Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2015 13:00 - Следващият протест май ще трябва да се проведе пред ЕСО
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 10713 Коментари: 3 Гласове:
22

Последна промяна: 08.07.2015 17:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От петък насам в медиите се води нещо като „тиха“, „мека“ хибридна война. Последното, разбира се е много силен израз, но то онагледява особените маневри около „количественото оценяване“ на мащабите на протеста, проведен на 26 юни 2015 г. в часовия пояс от 10:30 до 12:30 часа. Протестът, координиран от четирите национално представителни организации беше насочен срещу безумното повишаване на ценовата добавка „отговорност пред обществото“ с близо 120 процента. Иначе казано, протестът беше срещу подготвяното увеличаване на цената на тока за индустрията с 20 на сто, за да може с тези средства да се плаща на една определена категория привилегировани и блажено живеещи извън всякаква пазарна логика производители и търговци на електроенергия.

Тук не е мястото да размишляваме над това как предприети от предишни правителства мерки доведоха до пълно компрометиране на „зелената идея“ в очите на обществото и как ударното „стимулиране“ на изграждането на енергийни мощности от възобновяеми енергийни източници ощастливи двете лобита – атомното и въглищарското. Днес те са спокойни, че преобладаващата част от населението е намразило възобновяемите енергийни източници години напред. България вече се радва на много добре забележим дял на производство на „зелена енергия“, но хората вместо да се радват на тази наша водеща позиция, пустосват и проклетисват финансовите ефекти, които ВЕИ-тата предизвикват върху цената на тока.


Под благовидната аргументация, че трябва да се увеличава делът на електроенергията, произведена от ВЕИ, в страната беше създадена нормативна уредба, която граничи с узаконения грабеж. За да се постигне бързо увеличаване на дела на ВЕИ, на инвеститорите се дадоха такива стимули, че … цената на тока „хвръкна с песни в небесата“, както е казал поетът.


Авторът на тези редове е от привържениците на производството на електроенергия от ВЕИ и точно затова, сегашното положение му причинява почти физическа болка. Вместо в България да се постигне разумно и балансирано увеличаване на дела на ВЕИ в електропроизводството, беше „постигнато“ създаването на особена каста на привилегировани производители и търговци, които са „обдарени“ от нормотворците с такива благини и изкупни цени, че на цялото общество му пищят ушите.


Обществото вероятно би преглътнало някак си цената на „позеленяването“ на енергетиката, ако то не се съпровождаше, освен с „узаконен грабеж“ и с напълно незаконен такъв. Обществото няма как да преглътне изкупуването по привилегировани цени на електроенергията на фотоволтаични централи, включени в мрежата след законноустановения срок. Обществото не може да приеме по никакъв начин да финансира и измамите с когенерацията в топлофикациите и заводските централи, където с пълна сериозност ни уверяват, че едва ли не произвеждат повече пара за отопление през лятото, отколкото през зимата. Обществото отказва да плаща за кражби и за некадърно управление на отрасъл „енергетика“.


Очевидно е, че са необходими реформи за въвеждането на някакъв елементарен ред в енергетиката. Тази теза се подкрепя и от правителството и от независимия регулатор – КЕВР. Неочаквано за всички обаче, точно от КЕВР дойде най-болезненият удар, пряко следствие от негативните ефекти от необмислената, непазарна и в крайна сметка анти – икономическа интервенция за „позеленяване“ на енергетиката. Драстичното увеличаване на цената на тока за индустрията ще бъде платено от всички потребители, а част от индустрията просто може да престане да бъде такава и да се превърне в купчини от движимо и недвижимо имущество.


Всичко това, доведе до протеста на 26 юни 2015 г. Този протест по никакъв начин не беше насочен нито срещу правителството, нито срещу парламентарното мнозинство. Той беше насочен срещу грабежа в енергетиката – и срещу узаконения грабеж и особено срещу незаконния. Този протест беше протест в подкрепа на евентуалното желание на правителството да прави реални и разумни реформи в енергетиката.


Въпреки тези очевидни факти, точно от хора, които са държавни служители потече доста перфидното и отровно внушение, че обявеното от протестиращите изключване на индустриални мощности в периода между 11:00 и 12:00 часа на 26 юни 2015 г., (което беше основното протестно действие, редом с митингите и шествията) не се е отразило върху товара на енергийната система на страната. Един вид – „слаб Ви е бил протестът господа“.


Атаката срещу данните за падане на товара на електро – енергийната мрежа никак не е случайна. За разлика от повечето протести в страната, при които протестиращите твърдят едно, полицията друго, а тези срещу които се протестира разправят трето, протестът на 26 юни 2015 г. имаше уникалното качество, че поне един от показателите му може да се измери точно, с точност до киловат. Точно това огромно предимство и достойнство на протеста срещу кражбите в енергетиката беше атакувано от Електро – енергийния системен оператор (ЕСО). На обществото беше съобщено, че нищо не се е случило.


Всъщност, мащабът на митингите и шествията говореше, че се е случило нещо много сериозно и най-вероятно затова от ЕСО се втурнаха да омаловажават станалото. Те най-вероятно са смятали, че така проявяват лоялност към „големите шефове“ от КЕВР. Лошото е, че има страшно много улики, че „проявената лоялност“ си е живо манипулиране на данни, изопачаване на числени показатели и „четене на Евангелието“ по дяволовски.


Още в петък след обед (26 юни 2015 г.), координаторите и ръководителите на протеста усетиха, че изявленията на ЕСО са в конфликт с реалността и започнаха да изясняват къде е истината и кой си криви душата. За това те имаха и необходимата компетентност и нужните данни.


В 17:10 часа на 26 юни 2015 г., един от основните организатори и говорители на протеста, г-н Румен Радев, разпространи два файла, придружени с коментар. Единият файл беше снимка от екрана на компютъра на г-н Радев с информация от сайта на ЕСО. Другият файл представляваше „екселски“ файл с интерпретация на същата информация.

image

„Скрийншотът“ от 16:24 часа на 26 юни 2015 г., на който прави силно впечатление, че данните на ЕСО са „замръзнали“ на 11:00.



Г-н Румен Радев се самоопределя като човек, който „не обича да говори неаргументирано, но и не приема безропотно някой да го лъже“ и реакцията му не закъсня. Той заяви в прав текст, че има съмнения за манипулация на данните.


Заявените причини за това негово усещане са няколко. Макар че часът в който е направена снимката е 16:24, прави силно впечатление, че данните на ЕСО в тази част са „замръзнали“ на 11:00. За всички посочени часови пояси от деня на протеста (петък, 26 юни 2015 г.) стойностите са чувствително по-ниски (например интересни са съпоставянията петък/петък), но особено интересна е разликата за часовия пояс 10-11ч, когато достига 610 МВт спрямо 509МВт в предходния часови пояс;


Измененията между двата съседни часови пояси 10-11 и 9-10 за анализираните шест работни дни и два почивни дни показва винаги положителни или около нулата промени, докато само в днешния ден разликата е силно отрицателна. Разликата е минус 103МВт.


Главният енергетик на предприятието, ръководено от г-н Румен Радев (не споменаваме имена на предприятия за да не ни обвинят в скрита реклама) го е информирал, че към 10:45 часа на 26 юни 2015 г., е видял в системата на ЕСО товар от 4100 - 4120 МВт, което е близо до обичайното за работен ден, но доста по-различно от отчетеното впоследствие. Към 11:05 стойностите са 3940-3950 МВт. Иначе казано, налице е спад със 150 – 170 МВт, което не е никак малко.


Един от съдружниците в холдинга на г-н Румен Радев, е следил товара в сайта на ЕСО чрез смартфона си, точно по времето, когато е течал митингът и към 11:45 (точно когато г-н Радев е говорел пред събралото се множество), е видял, че стойността на товара в сайта на ЕСО е 3880 МВт.


До 11 часа на деня на протеста, 26 юни 2015 г., петък, делът на водноелектрическите централи (ВЕЦ) е бил около 10,2-10,5 процента, докато след 11ч., същият дял пада на 6-7 на сто. Подобна внезапна промяна навежда на мисълта, че са ги обърнали в товаров режим (примерно, включили са помпите на ПАВЕЦ…). Въпросът „защо е предприето такова действие ?“ е риторичен, като се има пред вид неистовият напън на ЕСО да „докаже“, че протестът не се е отразил на енергопотреблението в страната ...


Междувременно, в събота (27 юни 2015 г.), бяха разпространени данните на ЕСО за товара на мрежата на 26 юни 2015 г., разбити по типове производители (АЕЦ, кондензационни ТЕЦ, топлофикационни ТЕЦ, заводски ТЕЦ, ВЕЦ, малки ВЕЦ, вятърни ЕЦ, фотоволтаични ЕЦ, био ТЕЦ) и по време – на петминутни интервали за периода от 10:40 до 12:05 часа.

Не е нужно да си от щаба на протестиращите за да видиш, че стойностите на товара за цялата мрежа на РБ в 10:45 и в 12:05 часа се различават точно със 160 МВт. Точно толкова, колкото твърдяха протестиращите. Данните на протестиращите се потвърждават точно от данните на ЕСО. Оказа се, че в ЕСО могат да поизлъжат в оценката дали протестът се е отразил на товара на електро – енергийната мрежа, но не рискуват да фалшифицират числените данни. Когато се намери някой, който може да чете тези данни, истината излиза наяве.


Така че, данните на ЕСО всъщност потвърждават заявеното от четирите национално представителни работодателски организации:


„Около 15:30 часа на 26 юни 2015 г. информациите от различни протестиращи предприятия в страната показват, че реален, ефективен протест е проведен в 76 населени места в страната. Протестът обхваща повече от 170 000 мениджъри, работници и служители от над 1250 предприятия. … По време на протеста се стигна до сваляне на товар от електро-енергийната мрежа с около 150 мегавата. Подчертаваме, че изключването на мощностите от протестиращите предприятия, както и възстановяването им, е извършено поетапно в периода между 10:30 и 12:30 часа, като в отделни случаи предварително е било заявено и по-ниско потребление“.


На лъжата краката са къси. Още по-глупаво е, когато се лъже без необходимост. Протестът на работодателите, работниците и служителите от посочените над 1250 предприятия беше и е насочен срещу кражбите и некомпетентността в енергетика, а не срещу правителството или персонално срещу някого в КЕВР. Протестът наистина беше принципен, наистина беше реален и наистина беше мощен. Той беше „за“ евентуалните реални реформи, които правителството може да предприеме и не целеше да „клати лодката на властта“.


Някой обаче се опитва да внуши на властта, че спирането на кражбите в енергетиката може да я … дестабилизира. Други пък се опитват да внушават на властта, че не си струва да обръща внимание на протестиращите. Те видите ли, не могат да бъдат забелязани от ЕСО … Е, какво пък, следващият протест може да се проведе и пред сградата на ЕСО, направо пред Централното диспечерско управление. То май, наистина там му е мястото.



Гласувай:
22



1. mt46 - Поздрав!...
09.07.2015 18:17
Властта знае за проблемите в енергетиката, но явно не иска да направи нужните реформи...
цитирай
2. injir - Умишлено забатачване.
17.08.2015 09:44
Умишлено забатачване.
цитирай
3. ivoki - Повечето ВЕИ реално НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ...
05.10.2015 15:07
Повечето ВЕИ реално НЕ СЪЩЕСТВУВАТ !!! Схема за източване на пари .....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5798689
Постинги: 758
Коментари: 3533
Гласове: 52533
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов