Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2017 22:25 - Двете Българии
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1596 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 24.10.2017 23:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От доста отдавна имам чувството, че на нашата родна територия съжителстват, засега мирно, две Българии. Тези двете са съвсем различни. Нещо повече, днес те се различават с просто око. Едната България е на хората, които живеят, ако не богато, то поне много добре и без лишения. Другата България е на хората, които живеят зле, дори доста зле. Това е условната граница, като има, разбира се, и немалко нюанси. Не са малко, предполагам, и хората, които са живели както в едната, така и в другата България. Позволявам си да пиша от тяхно име, защото имам преки впечатления и от двата начина на живот, бил съм от едната и от другата страна, познавам както живота без особени притеснения, така и недоимъка.

Има една тъжна българска поговорка: Ситият не вярва на гладния. Вярна е до болка, за съжаление. Това всъщност е и границата между двете Българии. Тя си няма точни очертания и не минава между София и провинцията, както смятат мнозина. Тя е навсякъде. Тя може да се опише дори с виц като: Аз ям зеле, ти ядеш свинско, а заедно ние ядем свинско със зеле. У нас границата между двете Българии съществува поне от епохата на нашия класик Иван Вазов и неговата елегия Елате ни вижте! Впрочем, бедни и богати винаги е имало и сигурно ще има и в бъдеще. Имаше дори по време на презрелия социализъм, когато просто някои от другарите бяха по-равни от другите. Но ми се струва, че никога досега пропастта между бедни и богати у нас не е била нито толкова широка, нито толкова дълбока. И от ден на ден тази бездна става все по-голяма. И не виждам да се предприема нещо, за да не е така.

Хората от първата България например влизат със самочувствие в хипермаркета с кредитните си карти. Те пълнят количките догоре с това, което им хареса или хване окото и не се замислят за това, дали ще им стигнат парите. Хората от втората България предварително са си преброили левчетата и стотинките и влизат там, за да купят само това, което им е от първа необходимост или нещо на промоция. Първите пазаруват в моловете, а вторите в нарастващия брой бутици second hand. Първите през са зимата на ски, а лятото са на море, все по-често в Гърция или все по-екзотични дестинации, както и на екскурзии в чужбина през годината. Вторите не помнят откога не са били не само в чужбина, но дори и на почивка у нас. Първите често ползват такси или пък не слизат от колите си, а вторите вървят все по-често пеш, за да спестят левчето от тролея. Първите си позволяват често ресторанти и барове. За вторите дори кафе в близкото кафене вече е проблем и предпочитат да го пият от автомата на улицата, а кафе автоматите се увеличават. Изобщо първите си живеят охолно или поне без големи тревоги, а вторите я карат от аванс до заплата, и то ако работят.

Защото май само в България я има категорията хора работещи бедни. Това е недопустимо за една уважаваща себе си държава – член на Европейския Съюз.

Огромна част от хората извън София работят на минималната или близка до нея заплата. Тях изобщо не ги топли показания тази седмица от телевизиите факт, че стандартът на живот в София бил надминал средноевропейския. Не обвинявам за това софиянци, нито пък заможните хора, разбира се. Естествено, те също са работили и честно са спечелили парите си. Просто даденостите у нас са такива. В квартала, в който работя, ежедневно срещам хора, които ровят в контейнерите за боклук за нещо, което да предадат за вторични суровини, за да си купят хляб или баничка. Все по-често обаче клошарите не са цигани, както беше обичайно, а българи. И те изглеждат все по-зле. Немалка част от хората имат екзистенциални проблеми и живеят ден за ден, подобно на миллиета в циганските гета. Те знаят как се живее, след като си вземеш тази символична заплата, платиш си наема и сметките, и какво остава за храна.

Ако вярваме на телевизията, то би трябвало да живеем все по-добре. Очевидно е, че не е така. В много семейства работи само единия, а другият е безработен. Много са и временно разделените семейства, защото мъжът, а нерядко вече и жената, са отишли на гурбет в чужбина, за да изкарат пари за оцеляването на цялата фамилия. Това са неща, които се знаят от всички. В същото време организациите на бизнеса са против увеличението на минималната работна заплата. Знаейки колко народ разчита именно на такива заплати. И че те са направо смешни спрямо европейските заплати и дори тези на съседните страни. Е, това вече не мога да го разбера. Очевидно с такива хора ще продължим да си живеем в две Българии.

image




Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. getmans1 - https://www.blitz.bg/goreshtite-novini/kmett-na-klosharite-vv-varna-se-udavi-misteriozno-ostavi-golyamo-nasledstvo_news281135.html
25.10.2017 00:47
Действително съществуват не две а няколко Българии, но!
Но питам аз, преди да виним обществото и в частност държавата /което си е почти едно и също/ не е ли по-добре да попитаме тези бедни, клошари какво правят за своето си добруване!?
Сирахомилството е враг на всеки обществен прогрес и развъдник на долни пороци.

@Лавал, моля те, прочети този линк /в заглавието/ прочети и коментарите там е моята племеница. Сигурен съм, че ще я познаеш коя е и ще ме разбереш за какво приказвам.

Клошарството и хейтърството са вече начин на доброволно избран начин на живот.
Самият, аз мога да разкажа за поне десетина такива съдби на хора които лично и поименно познавам, и някой ден ще го направя.

Подържам да сме критични но не и наивни, защото последното е направо вредно и дори престъпно.
цитирай
2. larryone - А, защо е така?
25.10.2017 04:46
А, защо е така?
цитирай
3. laval - Защото
25.10.2017 08:20
Определено не съм сиромахомил, но знам, че е трудно да се преживява с подобни ниски заплати. Защото на никой в тази държава не му пука за живеещата в бедност, лишения и дори мизерия голяма част от народа. Която пък е причина за масовата емиграция. Безработицата намалява, но не защото са създадени нови работни места, а затова, че доста безработни емигрираха. Този нисък стандарт на живот май се поддържа изкуствено, не мислите ли? Иначе как да си обясним това положение?!
цитирай
4. getmans1 - Като общество очакванията ни от ...
25.10.2017 10:04
Като общество очакванията ни от ставащото около нас са много по-големи от възможностите ни. Някак си ни е по-лесно да намерим правноподобно оправдание за битуването си отколкото да направим съответните усилия за подобряването му.
Като разсъждавам така в никой случай не умаловажавам несъвършенствата на системата.
Няма как в купето на москвич да сложиш мотор на мерцедес а положението се усложнява от факта, че нямаш знанията и инструмента да си го направиш сам.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101556
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967