Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2013 00:04 - ТРИАДАТА „ПЪРВАНОВ – БОРИСОВ – ДПС“ СЕ ОПИТВА ДА СЪСИПЕ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 7030 Коментари: 4 Гласове:
14

Последна промяна: 25.06.2013 00:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Протестите в София продължават вече повече от десет дни. Привържениците на правителството се чудят, как може да се иска оставката на кабинет, който още не е започнал да управлява. Противниците на правителството пък твърдят, че БСП и ДПС не са научили нищо ново и не са забравили нищо старо, след което уточняват, че не са платени и ги мразят напълно безплатно. Абсурдното във възникналата ситуация е, че и двете страни имат своите крайно сериозни аргументи.

Аргументите на привържениците на правителството на Пламен Орешарски са ясни – те искат на кабинета да се даде поне минимален шанс, тоест някакво минимално време, за да свърши нещо, преди да бъде подхванат от обществената критика. Съображение, което не се нуждае от особен анализ – хората просто сочат календара и питат какво може да се свърши за изминалите няколко дни.

Аргументите на протестиращите обаче също са логически обосновани. След като за няколко дни, правителството успя да смае публиката с назначения от типа на Делян Пеевски и Георги Христозов, да не говорим за злополучния Иван Иванов, фалстартът на кабинета е забележим и от самолет. Всъщност, „Свободен народ online“ беше първата медия, която забеляза, че нещо не е в ред още от самото начало. Ние алармирахме за реверанса, направен от премиера Орешарски по отношение на КТБ и неудобните за нея нови регулации, които биха й попречили сериозно да държи почти 100 процента от парите на българската държавна енергетика. (Ще угоди ли Орешарски на КТБ?, http://www.svobodennarod.com/views/375-shte-ugodi-li-oresharski-na-ktb.html от 30 май 2013 г.).

 

Има ли пилот в самолета?

Назначение като това на Пеевски взриви обществото, назначение като това на Георги Христозов, тепърва ще предизвиква поредици от въпроси, а назначението на Иван Иванов поставя на дневен ред въпроса, дали министрите в кабинета си говорят помежду си. Последният случай, макар и на несравнимо по-ниско равнище от „назначението Пеевски“ показа нагледно, че е липсвала всякаква комуникация между министър-председателя и министър на вътрешните работи. Премиерът назначил някакъв партиен другар за заместник-министър в МВР, а когато гръмна скандалът, че става дума за СИКаджия от кариерата, вътрешният министър се възмути, че това било недопустимо.

 

По принцип е не по-малко недопустимо министър да бламира министър-председателя си, но вече всички сме разбрали, че това правителство е по-особено от всички други и в него можем да очакваме какво ли не. Възниква въпросът: „Защо става всичко това?“. Възможно ли е, лидерът на БСП да е загубил до такава степен връзка с реалността, за да не си дава сметка кой е Делян Пеевски и какво ще последва след номинацията му? Възможно ли е човек, живял цял живот в много силно йерархична среда като Цветлин Йовчев да не знае кой е по-старши – той - министърът или министър-председателят Орешарски? Възможно ли е министърът на икономиката да не знае скандалните обстоятелства около шефа на ТЕЦ „Марица Изток 2“, та типоса точно него в най-спорната структура в българската държавна енергетика, която едновременно с това е и с най-мощни разпоредителни функции?

Отговорът и на трите въпроса, разбира се е „Не“. Въпреки, че много от протестиращите не биха се съгласили с мен, нито Сергей Станишев, нито Цветлин Йовчев, нито Пламен Орешарски, нито Драгомир Стойнев са идиоти. Очевидно е, че каскадата от гафове, с която вече сме се занимавали на дълго и на широко е свързана изключително с действия, обслужващи Корпоративна търговска банка. (ДАНС-БНТ-БЕХ. А трябва ли ни БЕХ?, http://www.svobodennarod.com/underground/756-dans-bnt-beh-tryabva-li-ni-beh.html от 20 юни 2013 г.). От своя страна, връзката между КТБ и ДПС не е просто „топла“. Тя е „магистрална“, с по шест ленти в двете посоки.

 

Изнудване и извиване на ръце.

КТБ предявява искания, които очевидно се свеждат на „старши партньора“ в коалицията – БСП от уж „младши партньора“ - ДПС. Уж „младши партньорът“ разполага с един прост аргумент – ако не му се върви по гайдата, винаги може да намери достатъчно сериозно основание да разтури ортаклъка и коалиционната дружба. След което правителството си отива за броени часове и парламентарната правителствена рулетка се завърта отново, като първи ще залага пак Бойко Методиев Борисов.

Последното е пределно ясно на Сергей Станишев и на ръководството на БСП. Те очевидно са готови да изтърпят всяккави експерименти с нервите им, както и с репутацията им, само и само да не допуснат на Бойко Борисов да му се даде втори шанс. В името на това, те ядат жаби заради подкрепата на Волен Сидеров. Пак в името на това, изглеждат в очите на публиката меко казано странно, изпълнявайки екзотичните прищевки на ДПС, от които се носи уханието на парфюма на Корпоративна търговска банка.

Остава ключовият въпрос: „За какво им е на ДПС, а и на КТБ да дестабилизират правителство, в което по всичко личи, че са добре поставени?“. Нормален, логичен политически отговор на този въпрос няма. За огромно съжаление се налага отговорът да се търси в сферата на конспиративните теории. Тук Антон Тодоров вероятно би ме апострофирал, че не става дума за конспиративни теории, а за конспиративни практики и ще бъде до голяма степен прав.

 

Конспиративни теории и конспиративни практики.

Конспирацията, която люлее правителството на Орешарски като есенен лист трябва да се търси в триъгълника стари и проверени познати: „Бойко Борисов – Георги Първанов – ДПС“. Да убеждаваме публиката за здравите връзки между тези три своеобразни „политически институции“ в България е излишно. Всички помнят историческото изказване на Бойко Борисов при основаването на партията ГЕРБ, че членовете трябва да слушат Цветанов, а за Георги Първанов има право да говори само той – фактическият лидер на партията.

Всички помнят и изключителния натиск, упражнен от Георги Първанов върху Сергей Станишев в качеството му на министър-председател с проучвателен мандат, да не прави само „двойна коалиция“ с НДСВ, а да я сглоби като „тройна“, включвайки в правителството и ДПС. Пак за никого не е тайна, че в ДПС нямат вечни приятели или неприятели, а само вечни интереси и при определени условия биха могли да простят на Бойко Борисов произволен брой обвинения в организиране на убийството му.

Всички знаят, че Георги Първанов е буквално обсебен от желание за реванш. Той не може да прости на Станишев,, че е създал свой кръг от привърженици в БСП, че е елиминирал неговите протежета и че на няколко пъти му натри носа. (Впрочем, последният път това стана на пленума на ръководството на БСП, на който беше демонстрирана консолидация около ръководството, вместо да бъде поискана оставката на Станишев, както искаха Първанов, Румен Овчаров и Румен Петков). За мисленето и за стила на Първанов е нещо напълно в реда на нещата да амнистира с едно махване на ръката всички престъпления извършени при Бойковото управление и да сътвори най-новата тройна коалиция – БСП – ГЕРБ – ДПС.

Някой би казал, че това е най-сигурният начин да бъде взривена държавата и протестите да пометат и трите партии. Това е така, но вероятно Първанов и седящите около и зад него смятат, че разполагат с техники да умиротворят протестите и да пробутат на публиката някакво правителство на „националното единство“, дваж по-безпринципно от коалицията БСП-НДСВ и триж „по-експертно“ от правителството на Орешарски. Ще има тръшкания, клетви за национална отговорност и за работа в интерес на европейското ни бъдеще, като ще бъдат застъпени всички необходими за „каузата“ жанрове в политическия цирк. Е, на следващите избори, страната сигурно ще се похвали с 20 процента избирателна активност, а статистиката няма да може да насмогне да преброи напускащите през Терминал 1 и 2, но това е бял кахър за Първанов, пък и за Бойко Борисов.

Самият Бойко Борисов отчаяно търси всякакви фактори, които биха могли да ходатайствуват или да съдействуват за влизането му във властта. Той е готов на всичко - дори да се подмазва на лидерите на ПЕС, само и само да се докопа до някаква властова позиция, която да му гарантира имунитет срещу интереса на прокуратурата. На какво се дължи убеждението на Борисов, че ако си в изпълнителната власт, то не подлежиш на разследване, респективно на арестуване, ние не знаем. Може би, смята, че това се потвърждава от досегашната практика. Затова той е готов дори да се цани за "конструктивна опозиция", както разбираме от репликата на г-н Ханес Свобода. (Ханес Свобода: Нищо лошо, че “Атака”подкрепя кабинета, http://www.svobodennarod.com/bulgaria/782-hanes-svoboda-nishto-lisho-che-ataka-podkrepya-kabineta.html от 22 юни 2013 г.). Остава неизвестно, поне за сега, какво мисли по въпроса г-н Цацаров - главен прокурор на Р. България?

В тази обстановка, евентуалното рухване на правителството на Орешарски, оставка на Станишев и завръщане на Първанов на бял кон в БСП би било нещо повече от „манна небесна“ за Бойко Методиев Борисов. Той спокойно би могъл да обяви, че неадекватното и едва ли не невъзпитано по неговите стандарти лидерство на Станишев в БСП е донесло големи беди на държавата, но след като се е завърнал „провереният държавник“ Георги Първанов, ГЕРБ може да се „пожертвува“ и ... да влезе във властта. Така де – най-дълго управлявалият президент да се прегърне с човека, изживяващ се като новият Стефан Стамболов и да стъкнат едно правителство с такава парламентарна подкрепа, че в опозиция да остане само г-н Волен Сидеров. Последният ще бъде очарован от предоставената му възможност да отправя филипики срещу Първанов и Борисов едновременно и всички ще са щастливи.

 

Триадата“ иска главата на Станишев.

Постигането на този политически блян минава през политическия труп на Сергей Дмитриевич Станишев. Той е поставен в изключително неблагоприятно положение – ако изпълнява претенциите на КТБ, пардон – на ДПС, обществото се взривява. Ако не ги изпълнява, ДПС спокойно може да оттегли подкрепата си и хората месеци на ред ще търсят сходствата и приликите между Сергей Станишев и Филип Димитров.

В подобна ситуация, Филип Димитров вероятно би си тръгнал доброволно. Сергей Станишев обаче се опитва да не свива знамената толкова бързо и се опитва да балансира между безумните искания, които му се предявяват и реално възможните неща в политиката. Не му се получава никак добре, защото от една страна е жертва на крайно неблагоприятния за него изборен резултат, а от друга страна, съпартийци и съюзници се опитват „да му дръпнат килимчето“.

Оказва се, че конспирацията не цели елиминирането на БСП от властта. Атаката е персонално срещу Станишев. Абсурдните претенции на КТБ – ДПС създават необходимия фон на обществен гняв и напрежение. За разлика от Станишев, лобито на КТБ печели във всяка ситуация – ако исканията се приемат, хората на Цветан Василев яхват националната сигурност или пък енергетиката. Ако исканията им се отхвърлят, те ще очакват да си получат съответната благодарност впоследствие. Бойко Борисов и Цветанов вероятно вече са се заклели пред когото трябва, че са си научили урока и повече няма да си правят експерименти като служебното правителство и да приемат разни правила, къде да си държат парите държавните предприятия.

Някой би казал, че в този анализ слабото място е, че не са изяснени до край мотивите на ДПС за участие в комплота, взривил общественото спокойствие. Защо им е да оставят питомното, та да гонят дивото? Тук може да се каже само, че трябва да сме изключително внимателни през следващите дни и седмици. Ако конспирацията успее, със сигурност ще научим и каква е била наградата , която Движението за права и свободи си е поискало. За сега, имаме само едни напълно недоказуеми, но иначе напълно логични твърдения за някаква среща в Неапол, на която се решавали разни неща за политическото оцеляване на Бойко Борисов.

Нито авторът на този текст, нито читателите му са в състояние да четат мислите на кукловодите на Бойко Борисов, на лобито на КТБ или на Георги Първанов. Тук просто са откроени логическите връзки, последователности и реални резултати от действията на политическите играчи. Политическата триада „Георги Първанов – Бойко Борисов – ДПС“ по всичко личи иска главата на Сергей Станишев и настъпателно „работи по въпроса“. Станишев изобщо не желае да отстъпи. На фона на веселите и ведри улични протести, тече подземна, интригантска война за оцеляване, в която за сега са ясни участниците и повечето от заеманите от тях позиции. Как ще се отрази това на бъдещето на страната, тепърва ще видим.





Гласувай:
14


Вълнообразно


1. zarenkow - Една теза, по скоро пожелание от...
25.06.2013 00:57
Една теза , по скоро пожелание отколкото действителност. Внушението, че са печени политици и знаят, какво ще се случи и т.н. може и да е вярна до някъде, но не съвсем. Частта от истината не е истината, както опашката на коня не е коня. Зависимостта е повече от очевидния режисьор . При това зависимост между самозабравили се и загубили изцяло връзка с реалността хора. Достатъчно е да прочетем изказването на Пеев, че хората не го искат защото не са дорасли за него и това съвсем сериозно. Алчността , интересите, арогантността, нахалството,глупостта и зависимостта са реалния режисьор на нелепия сценарии. Все качества на "интелигентна" политическа класа. За радост на всичко нормални хора, познатите манипулации действащи в миналото, днес при наличие на оръжието Интернет не минават. Просто са до тук. Нито Първанов нито Борисов , никой позволил си да злоупотребява няма шанс. Всичко е ясно за минути, избистрят се факти, споделят се идеи, коригират се грешки , организират се спонтанни и навременни реакции. Противодействието е не на посредствени, а на интелигенти и то бих казал значително по интелигентни от нагушилите се и зависими апаратчици. Ако едните защищават кражбите си другите защищават децата си и бъдещето си. Просто мошениците нямат вече шанс. Това са истинските причини, а не интелигента от Сирищник или пожарникаря от Банка или прес аташето на Мултигруп или специалиста по руски униформи или анти Българския водач местан.
цитирай
2. teodordetchev - Ех, дано да сте прав, че ...
25.06.2013 01:57
... мошениците вече нямат никакъв шанс. Аз също в някакъв смисъл "живея" в Интернет, но не съм чак такъв оптимист като Вас. Дали защото съм изял много бой през всичките тези години, дали защото виждам, че Интернет може да се използува с точно обратните цели натези, които Вие описвате ... Дано сте прав! Дано, дано, ама надали ...
цитирай
3. chavdar01 - НЕ МУ Е ЛЕСНО НА СТАНИШКО.
25.06.2013 08:25
ТРЯБВА ДА СЕ "БИЕ" И С ЧУЖДИ И СЪС СВОИ!
цитирай
4. zaw12929 - у нас се измършва медийно- мутре...
28.06.2013 23:04
у нас се измършва медийно- мутренски метеж, без изглед за успех:
Казват по умния отстъпва: тогава спрете да споменавате , да спорите, да заклеймявате Сидеров. Той не носи отговорност за думите си , защото е депутат- има право да дава оценки справка: чл.69 от Конституцията :
"Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията в Народното събрание"

Напъните, заканите за даване под съд Сидеров от ... няма значения от кого са противоконституционни и съд няма да заведе дело. ТОЙ ВИ ПИТА: ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ?! Има право защото е народен представител, а вие кого представлявате срещу българския народ- той е упълномощен да го представлява.

Същото е и с журналистите и те нанасят вреди, а не носят отговорност. ( въпреки че за товая няма нищо написано в закон, те са под закрила на междунаробните сили- все пак сме колония с тяхна помощ и сега господарите им са им заповядали да свалят правителството )
Казват по умния отстъпва, а това не е той, защото е натоварен със задължението да действа, да говори, да оценява и ВИЕ ТРЯБВА ДА МУ ОТСТЪПИТЕ ПО ЗАКОН ИЛИ … НЕ ПРИЗНАВАТЕ ЗАКОНА, И НЕ СТЕ ПО УМНИ ОТ СИДЕРОВ, ЗАЩОТО ТОЙ ИМА ВОЛЯ, ИДЕИ А ВИЕ СТЕ ПОД КОМАНДАТА- КУКЛИ НА ЧУЖДИ ГОСПОДАРИ!!! ПЛАТЕНИ НАЕМНИЦИ... ДОРИ НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ПРАВИТЕ


В момента НС решава въпросите поставени от февруарските протести. Които имаха законосъобразни икономически искания и така ще продължи целия мандат- няма кой да ги свали
Никакви гафове няма- има само нарочване от истериите, убедени, че ще мине. Вече няколко пъти БСП им отстъпва властта и даде възножност да се съсипе държавата. Това протестиращите не ги интересува- те имат задача. Президентът също е заплашен от Сидеров, поставен да ръководо "Комисията срещу корупцията и злоупотребите..

Сегашните протести са истерично- политически в които има платени, наети. Ако правителството подаде оставка губим 100 милиона за младежка заетост- така ЕС ще вземе нашия дял... затова се поощряват противниците на правителството.

СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ- юни 2017 според Конституцията
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5808189
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52692
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов