Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2013 23:34 - БЕХ, КТБ и ароматът на гнили ябълки.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 9921 Коментари: 4 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

След поредица публикации, свързани с меко казано неадекватното назначаване на Георги Христозов в борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ), прокуратурата направи възможно най-естественото – разпореди уважаемият енергиен мениджър да бъде разкаран от място, където се борави постоянно с класифицирана информация, достъп до която той няма. (Виж в: Пак катарзис: прокуратурата отстранява Георги Христозов от БЕХ, http://svobodennarod.com/bulgaria/869-pak-katarzis-prokuraturata-otstranyava-georgi-hristozov-ot-beh.html от 26 юни 2013 г., 19:46 часа).
image
Георги Петков Христозов - довчера фаворит на управляващите и на КТБ, а от днес - клиент на прокуратурата.

Това е победа за „Журналисти срещу корупцията“, които първи разкриха обстоятелствата около цялата скандална сага с назначаването на Георги Христозов за шеф на ТЕЦ Марица Изток 2, с опитите му да „очисти“ свидетелството си за съдимост и с триковете около понижаването на нивото на секретност в управляваното от него предприятие. Победа е и за всички, които сочиха дни на ред, че възходът на Георги Христозов е не по-малко скандален от възшествието на Делян Пеевски. Победа е и за тези, които най-добронамерено предупреждаваха ръководството на БСП, че случаят „Георги Христозов“ е бомба със закъснител в джоба на правителството, която неминуемо ще избухне и ще нанесе щети с мащаба на пораженията нанесени от Делян Пеевски.

Вече имах възможността да напиша, че всеки Божи ден, правителството ни изненадва с поредното политическо назначение, което граничи с ритуално самоубийство. Тогава визирах три основни „постижения“ - назначаването на Делян Пеевски в ДАНС, заявените от страна на Николай Бареков претенции да оглави БНТ и назначаването на Георги Христозов за член на борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ). (Виж: ДАНС - БНТ – БЕХ. А трябва ли ни БЕХ? http://www.svobodennarod.com/underground/756-dans-bnt-beh-tryabva-li-ni-beh.html от 20 юни 2013 г.). Тогава бях открил неочаквана прилика между трите институции, най-вече що се отнася до абсурдността на самите назначения.

Всъщност, има и други общи неща, които сближават трите амбициозни попълзновения. Съвпада най-вече ароматът на лапите на Корпоративна търговска банка (КТБ), който ухае и от трите случая. За връзката между Делян Пеевски и Цветан Василев е излишно да говорим. Би било просто разхищение на място. Връзката между Николай Бареков и Пеевски, а от там и с Цветан Василев също няма нужда дълго да се обяснява. По-интересен е третият случай. Някой честен и непорочен гражданин би могъл невинно да попита, какво би могло да свързва шефът на държавната топлоцентрала „ТЕЦ Марица изток 2“ и Корпоративна търговска банка? Отговорът идва някак си естествено – връзката е в парите. Тоест – там, където й е мястото, когато става дума за банки и индустрия.

Преди време, в една от грамите, които бяха станали достояние на колектива, покрай пробива в сигурността на САЩ и публикациите в „Уикилийкс“, Корпоративна търговска банка (КТБ) беше включена в списъка на „гнилите ябълки“ на посланник Байърли. Причините за подобно враждебно отношение от страна на един от най-успешните американски посланници в София (след пребиваването си в София, посланник Байърли отпътува за Москва, което може да се тълкува единствено като признание за постигнатите резултати и максимално високо повишение) са вероятно няколко.

На първо място, американците не обичат банки с неясна собственост на капитала. Друг, не по-малко популярен сред публиката американски посланник – Джеймс Уорлик, беше заявил натъртено, че собствеността на няколко банки у нас е „неясна“ и това в пълна сила може да се отнесе към Корпоративна търговска банка. Изявлението на Уорлик беше толкова откровено и директно, че коленопреклоннната БНБ тичешката излезе с декларация в защита на родните търговски банки, в която почти се заклеймяваше становището на американския посланник.

На второ място, американците никак не обичат стопанските субекти, които използуват „нестандартни средства“ за спечелване на поръчки, били те обществени или частни. Някои европейски държави имат списъци на страни, за които дадените рушвети от съответните европейски компании се признават за разходи и се спадат от данъците. В САЩ подобен подход се смята за недопустим, но това по ироничен начин води до загуба на конкурентоспособност на американските компании в международен план. По тази причина, Държавният департамент води борба със зъби и нокти, там където САЩ имат по-силно влияние, властите да спазват това, което се нарича „върховенство на закона“.

Забележителните стопански резултати на КТБ говорят за нещо, което може да се нарече „прилагане на изключително нестандартни маркетингови техники“. Със своите екзотични маркетингови похвати, КТБ прибра още по време на Тройната коалиция лъвският дял от депозитите на държавните предприятия. След това, положението се запази същото и дори стана по-добро. Странното разминаване между предпочитанията на частните и на държавните компании, къде да си държат парите няма как да не е предизвикало естествената и почти автоматична враждебност на американците. За последните, нестандартните маркетингови методи подхождат на мафиоти и на „мобстери“, нежели на почтени, консервативни банкери.

Нека видим, какво говори статистиката, тоест науката, за постиженията на КТБ към края на май 2013 г. Данните са взети от сайта на Министерството на икономиката и са обработени от редакцията на вестник „Капитал Daily. (Виж броя от четвъртък 23 май 2013 г., стр. 6 - „Кабинетът прие правилата за парите на държавните дружества“). Науката сочи, че: 59,44 на сто от държавните депозити, пардон - нетната експозиция на НЕК е скътана в КТБ. Също така 96 процента (!) от депозитите на "Булгартрансгаз", също така пребивават в КТБ. 90,85 процента от нетната експозиция на "Булгаргаз" е пак в КТБ, има си хас. Всички тези симпатични компании са част от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Някой би казал, че "Булгартрансгаз" вече не е в БЕХ – е прощавайте, но до вчера беше. А като си говорим за БЕХ, време е да напомним, че 88,2 процента от нетната му експозиция е в КТБ. Какво да си говорим повече?

И сега г-н Георги Петков Христозов става член на борда на БЕХ. Преди това се е отчел с парите на "ТЕЦ Марица Изток 2", които също отлежават в КТБ. Нямам в момента точни числа за „нетната експозиция“ на най-голямата ТЕЦ на Балканския полуостров в КТБ, но и тя е част от БЕХ, та вижте пак числата за Българския енергиен холдинг, please. Е, може да се погледнат данните и за друго светилище на жреците на енергетиката - Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който е сложил в КТБ 96,98 процента от паричките си.

Виждате, че темата за БЕХ е пряко свързана с гнилите ябълки и не става дума за фантазии и спекулации. Затова прилики между ДАНС, БНТ и БЕХ съществуват. Те са особено контрастни на фона на поредния удар, понесен от правителството – този път от страна на прокуратурата, която прочела това, което министърът на икономиката и най-паче на енергетиката трябваще да прочете. И отново и отново се налага да се връщаме към вече зададения въпрос: „А трябва ли ни въобще БЕХ?“. Въпросът започва да става вече риторичен ...




Гласувай:
12



1. chavdar01 - -"А БЕ МОМЧЕ,КАК ДА ГО СВЪРЖА"?????!
27.06.2013 09:07
СЪЩО Е НА КТБ!!!!!!!!
ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА,ИЛИ КАКТО СЕ КАЗВА-МОНОПОЛ!!!!!!!
цитирай
2. zaw12929 - право на кабинета е да си избере е...
01.07.2013 23:57
право на кабинета е да си избере екип
слуша, коригира, да ги разстреляме ли тия... негодни според вас. Давай, стреляя
цитирай
3. demograph - Ооо.. разбира се че е право на кабинета да разпродава и трохите в джобовете ни!
02.07.2013 01:24
И ние трябва да си трайкаме да не би някоя трохичка да остане и за нас....Нали така, zaw12929. А истината е още много много по-зловеща. Ние сме по-зле от колония. Ние сме окупирана от руските подлоги територия.
цитирай
4. teodordetchev - Защо да ги разстрелваме хорицата !? Те са толкова добрички - и футболен отбор издържат...
08.07.2013 23:28
Що се отнася до КТБ, просто трябва да я национализираме. Ако държавата реши да си изтегли парите от там, като нищо банката ще изпадне в ликвидна криза. Такова нещо никой не желае. Тогава - нека бъдат така любезни и да дадат на държавата участие в управлението на банката, съответно на осигурените от държавните предприятия финансови ресурси в банката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5833397
Постинги: 780
Коментари: 3551
Гласове: 52939
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов