет-потребител във форума на електранното издание на „Стандарт“, който е написал дословно: „Най-парадоксалното нещо което е виждано и което няма аналог в икономиката, без логично обяснение, е: БЕХ - по думите на предишния му управник е реализирало над 40 милиона лева печалба, а дружествата които обединява, са пред фалит. Какво произвежда това БЕХ, че се "замогна" толкова и откъде е по-важния въпрас, за сметка на кого и защо ???? “. (Виж в коментарите под статията „Освободиха шефа на БЕХ“, http://www.standartnews.com/balgariya-politika/osvobodiha_shefa_na_beh-192947.html от 18 юни 2013 г., 18:55 часа).

През годините се натрупа нещо подобно на Вазовата „Грамада“ от негодувания срещу Българския енергиен ходинг. През 2010 г., Мая Христова – заместник-министър на икономиката, която по това време беше и председател на борда на холдинга, изчисли, че БЕХ получава по 118 евро на час по договори за управление от дъщерните си дружества. Пак г-жа Мая Христова призна, че в договорите имало заложени и определен брой часове, през които се извършваликонсултациите и се здавали „ценните указания“. Те били между 30 и 40 хиляди годишно. „Услугите“ за предоставяне на дъщерните дружества са на абонаментен принцип и дори договореното време да не бъде използувано изцяло, холдингът пак си прибирал парите. Според изчисленията на Мая Христова по този начин БЕХ си осигурявал между 3,5 и 4,7 милиона евро годишно. (Виж в: Павлина Трифонова,“118 евро прибирал на час БЕХ, за да управлява“, http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=441385 от 08 април 2010 г., 21:04 часа).

В началото на управлението на ГЕРБ, атаките срещу БЕХ бяха вплетени в любимата на Борисов риторика срещу виновната за всичко по онова време „Тройна коалиция“. Затова и заместник-министърката на икономиката така смело громеше лошите порядки в енергийния мегахолдинг. Впоследствие, ентусиазмът за оптимизиране и „очовечаване“ (да не говорим за първоначалните закани за закриване) на БЕХ отшумя и правителството „Борисов“ се отдаде на кротко бозаене от инструмента, оставен му от предишното управление, което заклеймяваха. И започва една финансова радост ...

Финансовите отчети на БЕХ като непроизнесена оценка за вредност

В годишния отчет на БЕХ към 31 декември 2011 г., в раздел 3 - „Приходи и разходи“, по-точно в „3.1. Приходи от продажба на стоки и услуги“ в графата „Приходи от холдингови споразумения (договори за управление, координация и контрол) „греят“ едни 20 000 000 нови български лева. Впрочем, практически същата сума е там и в отчета за 2010 година.

Отдолу пише вразумително: Съгласно подписните холдингови споразумения с „Булгартел“ ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД, НЕК ЕАД, „ТЕЦ Марица Изток 2“ ЕАД, „Булгартрансгаз“ и АЕЦ „Козлодуй“, Българският енергиен холдинг оказва ВЪЗМЕЗДНИ УСЛУГИ в областта на финансовото управление и бизнес планиране, правни и регулаторни въпроси, връзки с обществеността на своите дъщерни дружества. Приходите са определени на базата на абонаментна вноска, специфична за всяко дружество.

Смешното е, че това са на практика същите тези „СЛА договори“, които ДКЕВР и Прокуратурата не харесваха и оспорваха по отношение на електроразпределителните дружества. Но за разлика от тези на ЕРП-тата, договорите на БЕХ са, както вече беше подчертано на АБОНАМЕНТЕН принцип и не изискват изпълнението на КАКВАТО и да е дейност от страна на БЕХ. Тоест има – няма работа, БЕХ си взима „едни“ 20 милиона годишно.

Още по-абсурдно е това, че докато от БЕХ се „напинят“ да оказват тези услуги на държавните компании, изброени по-горе, в самите държавни компании има ... цели дирекции с такива функции. Смисълът на подобен род изнасяне на дейностите е да няма такива звена в отделните дружества. При държавните предприятия от БЕХ обаче не е така. Всеки си има правна дирекция, PR, финанси и други подобни.

Нещо, което силно прави впечатление е, че за разглеждания период в БЕХ са получили и приходи от дивиденти в размер на 213 887 000 лева и още 45 000 лева други приходи! Дъщерните дружества пищят, че изнемогват, но плащат дивиденти на поразия.

Интересни са и загубите им, формулирани като „загуби от обезценка на вземания“. До момента никой не е обяснил смислено, каква е тази „обезценка на вземанията“ на БЕХ, но те са в размер на 56 765 000 лева за 2011 година! Човек не може да не се възхити, че обявената в медиите за едва ли не фалирала НЕК е изплатила дивидент в размер на 73 851 000 лева за 2011 г. Междувременно, мениджърите на НЕК се чудят как да вържат двата края...

Уж в тежко финансово положение, но „Булгартрансгаз“ също е изплатил сериозен дивидент – 81 345 000 лева. На АЕЦ „Козлодуй“ също не е простено – прибрали са му 43 514 000. При нормална икономическа логика, това би могло да означава само, че тези държавни дружества са постигнали значителни печалби. Но вместо това оттам чуваме само, че са в тежко финансово положение. Дали пък и това буквално източване с дивидентите не е една от причините за тежкото им финансово положение? И пак възниква въпросът: За какъв дявол ни е БЕХ?

Не е лошо да направим рекапитулация и на разходите на БЕХ. За консултантски услуги „добрите хора“ са платили над 2 милиона лева. За възнаграждения – почти един и половина милиона лева, 760 000 лева са отишли за социални разходи, а 44 000 лева – за изплащане на неползувани отпуски. За командировки и представителни са платени 300 000 лева, а за обучения, квалификация и семинари – 20 000 лв. Разходите за преводачески услуги са 16 000 лева.

Броят на работещите в БЕХ е 61 души, смятано към 31 декември 2011 г. Сред тях има 7 ръководни служители, 33 аналитични специалисти, 3 приложни специалисти, 6 души помощен персонал, 5 оператори на транспортни средства. Шестима души са заети с „услуги за населението“ и има дори и един брой „квалифициран производствен работник“.

На Съвета на директорите на БЕХ са платени общо 118 000лева за услугите за управление и контрол. Да припомним, че Съветът на директорите на БЕХ се състои от трима души. Всеки един от тях е получил средно по 39 000 лева възнаграждение плюс осигуровки само за това, че е член на Борда. Това прави по средно малко над 3 200 лева на месец само за членство в него.

Така че, когато говорим за „вкалинчването“ на ДАНС, БНТ и БЕХ, можем да открием значителни прилики между трите изключително важни институции. Единствената разлика е, че без ДАНС и без БНТ не може, докато все повече се налага заключението, че БЕХ ни е напълно излишен. Нека правителството, вместо ежедневно да извършва ритуални политически самоубийства чрез назначаване на „калинки“, „колорадски бръмбари“ и „бръмбари-рогачи“ на ключови постове, да направи една първа стъпка към премахване на разсипничеството в енергетиката и разтури БЕХ. Площадът сигурно ще аплодира ...

 



Гласувай:
10



1. chavdar01 - МНОГО ОТДАВНА СЪМ ПИСАЛ ЧЕ ТОВА ДРУЖЕСТВО(БЕХ) ИЗОБЩО НЕ Е НЕОБХОДИМО! КАКТО И АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА,КОЯТО ФАЛИРА 350 000 ФИРМИ!
21.06.2013 09:14
http://chavdar01.blog.bg/politika/2013/04/05/zashto-ne-mahnem-taksa-quot-prenos-quot-i-da-pochnem-da-prod.1097328
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5798802
Постинги: 758
Коментари: 3533
Гласове: 52540
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов