Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2016 00:39 - Една добра и една лоша новина за Патриарха на Москва и цяла Русия
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 28232 Коментари: 23 Гласове:
24

Последна промяна: 14.02.2016 00:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Написах този коментар по повод публикацията „Историческа среща на Патриарха на Русия Кирил и Римския Папа Франциск” (http://energywatch.blog.bg/politika/2016/02/13/istoricheska-sreshta-na-patriarha-na-rusiia-kiril-i-rimskiia.1429603 ). Авторът на тази публикация искрено се радва на срещата на двамата църковни йерарси, макар че сам той не е лишен от някои типични за нашите географски ширини предубеждения и предразсъдъци по отношение на различини католически ордени – най-паче за йезуитите.

Всъщност, единият от двамата участници в историческата среща в Хавана - Папа Франциск, също е йезуит. Йезуитите си имат своите трески за дялане, но демонизацията им се дължи до голяма степен и на атеистичната пропаганда - както по време на реалния социализъм, така и още по време на така наречената Велика френска революция. Все пак, да не забравяме, че точно с решаващия натиск на йезуитите е отменено робството в Латинска Америка.


Така че, нека не злословим за йезуитите точно сега.


Що се отнася до тезата, че Патриархът Московский и Всея Руси е еретик, защото си общувал с Папата Римский (за Патриарха Константинополский вече знаем, че е еретик - има си хас, нали и Божидар Димитров е казал така ... ), това единствено показва до какви нива може да стигне православният екстремизъм. Не казвам фундаментализъм, а точно екстремизъм - фундаментализмът и екстремизмът са различни неща. Фундаменталистите просто се придържат към корените на вярата, образно казано – тачат само Светото Писание, но не и Светото Предание и толкова, докато екстремистите са готови да доказват правотата си с бомбени атентати срещу държавни сгради.


Разбира се, екстремизмът взима най-често формата на крайно враждебно говорене и на риторика, която е била актуална някъде по време на Четвъртия кръстоносен поход. (Опс, пак стъпихме на някакъв исторически мазол – тогава нашата Българска църква е била в уния с католиците и с Папата Римски, нищо че све воювали с католиците маджари и с рицарите на Балдуина Фландърски. А Папата Римски, комай беше взел страната на нашия велик цар Калоян – Красивият Йоан при конфликта му с унгарския крал ...).


image


Снимка: Агенция Франс прес (AFP)

Така или иначе - сега просто ни трябват още 48 часа и от Света Гора ще потекат анатеми, афоресвания и проклетисвания, все под лозунга "православие или смърт". За последното не преувеличавам, съвсем наскоро по друг повод бяха развели знаме с този лозунг над един от Атонските манастири. (Впрочем българската блогосфера вече ражда първите изблици на православен екстремизъм. Четете тук, и се радвайте на живота: http://danailvdimitrov.blog.bg/zabavlenie/2016/02/13/analiz-na-izvratenata-papo-patriarsheska-deklaraciia-ot-hava.1429640 Но все пак, да не надценяваме значението на творчеството на нашите блогъри, тепърва има да четем праведното слово на Светогорските монаси, което със сигурност е по-меродавно сред православните верующи. За съжаление, вероятно ще станем свидетели на някои не по-малко огнени словоизвержения).

Декларацията на двамата върховни църковни йерарси е много хубава, само дето, казано на политически език е доста "валчеста". Всъщност, тя не може и да бъде друга при положение, че става дума за първа среща, на която и двете страни знаят много добре, с какво недоверие гледа отсрещната страна на тях.


За руската страна има две новини - добра и лоша. Естествено, руската страна ще разглежда резултатите от тази среща изцяло в политически план и от тук идва следното:


От една страна, те ще отчетат със задоволство, че на фона на доста сериозната изолация на Русия на Запад, Патриархът Московский и всея Руси е направил значителен пробив. Това си е така.


От друга страна, до този момент, руската пропаганда с наслада ядеше костите на Константинополския патриарх за "еретическия му икуменизъм" и Москва се славословеше като столица на православието и Трети Рим, който е повече Рим от Първия Рим. ...


... Сега обаче на Третия Рим му се наложи да се срещне с Първия Рим. И би било смешно, ако продължи кампанията под надслов - "тези, които си говорят с католиците са икуменисти - еретици, че и сатанисти отгоре". Както се казва "идея себя изжила". От тук нататък, знамето на "чистото православие" ще отиде в ръцете на някои Атонски манастирски общности, които ще си го веят гордо - в това число и в Интернет.


Московският Патриарх наистина загуби едно голямо тактическо предимство в своето уж негласно състезание с Константинополския - той вече е на тротоара на "влизащите в общение" с католиците. Е, не е отслужил още служба заедно с Папата Римски, ама както е тръгнало и това може да стане. Няма какво да ехидничим над проблемите му - освен религиозни, той има и много сериозни политически и геополитически задачи, които му се вменяват от белокаменния Кремъл. Човекът ги изпълнява, при това доста успешно.


Прочетете текстовете за Украйна и ще видите, че въпреки тяхната "облост", все пак Патриарх Кирил е измъкнал нещо за каузата на Москва. След общия призив на Московския Патриарх и на Папата Римски за единство на православните в Украйна, вече е въпрос на съвсем елементарна пропагандна техника да се разтръби, че ... Папата Римски подкрепя Московския Патриархат в Киев ...


Е, то точно това не пише в посланието, ама нали за това са тълкувателите и пропагандистите, Господ да ги поживи. Пък да не говорим, каква радост ще настане сред светските власти в Москва, ако православните от Киевския Патриархат и католиците и униатите в Украйна (припознаващи за свой духовен глава Папата Римский) вземат да се поскарат заради съвместното пастирско послание на двамата духовни глави.


Така че, светското началство в Русия никак не се чувствува нещастно от станалото в Хавана. Наистина, Московският Патриарх заплаща доста висока цена за постигнатия тактически успех около Украйна (за написаното за Близкия Изток в момента нямам достатъчно време да говоря и анализирам), но явно жертвата си струва ... от светска гледна точка.



Гласувай:
32



1. blackpredator - антиподът на ереста е догмата
14.02.2016 02:05
приветствам опита да й поизтрият мухъла
цитирай
2. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
14.02.2016 07:10
Много точна картина на реалностите... Особено точна за съветското православие и православието изобщо като слуга на Кремъл. Който има очи и ум ще осъзнае истината.
цитирай
3. dartanjan - Според Библейските пророчества за ...
14.02.2016 08:47
Според Библейските пророчества за краят на света записани в книгите на Даниил и Откровение, звярът който е преследвал светиите и Божието слово 1260 пророчески дни равняващи се на 1260 реални години е римокатолическата църква. От няколко столетия езуитите са ядрото на тази църква и организират бунта срещу Бога в целият свят чрез пропагандата в масовите медии и социалният инженеринг. Тяхната цел е::
1. Унищожаване на всички мирни управления.
2. Премахване на наследствеността.
3. Премахване на частната собственост.
4. Премахване на патриотизма.
5. Унищожаване на семейството.
6. Премахване на религията.
7. Създаване на едно световно фашистко управление под шапката на ватикана - това е новият вавилон за който ни говори Бог.
Тяхно дело са фашизмът, комунизмът, либерализмът. И това не го казват источно православни християни, а вярващи християни живеещи на запад. Търсете истината вместо пиара. Ако обичате някого ще го лъжете ли?
Ще успеят ли? Библията ни казва че ще успеят само за малко за да бъдат изобличени пред целят свят. Говори за времената на скръб , каквито никога не е имало в света. Какъв им е мотива? Какъвто на луцифер в бунта му срещу Бога - гордостта и суетата, които са основа за всяко престъпление и сигурен предвестник на падението.
цитирай
4. slavimirgenchev1953 - Теди, анализът ти е задълбочен и многостранен.
14.02.2016 10:12
Важен е обаче моментът. Ватиканът от много години предлага подобна среща, но православният руски скот (както казва Ботев) не смее да я осъществи, защото знае, че пак ще стане дума за отстъпки и че трябва да признае водещата роля на папата. А тя е такава, защото западното общество е по-напреднало - и то е благодарнеие и на католицизма. Разбира се, главно на прагматичното протестантство, което папата няма как да признае. Но в сравнение с изостаналото мистично православие западният религиозен рационализъм е много по-напред и това се изразява и в демокрацията и в нейната по-продуктивна икономическа и научна прагматичност и иновативност. Така че това посещение за мен на патриарха генерал е просто част от хибридната война на Кремъл. Ето какво написах във ФБ: В хибридната война на мужишкия кремълски режим се включи и генералът от червеното православие Кирил, и то на Острова на рухващия фиделокастризъм.
От една страна, под предлог, че воюва срещу ИДИЛ (а всъщност извършващ масови убийства на цивилни в Сирия), международният престъпник Путин се надява да принуди цивилизования демократичен свят да приеме рашисткия режим в Москва като антитерористичен и дори да започне с него общи действия срещу ислямистите.
От друга страна, рашистите избиват както цивилни граждани, за да прогонят останалите живи на Запад, та да съсипват Европа, така и опозиционери от демократичната сирийска опозиция, за да я обезкръвят.
На този фон генералът от руското православие Кирил се среща в Хавана с папата, за да демонстрира желанието си за единство на християнския свят, което е същото, което иска и Путин по отношение на своята власт, т. е. да бъде приета за нормална.
Но този път Западът няма да клъвне.
Никакви преговори и разбирателство с терористи - независимо дали са с църковни или военни униформи!
цитирай
5. sestra - Хубав анализ. Бих добавила, че светското началство в Русия не просто не се чувства нещастно,
14.02.2016 10:48
то е според мен инициатор на тази среща и целта е именно Украйна. Вече доста време наблюдаваме как руският лидер извоюва парче по парче време от цивилизования свят за себе си. Украйна е неговата болка и изглежда, че ще си остане така до края. Но аз прочетох бавно целият съвместен текст на двамата и все пак у мен остана радост. Радостта от преодоляването на преодолимите, но непреодолени с векове различия, поддържани с огромното съдействие на руската имперщина. Според мен имаме пробив именно в тази старовремска каша заради неизбежното свиване на кръга около Путин и като гледам не е далеч денят, в който ще бъде осъществена хилядолетната воля на християните, чисти по сърце - да бъде отслужена света литургия в Света София. Нищо, че се намира в столицата на нехристиянска държава. С нетърпение очаквам да видим как ще се намести в думите на двамата главата на нашата църква. За съжаление Украйна и Сирия има още да понасят дебилските изстъпления на путинските мерзавци, но и това ще е до края на джуджето. Контрата остава у всеки, който не приема тази болка като своя и се осланя на липсата на чувствителност, облечена в хибридни, бутафорни доводи.
цитирай
6. ravramov - Това е само началото на края...
14.02.2016 13:20
"Кога рекат: мир и безопасност, тогава внезапно ще ги постигне гибел” (1Сол. 5:3).
цитирай
7. raders - Според Библейските пророчества за ...
14.02.2016 14:14
dartanjan написа:
Според Библейските пророчества за краят на света записани в книгите на Даниил и Откровение, звярът който е преследвал светиите и Божието слово 1260 пророчески дни равняващи се на 1260 реални години е римокатолическата църква. От няколко столетия езуитите са ядрото на тази църква и организират бунта срещу Бога в целият свят чрез пропагандата в масовите медии и социалният инженеринг. Тяхната цел е::
1. Унищожаване на всички мирни управления.
2. Премахване на наследствеността.
3. Премахване на частната собственост.
4. Премахване на патриотизма.
5. Унищожаване на семейството.
6. Премахване на религията.
7. Създаване на едно световно фашистко управление под шапката на ватикана - това е новият вавилон за който ни говори Бог.
Тяхно дело са фашизмът, комунизмът, либерализмът. И това не го казват источно православни християни, а вярващи християни живеещи на запад. Търсете истината вместо пиара. Ако обичате някого ще го лъжете ли?
Ще успеят ли? Библията ни казва че ще успеят само за малко за да бъдат изобличени пред целят свят. Говори за времената на скръб , каквито никога не е имало в света. Какъв им е мотива? Какъвто на луцифер в бунта му срещу Бога - гордостта и суетата, които са основа за всяко престъпление и сигурен предвестник на падението.


:) Тук на седем реда си събрал седемдесет и седем глупости. Хората искат да си подадат ръка и да си помагат, заради нашествието на исляма. Лошо ли е това? Но заради умници като тебе хубавите инициативи обикновено се провалят
цитирай
8. mihala - "Кога рекат: мир и безопас...
14.02.2016 15:47
ravramov написа:
"Кога рекат: мир и безопасност, тогава внезапно ще ги постигне гибел” (1Сол. 5:3).

При липса на изначално разчитане на Словото Божие,при което Бог е водещия и липсата на вяра у човеците,се стига до намеса на плътта за своя угода.
цитирай
9. danailvdimitrov - елементарен прочит на профанистите
14.02.2016 18:03
"Фундаменталистите просто се придържат към корените на вярата, образно казано – тачат само Светото Писание, но не и Светото Предание и толкова"

За първи път чувам (чета) че протестантите (които признават само Св.Писание) са фундементалисти. Но така лесно се подхващат тези и се доказват идеи.

Те обаче си остават неверни- понеже "фундамента" го няма а именно : какво защитават православните и какво еретиците "фундаменталисти" ?
цитирай
10. dartanjan - До raders
14.02.2016 18:38
Исляма е изобретение на римокатолическата църквеа, което изполват срещу христините и Божието слово. България е била 500 години под турско (ислямско) робство благодарение на политиката на римокатоличската църква, понеже сме православни и отхвърляме небиблейскиете догми на тази църква, чиято неофициална вяра е митраизмът - древно сирийско езическо поклонение пред слънцето. Спомнете си за битката на цар Калоян срещу малтийски рицари кръстоносците край клокотница, които нямат нишо общо с християнството.
Виждам че сте емоционален, но първо проверявайте историческите факти и Божието слово. Може и да прегледате филма "Ислямската връзка с Римския католицизъм" за повече фактология от изворът.

Откровение глава 13

1 И видях звяр, който излизаше от морето, и имаше десет рога и седем глави; и на роговете му десет корони, и на главите му богохулни имена.
2 И звярът, който видях приличаше на леопард, и краката му бяха като крака на мечка, устата му като уста на лъв; и змеят даде нему силата си, престола си и голяма власт.
3 И видях една от главите му като че ли смъртно ранена; но смъртоносната му рана оздравя; и цялата земя учудена отиде след звяра и поклониха се на змея по причина, че даде властта си на звяра;
4 поклониха се и на звяра, казвайки: Кой е като тоя звяр? и кой може да воюва против него?
5 И даде му се да говори и с устата си горделиво и богохулно; даде му се още власт да действува четиридесет и два месеца.
6 И отвори устата си да изрече хули против Бога, да хули името Му и скинията Му, па и ония, които живеят на небесата.
7 И позволи му се да воюва против светиите и да ги победи; и даде му се власт над всяко племе и люде, език и народ.
8 И ще му се поклонят всички, които живеят на земята, всеки, чието име не е било записано от създанието на света в книгата на живота на закланото Агне.
9 Ако има човек ухо нека слуша.
10 Ако някой завежда в плен, и той в плен ще отиде; ако някой убива със сабя, и той трябва от сабя да бъде убит. Тука е нужно търпението и вярата на светиите.
цитирай
11. staler - папизма е бизнес, а от гл т на непо...
14.02.2016 18:46
папизма е бизнес,а от гл т на неподправеното християнство--ерес....главата на руската православна църква може и да е угодил на сегашните политическите нужди на началника в кремъл но като на всички нас ще му бъде отсъдено според стореното на едно друго място.
цитирай
12. kvg55 - Няма нищо необичайно в това главите ...
14.02.2016 19:19
Няма нищо необичайно в това главите на две големи разновидности на една и съща религия да си общуват. Те несъмнено имат допирни точки. Едва някой от двамата ще отстъпи от ръководните принципи на своята разновидност. Така че ругатните срещу московският патриарх са все още неостователни. Ако отстъпи пред папата - да. У нас има политици-идиоти, които ругаят православието и азбуката ни, че не водели обществото ни към прогрес.
цитирай
13. nkf - Исляма е изобретение на римокат...
14.02.2016 20:24
[quote=dartanjan]Исляма е изобретение на римокатолическата църквеа, което изполват срещу христините и Божието слово. България е била 500 години под турско (ислямско) робство благодарение на политиката на римокатоличската църква, понеже сме православни и отхвърляме небиблейскиете догми на тази църква, чиято неофициална вяра е митраизмът - древно сирийско езическо поклонение пред слънцето. Спомнете си за битката на цар Калоян срещу малтийски рицари кръстоносците край клокотница, които нямат нишо общо с християнството.
Виждам че сте емоционален, но първо проверявайте историческите факти и Божието слово. Може и да прегледате филма "Ислямската връзка с Римския католицизъм" за повече фактология от изворът.


Съвсем очевидно е, Дартаняне, че познанията ти по българска история са еквивалетни на познанията ти по история на религиите, тоест - никакви.
цитирай
14. danailvdimitrov - разказът за политическите задкулисия на въпросната среща е едно възможно обяснение
14.02.2016 23:13
но тук говорим за неща от съвсем друга величина. Това е среща на хора които са духовни водачи и да се обяснява тази проблематика с полу-военни полу икономически аргументи е безплодно. Все едно да смяташ разстояние между две точки в литри!

Спорът тук е за неканоничното поведение на руския патриарх който води диалог с еретик и нарича неговата организация "църква".

Онтологично погледнато има само Една Свята и Съборна Църква (9 чл. от "Символ на вярата"), а тези които са се отделили от нея, еретици, схизматици, разколници и т.н не й принадлежат.

Общение с тях няма и никога не е имало откакто съществува Църквата. (за единение пък да не говорим)
цитирай
15. get - @14. danailvdimitrov
14.02.2016 23:36
Руската православна църква "се роди" в грях и все още не се е освободила от това!

- А Гундяев с агентурен псевдоним "Михайлов" е един от изявените поддръжници а икуменизма!
цитирай
16. planinitenabulgaria - Малко оперативна информация:
14.02.2016 23:56
Руският патриарх заяви, че най-големият дар Божий за Русия е Путин. След това Путин предостави на Синода им самолет, с който сега патриархът литва на където му ЗАПОВЯДАТ от Кремъл.
Руският патриарх провежда политиката на Путин с други средства. Путин в момента е много зле не само защото страната му е пред фалит, но е застрашен и животът му - той стопи наполовина окраденото от олигарсите, а да бръкнеш в джоба на олигарсите е много страшно. Предстои крах на Путин и в Украина и в Сирия и положението му става неудържимо. Намаляването на цената на водката тези дни няма да е достатъчно да се задържи на власт. Да го е виждал някой някъде да се явява. Дали пък те го е страх да не му се случи нещо като на Политковскай или пък на Немцов.
Някога казваха за нашия патриарх Максим, отгоре черно расо, под него червена рубашка. Защо не се намери единствено досието на нашия патриарх измежду всичките ни висши духовници, ето един добър въпрос. Втори добър въпрос е е ли руският патриарх също от КГБ и подчинен ли е той по тази линия на Путин.
А третият въпрос е не толкова важен:
Има ли измежду коментиралите този постинг разработен в Ценъра трол? Специалистите разпознават тези обекти само по две техни думи.
цитирай
17. zlika - Другарю Дечев,
15.02.2016 00:06
чета и ми се вижда, че сте писали анализа с нагласата "католиците са свише", а "православните са някви си там". Ако имате време и скучаете, обърнете горната дефиниция и преразгледайте всичко от другата страна. Сигурен съм, че ще видите мноооооого неща, за които сега си (ни) затваряте очите ;-)
цитирай
18. dartanjan - До nkf
15.02.2016 07:10
Освен голословната си декларация ще предложите ли факти в подкрепа на вашите втвърдения?

Самият Бог чрез словото предупреждава християните да внимават да не бъдат измамени като вас например. Вие по-голям авторитет ли сте от Творецът?

“И видях друг ангел, че летеше посред небето който имаше вечното благовестие, за да прогласява на обитаващите по земята и на всеки народ и племе, език и люде.
И каза със силен глас: Бойте се от Бога и въздайте Нему слава, защото настана часът, когато Той ще съди; и поклонете се на Този, Който е направил небето и земята, морето и водните извори.
И един друг ангел, втори, следваше изподире и казваше: Падна, падна великият Вавилон, който напои всичките народи с виното на своето разпалено блудстване.
И друг, трети ангел вървеше подир тях и казваше със силен глас: Ако някой се поклони на звяра и неговия образ и приеме белег на челото си или на ръката си, той ще и да пие от виното на Божия гняв, което е приготвено чисто в чашата на гнева Му; и ще бъде мъчен с огън и жупел пред святите ангели и пред Агнето. И димът от тяхното мъчение ще се издига до вечни векове; и ония, които се покланят на звяра и образа му не ще имат отдих ни денем ни нощем, нито кой да е който приема белега на името му. Тук е нужно търпението на светиите, на тия, които пазят Божите заповеди и вярата в Исуса.”
цитирай
19. slavimirgenchev1953 - Червената рубашка е на Максим, а не на патриарх Кирил - последният достоен патриарх.
15.02.2016 07:34
planinitenabulgaria написа:
Руският патриарх заяви, че най-големият дар Божий за Русия е Путин. След това Путин предостави на Синода им самолет, с който сега патриархът литва на където му ЗАПОВЯДАТ от Кремъл.
Руският патриарх провежда политиката на Путин с други средства. Путин в момента е много зле не само защото страната му е пред фалит, но е застрашен и животът му - той стопи наполовина окраденото от олигарсите, а да бръкнеш в джоба на олигарсите е много страшно. Предстои крах на Путин и в Украина и в Сирия и положението му става неудържимо. Намаляването на цената на водката тези дни няма да е достатъчно да се задържи на власт. Да го е виждал някой някъде да се явява. Дали пък те го е страх да не му се случи нещо като на Политковскай или пък на Немцов.
Някога казваха за нашия патриарх Кирил, отгоре черно расо, под него червена рубашка. Защо не се намери единствено досието на нашия патриарх измежду всичките ни висши духовници, ето един добър въпрос. Втори добър въпрос е е ли руският патриарх също от КГБ и подчинен ли е той по тази линия на Путин.
А третият въпрос е не толкова важен:
Има ли измежду коментиралите този постинг разработен в Ценъра трол? Специалистите разпознават тези обекти само по две техни думи.

цитирай
20. nkf - dartanjan, твърденията ми относно ...
15.02.2016 18:26
dartanjan, твърденията ми относно вашето крайно непознаване, както на българската история, така и на историята на Християнството като цяло, не е голословно. Обаче аз се надявах да откриете, евентуално, сам грубите си грешки, които, разбира се, не са случайни. И така - щом настоявате, веднага ще посоча къде са флагрантите ви познавателни пропуски: 1.Цар Калоян не воюва срещу никакви "малтийски рицари" при никаква Клокотница. През 1205 г. Цар Калоян разгромява при Одрин самият цезар на Латинската империя Балдуин от Фландрия, заедно с множество феодали, които, вмнозинството си не са членове на никакви военно-монашески ордени. Колкото до Клокотница, то това е битка между българския Цар Иван Асен II - ри и Деспотът на Епир Теодор Комнин, състояла се през 1230 г.. Предполагам вече разбирате, че има съществена разлика във времето, лицата, обстоятелствата, а и причините. После, битката при Одрин, колкото и да ви се ще, не е продиктувана от "библейски съображения", а от най-банални политически спорове относно суверенитета и легитимността на Цар Калоян. Апропо, в тази битка, над българската войска плющят папските знамена с ключовете на Св. Петър и Папа Инокетий изобщо е на страната на българския цар в спора му с Балдун и унгарския крал. И нещо повече - тогава България е в уния с Рим. 2. Няма как католическата църква да изобрети исляма през 7 век, при положение, че католическата църква се обособява след голямата схизма през 1054 г., тоест разликата е малко повече от 400 години. 3. Османите на два пъти стигат до Виена, като под властта си успяват да покорят и държави, които са бастиони на католицизма - Унгария, Хърватско и части на други, които също са католически. Да не говорим, че с участието на Ватикана са организирани не една и две антиосмански коалиции и има кръстоносни походи, като най-известен е походът на Янош Хуняди и Владислав Ягело /позлдният наречен Варненчик, защото загива при Варна/.Изобщо тезата ви, че ние сме паднали под турско заради заговор на Папата с някой
цитирай
21. nkf - османски султан е толкова безсъ...
15.02.2016 18:47
османски султан е толкова безсъдържателна, че дори не би следвало да се обсъжда. 3. "Неофициална вяра" католическата църква няма. Учението на католическата църква е ясно постулирано и най-добре изразено в основната декларация за това - Никео-цариградският Символ на вярата и по-древният - Апостолски символ на вярата. Символа на вярата е общ и за католици, и за православни, с тази разлика, че при католиците е казано, че Свети Дух произлиза И ОТ Сина, докато при православните - само от Отец. Всъщност формално това е богословската причина за схизмата от 1054 г. Така или иначе тези два богословски възгледа се дължат на различията между богословските школи на Александрия и Антиохия / Александрия оказва влияние на Рим, Антиохия - на Цариград/. Колкото до митраизма като някаква "истинска/вътрешна вяра" в католическата църква, то това са вече напълно свободни съчинения, които са много далеч от нормалния разсъдък. И между другото митраизма не е "сирийско поклонение", а религия на древните перси / които са коренно различни от сирийците/. Препоръчвам ви да натрупате поне малко познания по въпросите, за които с таква лекота си позволявате да говорите така категорично и даже императивно. Освен това, би било коректно да споделите на аудиторията на този чудесен блог, че "критиката" ви е от позицията на адвентизма. Доколкото разбирам вие сте адвентист? Ищом е тъй, редно би било, преди да сочите сламката в нечие чуждо око да се заемете с гредата във вашето, поне по отношение на еретическите учения изфабрикувани от една психически нестабилна жена, каквато е Папесата на адвентизма - Хелън Уайт. Доколкото ми е известно, ни едно нейно пророчество не се е сбъднало, нали? Та, такива ми ти работи. Приятна вечер и повече четене на сериозна литература и по-малко на адвентиска и по-малко клипчета от ютюб. Поздрави.
цитирай
22. bojil - Когато има Български патриарх, ...
30.04.2016 13:32
Когато има Български патриарх,руският става излишен. Той се появил през XVI в.заради изчезването на Българския век по-рано а сега,когато той отново е на историческата сцена,руският е напълно ненужен анахронизъм. Истинският патриарх на Русия заседава в София- Московския на фона на нашия е узурпатор!
цитирай
23. 1997 - Пррд-ложение
10.04.2017 00:48
bojil написа:
Когато има Български патриарх,руският става излишен. Той се появил през XVI в.заради изчезването на Българския век по-рано а сега,когато той отново е на историческата сцена,руският е напълно ненужен анахронизъм. Истинският патриарх на Русия заседава в София- Московския на фона на нашия е узурпатор!

Мога да ви дам жокер (`щото съм атеист и не се меся във верските дела)
Я се заемете Украинската православна църква, която не е призната, да стане епископия на БПЦ. Обяснете им, там, каквото трябва и ги подслонете под патрахиля на Неофит
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5798576
Постинги: 758
Коментари: 3533
Гласове: 52530
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов