Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2013 23:16 - Шалом обвини вестник 24 часа в пронацизъм
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 7709 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 08.10.2013 23:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Председателят на ОЕБ „Шалом“ Максим Бенвенисти, изпрати писмо до редакцията на вестник „24 часа“ по повод на статия, „създаваща внушения, популяризираща неверни твърдения и манипулации и опит да се реабилитира една неонацистка и неохитлеристка организация – Съюзът на българските национални легиони“Според лидера на ОЕБ „Шалом“, Съюзът е подкрепял Законът за защита на нацията и антиеврейското законодателство в Царство България, довели до жестоки репресии над българските евреи. Писмото е адресирано до г-жа Венелина Гочева – председател на борда на „ПРО НЮЗ БЪЛГАРИЯ“ АД и до г-н Борислав Зюмбюлев – главен редактор на Вестник „24 часа“.
image

Мнението на Дянко Марков за СБНЛ скара г-жа Венелина Гочева и г-н Максим Бенвенисти. ОЕБ „Шалом“ обвини вестник 24 часа в реабилитиране на пронацистки организации в Царство България. Снимки: Вестник „24 часа“ и пресцентър на ОЕБ „Шалом“.

 

Ето и пълния текст на писмото:

 

Уважаема г-жо Гочева, Уважаеми г-н Зюмбюлев,

Във връзка с публикациите на журналиста Пенчо Ковачев във печатното и интернет издание на вестник „24 часа” от 21 септември 2013 г., озаглавени „Дянко Марков: Легионерите са националисти, а не фашисти” Организация на евреите в България „Шалом” изразява своето несъгласие и възмущение от опита на журналиста чрез заглавието и спомените на един легионер да манипулира българската общественост и да създаде неверни внушения. С тази публикация се прави опит да се реабилитира Съюзът на българските национални легиони – една пронацистка и прохитлеристка организация, която признава и подкрепя Закона за защита на нацията и антиеврейското законодателство в България, довели до жестоки репресии над българските евреи.

 

Изненадани сме, че една сериозна медия като вестник «24 часа» допуска да се представят неверни факти и лъжи. Има многобройни документи, които доказват пронацистката дейност на Съюза на българските национални легиони:

 

Символите на организацията - емблемата на организацията е стилизирана реплика на знака на СС, а символът на младежката организация включва свастика. Корицата на програмата на Съюза на младежките национални легиони е красноречива – в краката на българския лъв също е поставена свастика. Легионерите демонстрират силата и решимостта си с нацисткия поздрав – изпъната ръка за поздрав „Хайл Хитлер”. Лозунгът, който обединява членовете на организацията, е ксенофобски – „България на Българите” – призовава всички чужденци и етнически малцинства да бъдат отстранени от България.

 

Лидерите на легионерите Иван Дочев и о.з. ген. Никола Жеков посещават Германия през 1934 г., където изучават работата на „Хитлерюгенд” и водят разговори с водача на германските студенти хитлеристи д-р Шабел. Удостоени са и с „честта” да се срещнат с Хитлер, Розенберг и с други високопоставени нацисти. Получават не само морална, но и материална подкрепа. Целта на българските легионери е България да се превърне в „Прусия на Балканите”.

 

В книгата си „Кои сме ние и за какво се борим” (1938 г.) Иван Дочев изказва възхищението си от Хитлер и Мусолини и сочи техния път за пример. Развоят на международните събития в навечерието и по време на Втората световна война удвояват тяхната инициативност в начертаната посока – създават бойни групи, изпълняват бойни задачи, вземат участие в организирането на акции от масов и частен характер. Легионерите подкрепят Закона за защита на нацията и антиеврейското законодателство.” Очевидци си спомнят как след влизането на германските войски в България легионерите са марширували с хитлеристки униформи и публично са приветствали фюрера.

 

Като кмет на Силистра в периода 1940-1941 г. водачът на легионерите Иван Дочев е регионален представител на Комисарството по еврейските въпроси, което в периода на действие на антиеврейското законодателство има за цел „да реши окончателно еврейския въпрос”. Факт е, че евреите в България са подложени на репресии, а 11343 евреи от Гърция и Югославия загиват в нацистките лагери на смъртта.

 

В края на 70-те години на миналия век, дейноста на легионерите в България и техния водач Иван Дочев са били разследвани в продължение на няколко години от Службата за специални разследвания към криминалната секция на Министерство на правосъдието на САЩ. Иван Дочев е заподозрян в нацистки военни престъпления. „Събрани са сведения и документи за престъпната дейност на лицето Иван Дочев в периода 1930-1941 г. Тази организация (Съюзът на българските национални легиони) е защитавала репресиите срещу българските евреи”, пише в писмото си г-н Нийл М. Шер, директор на американската служба за специални разследвания.

 

Към „достойнствата” на Иван Дочев могат да бъдат прибавени още: свързва дейността на „Легиона” с Гестапо, поддържа най-тесни връзки с Бекерле и Делиус, създава бойни групи, по-късно превърнати в щурмови отряди от типа на СС, създава нака наречените структури: ЕК (Екзекутивен комитет) за физическо насилие и АДИ (Антидържавни идеи), което изпълнява полицейски и шпионски функции”.

 

На 2 декември 1981 г. в писмо до Фил Шефлер, полицейската служба на Община Стафорд, Щата Ню Джърси, пише: „Г-н Дочев е основател и лидер на Българските национални младежки легиони, които са били фашистка организация, пронацистки настроена, която в периода на 30-те години е участвала в антисемитски дейности. Чрез по-нататъшни изследвания открихме, че през 1943 г. в Русе г-н Иван Дочев е бил представител на Комисарството по еврейските въпроси (КЕВ), което е участвало в конфискацията, гетоизацията и депортацията на бедните еврейски души от този регион”.

 

През 1992 г. в писмо на Консисторията до председателя на Народното събрание Стефан Савов пише: „Ние не можем да простим на озверелите щурмоваци, на ратниците, на легионерите на Иван Дочев, бранниците, активистите на организации като „Хан Крум” и „Отец Паисий”, които тероризираха нашите бащи и майки и по-възрастните от нас, трошеха прозорците ни, грабеха имуществото ни”.

 

Това са само част от безспорните доказателства за профашистките и антисемитски дейности на Съюза на българските национални легиони и техните водачи.

 

Медиите имат отговорност към българското общество и силно влияние чрез информацията, която разпространяват формират мнения и нагласи. Манипулацията и внушенията, които прави авторът на материала, са недопустими за България, Европа и демократичния свят.

 

Надяваме се, че ще проявите отговорност към аудиторията си, ще вземете необходимите мерки и ще представите достоверно историческите факти и няма да пропагандирате дейността на пронацистки организации, които са допринесли за страданията на българските евреи по време на прилагането на антиеврейските закони в Царство България.
 

С уважение, Максим Бенвенисти, Председател на ОЕБ „ШАЛОМ”

Гр. София, 1 октомври 2013 г.

 

Публикуваме текста във вида в който е поместен в сайта на ОЕБ „Шалом“: http://shalompr.org/oeb-shalom-sreschu-propagandata-na-pronacistki-organizacii Случаят изисква да се подчертае, че обществеността у нас става все по НЕ информирана за обстоятелствата около приемането на антиеврейското законодателство в България, около неговите разпоредби и последиците от него. От друга страна, прави странно впечатление, че в „йерархията“ на организациите застанали на анти-еврейски позиции през 30-те и 40-те години на миналия, която Представителите на ОЕБ „Шалом“ подреждат практически липсва противник номер едно на българските евреи - Съюзът на ратниците за напредък на българщината.

 

Далече сме от мисълта да даваме препоръки на г-н Бенвенисти кого да заклeймява и кои организации да смята за проводници на нацистката расова теория, но е факт, че в писмото до г-жа Венелина Гочева и г-н Зюмбюлев се инкриминират организации, които са били с несравнимо по-умерена позиция спрямо евреите в сравнение с „ратниците“, като да речем Съюзът „Отец Паисий“. По непонятни причини, Съюзът на ратниците за напредъка на българщината е далече от фокуса на общественото внимание и от любопитството на журналистите. Дори професионалните историци, които през последното десетилетие се занимават с националистическите организации в България между Първата и Втората световна война, не се задълбочават особено много в проблематиката на ратниците.

 

Всъщност, точно „ратниците“ са на официални анти-еврейски идеологически позиции, които са възможно най-близки до доктрината и практиката на националсоциалистите. Точно от редовете на „ратниците“ идва Петър Габровски – човекът, който е министър на вътрешните работи на Царство България по време на най-тежкия натиск, оказван върху евреите. Точно ратниците, подобно на националсоциалстите се опитват да „изземат терена“ на комунистите, възприемайки тяхната символика и претендирайки да са истинските представители на работничеството в България.

 

Действително, пълната емблема на ратниците, включва сърп и чук на фона на така нареченото „прабългарско слънце“ - кръг с кръст в него. Ратниците носят червени ризи и агитират сред работниците, които смятат за своя естествена „таргет група“. Всъщност, най-голямото приближаване на Съюза на българските национални легиони към открития антисемитизъм идва след смъртта на Цар Борис Трети, когато СБНЛ се обединява официално с „ратниците“.

 

Редакцията на „Свободен народ online“ смята, че по темата за преследването на евреите и по темата за различните националистически организации и причастността им към въпросните репресии има още много неща за казване и за изясняване. Затова ще продължим темата в следващи публикации, посветени на Закона за защита на нацията и на еволюцията на позицията на националистите спрямо евреите в България.




Гласувай:
8



1. apostapostoloff - Преливане от пусто в празно за
14.11.2013 18:18
ланския сняг.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5840811
Постинги: 781
Коментари: 3551
Гласове: 52974
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов