Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2008 19:20 - България 1913 г. - Грузия 2008 г. - Част І
Автор: teodordetchev Категория: Политика   
Прочетен: 12523 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 23.08.2008 17:55



Като се абстрахираме от пълната информационна неразбория по въпроса кой първи е натиснал спусъка в Южна Осетия, започват да се сбъдват най-лошите ми предсказания.

 

Ето какво съм написал на 14 януари 2008 г., по повод предстоящото обявяване на независимостта на Косово:

 

САЩ, Русия и страните от Европейския съюз са вперили поглед към Прищина, защото евентуалното едностранно обявяване на независимост на Косово може да предизвика „ефекта на доминото" в поне още няколко конфликтни точки по земното кълбо.

На пръв поглед Русия изглежда най-категоричния и принципен противник на независимостта на Косово, но евентуалното официално и формално отделяне на населената с албанци територия от Сърбия, може да донесе на руската дипломация „железни" аргументи в подкрепа на поне три други „квазидържави", чакащи прецедент за да напомнят за съществуването си.

Независимостта на Косово без всякакво съмнение ще галванизира „спящите конфликти" в Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието.

Управниците на Грузия и Молдова вероятно гледат с тревога към Прищина, защото на тяхната територия има точно три самообявили се държави, посочени по-горе, които се домогват до международно признание.

Разликата между тях и Косово е само в мащаба и структурата на международната подкрепа, на която се радват.

Правителството на Хашим Тачи има в ръцете си „плана Ахтисаари", който може да бъде определен като „почти съвсем независимост", докато Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието (Трансистрия) се радват засега само на подкрепата на Русия.

Както се вижда, руската страна може да се възползува от евентуалната подкрепа на някои държави за независимостта на Косово и да поиска същият аршин да се прилага и към подкрепяните от нея, фактически независими анклави в Молдова и Грузия.

Трудно е да се очаква, че в Москва ще пропуснат подобен прецедент и ще наблюдават пасивно ставащото”.

 

http://news.ibox.bg/columnist/id_953784079

 

 http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=153061

 

01 март 2008 г.

image
Карта на страните взели отношение по въпроса за независимостта на Косово към 01 март 2008 г. Грузия категорично е заела отрицателна позиция, предусещайки кой ще плати сметката.



10 август 2008 г.
image
Карта на страните взели отношение по въпроса за независимостта на Косово към 10 август 2008 г. Вече дори Белиз и Колумбия са презнали Косово, но не и Грузия. Грузинците вече плащат независимостта на Косово в духа на създадения прецедент..

Актуалната карта на международното признание на Косово, може да се следи на адрес: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Kosovo_relations.png

След независимостта на Косово, руснаците ни представят сметката под формата на независимост на Южна Осетия и най-вероятно на Абхазия. Приднестровието може да почака - ако Молдова НЕ влезе в НАТО но влезе в ЕС, Москва охотно ще остави този руски анклав в рамките на Обединена Европа ...

 

Нещата се развиват зле - имам чувството, че Грузия преживява същото, както България по време на Междусъюзническата война. Някой даде заповед "да се направят осетинците по-отстъпчиви" и ето ти руските войски в Южна Осетия. Не пиша "в Грузия", защото сериозно се боя, че тази територия вече не е грузинска.

 

Саакашвили като умен човек до последния момент се опитваше да запази Южна Осетия поне формално в рамките на Грузия. Той даваше на осетинците автономия, може би по-широка от тази, която беше предвидена за Косово на преговорите в Рамбуйе. Само че, осетинците вече си бяха начертали плана, а руснаците чакаха на кого от грузинска страна няма да му издържат нервите. Дочакаха комай - комай. Тепърва ще се правят "Карнегиеви анкети", ще се пишат книги и ще се снимат филми, но това няма да промени нещата. Руснаците си взеха своето чрез марионетките си.

 

Честно казано, абхазците и осетинците имат определени основания да са скептични по отношение на грузинците. Саакашвили е много умен държавник и сигурно и руските привърженици там не се съмняват в добронамереността му. Но мандатът на Саакашвили не е безкраен, а след него могат да дойдат всякакви в случай, че Грузия не успее да влезе в НАТО. За ЕС по-добре да не говорим... През годините видяхме какво ли не в Грузия - и национализмът на Гамсахурдия и опозицията на криминалната икономика срещу него (Джаба Йоселиани) и олигархичното управление на Шеверднадзе и "цветната революция" ... Всякакви чудеса могат да избуят в Грузия, ако няма стабилна външна опора ...

 

Дано тази трагедия, която тече в момента сякаш по ускорен график, плати цената и на грузинската окончателна независимост от Москва и на влизането на Тбилиси в НАТО. Макар че, всичко може да се случи. Жалко за добрите хора, не им се размина войната. Дано поне да е ограничена по време и по територия ...

Тъжно, много тъжно ...

 

Добавено на 23 август 2008 г.

P.S.
По повод въпроса за нефтопроводите на територията на Грузия.

Ето една добра схема на трасетата на основните преносни инфраструктури, минаващи през територията на Грузия (Картата взимам на заем от Extreme Centre Point).

image

 Както се вижда, стратегическият тръбопровод "Баку - Джейхан" не преминава през територията на Южна Осетия. За да оказва влияние върху режима на тръбопровода "Баку - Джейхан", на Русия не й достига контрол върху Южна Осетия. Необходима й е промяна на правителството и въобще на политическата ориентация в Грузия. Дали подобен резултат е постижим в рамките на последствията от конфликта в Южна Осетия е твърде спорен въпрос, отговор на който може да даде само времето. За сега, няма изгледи за подобна промяна.


Ето и карта на региона с обозначаване ва двете самообявили се за републики територии - Абхазия и Южна Осетия. (Тази карта също е на заем от блога на "центристите - екстремисти").

image

По-вероятната печалба за руската страна, най-вероятно ще е обособяването на Абхазия (разбира се, без признаване от ООН, страните от ЕС и САЩ, но в наше време подобни форми на "държавност" стават все по-модерни) и възможността Русия да контролира и използува стратегическото пристанище Сухуми в Абхазия.



Тагове:   България,


Гласувай:
1



1. valsodar - Да не забравяме и откъде минава каспийският петрол
11.08.2008 09:14
Все пак битката е не само за етнически територии , а и за контрол върху енергийните ресурси.
Косово бе нужно като плацдарм за САЩ и таралеж в гащите на ЕС. Там етническия проблем бе изкуствено създаден с прогонване на сръбското население от страна на косоварите, не без помощта на НАТО.

Докато в кавказкия регион етническите проблеми са заложени още в 50-те години на миналия век с преселението на народите от Сталин.

Интерсна е и аналогията м/у Фердинант и Сакашвили - и двамата паднаха в защитаване на чужди интереси , спекуирайки с националната кауза.
цитирай
2. vkolev22 - само с едно не съм съгласен!
20.08.2008 16:07
... че Саакашвили е умен!
цитирай
3. teodordetchev - Да приемем това твърдение като хипотеза, ...
20.08.2008 19:56
... истинността или неверността на която ще се разбере допълнително ... :)
цитирай
4. vkolev22 - да,
21.08.2008 18:13
в скоро време!
цитирай
5. teodordetchev - До Валсодар.
23.08.2008 17:46
Отговорът за петрола е включен като допълнение в текста.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807318
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов